Klaus Iohannis: Voi discuta cu premierul Grindeanu situația absorbției fondurilor europene. Când vom negocia viitorul buget vom fi cu cărți proaste în mână

Corespondență specială de la Roma – Dan Cărbunaru și Robert Lupițu

Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă de la Roma, acolo unde a participat la summitul aniversar al Uniunii Europene, admițând că România va fi într-o situație delicată atunci când va negocia noul cadru financiar multianual. 

FOTO: Administrația Prezidențială

Se apropie cu pași repezi perioada când se negociază următorul buget și cu absorbția pe care o avem acum tare mă tem că nu vom fi în pole position, cum se spune, adică vom fi cu cărți proaste în mână”, a avertizat președintele, ținând de faptul că în textul declarației UE de la Roma, România a pledat pentru mai multe coeziune, iar absorbția fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 nu depășește 1%.

În acest context, președintele a precizat că și-a propus să discute cu guvernul aceste chestiuni

Am de gând să discut aceste chestiuni cu Guvernul în săptămâni următoare. nu am vrut să mă grăbesc foarte, foarte tare, fiindcă la început Guvernul s-a ocupat de cu totul alte lucruri, vă amintiți, Ordonanța 13, 14 și așa mai departe. Pe urmă, au început ușor, ușor să lucreze ceva și da, am de gând să invit pe Prim-ministrul, cu cine dorește domnia sa, la o discuție pe absorbția fondurilor europene”, a spus șeful statului.

”Dacă vrem să contăm în 2019, când avem Președinția Consiliului Uniunii, chiar trebuie să ne facem temele mult mai bine”, a mai avertizat Iohannis.

Avertismentul președintelui survine în contextul în care și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a transmis, la București că sunt trei urgenţe privind folosirea fondurilor europene pentru care Guvernul trebuie să găsească soluţiile potrivite.

Acestea sunt: desemnarea autorităților de gestiune și control, îndeplinirea condiționalităților ex-ante restante și accelerarea implementării pe teren.

“Anul acesta este decisiv pentru România. Este esenţial ca fondurile UE să fie cheltuite în mod strategic, în conformitate cu priorităţile de investiţie ale României”, a spus Crețu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.