Connect with us

FONDURI EUROPENE

Leonard Orban: Deciziile luate de-a lungul anilor ar putea sa ne explodeze in fata

Published

on

Intre vizita de saptamana trecuta, la Bruxelles, alaturi de premierul Ungureanu, si vizita in Romania, de luni, 19 martie, a comisarului pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Leonard Orban vorbeste pentru cursdeguvernare.ro, potrivit EurActiv, despre cum functioneaza mecanismul cu care anul acesta trebuie sa duca absorb╚Ťia fondurilor europene in Romania la 6 miliarde de euro.

Cursdeguvernare.ro: Cunoastem situatia fondurilor europene, cunoastem cifrele, exasperarile de-o parte si asteptarile noastre de cealalta parte. Ce nu merge, de fapt?

Leonard Orban: Sunt foarte multe cauze care genereaza situatia in care ne aflam in momentul de fata. Sunt si anumite imbunatatiri. Rata de absorbtie a ajuns acum la 7,4%, vorbim de politica de coeziune. Arata ca practic s-a dublat fata de perioada in care am preluat conducerea ministerului. Sigur, procentul e foarte mic si atunci in niciun caz nu e un lucru care sa ne incante foarte mult.

Cursdeguvernare.ro: Care sunt punctele critice ale mecanismului de absorbtie?

Leonard Orban: E o chestiune de modul in care au functionat si mai functioneaza unele dintre institutiile care gestioneaza fondurile europene.

Vorbim de autoritati de management si organismele intermediare.

Cursdeguvernare.ro:┬áA╚Ťi spus c─â e posibil s─â mai apar─â accidente cum a fost POSDRU sau cum a fost anul trecut cu POR de la Ministerul Dezvolt─ârii.

Leonard Orban:┬áDar anul trecut nu a fost numai POR. La un moment dat, din iulie p├ón─â ├«n decembrie, au fost toate programele opera╚Ťionale care sunt gestionate de Direc╚Ťia General─â REGIO din Comisia European─â. Toate au fost nu suspendate, ci a fost o ├«ntrerupere informal─â. Iar faptul c─â am reu╚Öit s─â debloc─âm aceast─â ├«ntrerupere v─â spun c─â ─âsta e de departe principalul, unul dintre principalele merite ale cre─ârii acestei institu╚Ťii.

Noi avem dou─â mari obiective: unul este cel al asigur─ârii unei rate c├ót mai ├«nalte de absorb╚Ťie, dar, pe de alt─â parte, ca s─â ajungi la acest obiectiv, trebuie s─â evi╚Ťi s─â ai accidente sau situa╚Ťii de genul ─âsta, cum a fost POSDRU sau altele, ├«n continuare.

Pentru c─â nu s-au schimbat regulile, dar aplicarea regulilor e din ce ├«n ce mai dur─â la nivelul Comisiei Europene. Comisia European─â, de la ├«nceputul acestui an, este f─âcut─â responsabil─â pentru tot ce se ├«nt├ómpl─â ├«n stetele membre pentru ce prive╚Öte gestiunea fondurilor. ╚śi exigen╚Ťa la nivelul Comisiei Europene a crescut extraordinar. Am v─âzut deja c─â au fost luate ni╚Öte decizii de suspendare a unor programe opera╚Ťionale ├«n aproape toate statele membre.

Cursdeguvernare.ro:Exist─â un plan B, ├«n sensul s─â c─â toate problemele care vin din urm─â ÔÇô cum a fost POSDRU, ├«n urma unui audit din 2009-2010ÔÇŽ

Leonard Orban: Au fost mai multe misiuni de audit care au făcut recomandări, dar acele recomandări nu au fost implementate.

Cursdeguvernare.ro: Există această posibilitate ca, în urma acestor audituri care ies prost să ne explodeze întreaga problemă în faţă?

Leonard Orban:┬áDa. Tocmai de aceea spun c─â, de╚Öi nu exist─â o chestiune iminent─â, nu pot s─â spun ├«n momentul de fa╚Ť─â c─â ne a╚Ötept─âm la ceva, dar nu pot s─â exclud o situa╚Ťie de genul acesta.

Cursdeguvernare.ro:┬áExist─â un plan B ├«n caz c─â ne trezim cu bani bloca╚Ťi?

Leonard Orban:┬áCe plan B s─â existe? Nu ai ce-i face. C─â-╚Ťi ├«ntrerupe sau suspend─â pl─â╚Ťile, nu ai ce face. Singurul lucru pe care po╚Ťi s─â-l faci e s─â corectezi c├ót mai repede posibil problemele existente acolo.

De asta am zis c─â din p─âcate decizii luate anterior, ├«n decursul anilor, pot s─â aib─â efect foarte serios acum, pentru c─â misiunile de audit vin treptat. Au fost c├óteva programe care au fost auditate ÔÇô POR, Programul de Mediu, programul de Transport. Acum, s─âpt─âm├óna viitoare, o s─â vin─â un audit pe programul de cre╚Ötere a competitivit─â╚Ťii economice.

Deci oric├ónd poate s─â se constate anumite lucruri care nu sunt ├«n regul─â, care nu func╚Ťioneaz─â ╚Öi e posibil s─â fie luate decizii dure. Nu numai contra noastr─â. Nu Rom├ónia e tratat─â mai dur dec├ót al╚Ťii. Rom├ónia e tratat─â la fel ca al╚Ťii, dar ├«ntr-un context general care creeaz─â mari probleme.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Sursa articol: EurActiv.ro; Cursdeguvernare.ro
Sursa foto: gov.ro

FONDURI EUROPENE

Nicolae Ciuc─â: Guvernul va aproba o tran╚Ö─â de 3.5 miliarde de lei din fonduri europene pentru sus╚Ťinerea investi╚Ťiilor, urm├ónd ca peste 7.000 de proiecte s─â fie finalizate

Published

on

┬ę Guvernul Rom├óniei

Guvernul va aproba, luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează alocarea a 3,5 miliarde de lei din fonduri de la Uniunea Europeană pentru susţinerea de investiţii, urmând ca peste 7.000 de astfel de proiecte să fie finalizate în baza implementării acestei măsuri, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, informează Agerpres. 

ÔÇ×Este o solu┼úie guvernamental─â prin care s─â reu┼čim ca, la mai pu┼úin de o lun─â, s─â venim cu acel sprijin guvernamental de aproximativ de 5,2 miliarde de lei. Ordonan┼úa pe care o aprob─âm ast─âzi se refer─â la cea de-a doua tran┼č─â ├«n valoare total─â de 3,5 miliarde de lei ┼či acestea sunt fonduri care vin, de asemenea, din fondurile alocate de la Uniunea European─âÔÇŁ, a declarat premierul, la ├«nceputul ┼čedin┼úei de Guvern.┬á

Nicolae Ciuc─â a precizat c─â este o m─âsur─â care aduce beneficii pe termen mediu ┼či lung, fiind foarte important─â pentru c─â ea duce la finalizarea obiectivelor importante de investi┼úii.┬á

ÔÇ×Discut─âm aici de peste 7.000 de proiecte care-┼či vor g─âsi finalitatea prin aceast─â m─âsur─âÔÇŁ, a mai spus prim-ministrul.

Reamintim c─â Rom├ónia beneficiaz─â de fonduri ├«n valoare de 29,2 miliarde euro dup─â ce mini╚Ötrii economiei ╚Öi finan╚Ťelor din statele membre ale Uniunii Europene au dat und─â verde, la 28 octombrie, Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â al Rom├óniei.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Rom├ónia a trimis Comisiei Europene Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021-2027: Valoarea total─â a finan┼ú─ârii politicii de coeziune ┼či politicii de pescuit se ridic─â la 31,5 miliarde euro

Published

on

┬ę Comisia European─â ├«n Rom├ónia/ Facebook

Ministerul Investi╚Ťiilor ╚Öi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Comisiei Europene ├«n mod oficial Acordul de Parteneriat – documentul care stabile╚Öte viitoarele linii strategice de finan╚Ťare ╚Öi complementaritatea dintre fondurile ╚Öi programele specifice Politicii de Coeziune ├«n perioada de programare 2021-2027, precum ╚Öi posibilit─â╚Ťile de finan╚Ťare a nevoilor de dezvoltare din alte surse financiare, informeaz─â un comunicat remis CaleaEuropean─â.ro.

Potrivit institu╚Ťiei, ├«n perioada urm─âtoare Rom├ónia va putea transmite progresiv Comisiei Europene ╚Öi programele opera╚Ťionale, ├«n func╚Ťie de ├«ncheierea negocierilor informale cu Comisia European─â pentru fiecare ├«n parte.

Valoarea total─â a finan╚Ť─ârii politicii de coeziune ╚Öi politicii de pescuit pentru 2021-2027 se ridic─â la 31,5 miliarde euro.

Documentul transmit Comisiei Europene este publicat pe site-ul MIPE și are 131 de pagini.

Ministerul a publicat ╚Öi versiunile revizuite ale Programelor Opera╚Ťionale 2021-2027, ulterior consult─ârii publice. Acordul de Parteneriat cu Comisia European─â cuprinde ╚Öapte programe opera╚Ťionale: Programul Opera╚Ťional Dezvoltare Durabil─â (PODD), Programul Opera╚Ťional Educa╚Ťie ╚Öi Ocupare (POEO), Programul Opera╚Ťional S─ân─âtate (POS), Program Opera┼úional Asisten┼ú─â Tehnic─â (POAT), Programul Opera╚Ťional Cre╚Ötere Inteligent─â, Digitalizare ╚Öi Instrumente Financiare (POCIDIF) ╚Öi Programul Opera┼úional Incluziune ╚Öi Demnitate Social─â (POIDS) ╚Öi Programul Opera╚Ťional Regional (POR) defalcat pe toate regiunile – Bucure╚Öti Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest.

În următorii ani, României îi vor reveni aproape 80 de miliarde de euro din fondul de redresare Next Generation EU și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, conform negocierilor conduse de președintele Klaus Iohannis la Consiliul European din 17-21 iulie 2020.

Acestea vor fi distribuite astfel: 29,2 miliarde din Mecanismul de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â din cadrul NGEU (reprezent├ónd 4,52% din acest instrument), 28,22 miliarde din fondurile de coeziune (reprezent├ónd 7,52%), 19,34 miliarde din politica agricol─â comun─â (reprezent├ónd 5,58%) ╚Öi 1,94 miliarde din Fondul pentru o Tranzi╚Ťie Just─â (reprezent├ónd 11,09%).

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul digitaliz─ârii Marcel Bolo╚Ö preia ╚Öefia interimar─â a Ministerului Investi╚Ťiilor ╚Öi Proiectelor Europene. Decretul a fost semnat de pre╚Öedintele Klaus Iohannis

Published

on

┬ę Marcel Ioan Bolo╚Ö/ Facebook

Pre┼čedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care ia act de demisia lui Dan V├«lceanu din func┼úia de ministru al Investi┼úiilor ┼či Proiectelor Europene ┼či prin care Marcel Bolo┼č este desemnat interimar la acest minister, a informat Administra┼úia Preziden┼úial─â ├«ntr-un comunicat remis CaleaEuropean─â.ro.

Marcel Bolo┼č este ministru al Cercet─ârii, Inov─ârii ┼či Digitaliz─ârii.

Ministrul Investi┼úiilor ┼či Proiectelor Europene, Dan V├«lceanu, a anun┼úat miercuri c─â ┼či-a ├«naintat demisia din func┼úie.

Marcel Bolo╚Ö a mai fost ministru al fondurilor furopene ├«n perioada 2019-2020, c├ónd a dat startul lucr─ârilor pentru Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â.

De altfel, premierul Nicolae Ciuc─â a anun╚Ťat joi c─â Rom├ónia va ├«nainta c─âtre Comisia European─â prima cerere de plat─â din Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â (PNRR) ├«n urm─âtoarele dou─â luni.

Suma solicitat─â se va ridica la aproximativ 3 miliarde de euro, dintre care pu╚Ťin peste 2 miliarde vor fi granturi. De asemenea, o a doua cere de plat─â ├«n valoare de peste 3 miliarde de euro va fi f─âcut─â ├«n octombrie, anul curent.┬á

Continue Reading

Facebook

U.E.5 mins ago

├Änaltul Reprezentat al UE sper─â c─â ÔÇŁopozi╚Ťia unor membriÔÇŁ ai NATO fa╚Ť─â de aderarea Suediei ╚Öi Finlandei ÔÇŁva putea fi dep─â╚Öit─âÔÇŁ

NATO30 mins ago

Ministrul de externe al Estoniei consideră că aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar spori securitatea regiunii baltice

NATO1 hour ago

Noul Concept Strategic al NATO pentru “o er─â a competi╚Ťiei strategice”: SUA vor documentul centrat pe descurajarea Rusiei, Rom├ónia insist─â pentru ├«nt─ârirea prezen╚Ťei aliate pe flancul estic ╚Öi la Marea Neagr─â

SUA1 hour ago

UE ╚Öi SUA, gata s─â ├«╚Öi uneasc─â eforturile pentru a aborda poten╚Ťialele perturb─âri asupra lan╚Ťului de aprovizionare cu semiconductori ╚Öi pentru a combate dezinformarea rus─â

NATO1 hour ago

Aderarea la NATO: Turcia, nemul╚Ťumit─â de atitudinea ÔÇ×neconstructiv─âÔÇŁ a Suediei fa╚Ť─â de preocup─ârile sale. O delega╚Ťie a guvernului suedez va merge la Ankara pentru discu╚Ťii

NATO2 hours ago

Germania afirm─â c─â Moscova “a pus cap─ât unilateral” Actului Fondator NATO – Rusia. Alian╚Ťa sus╚Ťine c─â “Ucraina poate c├ó╚Ötiga r─âzboiul” declan╚Öat de Putin

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Liderul PNL, Nicolae Ciuc─â, l-a felicitat pe pre╚Öedintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Ac╚Ťiune ╚Öi Solidaritate

CONSILIUL UE2 hours ago

Reuniunea mini╚Ötrilor de externe din UE: Bogdan Aurescu va eviden╚Ťia importan╚Ťa rela╚Ťiei transatlantice ╚Öi a parteneriatului UE-Canada, mai ales ├«n contextul provoc─ârilor generate de r─âzboiul rus ├«mpotriva Ucrainei

NATO14 hours ago

Premierul suedez va cere luni sprijinul Parlamentului pentru aderarea la NATO: O candidatur─â comun─â cu Finlanda, ÔÇ×cel mai bun” lucru pentru Suedia ╚Öi securitatea sa

NATO19 hours ago

Stoltenberg: Vom c─âuta modalit─â╚Ťi de a oferi garan╚Ťii de securitate Finlandei ╚Öi Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO19 hours ago

Stoltenberg: Vom c─âuta modalit─â╚Ťi de a oferi garan╚Ťii de securitate Finlandei ╚Öi Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO19 hours ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc ╚Öi m─â a╚Ötept s─â d─âm curs rapid cererii de aderare a Finlandei ╚Öi Suediei. Inten╚Ťia Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL23 hours ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este ├«n drum spre Ucraina, a anun╚Ťat ╚Öeful diploma╚Ťiei ucrainene dup─â ├«nt├ólnirea cu Antony Blinken

NATO23 hours ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda ╚Öi Suedia sunt cei mai apropia╚Ťi parteneri ai NATO. Vom g─âsi condi╚Ťiile pentru un consens dac─â decid s─â solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

De la Hiroshima, primul ora╚Ö din istorie bombardat nuclear, ╚Öeful Consiliului European denun╚Ť─â “referirile ru╚Öinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Infla╚Ťia ╚Öi pre╚Ťurile la energie au o singur─â cauz─â, r─âzboiul lui Putin ├«mpotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE6 days ago

├Äntr-un moment de cotitur─â pentru monarhia britanic─â, prin╚Ťul Charles a deschis o nou─â sesiune a Parlamentului britanic ├«n locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciuc─â a cerut tuturor institu╚Ťiilor care gestioneaz─â implementarea PNRR continuarea dialogului cu exper╚Ťii europeni

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chi╚Öin─âu, secretarul general al ONU mul╚Ťume╚Öte R. Moldova pentru ÔÇŁexemplul de umanitateÔÇŁ ├«n criza refugia╚Ťilor ucraineni

ROMÂNIA7 days ago

PNRR: Marcel Boloș se deplasează la Bruxelles pentru clarificări în vederea lansării celor 57 de apeluri din 69 existente în portofoliu

Team2Share

Trending