Kremlinul anunță că Vladimir Putin și Donald Trump vor avea o conferință de presă comună după summitul de la Helsinki

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său american, Donald Trump, se vor adresa presei după primul summit bilateral care se va desfășura luni la Helsinki, dar nu vor da publicității neapărat o declarație comună, a precizat vineri Kremlinul, citat de AFP, anunță Agerpres.

FOTO: en.kremlin.ru

”Va avea loc o conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Declaraţia comună nu este un atribut obligatoriu al unor astfel de întâlniri. Preşedinţii vor face declaraţii în funcţie de rezultatul summitului”, a adăugat Peskov.

Cotidianul rus Kommersant a precizat că Rusia și Statele Unite se pregătesc de o declarație comună, de două pagini, care să sublinieze importanța menținerii dialogului între cei doi lideri, între militari și între seviciile de securitate.

Conform ziarului, care citează responsabili americani, Washigtonul insistă ca pe agenda discuțiilor, care nu a fost făcută publică încă, să fie inclusă și ingerința Moscovei în alegerile prezidențiale din Statele Unite, desfășurate în anul 2016, chestiune pe care Kremlinul a dezmințit-o de fiecare dată.

De altfel, în cadrul conferinței comune de presă cu premierul britanic, Theresa May, Donald Trump, care se află în Marea Britanie pentru o vizită de patru zile, a precizat în cadrul unui răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist care a ridicat problema subiectelor abordate în cadrul întâlnirii cu Vladimir Putin, că situația din Ucraina, situația din Siria, dar și denuclearizarea se vor afla pe agenda discuțiilor.

Putin şi Trump se vor întâlni pe 16 iulie la Helsinki în cadrul primului lor summit bilateral, ce vizează ameliorarea relaţiilor, foarte deteriorate, dintre Moscova şi Washington. Cei doi preşedinţi nu s-au întâlnit până acum decât în marja unor reuniuni internaţionale, ultima fiind în noiembrie în Vietnam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.