Connect with us

NATO

La un an de la invazia rusă, Mircea Geoană reiterează criticile față de brutalitatea lui Putin și laudă poporul ucrainean mândru ”care nu va fi învins”

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dat asigurări că Alianța va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie și a cerut ca cei care se fac responsabili de crimele oribile comise să fie trași la răspundere.

NATO a marcat la Bruxelles împinirea unui an de când Rusia a invadat Ucraina printr-o expoziție de fotografii în înregistrări video cu crimele de război comise de invadatori, organizată de România și Polonia cu sprijinul șefului misiunii Ucrainei la NATO.

Secretarul general adjunct a declarat că imaginile expuse reamintesc brutalitatea lui Putin, disprețul total față de viața umană și ”hotărârea sa de a distruge Ucraina și de a răsturna ordinea internațională bazată pe reguli”.

Amintind că experții aliaților ajută Ucraina să documenteze și să dovedească crimele oribile comise, Geoană a cerut ca ”cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”.

Secretarul general adjunct a subliniat că imaginile din expoziție au arătat, de asemenea, o națiune ”care stă în picioare”, forțe armate curajoase care își pun viața în pericol și ”un popor mândru care nu va fi învins”.

Alianța a emis un comunicat prin care reafirmă solidaritatea cu guvernul și poporul ucrainean în apărarea eroică a națiunii, pământului și a valorilor comune”.

”Intensificăm și mai mult sprijinul politic și practic acordat Ucrainei în timp ce aceasta se apără împotriva invaziei Rusiei și ne vom menține sprijinul atâta timp cât va fi necesar pentru a ajuta Ucraina să învingă.  În acest context, NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile interesate relevante, inclusiv cu organizațiile internaționale, în special cu UE, precum și cu țările cu opinii similare.  Rămânem hotărâți să sprijinim eforturile pe termen lung ale Ucrainei de a-și asigura un viitor liber și democratic. Ne reafirmăm sprijinul nostru de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.  Susținem pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și la alegerea propriilor acorduri de securitate”, au dat asigurări aliații NATO.

Aceștia au reiterat faptul că ”Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU”, dar se face răspunzătoare și pentru amenințări la adresa securității globale.

”Acțiunile Rusiei nu țin cont de principiile și angajamentele OSCE și subminează grav securitatea și stabilitatea internațională și ordinea internațională bazată pe reguli.  Deși am solicitat Rusiei să se angajeze în mod constructiv în negocieri credibile cu Ucraina, Rusia nu a arătat nicio deschidere reală pentru o pace justă și durabilă. Rămânem hotărâți să menținem o presiune internațională coordonată asupra Rusiei.  De asemenea, îi condamnăm pe toți cei, inclusiv Belarus, care facilitează în mod activ războiul Rusiei.  Nu poate exista impunitate pentru crimele de război și alte atrocități comise de Rusia. Toți cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere pentru abuzurile și încălcările drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional, în special împotriva populației civile din Ucraina și inclusiv pentru deportarea copiilor și violența sexuală legată de conflict.  Rusia trebuie să pună capăt imediat acestui război și să își retragă toate forțele militare din Ucraina, în conformitate cu Rezoluția Adunării Generale a ONU adoptată la 23 februarie 2023 și cu alte rezoluții relevante ale Adunării Generale a ONU”, reclamă Alianța Nord-Atlantică.

Aliații au reamintit că organizația este una defensivă, dând asigurări că vor continua să depună eforturi pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică.

”Ne consolidăm în mod semnificativ postura de descurajare și de apărare și rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat, în conformitate cu abordarea noastră de 360 de grade, împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor.  Angajamentul nostru față de Tratatul de la Washington, inclusiv față de articolul 5, este de fier. NATO este mai puternică și mai unită ca niciodată.  Am salutat alegerea Finlandei și a Suediei de a deveni membre ale NATO și ne-am reafirmat angajamentul față de politica ușilor deschise a NATO. Vom continua să ne consolidăm parteneriatul cu Ucraina pe măsură ce aceasta își avansează aspirațiile euro-atlantice.  De asemenea, ne consolidăm în continuare celelalte parteneriate, inclusiv prin acordarea de asistență acelor țări care sunt cele mai expuse la influența malignă a Rusiei. Eforturile Rusiei de a înfrânge hotărârea poporului curajos al Ucrainei eșuează.  După un an, ucrainenii luptă cu curaj pentru libertate și independență.  Noi suntem alături de ei”, conchide NATO.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

Published

on

© Guvernul României

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni, la Pentagon, o întrevedere cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a discuta o serie de probleme bilaterale și regionale, informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei trei lideri au condamnat războiului brutal ales de Rusia împotriva Ucrainei și au promis un sprijin neclintit poporului ucrainean. Secretarul Austin a mulțumit României pentru că continuă să găzduiască peste 3.000 de forțe americane și aliate pentru a consolida descurajarea și apărarea de-a lungul flancului estic al NATO.

Secretarul Austin, prim-ministrul Ciolacu și ministrul Tîlvăr și-au împărtășit opiniile cu privire la preocupările de securitate din Marea Neagră.

Leadershipul puternic al României în regiunea Mării Negre a fost vital pentru a combate agresiunea crescută a Rusiei“, a transmis Lloyd Austin.

Șeful Pentagonului a lăudat angajamentul continuu al României de a cheltui peste 2 % din produsul intern brut pentru apărare și investițiile sale în achiziționarea de echipamente militare moderne și interoperabile cu cele ale NATO, conchide sursa citată.

Citiți și Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

Continue Reading

NATO

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că alianța militară occidentală ar trebui să fie pregătită pentru vești proaste de pe frontul ucrainean, în contextul în care Kievul continuă să se apere de invazia pornită de Rusia, informează Politico Europe.

”Războaiele se desfășoară în etape”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat sâmbătă postului german de televiziune ARD. ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în perioadele bune, cât și în cele rele”, a spus el.

”Trebuie să fim pregătiți și pentru veștile proaste”, a adăugat Stoltenberg, fără a oferi detalii specifice.

Comentariile sale apar în contextul în care aliații occidentali discută chestiunile legate de muniție și ajutor financiar destinate Ucrainei, având în vedere că Moscova își sporește efectivul de trupe.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care a suplimentat numărul de soldați cu aproximativ 170.000, ajungând la un total de 1,3 milioane.

Liniile frontului s-au modificat puțin în ultimele luni, în ciuda contraofensivei Kievului din timpul verii. Dar ucrainenii au folosit rachete de croazieră pentru a respinge flota rusă din Marea Neagră și au provocat pagube în adâncimea teritoriului rusesc.

”Acestea sunt victorii mari, chiar dacă nu au reușit să mute linia frontului”, a declarat Stoltenberg în interviu.

Stoltenberg a lansat un apel la adresa membrilor NATO de a accelera producția de muniție și a deplâns stadiul fragmentat al industriei de apărare din Europa.

”Nu suntem capabili să lucrăm atât de strâns împreună pe cât ar trebui”, a spus el, îndemnând guvernele să privească dincolo de interesele lor naționale și să vadă imaginea de ansamblu.

O victorie a lui Putin nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, ci ar reprezenta un pericol și pentru restul aliaților, a spus Stoltenberg. ”Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât mai repede se va încheia războiul”, a conchis secretarul general al NATO.

Continue Reading

NATO

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Published

on

© NATO

Avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru a efectua misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO, a anunţat joi MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, patru aeronave F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Turce au aterizat joi, 30 noiembrie, în Baza 86 Aeriană “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea.

Detaşamentul, format din aproximativ 80 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi patru aeronave F-16, va executa, împreună cu militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, menţionează un comunicat transmis de Biroul de presă al MApN.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi Forţele Aeriene Turce.

Anunțul acestei misiuni de poliție aeriană a fost făcut încă din luna octombrie cu prilejul vizitei oficiale la Ankara a ministrului român al apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO14 mins ago

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

INTERNAȚIONAL20 mins ago

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.7 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA7 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA8 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA9 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.10 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE10 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO12 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending