Connect with us

U.E.

Laura Codruța Kövesi, mesaj pentru români: Parchetul European are o șansă istorică de a fi eficient în reducerea corupției și apărarea statului de drept. Nu abandonați, corupția poate fi învinsă

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Primul procuror-șef din istoria UE, Laura Codruța Kövesi, a afirmat vineri, în cadrul forumului Eurosfat, că există o mare așteptare din partea cetățenilor pentru ca noul Parchet European să fie eficient în reducerea fraudei, a corupției și în apărarea statului de drept, încurajându-i pe români să continue să susțină justiția și statul de drept.

Este o șansă istorică pentru noi să fim acei procurori responsabili de a construi această instituție europeană care ne dorim să devină independentă, eficientă și puternică. Știm că este o mare responsabilitate, dar suntem pregătiți să o facem. Este foarte interesant cum 23 de procurori din 22 de state membre încercăm să găsim soluții comune și chiar reușim să facem acest lucru. Suntem conștienți, în același timp, că există o mare așteptare din partea noastră și provocarea cea mai mare a EPPO va fi să câștige încrederea cetățenilor, iar acest lucru putem să-l facem doar dacă ne facem datoria și ne facem treaba într-un mod profesionist și dovedim că legea este egală pentru toți”, a spus Kövesi, invitată în cadrul celui mai mare forum de afaceri europene din România pentru a vorbi despre perspectivele europene asupra sistemului de justiție.

Procurorul-șef al Parchetului European a fost vorbitor în cadrul panelului “Pandemia de COVID-19 și sistemul de justiție: perspective europene”, cea din urmă dezbatere din cadrul ediției din acest an a forumului Eurosfat, desfășurată exclusiv online. Scopul dezbaterii a fost acela de a conduce la o concluzie și idei cu privire la modul în care statele membre UE ar putea să-și îmbunătățească legislația și să prevină limitările accesului la justiție, să asigure procese echitabile și respectarea tuturor drepturilor procedurale consacrate în toate constituțiile democratice și tratatele europene.

În finalul discursului său, Laura Codruța Kövesi a ținut să transmită un mesaj special pentru români în contextul discuțiilor despre statul de drept.

“Știm că în urmă cu trei ani și o perioadă lungă de timp statul de drept în România a fost supus presiunilor. Nu pot să nu uit toți acei oameni care au susținut justiția, care au ieșit în stradă pentru statul de drept. Foarte mulți dintre ei, tineri. Îi încurajez să continue pe acest drum. Să aveți cu toții încredere că împreună cu echipa EPPO și cu ceilalți procurori europeni o să depunem tot efortul să începem cât mai curând activitatea. Sper ca împreună să reușim să avem eficiență în ceea ce înseamnă reducerea fraudei fiscale, reducerea corupției și, într-un final, apărarea statului de drept. Iar pentru cei din România: nu abandonați, corupția poate fi învinsă“, a adăugat ea.

Numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg, Laura Codruța Kövesi, primul procuror-șef din istoria UE, a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

Însă, începutul activităților, prevăzut inițial pentru noiembrie, este întârziat de desemnarea celor 140 de procurori delegați. În context, și România, prin Ministerul Justiției, a anunțat că va suplimenta cu cinci numărul de procurori delegați la Parchetul European. Decizia de suplimentare survine corespondenței purtate de ministrul justiției Cătălin Predoiu cu Laura Codruța Kövesi care și-a exprimat dezamăgirea că România vrea să trimită la EPPO doar 10 procurori, deși este campioană la fraudele cu fonduri europene. Kovesi ceruse între 20 și 30 de procurori.

Acești 140 de procurori delegați vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

În ce privește bugetul instituției, șefa EPPO a spus recent într-un interviu pentru El Pais că bugetul de 37,7 milioane de euro alocat nu este încă suficient și a precizat că insistă pentru ca procurorii aflaţi la conducerea insituţiilor din fiecare ţară UE să fie plătiţi de la Luxembourg, pentru a li se asigura independenţa totală.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Germania intenționează să interzică în rețelele sale 5G, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE, au declarat miercuri pentru AFP surse guvernamentale de la Berlin, conform Agerpres.

Conform propunerilor guvernului, componentele chineze ar urma să fie excluse din ”rețeaua centrală” începând cu luna ianuarie 2026, interdicția urmând să vizeze și piesele deja instalate.

Doar că acest proiect inițiat de Ministerul de Interne trebuie să fie supus acordului coaliției guvernamentale conduse de Scholz, iar presa germană semnalează deja că există voci contra.

În propunerea consultată de AFP, Ministerul de Interne invocă în special necesitatea de a ”reduce riscurile” faţă de China, aşa cum este stipulate în recenta strategie adoptată de Germania cu privire la gigantul asiatic.

În acest an, Comisia Europeană a anunțat că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Continue Reading

U.E.

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Published

on

© Governo Italiano

Polonia a anunțat miercuri seară că nu mai aprovizionează Kievul cu arme, declarație care reliefează tensiunile tot mai mari între cele două țări aliate, într-un moment de intensificare a contraofensivei ucrainene, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News.

”Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt”, a explicat el.

”Dacă nu vrei să fii în defensivă, trebuie să ai cu ce să te aperi”, a adăugat el, insistând însă că această mișcare nu va pune în pericol securitatea Ucrainei, conform Politico Europe.

Comentariile laconice ale lui Morawiecki au fost făcute în contextul în care tensiunile dintre Kiev și UE au escaladat în ultima săptămână, după ce Comisia Europeană a decis să permită comercializarea de cereale ucrainene în cadrul blocului european, punând astfel capăt restricțiilor privind importurile de cereale pe care cinci țări din estul UE le-au urmărit inițial pentru a-și proteja fermierii de concurență.

Polonia, Ungaria și Slovacia au reacționat la inițiativa Comisiei prin impunerea unor interdicții unilaterale asupra importurilor de cereale ucrainene, ceea ce reprezintă o încălcare evidentă a normelor UE privind piața internă. Kievul a ripostat prin intentarea de procese împotriva celor trei țări la Organizația Mondială a Comerțului.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a atacat subtil pe cei care au impus interdicții asupra cerealelor, declarând în fața Adunării Generale a ONU: ”Este alarmant să vedem cum unii din Europa, unii dintre prietenii noștri din Europa, joacă solidaritatea într-un teatru politic – făcând un thriller din cereale. Poate că ei par să își joace propriul rol, dar de fapt ajută la pregătirea scenei pentru un actor din Moscova”.

Deși Zelenski nu a menționat în mod special Polonia, Varșovia l-a convocat pe ambasadorul Kievului la ministerul de externe ca răspuns.

Morawiecki a transmis, de asemenea, un ”avertisment” ”autorităților ucrainene”, declarând anterior pentru Polsat: ”dacă vor escalada conflictul în acest fel, vom adăuga produse suplimentare pe lista interdicțiilor. Autoritățile ucrainene nu înțeleg în ce măsură a fost destabilizată industria agricolă din Polonia”.

Polonia se află în mijlocul unei campanii cu miză mare înaintea alegerilor de luna viitoare, guvernul de dreapta Lege și Justiție luptând pentru realegere.

În timp ce Varșovia fost un vocal susținător al sprijinului pentru Kiev, acest sprijin total s-a diminuat pe măsură ce consecințele susținerii Ucrainei pentru propriii fermieri au devenit mai evidente.

Continue Reading

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul român Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, raportul prin care se definește obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european, se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României la spațiul Schengen, se limitează amânarea deciziilor de către Consiliu și se propune o procedură legislativă specială și simplificată atunci când mecanismele interinstituționale nu sunt funcționale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Există la nivel european mai multe cazuri în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale prezentat în tratatele europene și în care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal.

Prin acest raport, Parlamentul European caută să clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte în așa fel încât, în contextul discuțiilor privind aderarea României la spațiul Schengen, al unui nou vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne și al unui posibil atac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să existe argumente legale suplimentare în favoarea obiectivului țării noastre de a intra în zona de liberă circulație.

Raportul solicită ca pozițiile statelor membre la momentul adoptării unui act de către Consiliu să fie prezentate public și să se introducă obligativitatea unei justificări legale obligatorii, în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii. Aceste justificări s-ar face în baza dispozițiilor tratatului și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest lucru ar conduce inclusiv la situația în care veto-ul aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen să fie justificat legal.

Totodată, prin acest act, Parlamentul European dispune limitarea în timp a termenului de decizie la nivel de Consiliu, propune introducerea unor mecanisme decizionale simplificate atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat și solicită creșterea rolului avizului dat de legislativul european și Comisia Europeană în privința aderării la spațiul Schengen ceea ce ar putea presa Consiliu în adoptarea unui vot pozitiv inclusiv pentru țara noastră” a explicat demersul său vicepreședintele PES și PSD, Victor Negrescu.

Propunerea de raport a eurodeputatului social-democrat urmează să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituționale la finalul lunii noiembrie.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.24 mins ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.1 hour ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU4 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE16 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending