ROMÂNIA
La un an de la semnarea Declarației Politice Comune de Parteneriat Strategic, România și Bulgaria remarcă progresele concrete în domenii cheie ale conectivității, precum transporturi și energie
Published
12 months agoon

Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria marchează vineri un an de la semnarea Declarației Politice Comune de Parteneriat Strategic între cele două state. Într-un comunicat comun, cele două ministere exprimă satisfacția față de dinamica crescută și dezvoltarea susținută a dialogului politic și a cooperării sectoriale între România și Republica Bulgaria.
„Suntem încântați să remarcăm progresele semnificative realizate în primul an al Parteneriatului Strategic între țările noastre”, au transmis cele două ministere „Aceste progrese reconfirmă legăturile istorice solide și relațiile de bună vecinătate care au întărit colaborarea noastră în domenii precum conectivitatea, securitatea și integrarea europeană.”
În primul rând, se evidențiază evoluțiile concrete în domenii cheie ale conectivității dintre cele două țări, cu accent pe transporturi și energie. „Angajamentul nostru ferm în implementarea proiectelor actuale și a altora noi în domeniul interconectării demonstrează determinarea noastră comună de a consolida dezvoltarea economică la nivel bilateral și regional”, se subliniază în comunicat.
Unul dintre punctele de atracție ale colaborării este construirea unui nou pod între localitățile Giurgiu și Ruse, care va îmbunătăți semnificativ legăturile de transport dintre cele două țări. De asemenea, continuarea lucrărilor în cadrul proiectului “FAST Danube 2” și inițiativele din sectorul energetic marchează o cooperare susținută și orientată către viitor.
Consolidarea conectivității între România și Republica Bulgaria, precum și în regiunea Mării Negre, reprezintă o prioritate comună pentru cele două state și pentru Uniunea Europeană. În acest context, aderarea la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime este salutată ca un succes major, reflectând încrederea și cooperarea dintre cele două țări.
Cu toate acestea, se precizează că contextul regional nu este lipsit de provocări. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să creeze noi provocări și amenințări în regiune”, au avertizat cele două state. „În calitate de parteneri strategici, România și Republica Bulgaria sunt hotărâte să coopereze pentru protejarea securității flancului sud-estic al NATO și a regiunii Mării Negre.”
În lumina acestor provocări, România și Republica Bulgaria își reafirmă sprijinul pentru consolidarea securității euroatlantice și pentru țările partenere precum Ucraina, Republica Moldova și Georgia. „Contribuim la consolidarea rezilienței acestor țări și susținem eforturile lor de integrare europeană”, a mai menționat comunicatul.
Pe plan internațional, cele două state vor continua să coopereze cu NATO și cu Uniunea Europeană pentru consolidarea apărării și protejarea intereselor comune în regiunea Mării Negre. „Ne angajăm să acționăm în conformitate cu dreptul internațional și să sprijinim eforturile pentru restabilirea păcii și securității în regiune”, au subliniat România și Bulgaria în comunicatul comun.
În concluzie, rezultatele obținute în primul an al Parteneriatului Strategic între România și Republica Bulgaria sunt considerate a fi o premisă importantă pentru dezvoltarea viitoare a relațiilor bilaterale și a coordonării la nivel european și internațional. „Suntem hotărâți să continuăm să lucrăm împreună în beneficiul cetățenilor noștri și al stabilității regionale”, se mai spune în încheierea mesajului comun al celor două ministere.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah
Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea
“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”
Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie
MAREA BRITANIE
Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah
Published
11 hours agoon
March 14, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa, sâmbătă, de la ora 12:00, la reuniunea în format de videoconferinţă convocată de prim-ministrul britanic Keir Starmer.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea în format videoconferinţă a fost convocată de prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, în continuarea summitului găzduit la Londra în data de 2 martie 2025, la care a participat și Ilie Bolojan, şi ca urmare a discuţiilor dintre Ucraina şi SUA de la Jeddah, Arabia Saudită, din 11 martie 2025.
Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi pe care emisarul american Steve Witkoff le-a avut la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.
Reuniunea prin videoconferință convocată de Starmer vine și după ce presa a relatat că prim-ministrul britanic și consilierul său principal pe probleme de securitate au lucrat intens pentru a salva relația afectată dintre Kiev și Washington, elaborând un plan de armistițiu care ar putea într-o zi să deschidă calea către pace. De altfel, șeful guvernului britanic l-a vizitat pe Trump la Casa Albă cu o zi înainte de confruntarea verbală aprinsă din Biroul Oval dintre președintele american și cel ucrainean.
Ulterior, la două zile distanță de la acel moment negativ, premierul britanic i-a găzduit pe aliații europeni și pe președintele Volodimir Zelenski la un summit la Londra.
Summitul de la Londra al aliaților Ucrainei s-a încheiat cu liderii europeni vorbind “pe aceeași voce” într-un “moment de răscruce al istoriei” și cu premierul britanic Keir Starmer, gazda reuniunii, confirmând planurile de a asambla “o coaliție de voință” pentru a pune în aplicare un acord de pace între Rusia și Ucraina și a o garanta, cu sprijinul Statelor Unite. Premierul Keir Starmer a anunțat atunci că liderii prezenți au fost de acord să mențină fluxul de ajutor militar și să crească presiunea economică asupra Rusiei și că vor insista asupra faptului că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace. De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că Parisul și Londra propun un armistițiu ruso-ucrainean de o lună “în aer, pe mare și infrastructură energetică”.
ROMÂNIA
Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid
Published
17 hours agoon
March 14, 2025By
Teodora Ion
Livrarea primelor mașini din noua gamă de automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid și un exemplu de cooperare în afaceri, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.
Acesta a participat la evenimentul care marchează acest moment important pentru industria de automobile din România.
”Mă bucur mult să fim împreună în această zi și, fără a spune vorbe mari, memorabilă și de referință pentru industria auto din România și pentru Ford Craiova. Livrarea primelor mașini din noua gamă de automobile complet electrice fabricate aici este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid și un exemplu de cooperare în afaceri. Avem, în primul rând, un celebru brand american, apoi managementul de top al unui important grup de afaceri din Turcia, plus, desigur, ingeniozitatea și dedicarea tuturor angajaților români”, a precizat prim-ministrul.
El a descris această colaborare drept una care ”transcende granițele și demonstrează că putem realiza lucruri extraordinare atunci când unim expertiza și experiența unor mari investitori străini cu resursele noastre”.
”Miile de olteni care lucrează la Ford reconfirmă tradiția de zeci de ani a industriei auto din Craiova, arătând din nou întregii lumi ce talent uriaș are acest popor. Am văzut mașinile produse aici și m-am convins că îndeplinesc cele mai înalte standarde mondiale de design și tehnologie. Acum există și o linie ultramodernă de fabricare a bateriilor electrice. Nu avem vreun dubiu că modelele de la Craiova pot rivaliza cu orice concurent, reprezentând un exemplu strălucit al capacităților noastre. Astfel se explică și succesul mașinilor Ford, atât pe piața românească, cât și pe cea internațională”, a continuat Ciolacu.
Prim-ministrul a amintit că, anul trecut, ”uzina Ford Craiova a înregistrat o performanță majoră, producând un număr-record de automobile – peste 250 de mii”.
”Această realizare este rezultatul investițiilor de aproape 500 de milioane de euro din ultimii ani, al muncii responsabile, al dedicării fiecărui angajat și reflectă viziunea și angajamentul comun pentru excelență. Ford Craiova este astăzi una dintre cele mai importante companii ale țării, datorită rolului său esențial în creșterea exporturilor românești. Este, de asemenea, motorul unui ecosistem vast, compus din zeci și sute de firme locale, furnizori și parteneri, care asigură alte mii de locuri de muncă pe orizontală în economie”, a completat premierul.
În încheiere, Marcel Ciolacu a dat asigurări că ”Guvernul României va face toate eforturile să vă ajute, mai ales finalizând, în următoarele săptămâni, cum spuneam, ultima bucată de 12 kilometri din așa-numita autostradă Ford”.
”După autostrada Moldovei și autostrada Transilvaniei, aceasta este cea de-a treia autostradă care are o denumire pe care o știu toți românii: autostrada Ford. Iar apoi vom accelera ritmul pentru a termina cât mai rapid noua Autostradă A0 de centură a Capitalei și autostrada Pitești-Sibiu. Interesul comun este ca transporturile de mașini de la Ford Craiova să poată ajunge cât mai rapid către partenerii și clienții, în țară sau în străinătate. Astfel, împreună, Ford – cu inovarea și tehnologia, Guvernul – care investește foarte mult în infrastructura publică, putem construi un viitor mai sigur, mai prosper și, desigur, mai verde pentru toți românii”, a conchis prim-ministrul.
