Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Leonard Orban îl contrazice pe ministrul Transporturilor: “Nu s-a luat niciun fel de decizie în privinţa cuantumului corecţiei”

Published

on

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au solicitat corecţii în valoare de peste 141 de milioane de euro pentru plăţi nejustificate realizate din fonduri europene şi pentru cheltuieli neeligibile, a declarat Ovidiu Silaghi care a prezentat, vineri, date cuprinse în auditul intern al Ministerului Transporturilor care a fost realizat în perioada 2009 – aprilie 2012.

Silaghi a mai precizat că unele aspecte legate de utilizarea fondurilor europene vor fi verificate, în următoarea perioadă, de către reprezentanţii Oficiului European de Luptă Antifraudă.

“Este vorba despre o misiune de audit din 2011 la trei proiecte unde s-a făcut o propunere de corecţie de 25%, ceea ce însumat ar fi aproximativ 140 de milioane de euro”, a declarat pentru Gandul Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

El a ţinut să sublinieze că această misiune de audit nu trebuie să fie confundată cu cele 4 misiuni similare care au fost realizate în perioada 5 – 17 iulie ce au vizat programele operaţionale şi în urma cărora reprezentanţii CE vor decide dacă vor suspenda sau nu plăţile către România.

“În momentul de faţă, România negociază cu reprezentanţii Comisiei Europene. Nu s-a luat niciun fel de decizie în privinţa cuantumului corecţiei”, ne-a mai explicat Orban.

“Aceasta se va întâmpla în următoarele luni, încă e o chestiune în discuţie cu cei de la Comisia Europeană”, a mai adăugat ministrul Afacerilor Europene.

Conform raportului de audit intern prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Satu Mare de către ministrul Transporturilor, au fost sesizate nereguli în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), în cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate (CFR SA) şi în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Citește și  Peste 141 mil. euro, cheltuiti ilegal de companiile din subordinea MTI

Sursa: Gandul.info
Foto:  gov.ro

COMISIA EUROPEANA

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Suspendarea taxelor de import, a contingentelor și a măsurilor de protecție comercială pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană – cunoscute sub numele de măsuri comerciale autonome (ATM) – rămâne în vigoare pentru încă un an, a anunțat Comisia Europeană.

În vigoare din 4 iunie 2022, ATM-urile pentru liberalizarea comerțului cu Ucraina au avut un efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, ATM-urile au asigurat menținerea fluxurilor comerciale dinspre Ucraina către UE în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război și în ciuda tendinței generale de scădere puternică a schimburilor comerciale ale Ucrainei în general.

Unilaterale și de natură temporară, ATM-urile extind în mod semnificativ domeniul de aplicare a liberalizării tarifare în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor pentru măsurile antidumping și de salvgardare asupra importurilor ucrainene în momentele de dificultate ale Ucrainei.

Măsurile se referă doar la patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – originare din Ucraina. Aceste măsuri excepționale sunt mai bine direcționate în ceea ce privește domeniul de aplicare și, de asemenea, nu se vor aplica semințelor pentru însămânțare. În această perioadă, aceste produse pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

De cealaltă parte, UE va elimina treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepționale și temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, în temeiul măsurilor de salvgardare excepționale din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome. Domeniul de aplicare al acestor măsuri se reduce în continuare de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate. Aceste măsuri temporare și specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și cu condiția ca statele membre să nu mențină nicio măsură restrictivă. Eliminarea treptată va permite realizarea unor îmbunătățiri semnificative ale culoarelor de solidaritate și abordarea provocărilor legate de scoaterea din țară a cerealelor ucrainene pentru această recoltă.

Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave și ale capacității limitate de depozitare a cerealelor înainte de sezonul de recoltă, înregistrate în cinci state membre. Așa cum s-a convenit, a fost creată o platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, precum și ale Ucrainei, în vederea îmbunătățirii fluxului comercial dintre Uniune și Ucraina, inclusiv a tranzitului de produse agricole de-a lungul coridoarelor.

Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic. La 2 iunie a avut loc o primă reuniune de lansare a acestei platforme de coordonare la nivel tehnic.

Îmbunătățirea culoarelor de solidaritate va fi, prin urmare, monitorizată de această platformă de facilitare a exporturilor.

În cazul în care tranzitul de mărfuri ucrainene este împiedicat de cerințe excesiv de împovărătoare în unul sau mai multe dintre cele cinci state membre, Comisia va reevalua dacă mai există condițiile de fond pentru impunerea acestor măsuri preventive.

Aceste măsuri excepționale și temporare respectă pe deplin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a păstra capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a civililor săi.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au anunțat lansarea unui parteneriat digital de referință în domeniul sănătății.

În iunie 2023, OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19 pentru a institui un sistem global care va contribui la facilitarea mobilității globale și la protejarea cetățenilor din întreaga lume de amenințările actuale și viitoare la adresa sănătății.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, acesta este primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale (Global Digital Health Certification Network – GDHCN) a OMS, care va dezvolta o gamă largă de produse digitale pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți.

”Certificatul digital al UE privind COVID a fost un instrument esențial care a permis efectuarea călătoriilor în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acesta este emblematic pentru o Uniune Europeană a sănătății care poate aduce beneficii concrete cetățenilor. Prin acest parteneriat de referință cu OMS, intensificăm inovarea UE în domeniul sănătății digitale în scopul de a asigura o mobilitate sigură pentru toți cetățenii din întreaga lume. Nu există un partener mai adecvat decât OMS pentru a continua activitatea pe care am început-o la nivelul UE și pentru a dezvolta în continuare soluții digitale în materie de sănătate la nivel mondial”, a precizat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Având la bază Strategia UE în domeniul sănătății la nivel mondial și Strategia globală a statelor membre ale OMS privind sănătatea digitală, inițiativa urmează acordului din 2 decembrie 2022 semnat de comisarul Kyriakides și de directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru a consolida cooperarea strategică în materie de sănătate la nivel mondial. Acest lucru întărește și mai mult un sistem multilateral solid, în centrul căruia se află OMS, sprijinit de o Uniune Europeană puternică.

Acest parteneriat va include o colaborare strânsă în ceea ce privește dezvoltarea, gestionarea și implementarea sistemului OMS, beneficiind de expertiza tehnică amplă a Comisiei Europene în domeniu. Un prim pas constă în asigurarea funcționării în continuare, în mod eficace, a actualelor certificate digitale ale UE.

Un sistem global al OMS bazat pe moștenirea UE

Unul dintre elementele-cheie ale activității Uniunii Europene de combatere a pandemiei de COVID-19 a fost certificatul digital privind COVID.

Pentru a facilita libera circulație în interiorul frontierelor sale, UE a instituit rapid certificate interoperabile privind COVID-19 (denumite „certificatul digital al UE privind COVID” sau „certificatul digital al UE privind COVID”). Având la bază tehnologii și standarde cu sursă deschisă, acest sistem a permis, de asemenea, conectarea țărilor din afara UE care eliberează certificate în conformitate cu specificațiile certificatului digital al UE privind COVID, aceasta devenind soluția cea mai utilizată la nivel mondial.

De la începutul pandemiei, OMS a colaborat cu toate regiunile OMS în scopul de a defini orientări generale pentru astfel de certificate. Pentru a contribui la consolidarea pregătirii globale în materie de sănătate în fața amenințărilor din ce în ce mai mari la adresa sănătății, OMS instituie o rețea globală de certificare digitală a sănătății, care utilizează bazele solide ale cadrului, principiilor și tehnologiilor deschise ale certificatului digital al UE privind COVID. Prin această colaborare, OMS va facilita acest proces la nivel mondial, în cadrul propriei sale structuri, pentru a permite întregii lumi să beneficieze de convergența certificatelor digitale. Această colaborare include stabilirea de standarde și validarea semnăturilor digitale pentru a preveni frauda. În acest fel, OMS nu va avea acces la niciun fel de date cu caracter personal subiacente, care vor rămâne în continuare în domeniul exclusiv al guvernelor.

Prima componentă a sistemului global al OMS devine operațională în iunie 2023 și își propune să se dezvolte treptat în lunile următoare.

Un parteneriat digital pe termen lung pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți

Pentru a facilita adoptarea certificatului digital al UE de către OMS și pentru a contribui la funcționarea și dezvoltarea ulterioară a acestuia, Comisia Europeană și OMS au convenit să colaboreze în domeniul sănătății digitale.

Acest parteneriat va contribui la dezvoltarea tehnică a sistemului OMS printr-o abordare etapizată pentru a acoperi cazurile de utilizare suplimentare, care pot include, de exemplu, digitalizarea certificatului internațional de vaccinare sau profilaxie. Extinderea unor astfel de soluții digitale va fi esențială pentru a asigura o sănătate mai bună pentru cetățenii din întreaga lume.

Această cooperare se bazează pe valorile și principiile comune ale transparenței și deschiderii, incluziunii, responsabilității, protecției datelor și vieții private, securității, scalabilității la nivel mondial și echității. Comisia Europeană și OMS vor colabora pentru a încuraja adoptarea și participarea cât mai extinse la nivel mondial. Se va acorda o atenție deosebită oportunităților echitabile de participare a celor care au cea mai mare nevoie de sprijin, și anume a țărilor cu venituri reduse și medii.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

Published

on

©European Union, 2020

Comisia Europeană a anunțat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut pentru a atenua impactul prețurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la o creștere fulminantă a prețurilor la petrol și gaze, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză” – printre acestea aflându-se măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul, a precizat Bruxelles-ul.

În pachetul de primăvară al semestrului european pentru 2023, Comisia Europeană recomandă tuturor statelor membre să elimine treptat măsurile de sprijinire a energiei în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

În cazul în care noi creșteri ale prețurilor la energie ar impune adoptarea unor măsuri de sprijin, acestea ar trebui să vizeze protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile, să fie realizabile din punct de vedere financiar și să mențină stimulentele pentru economisirea energiei.

Citiți și: Eurostat: Energia regenerabilă a fost principala sursă de energie în UE. În România, aceasta a ocupat locul al doilea în clasamentul surselor de energie

Comisia Europeană încurajează licitațiile comune pentru achiziția gazelor, în cadrul unei acțiuni coordonate care poate asigura prețuri mai bune pentru energie din partea furnizorilor internaționali. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 mins ago

Klaus Iohannis evidențiază urgența în lupta împotriva cancerului și lansează un apel la unitate: Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente pentru prevenirea și tratarea acestei boli

PARLAMENTUL EUROPEAN34 mins ago

Eurobarometru: Peste 60% dintre români sunt interesați de alegerile europene de anul viitor și consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor zilnice

CONSILIUL UE52 mins ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA6 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending