Connect with us

ONU

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski s-au întâlnit la New York: Președintele Ucrainei a mulțumit României ”pentru sprijinul neschimbat pentru suveranitatea și integritatea teritorială” a țării sale

Published

on

© Embassy of Ukraine in Romania/ Facebook

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său român, Klaus Iohannis, pentru sprijinul României față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul unei întrevederi pe care liderii celor două țări vecine au avut-o miercuri, în marja participării lor la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York, aceasta fiind și prima întâlnire dintre cei doi președinți

Șeful statului ucrainean a mulțumit României pentru sprijinul neschimbat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru sprijinul aspirațiilor europene și euro-atlantice ale statului nostru”, arată, într-o postare pe Facebook, Ambasada Ucrainei la București.

 

Potrivit sursei citate, liderii celor două țări au căzut de acord asupra intensificării dialogului politic la cel mai înalt nivel și s-au înțeles în acest context cu privire la un schimb de vizite în cel mai scurt timp.

De asemenea, Iohannis și Zelenski au discutat despre cooperarea în domeniul energetic și în cel economic.

De altfel, președinții Zelenski și Iohannis au deschis, miercuri, seria discursurilor naționale de la tribuna Adunării Generale a ONU, fiind primii doi lideri care s-au adresat reprezentanților țărilor membre ale Națiunilor Unite.

Ulterior întrevederii cu președintele României, Volodimir Zelenski s-a întâlnit și cu președintele american Donald Trump, o întrevedere care a stat sub semnul stenogramei convorbirii dintre cei doi, pe care Casa Albă a publicat-o miercuri pe fondul suspiciunilor că liderul de la Casa Albă ar fi solicitat anchetarea fiului fostului vicepreședinte al SUA Joe Biden, care deține afaceri în Ucraina.

În ce-l privește pe șeful statului, Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, și a participat la Forumul Politic la Nivel Înalt (HLPF) pe tema „Accelerarea implementării agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă” – Panelul „Partnerships for Sustainable Development”.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri, în plenul Adunării Generale a ONU de la New York, unde a susținut un nou discurs, angajamentul reînnoit al României față de multilateralism și ordinea internațională bazată pe norme, având Organizația Națiunilor Unite în centrul său.

Într-un discurs centrat pe schimbările climatice, securitatea regională, susțienrea pentru o ordine internațională bazată pe reguli și combaterea terorismului, șeful statului a evocat că ”odată cu căderea oribilului regim comunist, acum 30 de ani, țara mea a pornit pe drumul spre o nouă eră a libertății, democrației și prosperității. 

”Cortina de Fier a fost înlocuită de hotărârea noastră puternică de a ne re-alătura familiei de valori occidentale și de a interacționa deschis cu restul lumii, în baza respectului profund pentru principiile democratice și statul de drept la nivel internațional”, a spus Iohannis, în debutul intervenției sale, care a fost precedată de primul discurs al zilei, cel al președintelui Ucrainei.

Urmăriți și VIDEO Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Cortina de Fier a fost înlocuită de hotărârea României de a se alătura familiei de valori occidentale

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri, în calitate de şef al delegaţiei României, intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care se desfăşoară la New York. Președintele Klaus Iohannis este prezent pentru a patra oară la lucrările celui mai mare for politic la nivel global, iar discursul de miercuri a fost cel de-al patrulea susținut de șeful statului în plenul Adunării Generale a ONU. 

Marți, în prima zi a participării la ONU, Klaus Iohannis a fost prezent la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la recepția oferită de secretarul general Antonio Guterres, la recepţia oferită de Uniunea Europeană în onoarea şefilor de delegaţii şi la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi prima doamnă în onoarea şefilor de delegaţii.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel îl va invita pe secretarul general al ONU la Summitul Consiliului European din 24 iunie, cu scopul consolidării cooperării UE-ONU

Published

on

© European Union 2020

În scopul consolidării cooperării UE-ONU și pentru a face față provocărilor globale, președintele Consiliului European, Charles Michel, îl va invita pe secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, să se alăture celor 27 de state membre în cadrul Summitului din 24 iunie, a transmis purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, Barend Leyts.

„Multilateralismul, clima, drepturile omului, pacea, dezvoltarea și redresarea globală în urma COVID-19 se vor afla pe ordinea de zi”, a declarat acesta.

 

Pe 24 și pe 25 iunie, liderii Uniunii Europene se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta despre COVID-19, redresarea economică, migrația și relațiile externe, inclusiv relațiile cu Turcia și Rusia.

Consiliul European va face bilanțul situației epidemiologice și vaccinale și va continua eforturile de coordonare ca răspuns la pandemia de COVID-19. În acest context, liderii vor aborda toate obstacolele rămase legate de dreptul la liberă circulație pe teritoriul UE.

Continue Reading

ONU

Ziua internațională a căștilor albastre. MAE îi omagiază pe cei peste ”85.000 de militari, polițiști, jandarmi și personal civil” care contribuie la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis sâmbătă, cu ocazia marcării ”Zilei internaţionale a căştilor albastre”, un mesaj de apreciere pentru activitatea celor peste 85.000 de militari, poliţişti, jandarmi şi personal civil din întreaga lume care participă în prezent la misiunile ONU de menţinere a păcii.

”Cu ocazia marcării la 29 mai 2021 a Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii – “Ziua internaţională a căştilor albastre” – Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste 85.000 de militari, poliţişti, jandarmi şi personal civil din întreaga lume care participă în prezent la misiunile ONU de menţinere a păcii, contribuind astfel în mod direct la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu mandatul încredinţat de Consiliul de Securitate. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe aduce omagiul său celor care au căzut la datorie în îndeplinirea nobilei misiuni încredinţate de ONU”, este precizat într-un comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro.

În sursa mai sus amintită este precizat că, în conformitate cu angajamentul şi sprijinul său constant pentru multilateralism şi pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale, România a contribuit, începând din anul 1991, cu peste 10.000 de militari, poliţişti şi jandarmi – femei şi bărbaţi – la misiuni ONU de menţinere a păcii.

”În acelaşi spirit, la Summit-ul operaţiunilor de menţinere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunţat noi contribuţii la efortul ONU în domeniul menţinerii păcii, care au inclus, pe lângă participarea cu personal, prima contribuţie cu mijloace de transport aerian. Contribuţia a fost realizată prin participarea detaşamentului de elicoptere Carpathian Pumas al Ministerului Apărării Naţionale la Misiunea ONU multidimensională de stabilizare din Mali – MINUSMA, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020”, mai precizează MAE.

În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea în acest an a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii sub deviza “Drumul către o pace durabilă: să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate” având în vedere potențialul și implicarea tinerilor în prevenirea și soluționarea conflictelor.

MAE a profitat, de asmenea, de ocazie pentru a transmite ”mulțumiri și cele mai calde felicitări participanților români în operațiunile de menținere a păcii care, prin activitatea lor de zi cu zi, contribuie la realizarea unor obiective prioritare ale politicii externe a României în plan multilateral”.

Organizația Națiunilor Unite și statele sale membre  marchează în fiecare an, la 29 mai, Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută și ca Ziua internaţională a ”Căştilor Albastre”, ca urmare a adoptării unei rezoluții a Adunării generale a ONU (57/129 din anul 2002) pe această temă.

Data aleasă a avut în vedere desfășurarea, la 29 mai 1948, a primei misiuni ONU de menţinere a păcii în teritoriile palestiniene – ”United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)”.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii în acest an este ” Drumul către o pace durabilă: să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate” și confirmă abordarea recentă a sistemului ONU consacrată prin adoptarea rezoluției  2250/2015 a Consiliului de Securitate al ONU intitulată ”Tineretul, pacea și securitatea”.

În prezent, efective de peste 85 de mii membri ai misiunilor ONU de menţinere a păcii – militari, polițiști, jandarmi sau personal civil – participă în 12 misiuni. În această zi se aduce un omagiu celor căzuţi în misiunile de menţinere a păcii ale ONU.

Marcarea acestei zile are o semnificație deosebită pentru România în acest an, când se aniversează 30 de ani de la prima participare la misiuni ale ONU de menținere a păcii. În această perioada contribuția României a fost de peste 10 mii de membri din rândul militarilor, polițiștilor și jandarmilor, precum și un detașament de elicoptere Carpathian Pumas care a participat în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020 la Misiunea ONU multidimensională de stabilizare din Mali – MINUSMA.

Continue Reading

ONU

Raport ONU: Inegalitatea vaccinării între țări și regiuni reprezintă un risc semnificativ la adresa unei reveniri globale

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Economia mondială va înregistra în acest an performanțe mai bune decât se preconiza anterior, însă ritmul lent al campaniilor de vaccinare din multe state în curs de dezvoltare va afecta revenirea lor economică, a anunţat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Agerpres.

„Inegalitatea vaccinării între ţări şi regiuni reprezintă un risc semnificativ la adresa unei reveniri globale care era deja inegală şi fragilă. Accesul la timp şi universal la vaccinurile COVID-19 va face diferenţa între sfârşitul pandemiei sau pierderea mai multor ani de creştere, dezvoltare şi oportunităţi”, a declarat economistul şef al ONU, Elliott Harris.

Creşterea economiei mondiale ar urma să ajungă la 5,4% în acest an, revenind după o contracţie de 3,6% în 2020, o performanţă mai bună decât se preconiza în luna ianuarie, potrivit celui mai recent raport World Economic Situation and Prospects publicat de ONU.

Cu toate acestea, perspectivele de creştere din unele ţări din sudul Asiei, Africa sub-sahariană şi America Latină rămân „fragile şi incerte”, din cauza progresului lent al vaccinării, se arată în raportul ONU.

Spre exemplu, China şi SUA, care au făcut progrese rapide cu programele lor de imunizare, sunt aşteptate să înregistreze creşteri economice de 8,2% şi respectiv 6,2% în acest an. În schimb, economia Nigeriei va creşte cu doar 1,8% în condiţiile în care această ţară a vaccinat mai puţin de 1% din populaţie.

De asemenea, ONU cere de mult timp ca vaccinurile să fie puse la dispoziţia tuturor ţărilor şi de asemenea a făcut apel către donatori să finanţeze facilitatea COVAX, pilonul destinat vaccinurilor din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19.

COVAX este o colaborare mondială ce vizează accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste de depistare, la tratamente și la vaccinuri împotriva COVID-19, la care a aderat și Uniunea Europeană.

Mecanismul COVAX urmărește achiziționarea a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Astfel se va contribui la dezvoltarea unui portofoliu diversificat de vaccinuri, de la diferiți furnizori, cu tehnologii științifice, termene de livrare și prețuri diferite. COVAX este un mecanism de partajare a riscurilor: reduce riscul cu care se confruntă producătorii – de a investi fără a fi siguri de cererea viitoare – și cel cu care se confruntă țările – de a nu dispune de un vaccin eficace.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

SUA5 hours ago

Liderii SUA și UE au decis să demareze negocierile pentru implicarea Statelor Unite în proiectele apărării europene și lansarea unui dialog strategic privind Rusia

SUA6 hours ago

Joe Biden și liderii UE au reînnoit parteneriatul transatlantic în fața competiției cu China și Rusia: Va fi înființat un Consiliu UE-SUA pentru comerț și tehnologie

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană, încrezătoare în progresul semnificativ al ODD-urilor grație măsurilor fără precedent din Planul de relansare NextGenerationEU

U.E.7 hours ago

Eurostat: UE a înregistrat în primele patru luni ale acestui an un excedent al balanței comerciale de 61,4 miliarde de euro. China și SUA, principalii parteneri comerciali

Corina Crețu8 hours ago

Corina Crețu a prezidat audierea publică din Parlamentul European privind simplificarea accesului la fondurile europene

U.E.9 hours ago

Premierul Poloniei a convocat o reuniune de urgență cu parlamentarii în contextul unor atacuri cibernetice fără precedent asupra Guvernului

FONDURI EUROPENE9 hours ago

476 de autospeciale de stingere a incendiilor vor fi achiziționate din fonduri europene. IGSU a semnat două acorduri-cadru în valoare de peste 150 de milioane de euro

SUA9 hours ago

Acord major la primul summit UE-SUA după șapte ani: Joe Biden și liderii UE au decis suspendarea pentru cinci ani a tarifelor vamale de 11,5 miliarde de dolari în disputa Airbus – Boeing

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Digitalizării Ciprian Teleman: Componenta de digitalizare din PNRR este alcătuită pe patru mari piloni. Suntem în faţa unui şantier care abia începe

CONSILIUL UE10 hours ago

Ministrul sănătății Ioana Mihăilă: Este în interesul pacienților europeni ca accesul echitabil la medicamente să devină o prioritate pe agenda Consiliului UE

NATO1 day ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO2 days ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE6 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

U.E.2 weeks ago

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea EPPO: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

NATO2 weeks ago

Jens Stoltenberg: Din 2014, NATO și-a intensificat prezența militară pe flancul estic. Am făcut multe, dar continuăm să ne adaptăm

NATO2 weeks ago

NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus, sancționând astfel Minskul pentru deturnarea unui avion de linie

Advertisement
Advertisement

Trending