CONSILIUL EUROPEAN
Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european
Published
17 hours agoon
March 14, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat că se va întâlni luni cu reprezentanții Guvernului pentru a se pune de acord pe tema subiectelor care vor fi dezbătute la următoarea reuniune a Consiliului European.
“Cred că este o chestiune de principiu ca atunci când urmează o ședință a unui Consiliu European, în care temele de pe ordinea de zi angajează România pe termen lung sau țin, în principal, de componenta guvernamentală – Consiliul European de săptămâna viitoare are atât teme de apărare, dar și teme care țin de partea economică, de competitivitate, de preț al energiei, este obligatorie o consultare între Președinție și Guvern, în așa fel încât țara noastră să aibă poziții convergente. Iar, dacă reprezentantul țării noastre, în cazul de față președintele României, își asumă niște răspunderi, acele lucruri să fie apoi puse în practică de către Guvern”, a afirmat Bolojan, într-o conferință de presă susținută vineri la Palatul Cotroceni cu prilejul anunțării deschiderii Complexului Palat Cotroceni pentru a fi vizitat de către cetățeni.
El a anticipat că demersurile pentru consolidarea apărării europene se vor baza pe două categorii de fonduri: fonduri gestionate de către fiecare țară în parte și fonduri gestionate integrat la nivelul UE.
“În ceea ce privește sumele legate de partea de consolidare a apărării europene, aici lucrurile urmează să fie tranșate în perioada următoare. Anticipez că ar putea fi două categorii de fonduri: cele care sunt gestionate de fiecare țară în parte, pentru a-și întări structura de apărare, pentru proiecte care țin de buna funcționare a armatei. A doua componentă – cele care trebuie gestionate integrat, însemnând capabilități de tip european, deci de tip mare, unde se vor lua deciziile în perioada următoare vizavi de modul de abordare. Este evident că aici e vorba de tehnologii complicate care au fost asigurate până în momentul de față în principal de SUA. Deci, deciziile trebuie luate la nivelul NATO și vom primi cel puțin mai multe date și vom putea comunica pe această temă în lunile următoare, până la summitul care va avea loc în luna iunie”, a explicat Ilie Bolojan.
Într-o scrisoare transmisă vineri liderilor celor 27 de state membre prin care îi invită la summitul european din 20-21 martie, președintele Consiliului European Antonio Costa a precizat că punctul central al agendei acestei reuniuni va fi competitivitatea, urmat de abordarea evoluțiilor recente în legătură cu Ucraina și a următoarelor etape în domeniul apărării în urma prezentării Cărții albe privind viitorul apărării europene, înainte de Consiliul European din iunie. De asemenea, liderii europeni vor avea un prim schimb de opinii privind următorul cadru financiar multianual 2028-2034 (CFM) și noile resurse proprii.
Totodată, în conferința de la Cotroceni, președintele interimar a punctat că o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va fi convocată probabil în ultima săptămână din luna martie.
“Din discuția pe care am avut-o cu colegii care gestionează această problemă, CSAT va fi foarte probabil convocat în ultima săptămână din luna martie și cu câteva zile înainte de ședință veți avea ordinea de zi și veți putea vedea dacă pe ordinea de zi sunt și acest tip de subiecte. În principal – sunt chestiuni care țin de partea militară și pe partea de apărare”, a spus Bolojan.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Înfrângere pentru Trump la o zi după discursul din Congres: Curtea Supremă a respins decizia liderului SUA de a opri ajutoare externe de 2 miliarde de dolari prin USAID
- BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago
CEO Renault, Luca de Meo, semnalează: Centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China. Este timpul ca Europa să renunțe la reglementările ce constrâng capacitatea de inovare a companiilor
- ROMÂNIA1 week ago
Marcel Ciolacu îi va transmite Ursulei von der Leyen că este de acord cu alocarea suplimentară de fonduri pentru armament: „Cu condiția ca banii să ajungă la fabrici din industria românească de apărare”
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump