Kofi Annan, fost secretar general al ONU, a murit la vârsta de 80 de ani

Kofi Annan, fost secretar general al ONU, laureat al unui premiu Nobel pentru acțiuni umanitare, a murit la vârsta de 80 de ani. Potrivit BBC News, Annan a fost primul cetățean african de culoare care a ocupat o funcție de înalt diplomat al lumii, timp de 2 mandate, între 1997 și 2006.

Ulterior, el a fost comisar al Națiunilor Unite pentru Siria, conducând eforturile de găsire a unei soluții pașnice.

Foto: kofiannanfoundation.org

Kofi Annan, fost secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi câştigător în 2001 al Premiului Nobel pentru Pace, s-a născut la 8 aprilie 1938, la Kumasi, în Ghana.

A studiat la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Kumasi şi a făcut studii de economie în cadrul Colegiului Macalester din SUA, în 1961. De asemenea, în perioada 1961-1962, a urmat studii de economie la Institutul universitar de înalte studii internaţionale din Geneva. A obţinut un masterat în management în cadrul Massachusetts Institute of Technology (1971-1972), potrivit https://www.nobelprize.org, citat de Agerpres.

S-a alăturat în 1962 Organizaţiei Naţiunilor Unite ca ofiţer pentru chestiuni administrative şi buget în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Geneva.

Kofi Annan se implică în 2000 în demersurile pentru retragerea Israelului din Liban şi în 2006 contribuie la încetarea ostilităţilor între Israel şi Hezbollah.

În 2007 a lansat Fundaţia Kofi Annan cu rolul de a mobiliza lideri din diferite sectoare de activitate pentru a furniza management de calitate în slujba societăţii. În 2013 pune bazele Comisiei Africa de Vest privind drogurile, o modalitate de răspuns la adresa traficului de stupefiante şi impactul acestuia asupra securităţii, guvernării şi sănătăţii publice, conform http://www.kofiannanfoundation.org.

Pentru demersurile sale în slujba protecţiei drepturilor omului şi pentru revitalizarea ONU a primit la 10 decembrie 2001 la Oslo premiul Nobel pentru Pace.

În 2012 a fost publicată cartea sa de memorii „Interventions: A Life in War and Peace”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.