La 100 de ani de la dobândirea independenței, Finlanda și-a inaugurat o nouă bibliotecă. Cum arată clădirea care așteaptă 2,5 milioane de vizitatori anual

Finlanda, și-a propus să marcheze cea de-a 100-a aniversare a independenței sale față de Rusia, prin deschiderea unei biblioteci noi. Biblioteca Centrală Oodi este un punct de întâlnire activ și funcțional, cu 2,5 milioane de vizitatori așteptați anual.

Marea inaugurare a Bibliotecii Centrale din Helsinki Oodi a fost sărbătorită pe 5 decembrie 2018, de Ziua Independenței. Festivitățile au continuat și pe 6 decembrie, cu evenimente destinate în special familiilor cu copii.

Foto:https://www.oodihelsinki.fi/en/for-media/ made by Tuomas Uusheimo

Oodi oferă vizitatorilor săi un loc pentru a învăța lucruri noi și pentru a-și dezvolta abilitățile personale, oferind informații, facilități și cea mai nouă tehnologie care poate fi  utilizată de oricine. Clădirea cuprinde, de asemenea, un cinematograf, un studio de înregistrare și un spațiu în care obiectele vechi pot fi transformate în elemente noi.

Finlanda fost numită ,,Cea mai fericită țară de pe Pământ” de către ONU în 2018 și este recunoscută pentru nivelul său înalt de servicii publice și se pare că bibliotecile se numără printre facilitățile pe care Finlanda le iubeste cel mai mult. 5.5 milioane de locuitori ai Finlandei împrumută mai mult de 68 de milioane de cărți pe an.

,,Oodi simbolizează valorile fundamentale ale societății noastre, precum educația, cultura, egalitatea și deschiderea la nou. Promovarea acestor valori este deosebit de importantă în aceste momente marcate de incertitudine. Oodi se află într-o linie fermă de apărare a democrației noastre.”, a declarat primarul din Helsinki, Jan Vapaavuori, potrivit comunicatului oficial al bibliotecii.

Oodi a fost finanțat de orașul Helsinki și de stat. Ponderea statului în finanțare este de 30 de milioane de euro, costul total fiind de 98 de milioane de euro, potrivit comunicatului oficial al bibliotecii. Prin urmare, acesta poate fi văzută ca un cadou de la statul și orașul Helsinki către finlandezi și Finlanda  cu prilejul centenarului.

ALA Architects au fost responsabili de planificarea arhitecturii bibliotecii Oodi, iar YIT au fost responsabili pentru realizare și construirea proiectului.
,,Designul pe care l-am creat a răspuns viselor locuitorilor orașului. Proiectul a început să se transforme irezistibil într-o clădire uimitoare și foarte sensibilă și nici una dintre caracteristicile sale excepționale nu a fost pusă la îndoială, deoarece ele formează o entitate mai mare decât componentele sale.”, au menționat ALA Architects, potrivit comunicatului oficial al bibliotecii.

Foto:https://www.oodihelsinki.fi/en/for-media/ made by Tuomas Uusheimo

Foto:https://www.oodihelsinki.fi/en/for-media/ made by Tuomas Uusheimo

Pentru galerie foto și mai multe informații accesați site-ul oficial al bibliotecii aici.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.