La un an de la marșul neonazist din Charlottesville, Donald Trump condamnă ”toate tipurile de rasism și acte de violență”

Președintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă ”toate tipurile de rasisim și acte de violență”, invocând necesitatea unității naționale, la un an de la marșul neonazist din Charlottesville, din statul Virginia, în cadrul căruia au izbucnit ciocniri între susținătorii supremației albilor și contramanifestanți, informează AFP, citat de Agerpres.

”Marşul de la Charlottesville, în urmă cu un an, a dus la moarte şi divizări lipsite de sens”, a menționat liderul de la Casa Albă în cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Twitter, acesta fiind, de altfel criticat în trecut că nu a condamnat niciodată în mod vădit manifestațiile neonaziste de acum un an.

”Trebuie să ne unim în calitate de Naţiune”, a adăugat el, în timp ce neonaziştii au atenţionat că vor manifesta duminică în faţa Casei Albe. ”Pace tuturor americanilor”, a mai spus Trump.

În urmă cu un an, reţeaua ”Unite the Right” a obţinut dreptul de a organiza un marş la Charlottesville (Virginia) pentru a protesta împotriva proiectului municipalităţii de a dezveli o statuie dedicată generalului confederat Robert E.Lee. În cadrul acestui marş au izbucnit ciocniri între susţinătorii supremaţiei albilor şi contramanifestanţi.

Un simpatizant neonazist a intrat atunci cu maşina în mulţimea de manifestanţi antirasişti, ucigând o femeie de 32 de ani, Heather Heyer, şi rănind alte 19 persoane.

Președintele Donald Trump a atras atunci critici după ce a declarat că ambele tabere, atât cea a naționaliștilor, cât și cei antirasism, sunt responsabili pentru violențele izbucnite.

Ministrul german de Externe de la acea vreme, Sigmar Gabriel, a reacționat prompt și a criticat decizia președintelui american de a nu se distanța de neonaziști.

”Punerea pe același plan a celor două părți, în loc să se distanțeze clar de potențialii naziști care s-au expus acolo este, desigur, o greșeală enormă”, a declarat șeful diplomației germane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.