Primul procuror-șef din istoria UE, Laura Codruța Kövesi, a afirmat vineri, în cadrul forumului Eurosfat, că există o mare așteptare din partea cetățenilor pentru ca noul Parchet European să fie eficient în reducerea fraudei, a corupției și în apărarea statului de drept, încurajându-i pe români să continue să susțină justiția și statul de drept.
“Este o șansă istorică pentru noi să fim acei procurori responsabili de a construi această instituție europeană care ne dorim să devină independentă, eficientă și puternică. Știm că este o mare responsabilitate, dar suntem pregătiți să o facem. Este foarte interesant cum 23 de procurori din 22 de state membre încercăm să găsim soluții comune și chiar reușim să facem acest lucru. Suntem conștienți, în același timp, că există o mare așteptare din partea noastră și provocarea cea mai mare a EPPO va fi să câștige încrederea cetățenilor, iar acest lucru putem să-l facem doar dacă ne facem datoria și ne facem treaba într-un mod profesionist și dovedim că legea este egală pentru toți”, a spus Kövesi, invitată în cadrul celui mai mare forum de afaceri europene din România pentru a vorbi despre perspectivele europene asupra sistemului de justiție.
Procurorul-șef al Parchetului European a fost vorbitor în cadrul panelului “Pandemia de COVID-19 și sistemul de justiție: perspective europene”, cea din urmă dezbatere din cadrul ediției din acest an a forumului Eurosfat, desfășurată exclusiv online. Scopul dezbaterii a fost acela de a conduce la o concluzie și idei cu privire la modul în care statele membre UE ar putea să-și îmbunătățească legislația și să prevină limitările accesului la justiție, să asigure procese echitabile și respectarea tuturor drepturilor procedurale consacrate în toate constituțiile democratice și tratatele europene.
În finalul discursului său, Laura Codruța Kövesi a ținut să transmită un mesaj special pentru români în contextul discuțiilor despre statul de drept.
“Știm că în urmă cu trei ani și o perioadă lungă de timp statul de drept în România a fost supus presiunilor. Nu pot să nu uit toți acei oameni care au susținut justiția, care au ieșit în stradă pentru statul de drept. Foarte mulți dintre ei, tineri. Îi încurajez să continue pe acest drum. Să aveți cu toții încredere că împreună cu echipa EPPO și cu ceilalți procurori europeni o să depunem tot efortul să începem cât mai curând activitatea. Sper ca împreună să reușim să avem eficiență în ceea ce înseamnă reducerea fraudei fiscale, reducerea corupției și, într-un final, apărarea statului de drept. Iar pentru cei din România: nu abandonați, corupția poate fi învinsă“, a adăugat ea.
Numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg, Laura Codruța Kövesi, primul procuror-șef din istoria UE, a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.
Însă, începutul activităților, prevăzut inițial pentru noiembrie, este întârziat de desemnarea celor 140 de procurori delegați. În context, și România, prin Ministerul Justiției, a anunțat că va suplimenta cu cinci numărul de procurori delegați la Parchetul European. Decizia de suplimentare survine corespondenței purtate de ministrul justiției Cătălin Predoiu cu Laura Codruța Kövesi care și-a exprimat dezamăgirea că România vrea să trimită la EPPO doar 10 procurori, deși este campioană la fraudele cu fonduri europene. Kovesi ceruse între 20 și 30 de procurori.
Acești 140 de procurori delegați vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.
În ce privește bugetul instituției, șefa EPPO a spus recent într-un interviu pentru El Pais că bugetul de 37,7 milioane de euro alocat nu este încă suficient și a precizat că insistă pentru ca procurorii aflaţi la conducerea insituţiilor din fiecare ţară UE să fie plătiţi de la Luxembourg, pentru a li se asigura independenţa totală.