DINAMICA GLOBALIZĂRII
World Economic Forum 2015. La jumătatea acestui secol, populația de peste 60 de ani a omenirii se va dubla
Published
9 years agoon

Forumul Economic Mondial a avut pe agenda sa zece provocări globale ce influențează lumea internațională: mediul înconjurător și deficitul de resurse, abilitățile în ocuparea locurilor de muncă și capitalul uman, egalitatea de gen, investiții pe termen-lung, infrastructură și dezvoltare, securitate alimentară și agricultură, investiții și comerț internațional, viitorul internetului, criminalitatea la nivel mondial și anti-corupția, incluziune socială și viitorul sistemului financiar. Problemele curente, precum escaladarea conflictelor geopolitice, terorismul pandemii și noul context energetic s-au aflat, de asemenea, pe agendă.
Îmbătrânirea rapidă a populației mondiale este un factor de risc pentru viitorul omenirii. Specialiștii prezenți la Davos apreciază că această provocare este una vertiginoasă și afectează sistemele de sănătate, influențând politicile guvernamentale și sistemul economic. Potrivit estimărilor ONU, la jumătatea acestui secol numărul oamenilor mai vârstnice de 60 de ani se va dubla. În cazul Statelor Unite, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani sunt responsabile de peste 60% din cheltuielile de consum înregistrate. Problema îmbătrânirii populației se poate transforma din povară economică într-o oportunitate. Însă, pentru a ține oamenii mai mult în câmpul muncii este necesar ca aceștia să fie sănătoși. În baza acestui considerent, experții prezenți la Forumul Economic Mondial sunt de părere că firmele de medicamente ar trebui să-și schimbe paradigma cercetării spre una a asigurării unor condiții pentru ca bolile să fie din timp tratate, și totodată să prevină deteriorarea capacității persoanelor, prin menținerea tonusului fizic și acuității mentale. În acest sens, industria de sănătate trebuie să contribuie alături de stakeholderi pentru a susține stabilitatea financiară a sistemelor medicale.
Mai multe detalii despre temele discutate la Davos găsiți aici.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
World Economic Forum: Top 6 riscuri globale care pot amenința creșterea economică; sunt anticipate tulburări la nivel global în următoarea jumătate de an
Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției
Șeful diplomației române, la Forumul de la Davos: Nu ne permitem niciun fel de ambiguitate strategică. Ucraina este victima agresiunii, iar Rusia este agresorul
Forumul de la Davos: Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri transatlantic, pledând pentru creșterea investițiilor energetice în România
Aurescu, interviu pentru Al Jazeera la Forumul de la Davos: Trebuie găsită “baza legală cea mai solidă” pentru un tribunal de pedepsire a crimelor Rusiei în Ucraina. România sprijină acest demers
Secretarul general NATO cere o creștere a sprijinului militar pentru Ucraina: Armele sunt calea spre pace. Negocierile depind în totalitate de forța de pe câmpul de luptă
ROMÂNIA
Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos
Published
17 hours agoon
December 1, 2023
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat vineri că viitorul cooperării dintre România și Statele Unite devine “din ce în ce mai luminos”, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naționale a României și marcării a 105 ani de la Marea Unire.
“Statele Unite și România sunt aliați, parteneri și prieteni de zeci de ani. Această prietenie este înrădăcinată în valorile noastre comune – democrație, libertate și cooperare pașnică, precum și în legăturile istorice profunde de familie și cultură”, a transmis Blinken, într-un mesaj difuzat de Departamentul de Stat.
Șeful diplomației Statelor Unite a subliniat că “poziția de lider a României în cadrul Alianței NATO consolidează securitatea noastră colectivă, în special în regiunea Mării Negre”.
El a apreciat contribuția României la sprijinirea Ucrainei.
“Sprijinul dumneavoastră pentru independența Ucrainei și bunăstarea poporului ucrainean a fost ferm și neclintit. Suntem mândri să lucrăm alături de dumneavoastră pentru a ne asigura că armata ucraineană are pregătirea și echipamentul de care are nevoie pentru a respinge războiul de agresiune al Rusiei, pentru a oferi ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați și pentru a construi căi pentru ca grânele ucrainene să ajungă într-o lume înfometată”, a punctat Blinken.
El a evocat și cooperarea în domeniul energiei curate și al securității energetice prin proiectele centralei nucleare de la Cernavoda și al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti, în domeniul explorării spațiale prin acordurile Artemis și în ceea ce privește continuarea consolidării schimburilor culturale, educaționale și economice dintre popoarele român și american.
“Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos. (…) Urez Guvernului și poporului român o zi a Marii Uniri plină de bucurii”, a conchis Blinken.
INTERNAȚIONAL
A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani
Published
2 days agoon
November 30, 2023
Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu fațete uneori controversate, secretar de stat și consilier pentru securitate națională sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger “a murit astăzi, în casa sa din Connecticut”, conform sursei citate.
Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, un bărbat cu o voce gravă şi un puternic accent german, el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale. Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de şcoală, s-a alăturat contra-spionajului militar şi armatei americane, după care a urmat studii strălucitoare la Harvard, unde a şi predat.
Recunoscut după ramele groase ale ochelarilor, s-a impus ca un chip al diplomaţiei globale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975 şi a rămas maestru al diplomaţiei sub preşedintele Gerald Ford, până în 1977. Atunci a iniţiat relaxarea în relaţia cu Uniunea Sovietică, dar şi dezgheţul în relaţia cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972.
Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam. A condus, întotdeauna în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam. Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, unul dintre cele mai controversate din istoria decernării acestei distincţii.
Fără Kissinger, America a pierdut “una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă”, a reacţionat fostul preşedinte republican George W. Bush.
Faptul că un astfel de om, un refugiat din Germania nazistă, a putut deveni şef al diplomaţiei americane “vorbeşte atât despre măreţia sa, cât şi despre măreţia Americii”, a adăugat fostul preşedinte republican într-un comunicat de presă.
SUA
După reuniunea miniștrilor de externe din NATO, Antony Blinken merge în Israel și Cisiordania pentru a discuta despre dreptul Israelului de a se apăra, despre protejarea civililor din Gaza și despre soluția celor două state
Published
4 days agoon
November 28, 2023By
Teodora Ion
Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o vizită în Macedonia de Nord, Israel, Cisiordania și Emiratele Arabe Unite, după ce va fi participat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, anunță Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.
În timpul vizitei sale în Macedonia de Nord, secretarul Blinken se va întâlni cu omologii din cadrul OSCE, reafirmând angajamentul ferm al Statelor Unite față de OSCE și față de misiunea sa principală de promovare a securității, stabilității și cooperării între state, cu un accent deosebit pe drepturile omului și pe soluționarea pașnică a disputelor.
Secretarul Blinken va sublinia, de asemenea, rolul esențial jucat de OSCE în promovarea securității globale în întreaga regiune și va mulțumi Macedoniei de Nord pentru rolul său de lider.
În Israel și în Cisiordania, secretarul Blinken va discuta despre dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional, precum și despre eforturile continue de a asigura eliberarea ostaticilor rămași, de a proteja viața civililor în timpul operațiunilor Israelului în Gaza și de a accelera asistența umanitară pentru civilii din Gaza.
Secretarul a discuta, de asemenea, despre principiile pe care le-a prezentat la Tokyo la 8 noiembrie, despre măsurile concrete pentru a promova crearea unui viitor stat palestinian și despre necesitatea de a împiedica extinderea conflictului.
În cele din urmă, secretarul Blinken se va deplasa la Dubai pentru a participa la Conferința ONU privind clima, COP28, unde va discuta cu liderii despre necesitatea de a continua acțiunile globale pentru a aborda criza climatică. Secretarul se va întâlni, de asemenea, cu omologi pe probleme regionale, inclusiv conflictul dintre Israel și Hamas.
Această vizită la lui Blinken în Orientul Mijlocu este a treia de când a izbucnit conflictul între Israel și Hamas, la 7 octombrie, și vine într-un context în care armistițiul facilitate de Statele Unite, Egipt și Qatar a intrat în cea de-a cincea zi.
Conform prevederilor înțelegerii, Hamas a eliberat 50 de femei și copii israelieni, dintre cei 240 de ostatici pe care i-au capturat în timpul masacrului de la începutul lunii octombrie, informează Reuters.
În schimb, Israelul a eliberat 150 de palestinieni, toți femei și adolescenți.
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european
- U.E.1 week ago
Lovitură de teatru în Olanda: Partidul anti-imigrație de extremă dreapta obține primul loc la alegerile parlamentare (exit-poll)
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Charles Michel îi asigură pe Volodimir Zelenski și Maia Sandu că ”nu va precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile legitime” ale Ucrainei și R. Moldova: Calea voastră europeană este călătoria noastră comună