Connect with us

FONDURI EUROPENE

La debutul negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual, Klaus Iohannis pune presiune pe Guvern pentru absorbția banilor europeni

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a emis marți un avertisment către Guvern cu privire la nivelul de absorbție al fondurilor europene pentru perioada de programare financiară 2014-2020, atenționare ce apare în contextul în care negocierile pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (2021-2027) se pregătesc să debuteze, existând inclusiv ambiția politică a Comisiei Europene de a finaliza aceste tratative în timpul Președinției României la Consiliul UE din ianuarie-iunie 2019.

FOTO: Administrația Prezidențială

Atenționarea mea vine în următorul sens: Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune. Sunt bani de care putem să beneficiem, sunt bani care trebuie folosiți pentru dezvoltarea României. Ar fi păcat să nu folosim acești bani care au fost alocați României pentru dezvoltare”, a spus șeful statului într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni și în care a precizat că România a absorbit 4,9 miliarde de euro până în prezent dintr-o alocare de 31,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un procent de 15,8%.

Președintele a tras și un semnal de alarmă cu privire la faptul că această poziție publică a sa survine la jumătatea perioadei acoperite de actualul CFM.

”Este important de știut că perioadele de finanțare sunt construite pe câte șapte ani. Acum ne aflăm în perioada 2014-2020, deci am trecut de jumătate și, din 31 miliarde până acum, nu am folosit nici măcar 5”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a reamintit că din cele 31 miliarde de euro, aproximativ 23 de miliarde au fost alocate prin fondurile de la politica de coeziune, iar aproximativ 8 miliarde pentru politica agricolă comună. Mai mult, Iohannis a ținut să precizeze că din fondurile destinate coeziunii, România nu a utilizat până în prezent nici măcar 10%.

”Din 23 de miliarde de euro cât putem să folosim pentru dezvoltarea României, pentru autostrăzi, spitale, rețele de apă și multe altele, noi până acum am folosit 2,2 miliarde. Deci din 23 (miliarde) am folosit 2,2 miliarde, nici măcar o zecime și suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate”, a mai declarat președintele.

Declarațiile lui Iohannis survin la câteva săptămâni distanță după ce după ce Comisia Europeană a prezentat miercuri, 3 mai, propunerea de buget pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (2021-2027), un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euroechivalentul a 1,11% din venitul național brut al UE27 și care conține, între altele, diminuarea cu 7%, respectiv 5%, a alocărilor financiare pentru politica de coeziune și pentru cea agricolă comună.

”Ca să înțeleagă toată lumea, acești bani nu sunt bani pe care ne obligă cineva să-i folosim într-un anume fel, sunt bani care pot fi folosiți  de România pentru a dezvolta România, sunt bani care pot fi folosiți, de exemplu, pentru construcția de autostrăzi, pentru construcția de spitale, pentru construcția, sau reabilitarea, sau realizarea unor rețele de apă, și multe alte lucruri. Depinde de noi, mai exact de cei care concep proiecte, cum folosim acești bani și cum punem proiectele în operă”, a mai precizat Iohannis.

”Acum cineva ar putea să spună „Nu face nimic, lucrăm mai intens de acum încolo și o să folosim bani”, dar asta ar însemna să existe proiecte, dar aflăm, inclusiv de la guvernanții noștri, că rata de contractare adică proiecte depuse, acceptate, care pot intra la finanţare avem doar pentru 40% din acești bani, deci nici măcar pentru jumătate din 23 de miliarde nu avem proiecte depuse. E foarte târziu. Aceste proiecte trebuie elaborate cu sprijinul ministerelor, cu sprijinul agențiilor. În ansamblu, atenționarea mea vine în următorul sens: Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune. Sunt bani de care putem să beneficiem, sunt bani care trebuie folosiți pentru dezvoltarea României. Ar fi păcat să nu folosim acești bani care au fost alocați României pentru dezvoltare”, a conchis președintele.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

FONDURI EUROPENE

Primăria Sibiu va construi un parc verde de 6,2 hectare cu ajutorul fondurilor europene

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Primăria Sibiu va deschide ofertele pentru proiectarea unui parc de 6,2 ha, care va deveni al doilea cel mai mare parc al orașului, relatează Turnul Sfatului.ro

Cei 62.000 de mp pe care ar urma amenajat noul parc al Sibiului au fost folosiți până acum cinci ani drept spațiu de depozitare a deșeurilor de construcții. De altfel, acest fapt este și unul din motivele pentru care Primăria a ales locul pentru o astfel de investiție: pentru că în actualul exercițiu financiar european sunt alocate sume importante pentru reconversia și refuncționalizarea terenurilor degradate (iar noul parc din Tilișca va fi realizat cu cofinanțare din fonduri europene, proiectul fiind depus de anul trecut la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, fiind în faza de precontractare).

