Connect with us

ZONA EURO

La 20 de ani de la înființare, Eurogrupul transmite că va urmări „politici naționale și europene ambițioase” pentru o prosperitate durabilă

Published

on

La 20 ani de la înființarea organismului, Eurogrupul transmite, într-un comunicat de presă, că va urmări politici naționale și europene „ambițioase” care să promoveze o creștere puternică și echitabilă, investiții și ocuparea forței de muncă – oferind astfel prosperitate durabilă pentru toți.

Eurogrupul este un organism informal în cadrul căruia miniștrii din statele membre care aparțin zonei euro discută chestiuni legate de responsabilitățile lor comune în ceea ce privește moneda euro. Principala sa atribuție este aceea de a asigura o coordonare strânsă a politicilor economice între statele membre care fac parte din zona euro. Eurogrupul vizează totodată promovarea condițiilor pentru o creștere economică mai puternică.

Prima reuniune informală a miniștrilor de finanțe din țările zonei euro a avut loc la 4 iunie 1998, la Château de Senningen, Luxemburg. Actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost primul președinte permanent al Eurogrupului. Mandatul său a început la 1 ianuarie 2005 și se încheie la 31 decembrie 2006.

„Una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene, euro a devenit o parte tangibilă a identității europene. De la înființarea sa, aceasta a crescut atât în calitate de membru, cât și în forță, beneficiind de un sprijin robust din partea a aproximativ 340 de milioane de persoane din 19 țări din zona euro. În calitate de  monedă mondială cea mai folosită, ea întărește prezența Europei pe scena globală. Moneda euro a consolidat piața internă, asigurând o ancoră pentru economie: cetățenii și firmele din întreaga Europă beneficiază de prețuri stabile și își conduc afacerile peste granițele naționale cu ușurință fără precedent”, arată sursa citată.

Eurogrupul rămâne unit în angajamentul său politic neclintit față de această cauză comună – moneda euro, se mai arată în comunicatul de presă.

Aflați mai multe despre evenimentele și tratatele care au modelat rolul Consiliului European, al Consiliului UE, al Eurogrupului și al summitului zonei euro.

 

 

.

U.E.

Liderii zonei euro, nouă declarație comună: Rolul internațional al monedei euro ar trebui să fie proporțional cu ponderea economică și financiară a Uniunii la nivel mondial

Published

on

© European Commission/ Twitte

În data de 13 decembrie 2019 a avut loc reuniunea la nivel înalt a zonei euro, care reunește șefii de stat sau de guvern ai țărilor din zona euro, președintele reuniunii la nivel înalt a zonei euro și președintele Comisiei Europene. 

Totodată, liderii europeni ai zonei euro au prezentat o nouă declarație comună la sfârșitul summitului privind rolul internațional al monedei euro, care ar trebui să fie proporțional cu ponderea economică și financiară a Uniunii la nivel mondial.

Referitor la viitorul exercițiu financiar, Eurogrupul este așteptat să își prezinte rapid contribuția cu privire la soluțiile adecvate pentru finanțarea instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate (IBCC), ”pentru a ne putea îndeplini ambițiile în materie de convergență și de competitivitate”, se mai arată în declarație.

IBCC va fi inclus în consultările președintelui Consiliului European cu statele membre în contextul CFM.

Rolul reuniunii la nivel înalt a zonei euro

Reuniunea la nivel înalt a zonei euro oferă orientări strategice pentru a asigura buna funcționare a uniunii economice și monetare. Acest lucru contribuie la coordonarea tuturor domeniilor relevante de politici între statele membre din zona euro.

De asemenea, discuțiile periodice la nivel înalt cu privire la responsabilitățile specifice membrilor zonei euro le permit statelor din zona euro să țină seama într-o mai mare măsură de dimensiunea zonei euro în elaborarea politicilor naționale.

Deoarece au importanță politică și economică pentru toate țările UE, aspectele referitoare la zona euro sunt discutate cu regularitate și în cadrul reuniunilor Consiliului European.

În prezent, zona euro cuprinde 19 state membre: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.

Poziția dominantă a Uniunii Europene

UE este cea mai mare economie din lume, producând peste 20 % din produsul intern brut (PIB) la nivel mondial. Datorită PIB-ului său de aproximativ 15 mii de miliarde EUR și gradului de deschidere a pieței sale, cu exporturi în valoare de 2 791 de miliarde EUR și importuri în valoare de 2 578 de miliarde EUR, UE a jucat un rol central în modelarea sistemului comercial global, în primul rând prin sprijinul acordat OMC.

Deschiderea economică a adus și va aduce în continuare avantaje semnificative pentru UE, dat fiind că peste 30 de milioane de locuri de muncă din UE depind de comerțul extern și că se preconizează că 90 % din creșterea economică globală din următorii 15 ani va fi generată în afara Europei.

Noii actori economici și progresele tehnologice au modificat în mod semnificativ structura și modelele comerțului internațional. Mai ales utilizarea pe scară largă a tehnologiilor informației a făcut posibil schimbul de bunuri și servicii cu care anterior nu se putea face comerț. Schimburile valutare au crescut spectaculos în ultimii 20 de ani, ajungând la niveluri fără precedent. Economia globală de azi este foarte integrată, iar lanțurile de aprovizionare mondiale au înlocuit în mare măsură comerțul tradițional cu produse finite.

Continue Reading

POLITICĂ

Este oficial: Guvernul României își asumă politic adoptarea monedei euro în anul 2024

Published

on

Guvernul îşi asumă obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de joi, confirmând astfel asumarea la nivel politic a raportului de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro elaborat de Comisia Națională de specialitate anul trecut.

“Vom discuta astăzi şi despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, elaborate în cadrul comisiei naţionale constituite în acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare anvergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiştilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societăţii civile şi, desigur, a tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu. În cursul anului trecut, comisia – din care au făcut parte reprezentanţi ai acestor structuri – a avut o activitate intensă, cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul naţional de adoptare a monedei euro şi raportul de fundamentare al acestui plan. Astăzi, Guvernul îşi va însuşi aceste documente în vederea asumărilor politice. Ulterior, vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit, ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024”, a afirmat Dăncilă în deschiderea şedinţei de guvern, citată de Agerpres.

Foto: Guvernul României

Premierul a subliniat că este esenţială intrarea într-o etapă premergătoare acestui proces, respectiv în mecanismul european al ratelor de schimb, şi, de asemenea, trebuie luate “măsurile necesare pentru creşterea competitivităţii şi asigurarea unei creşteri economice sustenabile”, pentru ca aderarea la moneda euro să aducă beneficii românilor. 

România va îndeplini criteriile pentru aderare la zona euro în 2024-2026, adoptarea monedei unice europene urmând să aibă loc în concordanță cu trei scenarii de atingere a nivelului de convergență necesară, arată raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro elaborat de Comisia Națională de specialitate și prezentat în luna decembrie a anului trecut.

Tema aderării României la zona euro este un subiect intens disputat în sfera politică din țara noastră. În 2017, președintele Klaus Iohannis a solicitat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, Guvernului și Băncii Naționale să prezinte un plan și un calendar pentru adoptarea monedei unice. Ulterior, pe 28 martie 2018, a fost înființată Comisia Națională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, condusă de Guvern, BNR și Academia Română și având ca sarcină elaborarea Planului Naţional de aderare la zona euro.

Pe de altă parte, raportul de Convergență prezentat în luna mai 2018 de către Comisia Europeană arăta că România îndeplineşte în prezent doar unul dintre cele patru criterii economice necesare adoptării monedei euro: criteriul referitor la finanţele publice. Țara noastră nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, cel al cursului de schimb şi a ratelor dobânzilor pe termen lung, iar legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu tratatul european.

În prezent, din zona euro fac parte 19 state membre ale Uniunii. Dintre cele care are nu au aderat la moneda comună, Bulgaria a depus în luna iulie a anului trecut cererea de aderare pentru a deveni cel de-al 20-lea stat UE care va folosi moneda euro, întreprinzând eferturi în acest sens în timpul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergență, denumite și „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergență se numără stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Se evaluează, de asemenea, compatibilitatea legislației naționale cu normele uniunii economice și monetare. 

 

Continue Reading

U.E.

Liderii statelor europene au convenit reformarea zonei euro: începând cu 2021, va avea un buget separat

Published

on

Liderii UE au decis vineri măsuri pentru consolidarea zonei euro prin crearea unui buget dedicat, înglobat în cel al Uniunii Europene, începând din 2021, aprobarea unor fonduri suplimentare pentru a rezolva problemele băncilor care se află în dificultate, dar și extinderea responsabilităților pentru Mecanismul european de stabilitate, fondul de urgență al Uniunii Europene, ca măsură de precauție.

Foto: europarl.europa.eu

„Acum un an, am promis măsuri concrete de consolidare a Uniunii economice și monetare”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, după summitul desfășurat la Bruxelles. „Astăzi, liderii au livrat această promisiune”, a adăugat el.

Aacordul include un mandat pentru a ajunge la un acord asupra caracteristicilor principale ale unui buget al zonei euro până în iunie, un punct dificil în discuțiile dintre membrii zonei euro care au fost împărțiți în legătură cu necesitatea unui astfel de instrument. În timp ce țări precum Franța au pledat pentru un instrument care ar putea ajuta economiile să facă față șocurilor financiare, ceilalți membri ai zonei euro, între care și Olanda, au refuzat ferm o astfel de propunere, argumentând că fiecare stat ar trebui să se concentreze asupra finanțelor proprii.

„În contextul cadrului financiar multianual (CFM), mandatăm Eurogrupul să se ocupe de elaborarea, de modalitățile de punere în aplicare și de calendarul unui instrument bugetar pentru convergență și competitivitate pentru zona euro, iar pentru statele membre ale MCS II (n.r. mecanism al cursului de schimb) în mod voluntar. Acesta va face parte din bugetul UE, va fi coerent cu alte politici ale UE și va face obiectul unor criterii și orientări strategice din partea statelor membre ale zonei euro. Vom stabili dimensiunea sa în contextul CFM. Caracteristicile acestui instrument bugetar vor fi convenite în iunie 2019. Instrumentul va fi adoptat în conformitate cu procedura legislativă astfel cum este prevăzut de tratate, pe baza propunerii relevante a Comisiei, care urmează să fie modificată dacă va fi necesar”, se arată în concluziile Consiliului.

Discuțiile privind un buget al zonei euro și al întăririi monedei unice au fost prezentate drept o modalitate de a ajunge la mai multă integrare, însă statele care nu fac parte din zona euro s-au opus pentru că acest lucru ar conduce la o Europă cu mai multe viteze.  În discursul său privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene argumenta că „nu avem nevoie de un buget pentru zona euro, ci o linie bugetară puternică a zonei euro în cadrul bugetului UE”. De asemenea, Juncker a declarat că nu este un susținător al ideii de a avea un parlament pentru zona euro. ”Parlamentul zonei euro este Parlamentul European”, declara oficialul în luna septembrie. În cursul dezbaterilor aprige între miniştrii Finanţelor din statele membre UE care au precedat acest summit, s-a renunțat la aceste idei. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri, la Bruxelles, că „ar fi hazardat“ să spună că România va fi pregătită să intre în zona euro în anul 2024. Totodată, şeful statului a precizat că „astfel de declaraţii s-au tot făcut în România“. „Şi acum câţiva ani a fost o declaraţie că în 2019 vom fi, pe urmă în 2021. În general, este bine să se facă astfel de declaraţii de intenţie, că vrem, dar a stabili acum termene fixe mi se pare încă devreme“, a afirmat Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

 

Citiți și: Germania și Franța vor prezenta un buget separat pentru Zona Euro în cadrul bugetului Uniunii Europene

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending