Connect with us

ZONA EURO

La 20 de ani de la înființare, Eurogrupul transmite că va urmări „politici naționale și europene ambițioase” pentru o prosperitate durabilă

Published

on

La 20 ani de la înființarea organismului, Eurogrupul transmite, într-un comunicat de presă, că va urmări politici naționale și europene „ambițioase” care să promoveze o creștere puternică și echitabilă, investiții și ocuparea forței de muncă – oferind astfel prosperitate durabilă pentru toți.

Eurogrupul este un organism informal în cadrul căruia miniștrii din statele membre care aparțin zonei euro discută chestiuni legate de responsabilitățile lor comune în ceea ce privește moneda euro. Principala sa atribuție este aceea de a asigura o coordonare strânsă a politicilor economice între statele membre care fac parte din zona euro. Eurogrupul vizează totodată promovarea condițiilor pentru o creștere economică mai puternică.

Prima reuniune informală a miniștrilor de finanțe din țările zonei euro a avut loc la 4 iunie 1998, la Château de Senningen, Luxemburg. Actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost primul președinte permanent al Eurogrupului. Mandatul său a început la 1 ianuarie 2005 și se încheie la 31 decembrie 2006.

„Una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene, euro a devenit o parte tangibilă a identității europene. De la înființarea sa, aceasta a crescut atât în calitate de membru, cât și în forță, beneficiind de un sprijin robust din partea a aproximativ 340 de milioane de persoane din 19 țări din zona euro. În calitate de  monedă mondială cea mai folosită, ea întărește prezența Europei pe scena globală. Moneda euro a consolidat piața internă, asigurând o ancoră pentru economie: cetățenii și firmele din întreaga Europă beneficiază de prețuri stabile și își conduc afacerile peste granițele naționale cu ușurință fără precedent”, arată sursa citată.

Eurogrupul rămâne unit în angajamentul său politic neclintit față de această cauză comună – moneda euro, se mai arată în comunicatul de presă.

Aflați mai multe despre evenimentele și tratatele care au modelat rolul Consiliului European, al Consiliului UE, al Eurogrupului și al summitului zonei euro.

 

 

.

U.E.

“Nu subestimați extrema-dreaptă!”: Șeful celei mari bănci centrale din UE avertizează că o ieșire a Germaniei din zona euro ar fi o “catastrofă economică”

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Extremiştii de dreapta ameninţă prosperitatea Germaniei, şi o ieşire din zona euro ar fi “o catastrofă economică pentru noi toţi”, a afirmat sâmbătă preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, într-un interviu acordat grupului de presă Funke, transmit Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

Fac apel la toată lumea să nu subestimeze pericolul extremismului de dreapta“, a declarat Nagel, adăugând că extremismul îi descurajează pe investitori şi pe lucrătorii calificaţi care vin în Germania de peste hotare.

Şeful Bundesbank, cea mai mare bancă centrală din UE, a avertizat şi asupra ieşirii Germaniei din zona euro sau din Uniunea Europeană, pe care a descris-o ca “piatra de temelie a prosperităţii noastre”.

Fără a încerca să minimizeze dificultăţile cu care se confruntă ţara, Nagel a subliniat că piaţa forţei de muncă din Germania s-a menţinut stabilă şi şomajul este la un nivel redus.

Oficialul german a cerut mai multă ambiţie în privinţa reducerii taxelor şi a birocraţiei. Legea privind oportunităţile de dezvoltare conţine mai puţine facilităţi fiscale decât s-a planificat iniţial, dar importantă este acum implementarea ei, a declarat Nagel.

Nivelul facilităţilor fiscale era iniţial planificat la şapte miliarde de euro, dar a fost redus la 3,2 miliarde de euro pe an.

Poziția publică exprimată de șeful Băncii Centrale cu sediul la Frankfurt este parte a unui efort instituțional susținut la nivelul Germaniei de a ridica nivelul de conștientizare privind pericolul extremei-drepte. Luna trecută, Ministerul german de Interne a prezentat o serie de măsuri pentru apărarea democrației în fața amenințării reprezentate de extrema-dreaptă.

Potrivit sondajelor, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania este cotat cu locul al treilea la alegerile europene din 9 iunie, profitând de slăbirea social-democraților și a partenerilor săi de guvernare și devansându-i pe Verzi și pe Liberali, partenerii juniori în această coaliție.

Continue Reading

ZONA EURO

România, în topul țărilor unde cetățenii (71%) susțin adoptarea monedei euro, deși țara noastră este singura care nu îndeplinește niciun criteriu de aderare

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Un procent de 58% dintre cetățenii statelor membre care nu au aderat la zona euro sunt în favoarea introducerii monedei unice, cu cetățenii maghiari și români fruntași în acest top, arată Comisia Europeană într-un Eurobarometru difuzat duminică și în care cetățenii Bulgariei, Cehiei, Poloniei, României, Suediei și Ungariei au fost întrebați ce părere au despre euro.

Potrivit sursei citate, 58% sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor, Ungaria (72%) și România (71%) ocupând primele locuri.

De asemenea, 84% sunt de acord că vor reuși să se adapteze la euro.

Un procent 73% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani spun că euro a avut un impact pozitiv asupra țărilor care îl folosesc.

 În general, 62% dintre cei care au utilizat moneda euro consideră că a avut un efect pozitiv.

Cea mai recentă extindere a zonei euro a avut loc la 1 ianuarie 2023, când Croația a adoptat moneda unică europeană, ceea ce a adus numărul statelor membre din zona euro la douăzeci, 

Raportul de convergență 2022 care analizează rezultatele statelor care s-au angajat să adere la moneda unică, prezentat în vara anului trecut, atestă că România este singurul stat care, la fel ca și în precedentul raport din 2020, nu îndeplinește niciun criteriu de adoptare a monedei comune.

Țara noastră este în aceeași situație în care se afla și în 2020, când a fost prezentat raportul care constata că România nu mai îndeplinește niciun criteriu de aderare la moneda euro. Regresul înregistrat de România este cât se poate de vizibil, după ce în raportul de convergență din anul 2018 țara noastră îndeplinea unul din cele patru criterii de aderare la euro, iar potrivit raportului de convergență din anul 2016 trei din cele patru criterii erau respectate.

“Având în vedere evaluarea sa privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea cerințelor de criteriilor de convergență și ținând seama de factorii relevanți suplimentari, Comisia consideră că România nu îndeplinește condițiile de adoptare a monedei euro”, se arată în detaliile raportului cu privire la țara noastră.

Criteriile de aderare la zona euro vizează stabilitatea prețurilor, finanțele publice (deficit și datorie publică), rata de schimb și convergența dobânzilor pe termen lung.

Continue Reading

U.E.

Bulgaria ar putea adera la zona euro în 2025, dacă va îndeplini criteriile, apreciază Comisia Europeană

Published

on

© European Union, 2021

Bulgaria ar putea adera la zona euro începând cu 1 ianuarie 2025, dacă va îndeplini toate criteriile de aderare, a susținut joi vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Data aderării este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, a apreciat joi Valdis Dombrovskis într-un interviu acordat postului bulgar de televiziune Nova TV.

Oficialul european, care se află zilele acestea într-o vizită oficială la Sofia, a explicat că, în mod tradițional, țările au aderat la zona euro la începutul anului deoarece este mai practic așa.

Săptămâna trecută, Bulgaria, prin ministrul său de Finanțe, Rossitsa Velkova, a anunțat că renunță la data țintă de 1 ianuarie 2024 pentru a adopta moneda unică europeană, având în vedere că nu a reușit să-și îndeplinească angajamentele în acest sens, anunță aceeași sursă mai sus citată.

Țara vecină trece prin perioade politice tulburi, urmând să organizeze în luna aprilie cea de-a cincea rundă de alegeri din ultimii doi.

În lipsa unei stabilități politice este dificil pentru această țară să îndeplinească criteriile stabilite în Tratatul de la Maastricht, ratificat de toate țările membre UE în 1993. Unul dintre acestea face trimitere la stabilirea prețurilor după cum urmează: ata medie a inflaţiei (calculată prin indicele armonizat al preţurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflaţiei) a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor.

Așadar, criza energetică, care a alimentat inflația, nu ușurează Sofiei calea spre atingerea acestui obiectiv.

Euro, lansat la 1 ianuarie 1999, reprezintă moneda oficială în 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în insulele, departamentele și teritoriile de peste mări care fac parte din anumite țări ale zonei euro sau care sunt asociate acestora, cel mai  tânăr stat membru UE care a adoptat moneda unică europeană fiind Croația. 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO9 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO9 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.16 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G716 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO16 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G717 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA17 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

U.E.18 hours ago

UE ar trebui să se folosească de politica comercială pentru a-și reafirma statutul de putere economică, reclamă Suedia și Finlanda, care deplâng abordarea ”mai defensivă și mai restrictivă”

U.E.19 hours ago

Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri afluxul de migranți din Rusia

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending