Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Lansarea Președinției letone a Consiliului UE la București. Ambasadorul Letoniei: “Sprijinim aderarea României la Euro și Schengen”

Published

on

Astăzi a avut loc lansarea președinției letone a Consiliului Uniunii Europe la Reprezentanța Comisiei Europene în România. La eveniment au participat Excelența Sa, ambasadorul Letoniei, Ilgvars Klava, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote. Evenimentul s-a concentrat pe prezentarea obiectivelor letone în timpul președinției rotative a UE, însă au fost discutate și alte problematici de ordin european: planul de investiții al comisiei Juncker, securitatea europeană sau aderarea României la spațiul Schengen.

presedintia letona_ro

Ilgvars Klava: “Contextul în care preluăm președinția UE este unul dificil din punct de vedere geopolitic”

Pentru început, ambasadorul leton a reiterat faptul că România este unul dintre partenerii importanți ai țării sale, iar acest fapt este foarte important pentru succesul președinției letone, dat fiind faptul că este prima președinție pe care Letonia o deține. “Este un aspect nou pentru noi, prima noastră președinție. Contextul în care o preluăm este unul dificil din punct de vedere geopolitic. Avem provocări atât la frontierele externe, cât și în interiorul UE, iar sprijinul statelor membre, inclusiv al României este esențial pentru noi. La rândul nostru, ne dorim Romania în zona Euro și vom sprijini aderarea sa la Schengen”. În timpul prezentării agendei Letoniei pentru președinția semestrială, Ilgvars Klava a adăugat că “Europa competitivă este un țel ce va servi drept exemplu pentru țările partenere și care vor să adere, iar în acest sens vom urmări consolidarea pieței unice și creșterea gradului de ocupare a forței de muncă. Totodată în domeniul securității, trebuie să colaborăm mai eficient prin schimbul de informații”.

Ambasadorul a subliniat importanța unui subiect delicat – cel al uniunii energetice – declarând că “aceasta este necesară și trebuie fundamentată pe o strategie de securitate europeană. În acest sens, vom putea promova o Europa mai implicată și ne vom putea consolida rolul global”.

“Vom acorda o deosebită importanță Parteneriatului Estic prin organizarea unui summit la Riga între 21-22 mai. Vom discuta despre stabilirea unei noi abordări față de vecinii noștri pentru întărirea viitoarelor cooperări. Totuși, vom monitoriza și vom fi implicați în problemele din dimensiunea Justiție și Afaceri Interne a Uniunii”, a specificat acesta.

Bogdan Aurescu: “România este de facto un stat Schengen”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a dat asigurări că România va sprijini în totalitate președinția Letoniei și că obiectivele sale coincid cu cele ale României. “Felicit cu această ocazie Letonia pentru președinția Consiliului UE și subliniez susținerea României în realizarea agendei propuse. Nu în cele din urmă, România își dorește prin aceste obiective sprijinirea unei Uniuni puternice, care să ofere prosperitate cetățenilor săi, iar salvgardarea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să fie o prioritate”. Practic, atacurile teroriste din Franța nu trebuie să determine o îngrădire a drepturilor și libertăților fundamentale.

“Totodată doresc să adaug că Romania va acționa pentru proiectarea stabilității și securității în vecinătatea UE (și cea sudică și cea estică), pentru finalizarea pieței energetice unice, aprofundarea Parteneriatului Transatlantic și consolidarea politicii europene de vecinătate și a instrumentului său, Parteneriatul Estic. Este necesar să convingem toate statele membre să ratifice acordurile cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Să nu uităm că aceste state au făcut progrese într-un context geopolitic complicat, iar Moldova este cel mai bun performer”, a declarat șeful diplomației române.

Acesta a atins și problematica delicată a aderării la Schengen: “ne comportăm ca un stat Schengen de facto, sprijinind menținerea securității interne. Vom colabora cu discreție cu celelalte state membre pentru aderarea la Schengen și nu vom lucra presați și fixați de termene. Frontiera externă a României este frontiera externă a UE, iar statul român are specialiști, experți, și tehnici peste media statelor membre în asigurarea securității frontierelor. Ceea ce în principal își dorește România este să nu se pericliteze libertatea de circulație”.

În acest context, ambasadorului Ilgvars Klava a răspuns: “Vom sprijini extinderea spațiului Schengen și includerea României. Trebuie să luptăm împotriva amenințărilor teroriste, dar acesta nu trebuie să fie un argument non-Schengen”.

Angela Filote: “Sperăm ca în timpul președinției letone să avem planul pentru investiții adoptat”

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote a vorbit despre prioritățile Comisiei Europene și importanța susținerii pe care președinția letona o poate acorda. “Comisia Juncker are zece priorități, printre care planul de investiții. Sperăm ca în cadrul președinției Letoniei să avem un cadru legislativ în acest sens, și totodată ne bucurăm că factorul politic sprijină o piață energetică unică”.

Aceasta a accentuat că actuala Comisie are trei principii esențiale: simplificare, transparență și eficiență. “Prin simplificare încercăm să legiferăm mai puțin și să sprijinim statele membre să implementeze reglementările adoptate. Vrem să retragem 80 de propuneri legislative pentru 2015 și să limităm numărul lor la 23/ an. Un exemplu: în 2010 erau peste 300 de propuneri legislative. Totodată, dorim să ne concentrăm pe transparență. În acest sens, registrul transparenței va fi obligatoriu, iar de la 1 decembrie 2014 agenda comisarilor este publică. Pentru a fi eficienți ne propunem să reducem ciclul de adoptare a legislației. Sperăm ca în șase luni să avem planul pentru investiții adoptat. Pentru planul de investiții nu avem un criteriu geografic, dar vom ține cont de criteriul convergenței”.

În spiritul acestui subiect, Ilgvars Klava a specificat că: “planul pentru investiții este o provocare, iar noi suntem responsabili cu adoptarea acestui cadru de reglementare”. Ministrul Bogdan Aurescu a adăugat: “creșterea convergenței și reducerea disparităților trebuie să fie prioritare”.

La final s-a discutat și despre îmbunătățirea situației din Ucraina și formarea unui guvern în Republica Moldova. Opiniile oficialilor s-au concentrat pe faptul că pentru a înlesni sancțiunile împotriva Rusiei este nevoie de o serioasă ameliorare a situației, iar relațiile economice cu Rusia sunt importante pentru UE, în măsura în care Moscova respectă prevederile internaționale. Bogdan Aurescu a specificat referitor la Moldova că: “România își dorește formarea unui guvern la Chișinău care să continue reformele pro-europene”.

În cadrul subiectului legat de relația UE-Rusia, ambasadorul leton a răspuns pentru CaleaEuropeana.ro față de decizia ministerului lituanian de apărare de lansare a unui “plan de supraviețuire” în cazul unei invazii rusești: “Este decizia guvernului lituanian. Din punctul de vedere al Letoniei, suntem o țară membră NATO și vom acționa împreună cu partenerii noștri în cazul unei deprecieri a situației securitate. Avem soldați americani și trupe NATO pe teritoriul nostru care colaborează cu armata noastră pentru îmbunătățirea capacităților de apărare. Nu considerăm că trebuie să supraapreciem situația, ci să o tratăm cu multă vigilență”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

UE a alocat încă 4 milioane de euro Ugandei, pentru a ajuta această țară să facă față afluxului de noi refugiați din Republica Democratică Congo (RDC) și să abordeze problema insecurității alimentare în regiunea Karamoja din Uganda, la granița cu Kenya, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. 

 „Insecuritatea predominantă din estul RDC a dus la o creștere a numărului de sosiri de refugiați în țara vecină Uganda, care găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa. Această finanțare le va permite partenerilor noștri umanitari să abordeze cele mai urgente nevoi de urgență, inclusiv sprijinirea celor nou strămutați. În plus, au fost alocate fonduri Ugandei pentru a ajuta această țară să abordeze situația securității alimentare care se deteriorează rapid în regiunea Karamoja, unde jumătate de milion de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Suma suplimentară aduce finanțarea totală pentru Uganda la 34 de milioane de euro în 2022. Situația de securitate din RDC a dus la un număr mare de persoane care au căutat refugiu în țara vecină Uganda, peste 57.000 de persoane sosind din ianuarie 2022. Uganda găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa (1,5 milioane) și a treia ca mărime din lume. Zona Karamoja, în nord-estul Ugandei, se confruntă în prezent cu consecințele devastatoare ale secetei care afectează Cornul Africii – deseori descrisă ca fiind “cea mai gravă din ultima generație”.

Peste 500.000 de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară, aproximativ 100.000 de copii și femei însărcinate și care alăptează fiind grav malnutrite. Finanțarea suplimentară alocată de UE va permite partenerilor umanitari să ofere asistență alimentară și nutrițională, inclusiv asistență imediată pentru salvarea vieții celor mai vulnerabili.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței, care se confruntă cu incendii de vegetație.

„Mii de pompieri eroi lucrează neobosit împotriva incendiilor care fac ravagii pe întreg continentul nostru. UE a mobilizat ajutoare pentru Portugalia, Slovenia, Cehia, Albania și Franța prin intermediul instrumentului RescEU. Sunt recunoscătoare Greciei, Suediei, Italiei, Germaniei, Poloniei, Austriei și României care sprijină în prezent Franța”, a scris șefa Executivului European pe contul său de Twitter.

România vine în sprijinul Franței în lupta cu incendiile și trimite 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora.

Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în:

  • 17 mijloace de intervenție: 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă care vin în sprijinul lor și alte mijloace de intervenție necesare pompierilor;
  • personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Sancțiuni europene împotriva Rusiei: Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc a intrat oficial în vigoare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP. Photographer: Philippe BUISSIN

După patru luni de la prezentarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, în luna aprilie, embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare mierucuri la miezul nopții, relatează AFP și Agerpres

Acest embargo decretat în aprilie de statele membre devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni prezentat de Ursula von der Leyen în luna aprilie avea șase linii principale de acțiune, printre care sectorul energetic, dar și cel bancar. Astfel UE a decis atunci să interzică importul de cărbune din Rusia, a cărui valoare se ridică la 4 miliarde de euro anual, reducând astfel o sursă importantă de venituri pentru Moscova. 

Reamintim că la începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat inițiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană propune ca, până la data de 1 octombrie, stocurile de gaz din Uniunii Europene să fie la 90% din capacitatea lor pentru a avea rezerve și cantități suficiente de gaz. Printre alternativele luate în calcul de Bruxelles se numără diversificarea aprovizionării cu gaze prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat sau de la alți furnizori în afară de Rusia și punerea în aplicare a pachetului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 care ar diminua consumul anual de gaze cu 30%.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA5 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending