Connect with us

SUA

La 33 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Joe Biden lansează un apel pentru apărarea democrației în fața ”forțelor autocrației care au renăscut”

Published

on

© The White House/ Flickr

Căderea Zidului Berlinului a răspândit speranță în toată lumea și a transmis mesajul clar că ”întunericul care conduce autocrația nu poate stinge niciodată flacăra libertății care luminează sufletele oamenilor liberi de pretutindeni”, a subliniat președintele american, Joe Biden, în mesajul publicat cu prilejul celebrării a 33 de ani de la acest moment istoric esențial în ridicarea Cortinei de Fier.

”De Ziua Mondială a Libertății, ne amintim de căderea Zidului Berlinului și de speranța simțită în toată lumea atunci când libertatea a triumfat asupra tiraniei. Decenii la rând, Uniunea Sovietică a condus Europa Centrală și de Est cu o mână de fier, din spatele unei Cortine de Fier. Dar în acea noapte rece de noiembrie din 1989, Zidul Berlinului a căzut, iar berlinezii de Est și de Vest s-au unit pentru a transmite un mesaj clar: întunericul care conduce autocrația nu poate stinge niciodată flacăra libertății care luminează sufletele oamenilor liberi de pretutindeni. Astăzi, reflectăm la puterea oamenilor care tânjesc după democrație”, a punctat Joe Biden în mesajul publicat de Casa Albă.

Liderul american a atras atenția asupra faptului că ”forțele autocrației au renăscut pe tot globul în ultimii 30 de ani”, fapt ce ne ”reamintește încă o dată că democrație nu este niciodată garantată”.

”În ultimii 30 de ani, forțele autocrației au renăscut pe tot globul – manifestându-și disprețul față de statul de drept, față de drepturile omului și libertățile fundamentale, precum și față de adevăr însuși. Războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei și încercările sale de a revendica cu forța un teritoriu prin violență brutală și referendumuri false reprezintă cea mai recentă bătălie dintr-o lungă luptă între libertate și represiune – între o ordine bazată pe reguli și una guvernată de forța brută.  Ni se reamintește încă o dată că democrația nu este niciodată garantată.  Trebuie să o apărăm, să o protejăm și să o susținem mereu”, a fost mesajul lansat de Biden.

Acesta a reiterat că Statele Unite vor promova ”fără ezitare viziunea asupra unei lumi libere, deschise, sigure și prospere, în fața încercărilor autocratice de a făuri o cale mai întunecată”.

”Viitorul va fi câștigat de țările în care membrii minorităților religioase și etnice pot trăi fără a fi hărțuiți, în care oamenii pot iubi liber fără a fi ținta unor acte de violență, în care viața privată este respectată și libertățile personale sunt inalienabile și în care cetățenii pot vota liber și în care acest vot poate fi luat în considerare.  Vom continua să investim în țările în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să reducă sărăcia, să consolideze infrastructura critică și să elibereze întregul potențial al populațiilor lor.  Vom continua să mobilizăm sprijin de securitate, umanitar și economic pentru Ucraina, consolidându-i poziția din punct de vedere militar și diplomatic în timp ce se apără împotriva agresiunii rusești”, a dat asigurări de neclintit președintele american. 

Adresându-se oamenilor din întreaga lume care ”luptă pentru un viitor mai bun – un viitor înrădăcinat în democrație și libertăți fundamentale, speranță și lumină, decență și demnitate”, liderul american le-a transmis că SUA sunt alături de ei.

”De la soldații ucraineni care luptă pentru însăși existența națiunii lor, la femeile curajoase din Iran care se mobilizează pentru a-și asigura drepturile omului și libertățile fundamentale, la oamenii din Birmania care cer democrație în fața violenței brutale și la cetățenii cubanezi care se ridică împotriva opresiunii – curajul și angajamentul care au ajutat la căderea Zidului Berlinului rămân vii și puternice în întreaga lume astăzi.  Istoria ne arată că din cele mai întunecate momente rezultă cele mai mari progrese.  Acest lucru este adevărat datorită oamenilor curajoși care înclină arcul istoriei spre o lume mai liberă și mai dreaptă”, a conchis Joe Biden.

Ridicat în 1961 de Guvernul comunist al Republicii Democrate Germane, al cărui obiectiv era acela de a împiedica migrația cetățenilor din estul în vestul Germaniei, Zidul Berlinului a văzut începutul sfârșitului la 9 noiembrie 1989, în urma unui anunț accidental, informează TVR.

Protestatarii au luat cu asalt punctele de trecere şi Poarta Brandenburg şi au început să facă breşe în zid, în data de 9 noiembrie 1989. Până la miezul nopţii, mii de est-berlinezi au traversat în Vest, unindu-se într-o atmosferă de mare sărbătoare cu mulţimea din Berlinul Occidental. Distrugerea Zidului, tot atât de rapidă ca şi crearea sa, a fost celebrată de întreaga lume și a reprezentat primul pas către reunificarea Germaniei, încheiată oficial pe 3 octombrie 1990, jucând un rol crucial în începutul căderii comunismului în Europa de Est.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Forțele Aeriene SUA își extind raza de acțiune în sud-estul Europei. Americanii au finalizat o investiție de 34 de milioane de dolari la Baza de la Câmpia Turzii

Published

on

© Baza 71 Aeriana Câmpia Turzii/ Facebook

Oficialii militari americani au marcat marți finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, o bază strategică din centrul României, unde peste 100 de milioane de dolari sunt cheltuite pentru inițiative menite să extindă raza de acțiune a Forțelor Aeriene americane în sud-estul Europei, relatează publicația americană Stripes.

Lucrările la Baza 71 Aeriană includ o nouă facilitate de operațiuni a escadrilei, un hangar pentru avioane și o platformă de parcare, potrivit unei declarații de marți a Corpului de ingineri al Armatei SUA, menționează sursa citată.

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca “centru principal” pentru planificarea și dirijarea misiunilor care operează de la bază, a precizat Corpul de Armată.

Între timp, un nou hangar de aeronave de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

“Aceste proiecte contribuie la asigurarea faptului că baza poate susține operațiunile avioanelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în comunicat.

 

România a fost un punct central pentru Pentagon, care încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre. Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod obișnuit și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere nu departe de granița României cu Ucraina.

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcții la bază, care implică alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari. 

Alte construcții în valoare de 220 de milioane de dolari au loc la alte instalații din România, inclusiv la un teren de antrenament din Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru de operațiuni al armatei americane în România.

Proiectele din România “contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane din Europa” și “consolidează apărarea și securitatea colectivă a aliaților din NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții

Fondurile pentru acestea sunt alocate prin intermediul Iniţiativei de Descurajare a US European Command, care se concentrează pe întărirea capabilităţilor militare prin pregătirea teritoriului NATO împotriva agresiunilor ruseşti.

Americanii au început în 2021 lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul trecut și au reprezentat cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană, program lansat de SUA în 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Continue Reading

SUA

John Kerry subliniază necesitatea ca Beijingul să „își sporească ambiția” privind accelerarea decarbonizării și reducerea emisiilor de metan

Published

on

© State Department photo/ Public Domain

Trimisul american pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit marți, la New York, cu vicepreședintele chinez Han Zheng și a subliniat necesitatea ca China să „își sporească ambiția” în eforturile de accelerare a decarbonizării și de reducere a emisiilor de metan, a anunțat Departamentul de Stat.

Kerry a vizitat recent China și s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, cei doi discutând despre măsurile politice și progresele înregistrate în ceea ce privește acțiunile pe care ambele țări le-au întreprins pentru a aborda schimbările climatice.

„Secretarul Kerry a reiterat urgența limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, ceea ce va necesita acțiuni ambițioase din partea Statelor Unite și a RPC (China)”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat publicat marți, după ce Kerry s-a întâlnit cu Han.

„Acesta a subliniat, de asemenea, necesitatea ca RPC să își sporească ambiția în eforturile de a accelera, printre altele, decarbonizarea și de a reduce emisiile de super-poluanți precum metanul.”

Vicepreședintele chinez a declarat că Beijingul și Washingtonul ar trebui să mențină dialogul și cooperarea în această privință.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce Han a purtat discuții cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cele două părți convenind să mențină liniile de comunicare deschise.

Marți, în cadrul unui discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa nu se va „decupla” de Beijing.

„Când vine vorba de China, vreau să fiu clar și consecvent”, a spus Biden. „Căutăm să gestionăm în mod responsabil competiția dintre țările noastre, astfel încât să nu se ajungă la conflict. Am spus că suntem pentru reducerea riscurilor, nu pentru decuplare, în relația cu China”, relatează Reuters. 

Biden a declarat că Beijingul și Washingtonul trebuie să coopereze în domeniul climei și a făcut referire la dezastrele naturale recente – valuri de căldură devastatoare, secete și inundații în întreaga lume – ca parte a unui „instantaneu” care spune „povestea urgentă a ceea ce ne așteaptă dacă nu reușim să ne reducem dependența de combustibilii fosili și să începem să facem lumea rezistentă la schimbările climatice”.

 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova și SUA au încheiat un parteneriat în vederea combaterii dezinformării și a informațiilor manipulatorii

Published

on

© U.S. Embassy Moldova/ Facebook

Republica Moldova și Statele Unite au încheiat un parteneriat în vederea contracarării manipulării informaționale externe.

Emisarul special și coordonatorul Centrului de Angajament Global al Departamentului de Stat (GEC), James Rubin, și secretarul General al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Artur Mija, au semnat un Memorandum de înțelegere privind contracarării manipulării informaționale externe, precizează Ambasada SUA în Republica Moldova într-un mesaj publicat pe Facebook.

Documentul prevede instituirea unei platforme pentru consultări bilaterale privind combaterea dezinformării și a informațiilor manipulatorii, care are scopul de a dezvolta strategii de răspuns eficiente și prompte între autoritățile competente ale ambelor state. Factorii implicați în acest obiectiv includ inclusiv membri ai societății civile, presei independente, mediului academic și ai organizațiilor multilaterale, informează Guvernul de la Chișinău într-un comunicat.

”Suntem recunoscători guvernului american pentru suportul acordat în combaterea atacurilor cibernetice și a dezinformării. Semnarea Memorandumului ne va ajuta să facem schimb de experiență eficient pe subiectele de influență și manipulare informațională străină”, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Se preconizează că Centrul de Angajament Global și Ambasada Statelor Unite la Chișinău, în numele Departamentului de Stat al SUA, Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, precum și Cancelaria de Stat vor coordona împreună aceste consultări.

”Trebuie să avansăm cooperarea cu Republica Moldova pe domeniul securității informaționale și să prioritizăm acest subiect. În contextul regional actual, este necesar să facem tot ce putem pentru a combate dezinformarea”, a menționat coordonatorul Centrului de Angajament Global din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, James P. Rubin.

Semnarea Memorandumului reprezintă o acțiune de conjugare a eforturilor statelor cu valori democratice comune pentru combaterea răspândirii manipulării informaționale. Instituțiile din ambele țări vor crea un ecosistem de promovare a informațiilor veridice și transparente, protejând astfel cetățenii împotriva valurilor de dezinformare.

SUA se alătură astfel UE, care a inaugurat în ajunul summitului Comunității Politice Europene, la 1 iunie, misiunea de parteneriat pentru Republica Moldova.

Decizia de înființare a unei astfel de misiuni a fost adoptată la Consiliul Afaceri Externe din 24 aprilie la solicitarea autorităților de la Chișinău și la propunerea României.

EUPM, desfășurată sub umbrela Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova. Scopul acesteia este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova și de a spori reziliența acesteia la amenințările hibride, inclusiv la securitatea cibernetică, și de a combate manipularea și interferența informațiilor străine (FIMI).

Citiți și: UE a decis că un diplomat român va conduce Misiunea Uniunii Europene în R. Moldova. MAE salută alegerea lui Cosmin Dinescu, actual ambasador al României la Vilnius

Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Victor Negrescu20 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA42 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE44 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU57 mins ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA3 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

Victor Negrescu20 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA42 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU15 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending