Connect with us

G20

La primul său summit G20, Rishi Sunak dă de înțeles că Marea Britanie nu va declara China drept o “amenințare”: Beijingul este o “provocare sistemică”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Noul premier britanic, Rishi Sunak, aflat la primul său summit G20, a lăsat să se înțeleagă că va renunța la planurile de a declara China drept o “amenințare” la adresa securității naționale în cadrul unei revizuiri majore a politicii externe britanice.

Vorbind cu reporterii care călătoresc cu el la summitul G20 din Bali, premierul britanic și-a îndulcit limbajul cu privire la Beijing și a refuzat de două ori să susțină planurile predecesoarei sale Liz Truss de a ridica statutul Chinei la cel de “amenințare” într-o viitoare reîmprospătare a priorităților externe și de apărare ale guvernului britanic, relatează Politico Europe.

Întrebat dacă va merge mai departe cu planul lui Truss de a întări poziția Regatului Unit, Sunak s-a referit inițial la China ca la o “amenințare sistemică”, înainte de a se corecta rapid.

Punctul meu de vedere cu privire la China este simplu. Cred că China reprezintă, fără echivoc, o amenințare sistemică – mă rog, o provocare sistemică – la adresa valorilor și intereselor noastre și este, fără îndoială, cea mai mare amenințare de stat la adresa securității noastre economice, permiteți-mi să o spun așa. Acesta este modul în care gândesc despre China“, a spus Sunak, conform sursei citate.

Apoi a adăugat că Beijingul reprezintă “un fapt incontestabil al economiei globale” și că Occidentul nu va putea rezolva provocările comune globale fără a avea un dialog cu China.

Versiunea originală a revizuirii integrate a Regatului Unit, publicată anul trecut, descrie China doar ca pe un “concurent sistemic”. Ridicarea statutului Chinei la cel de “amenințare” ar pune Beijingul pe picior de egalitate cu Rusia și ar avea implicații majore pentru politica externă a Regatului Unit în regiune.

În schimb, cuvintele lui Sunak reprezintă o îndulcire a poziției pe care a adoptat-o în timpul competiției pentru conducerea conservatoare din vară, când a descris China drept “cea mai mare amenințare la adresa securității și prosperității Marii Britanii și a lumii în acest secol”. Tonul său mai ambivalent îl plasează mai aproape de Boris Johnson, care, în calitate de prim-ministru, a subliniat importanța dialogului și a comerțului cu China.

Întrebat suplimentar dacă renunță la angajamentul de a re-clasifica China drept o amenințare, Sunak a declarat că poziția pe care a stabilit-o este “foarte bine aliniată cu aliații noștri” și cu propriile lor strategii de securitate.

“Dacă vă uitați la strategia de securitate națională a SUA care a fost publicată în urmă cu doar câteva săptămâni și dacă vă uitați la modul în care ei descriu viziunea lor asupra Chinei și cum să o abordeze, cred că veți descoperi că este foarte asemănătoare cu modul în care tocmai am descris-o. Canadienii, australienii – versiunile lor ale acestei strategii spun toate lucruri similare””, a afirmat Rishi Sunak.

Noua Strategie de securitate națională a SUA stabilește ca priorități “câștigarea competiției cu China și constrângerea Rusiei” într-un “deceniu decisiv” pentru viitorul ordinii globale.

Documentul statuează că “Republica Populară Chineză este singurul concurent (n.r. – al Statelor Unite) care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru. Beijingul are ambițiile de a crea o sferă de influență sporită în Indo-Pacific și de a deveni principala putere mondială. În același timp, RPC este, de asemenea, un element central al economiei globale și are un impact semnificativ asupra provocările comune, în special schimbările climatice și sănătatea publică globală. Este posibil ca Statele Unite și RPC să coexiste în mod pașnic, să împărtășească și să contribuie la progresul uman și să contribuie la acesta împreună”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G20

Joe Biden cere ca Uniunea Africană să devină membru permanent al G20

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a solicitat joi ca Uniunea Africană să devină membru permanent al G20, grupul celor mai mari economii ale lumii, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Astăzi, cer de asemenea ca Uniunea Africană să se alăture G20 ca membru permanent”, a declarat Biden în cadrul Summitului SUA-Africa de la Washington.

”Africa aparţine fiecărei mese din fiecare încăpere, fiecărei încăperi unde sunt discutate provocări globale şi fiecărei instituţii unde au loc discuţii”, a explicat liderul american.

Apelul lui Biden vine în contextul în care preşedintele Uniunii Africane şi liderul Senegalului, Macky Sall, precum şi preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, îi solicitaseră lui Joe Biden să crească reprezentarea ţărilor africane în G20.

Africa de Sud este singură ţară de pe continentul african care face parte din grupul celor mai mari economii ale lumii.

G20 cuprinde în prezent 19 ţări (Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Regatul Unit, Rusia, SUA şi Turcia) şi Uniunea Europeană.

Continue Reading

CHINA

Emmanuel Macron își dorește ca Beijingul să joace ”un rol de mediere mai important” în războiul rus din Ucraina

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat miercuri dorința ca Beijingul – care a refuzat până acum să condamne invazia rusă în Ucraina – să joace ”un rol de mediere mai important”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”China poate juca, de partea noastră, un rol de mediere mai important în lunile următoare”, în special pentru ”a evita ofensive şi mai puternice”, a declarat Macron în faţa presei la finalul summitului G20 în Indonezia.

Acesta a precizat că a discutat cu preşedintele chinez despre ”principiul” unei vizite în China la începutul anului 2023, călcând astfel pe urmele cancelarului german, Olaf Scholz, devenit primul lider european care a efectuat o vizită la Beijing după ce Xi Jinping a fost reconfirmat președinte al Partidului Comunist, consolidându-și prin această decizie puterea. 

De altfel, cei doi lideri au avut o întrevedere în contextul summitului G20, desfășurat la Bali, în cadrul căreia Macron i-a cerut omologului chinez să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina şi să facă apel la preşedintele Putin pentru a “reveni la masa negocierilor”, punctând că stabilitatea mondială este, în egală măsură, în interesul Chinei, țară care a refuzat să condamne invazia rusă din Ucraina. 

Cu toate acestea, liderii principalelor economii ale G20 au emis o declarație în care condamnă „în termenii cei mai fermi” agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Declarația, aprobată miercuri după un summit de două zile în Bali, Indonezia, precizează că majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina, dar au existat și alte opinii. Nu a existat nicio declarație imediată din partea Rusiei.

Continue Reading

G20

UE și Australia se angajează să abordeze ”impactul puternic pe care războiul Rusiei îl are asupra populației din întreaga lume prin perturbarea piețelor globale de energie și de alimente”

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Australia, reprezentată de premierul Anthony Albanese, și Uniunea Europeană, prin președinții Consiliului European și Comisia Europeană, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen, au organizat cea de-a doua reuniune a liderilor Australia-UE în contextul summitului G20, desfășurat în Bali, Indonezia, cu ocazia căreia aceștia și-au reafirmat ”angajamentul ferm față de valorile comune, în special față de democrație, statul de drept, drepturile omului și o ordine multilaterală bazată pe reguli”, având în vedere ”războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și schimbarea perspectivei strategice în Indo-Pacific”.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, reuniunea a fost structurată pe cinci mari teme curente defalcate în 28 de puncte, și anume: războiul declanșat de Rusia în Ucraina, regiunea Indo-Pacific, combaterea schimbărilor climatice, mediu și tranziție energetică, acordul de liber-schimb și relațiile economice, tranformarea digitală și alte chestiuni bilaterale. 

”Liderii au condamnat în cei mai duri termeni războiul de agresiune neprovocat, ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. (…) Acțiunile Rusiei încalcă în mod flagrant dreptul internațional, inclusiv Carta ONU. Liderii și-au reiterat angajamentul ferm de a trage la răspundere Rusia, precum și pe toți autorii și complicii, și-au exprimat sprijinul ferm pentru ancheta Curții Penale Internaționale și au recunoscut eforturile Ucrainei de a asigura răspunderea, inclusiv pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Australia și UE au fost de acord cu faptul că retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă și că orice utilizare de către Rusia a armelor chimice, biologice sau nucleare ar fi întâmpinată cu consecințe grave.  Acestea sunt în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său și rămân de neclintit în sprijinul lor pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Liderii s-au angajat să abordeze impactul grav pe care războiul de agresiune al Rusiei îl are asupra populației din întreaga lume prin perturbarea și volatilitatea piețelor energetice și alimentare mondiale. Aceștia au sprijinit prelungirea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră dincolo de perioada actuală, care se încheie în noiembrie, iar Australia a salutat rutele de solidaritate ale UE, care au oferit căi alternative pentru a permite cerealelor și altor produse agricole ucrainene să ajungă pe piețele globale”, este menționat în declarația comună dată publicității la finalul întrevederii.

În acest context, UE a recunoscut ”rolul pe care Australia îl poate juca în ceea ce privește contribuția la stabilitatea piețelor globale de gaze naturale prin aprovizionarea constantă a Indo-Pacificului. Cele două părți vor aprofunda schimburile privind aceste aspecte, inclusiv în contextul Planului REPower EU al UE. De asemenea, acestea vor consolida cooperarea intersectorială pentru a spori securitatea alimentară, inclusiv prin activități cu țările în curs de dezvoltare”, mai este precizat în document.

În ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, liderii au subliniat ”angajamentul comun de a adopta măsuri urgente și ambițioase pentru a aborda schimbările climatice, dezastrele naturale, pierderea biodiversității și degradarea mediului și de a sprijini statele mici, în curs de dezvoltare și vulnerabile, inclusiv țările insulare din Pacific, în ceea ce privește consolidarea rezilienței și adaptarea pentru a răspunde la impactul schimbărilor climatice”.

”Reflectând hotărârea lor comună de a accelera tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, UE și Australia s-au angajat să aprofundeze cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și al tranziției energetice echitabile la nivel mondial către căi de neutralitate climatică, inclusiv în ceea ce privește eficiența energetică, energia regenerabilă, hidrogenul regenerabil și cu emisii reduse de dioxid de carbon și lanțurile de aprovizionare cu energie curată. Aceștia vor reuni experți, întreprinderi și guverne din ambele părți pentru a discuta soluții concrete. Miniștrii responsabili se vor întâlni în prima jumătate a anului 2023 pentru a impulsiona oportunitățile de colaborare cu impact ridicat, iar următorul Dialog la nivel înalt Australia-UE privind schimbările climatice și următorul Dialog la nivel înalt privind energia vor avea loc în 2023. Liderii s-au angajat, de asemenea, să coopereze pentru a construi lanțuri de aprovizionare cu minerale critice rezistente, etice și durabile, prin colaborarea în cadrul inițiativelor internaționale relevante și prin sprijinirea unui comerț și a unor investiții mai mari în mineralele și energia critice și strategice prin intermediul viitorului acord comercial dintre Australia și UE. În paralel, aceștia au convenit, de asemenea, asupra începerii rapide a discuțiilor în vederea stabilirii unui parteneriat bilateral privind mineralele critice și strategice durabile”, este anunțat în declarație.

Liderii au convenit, de asemenea, să acorde prioritate încheierii unui acord comercial ambițios și cuprinzător care să genereze noi oportunități de acces pe piață, semnificative din punct de vedere comercial, pentru toate bunurile, serviciile, investițiile și achizițiile publice”.

Continue Reading

Facebook

NATO9 hours ago

Nicolae Ciucă îl felicită pe Petr Pavel: Convingerile sale pro-europene sunt argumente solide pentru întărirea relațiilor România – Cehia

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis îl felicită pe Petr Pavel, președintele ales al Cehiei: Aștept cu nerăbdare să ne coordonăm în cadrul UE și NATO

U.E.13 hours ago

Ursula von der Leyen reiterează sprijinul pentru Ucraina, fără niciun fel de ”dacă” sau ”dar”: Luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei

U.E.14 hours ago

Ministrul italian al Apărării pledează pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina: Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al ”Treilea Război Mondial”

U.E.14 hours ago

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Comitetului Militar NATO, a fost ales președinte al Cehiei, învingându-l pe fostul premier Andrej Babis

Eugen Tomac16 hours ago

România în Schengen: Eurodeputatul Eugen Tomac cere Guvernului să sesizeze Curtea de Justiție a UE pentru ”nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos”

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron afirmă că va continua ”să discute cu Rusia”, în pofida criticilor, dar lansează un apel la adresa Chinei de a se pronunța împotriva ”războiului imperialist” din Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ucraina are nevoie de o finanțare suplimentară de 17 miliarde de dolari pentru a repara infrastructura energetică avariată de atacurile rusești, anunță premierul Denys Shmyhal

NATO19 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

CONSILIUL UE20 hours ago

Consiliul JAI: Cătălin Predoiu a atras atenția că UE ”se confruntă cu o realitate criminologică generată de traficul de persoane şi de criminalitatea organizată”: Trebuie să oprim circuitul ororilor

NATO19 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 day ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO2 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO3 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL3 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO5 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

Team2Share

Trending