Connect with us

JAPONIA

Klaus Iohannis și Shinzo Abe au discutat despre întărirea cooperării în domeniul apărării antirachetă, pornind ”de la experiența României cu sistemul de la Deveselu”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, aflat în premieră într-o vizită în Japonia, și premierul nipon Shinzo Abe au discutat luni, la Tokyo, despre posibilitatea strângerii ”cooperării în domeniul securității și apărării”, în contextul în care cei doi lideri au anunțat că Parteneriatul Strategic bilateral va fi lansat în anul 2021.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile despre strângerea cooperării în domeniul securității și apărării s-au purtat ”inclusiv în ce privește apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experiența României cu privire la găzduirea facilității antirachetă de la Deveselu”.

Totodată, au fost menționate teme cum ar fi situația de securitate de la Marea Neagră, fiind evocată de către premierul nipon expertiza României, precum și din peninsula coreeană.

În contextul amenințărilor reprezentate de testele balistice nord-coreene, Japonia a decis în anul 2018 să achiziționeze sistemul antirachetă Aegis Ashore furnizat de Statele Unite.

Sistemul Aegis Ashore din Japonia va fi amplasat în două locuri diferite în vederea acoperirii întregului teritoriu japonez. Acest dispozitiv va completa sistemele antibalistice actuale ale Japoniei, formate din rachete americane ghidate interceptoare SM-3, lansate de pe nave, şi rachete sol-aer Patriot PAC-3.

Începând cu anul 2016, România găzduiește la Deveselu, o componentă importantă a sistemului antirachetă Aegis Ashore al NATO în Europa.

De alfel, în prezent și în contextul întârzierii construcției sistemului Aegis Ashore din Polonia, Baza Militară 99 Deveselu care găzduiește sistemul antibalistic Aegis Ashore reprezintă unicul scut antirachetă care momentan poate apăra continentul european.

Anul acesta, Sistemul antirachetă de la Deveselu s-a aflat în faza unei actualizări planificate pentru mentenanța și îmbunătățirea componentelor facilității de la Deveselu, perioadă în care apărarea antirachetă a fost asigurată de sisteme THAAD, aceleași pe care SUA le desfășoară în Coreea de Sud. La 9 august 2019, NATO a anunțat încheierea actualizării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Japonia închide toate școlile până în luna aprilie din cauza epidemiei de coronavirus

Published

on

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat joi că toate școlile din țară vor fi închise până în luna aprilie, din cauza epidemiei de coronavirus, conform CNN, potrivit Digi24.

Prim-ministrul a precizat că următoarele două săptămâni sunt critice în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, mai ales în rândul elevilor.

”Au fost luate măsuri pentru a preveni răspândirea infecţiei printre copii în fiecare regiune, iar următoarele două săptămâni reprezintă o perioadă critică”, a spus Shinzo Abe.

Anunţul premierului vine în contextul în care numărul de cazuri de infecţie cu noul coronavirus a crescut în Japonia, depăşind 200.

La acestea se adaugă şi cei peste 700 de oameni infectaţi, aflaţi la bordul navei de croazieră Diamond Princess, la bordul căreia se află şi nouă români.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul britanic de externe Dominic Raab, prima vizită post-Brexit în Japonia: Regatul Unit dorește încheierea unui acord de liber schimb ”ambițios” cu Japonia până la finalul acestui an

Published

on

© Dominic Raab/ Twitter

Regatul Unit dorește un acord de liber schimb ”ambițios” cu Japonia până la finalul acestui an, a declarat ministrul britanic de externe, Dominic Raab, potrivit Politico Europe.

După o întrevedere cu reprezentanți ai guvernului nipon, care a avut loc în Tokyo, Raab, care se află în primul său turneu post-Brexit în Asia, a menționat că se așteaptă ca negocierile comerciale cu Japonia să înceacă înainte de primăvară, potrivit Reuters

Turneul ministrului britanic de externe în Asia-Pacific înclude opriri în Astralia, Japonia, Singapore și Malaesia.

Se pare că Raab dorește să concretizeze promisiunile comerciale pe care Regatul Unit, sub Guvernul May, a reușit să le obțină din partea statului Singapore. Premierul Lee Hsien Loong și-a arătat deschiderea, în cadrul celui de-al 12-lea summit Asia-Pacific (ASEM), desfășurat în octombrie 2018,  de a încheia un acord comercial cu Marea Britanie ”indiferent dacă este sau nu în interiorul UE”, care să intre în vigoare de îndată ce perioada de tranziție post-Brexit se va fi terminat.

În încercarea de a liniști companiile nipone care activează în Regatul Unit, Raab a menționat că există suficientă voință politică pentru a obține un acord cu Uniunea Europeană înainte de încheierea perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020.

Aceste îngrijorări apar în contextul în care acordul comercial între Uniunea Europeană și Japonia, încheiat la 17 iulie 2018, care a creat o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global, nu se va mai aplica în relațiile comerciale dintre Tokyo și Londra odată cu încheierea perioadei de tranziție.

”Avem prea multe în comun, prea multe în joc pentru ca politica să pericliteze interesul economic reciproc. De ambele părți, există acum oportunitatea de a ne concentra pe aspectele pozitive ale relației”, a mai spus Raab, în încercarea de a detensiona atmosfera existentă în rândul companiilor japoneze precum Nissan sau Toyota, care au investit masiv în Regatul Unit, considerat o poartă de intrare în Uniunea Europeană și care și-au exprimat în trecut îngrijorările cu privire la impactul Brexitului.

La rândul său, ministrul nipon de externe, Toshimitsu Motegi, a solicitat Regatului Unit să ridice restricțiile impuse de UE importurilor de produse alimentare japoneze și altor importuri în urma accidentului nuclear de la Fukushima, din 2011.

Regatul Unit se numără printre principalii parteneri comerciali ai Japoniei, al doilea din Europa, după Germania. În 2018, exporturile nipone totale către Marea Britanie se ridicau la 14 miliarde de dolari (1.53 trilioane de yeni). De asemenea, Japonia a importat din Regatul Unit, în 2018, bunuri în valoare de peste opt miliarde de dolari (909.4 miliarde de yeni).

În plus, Marea Britanie găzduiește reprezentanțe a aproape 1.000 de companii nipone, potrivit Organizației Comerțului Exterior Japonez.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Regatul Unit, în căutare de noi parteneri comerciali după ce a ieșit din Uniunea Europeană. Ministrul britanic de externe va merge în Japonia și Australia pentru discuții vizând acorduri comerciale

Published

on

© Foreign Office/ Twitter

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a anunțat că sâmbăta viitoare se va deplasa în Japonia și Australia pentru a lucra la convenirea unor acorduri comerciale, la doar câteva zile după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Raab a explicat duminică, la postul Sky News, că va merge pentru a negocia acorduri comerciale şi a explora oportunităţile ”pe plan internaţional” pentru Regatul Unit după Brexit.

După trei ani și jumătate de negocieri și incertitudini, Regatul Unit s-a desprins de Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020, după 47 de ani de apartenență la blocul comunitar.

Londra se vede astfel nevoită să își îndrepte atenția către alte țări pentru a acoperi golul lasat de ruptura de principalul său partener comercial, care reprezintă cea mai mare piață unică din lume, în pofida faptului că a pierdut unul dintre primii trei centri economici de putere.

Mediul nipon de afaceri solicită guvernului japonez să încheie un acord de liber schimb cu Executivul de la Londra, în contextul în care acordul comercial între Uniunea Europeană și Japonia nu se mai aplică în relațiile comerciale dintre Tokyo și Londra, odată cu încheierea perioadei de tranziție, potrivit Japan Times.

La 17 iulie 2018, UE și Japonia au încheiat un acord de liber schimb care a creat o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

Regatul Unit se numără printre principalii parteneri comerciali ai Japoniei, al doilea din Uniunea Europeană, după Germania. În 2018, exporturile nipone totale către Marea Britanie se ridicau la 14 miliarde de dolari (1.53 trilioane de yeni). De asemenea, Japonia a importat din Regatul Unit, în 2018, bunuri în valoare de peste opt miliarde de dolari (909.4 miliarde de yeni).

În plus, Marea Britanie găzduiește reprezentanțe a aproape 1.000 de companii nipone, potrivit Organizației Comerțului Exterior Japonez.

În întâmpinarea prospectărilor de piață ale Londrei au venit și Statele Unite, care și-au arătat deschiderea, în diferite ocazii, de a încheia un acord de liber schimb.

Într-un mesaj transmis la o zi după alegerile anticipate care au avut loc în decembrie 2019, președintele american Donald Trump i-a promis premierului britanic Boris Johnson într-un mesaj de felicitare că dorește ”să încheie un nou acord comercial de anvergură după BREXIT. Acest acord are potenţialul să fie mult mai mare şi mai avantajos decât orice acord care s-ar putea încheia cu UE. Bravo, Boris!”

Statele Unite sunt al doilea cel mai important partener comercial al Marii Britanii, reprezentând 14.7% din totalul comerțului cu bunuri și servicii.

Comerțul dintre cele două țări a depășit 262 miliarde dolari în 2018, potrivit datelor SUA. Exporturile americane de bunuri și servicii în Regatul Unit au totalizat 141 miliarde de dolari, producând un excedent modest de 20 miliarde de dolari. Investițiile se ridică la aproximativ 1 trilion de dolari, iar 1 milion de persoane din fiecare țară sunt angajate de companii din celălalt stat.

Pe fondul acestor căutări de noi parteneri comerciali, Londra are de purtat în același timp discuții cu Bruxelles-ul pentru a stabili prevederile viitoarelor relații, ce ar trebui fixate în timpul celor 11 luni ale perioadei de tranziție ce urmează să se încheie la 31 decembrie 2020.

Marea Britanie și-a stabilit deja echipa de negociere – ”Taskforce Europe” – formată din 40 de funcționari de rang înalt din cadrul Ministerului britanic de Finanțe și Ministerului de Externe, aflată în subordinea premierului conservator Boris Johnson, condusă de David Frost, negociatorul britanic pentru Brexit.

Poziția de negociere a Uniunii Europene va fi adoptată la nivel ministerial în cadrul unei întrevederi ce va avea loc la 25 februarie. Până atunci, cele două părți vor fi în strânsă legătură pentru stabilirea unui calendar de negociere fără precedent în istoria UE.

Presa britanică anticipează că Boris Johnson va adopta o atitudine fermă și ”fără concesii” la adresa Uniunii Europene, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Premierul britanic urmează să prezinte luni principalele linii ale politicii sale pentru Regatul Unit, care a părăsit vineri Uniunea Europeană, clarificându-şi poziţia pe tema felului în care va arăta ”divorţul” dintre cele două părţi.

În discursul de luni, Johnson ar urma să le propună foştilor săi aliaţi ”o ofertă pe care o acceptă sau nu”, detaliază ediţia duminicală a cotidianului britanic, propunând Bruxellesului să aleagă între un ”acord de liber schimb similar celui încheiat cu Canada sau un acord după modelul celui încheiat cu Australia”.

De altfel, în cadrul primei întrevederi pe care acesta a avut-o cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după câștigarea alegerilor anticipate din 12 decembrie 2019, întâlnire ce a avut loc la 9 ianuarie 2020, Johnson a precizat că nu va solicita o prelungire a perioadei de tranziție și că dorește să parafeze un ”acord de liber schimb de tip CETA cât mai curând posibil”.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relațiile economice între Regatul Unit și Uniunea Europeană vor intra sub incidența reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Continue Reading

Facebook

Defender Europe 20

Advertisement
Advertisement

Trending