© Planșă ărezentare parc – Sursă Foto: TurnulSfatului

Din cele 12,4 milioane de lei (fără TVA) necesare implementării proiectului de amenajare unui parc pe fosta groapă de deșeuri din capătul străzii Preot Bacca, pentru construcțiile și montajul viitorului parc sunt necesari 9,2 milioane de lei.

Terenul va fi astfel modelat încât să fie amenajat un loc generos de joacă, pentru grupa de vârstă 8 – 15 ani. “Mobilierul dedicat nu se limitează la obișnuitele leagăne și balansoare tipice, ci vor fi reprezentate de ansambluri complexe de joacă de tipul labirinturilor, ansambluri de cățărare, echipamente multifuncționale, cu rol important în dezvoltarea abilităților copiilor“, se arată într-un raport întocmit de Direcția Strategie, programe și prognoze din cadrul Primăriei Sibiu, pe tema viitorului parc.

Parcul va mai beneficia și de o zonă de fitness, destinate gimnasticii în aer liber, dar și diferitelor exerciții specifice celor care își “cultivă trupul“. În zona centrală a parcului este prevăzut un teren de minigolf, iar la bază (înspre Câmpșor), un teren de sport, de 694 de mp, pentru fotbal, baschet și volei.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Președintele PNL Ludovic Orban somează Guvernul să accelereze absorbția fondurilor europene: ”Riscăm să pierdem peste 10 miliarde de euro”

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului să accelereze toate procedurile pentru absorbţia de fonduri europene, subliniind că în caz contrar România riscă să piardă 10 miliarde de euro la care are dreptul în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020.

“Tragem un semnal de alarmă în ceasul al 12-lea şi somăm Guvernul să accelereze toate procedurile privitoare la absorbţia de fonduri europene. După ce ne-au minţit la elaborarea bugetului că vor absorbi miliarde în cursul acestui an, Guvernul recunoaşte în rectificarea bugetară că nivelul absorbţiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scăzând veniturile care provin din decontările de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din România cu o sumă de peste un miliard”, a declarat Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al Partidului Național Liberal.

”Treziţi-vă, pentru că altfel riscăm să pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi pentru o infrastructură modernă, spitale regionale, modernizarea instituţiilor de învăţământ”, a continuat acesta.

Luna trecută, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a afirmat că România absorbit fonduri europene în valoare totală de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentând o rată de 30% și aflându-se astfel sub media europeană, rata la nivelul UE fiind de 33%. 

România beneficiază și în exercițiul financiar 2014-2020 de regula N+3, potrivit căreia va putea absorbi fondurile aferente actualului cadru bugetar multianual până în anul 2023.

Pentru următoarea perioada financiară, respectiv 2021-2027, România ar urma să beneficieze de al patrulea cel mai mare buget, aproximativ 31 miliarde de euro, conform propunerii Comisiei Europene.

 

 

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministerul Fondurilor Europene: Luna viitoare lansăm apeluri de proiecte în valoare de 968 milioane euro

Published

on

© Calea Europeană

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru PO Infrastructura Mare, va lansa, luna viitoare, două apeluri de proiecte în valoare de 968 milioane euro.

În mesajul transmis pe pagina de Facebook se regăsesc mai multe informații despre aceste apelurile, care vor finanța următoarele:

– creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității ariilor naturale, prin implementarea planurilor de management de conservare pentru ariile naturale protejate și pentru speciile de interes comunitar (inclusiv cele situate în mediul marin) – Axa Prioritară 4;

– modernizarea rețelelor electrice de transport, precum liniile electrice aeriene și stațiile aferente dar și dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale, prin construcția unor noi conducte. Este prevăzută, totodată, îmbunătățirea funcționării interconectăriii cu sistemele de transport ale statelor vecine – Axa Prioritară 8.

Mai multe informații aici.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending