Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina: Vladimir Putin i-ar fi sugerat atât lui Obama, cât și lui Trump împărțirea lumii în ”sfere de influență”

Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta statelor vecine și a altor popoare, fie că este vorba de Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau oricare alt stat, a precizat emisarul special al SUA pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, Kurt Volker, în cadrul unui interviu acordat luni postului de radio rusesc Eho Moskvî (de opoziție), preluat ulterior de numeroase media ucrainene, anunță Agerpres.

Foto: Kurt Volker/ Twitter

Declarațiile lui Volker vin sub forma unui răspuns la întrebarea adresată de Eho Moskvî privind propunerea pe care președintele rus, Vladimir Putin, a făcut-o atât fostului președintele american, Barack Obama, cât și actualului lider de la Casa Albă, Donald Trump, privind împărțirea lumii în ”zone de responsabilitate” (sfere de influență).

Aceasta reflectă diferenţa fundamentală de viziune dintre noi. Rusia consideră că are dreptul de a decide soarta ţărilor vecine şi a altor popoare, fie că este vorba de ucraineni, moldoveni, georgieni sau oricine altcineva. În timp ce SUA şi Europa împărtăşesc poziţia stabilită în toate bazele juridice despre care am vorbit (Acordul de la Helsinki şi Actul fundamental Rusia-NATO), care rezidă în faptul că toate aceste popoare au dreptul să ia propriile decizii”, a subliniat emisarul american.

În viziunea lui Volker, ucrainenii, georgienii, moldovenii și alții trebuie să decidă singuri care va fi viitorul țării lor.

”Nu există îndoială că în aceste țări există probleme. Și în interiorul Ucrainei sunt probleme politice, care trebuie rezolvate. În Georgia, bunăoară, este necesar să fie rezolvate problemele etnice şi politice, dar ele trebuie soluţionate prin mijloace constituţionale legale în fiecare din aceste state şi nu prin amestec din afară şi ocuparea teritoriului lor”, a menţionat trimisul special al Departamentului de Stat pentru Ucraina.

Făcând trimitere la conflictul din estul Ucrainei, emisarul american nu a evitat să afirme vădit că regiunile Donețk și Lugansk se află trupe rusești și că acestea sunt ”ocupate” de Federația Rusă. ”Noi am studiat foarte atent această problemă. Avem informaţii foarte documentate despre comandanţii (ruşi), lanţul de comandă, tipurile de trupe, finanţare şi numărul de soldaţi din armata regulată rusă, numărul de unităţi specializate” care acţionează în estul Ucrainei, a indicat Volker în interviul acordat redactorului şef al Echo Moskvî, Aleksei Venediktov. În acelaşi timp, diplomatul american a admis că majoritatea militarilor ruşi care luptă de partea rebelilor sunt militari pe bază de contract, conform aceluiaşi interviu postat pe pagina web a postului respectiv de radio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.