Leonard Orban: Trebuie sa adoptam reguli mult mai dure in zona achizitiilor publice, riscam sa ne trezim cu programe suspendate

Romania risca “sa se trezeasca cu programe suspendate”, daca nu urmeaza procedurile impuse de Uniunea Europeana in ceea ce priveste achizitiile publice, a atras atentia vineri ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, potrivit Agerpres.

“Sa nu uitam ca exista reguli distincte in ceea ce priveste utilizarea fondurilor comunitare fata de utilizarea imprumuturilor pe care le ofera diferite institutii financiare. In zona achizitiilor publice, trebuie sa adoptam reguli mult mai dure. Verificarile trebuie sa se faca 100% pe aceste chestiuni. Daca nu urmam procedurile impuse de Uniunea Europeana riscul este ca, mai devreme sau mai tarziu, ne putem trezi cu mai multe programe suspendate. Nu este vorba despre credibilitate sau nu, ci de obligatia noastra de a indeplini niste criterii foarte simple care ne sunt impuse”, a declarat Orban, potrivit EurActiv.ro.

Leonard Orban spune ca ministerul pe are il conduce ar fi trebuit infiintat inainte ca Romania sa aiba efectiv acces la fondurile europene, iar situatia ar fi fost alta la ora actuala: “Ministerul Afacerilor Europene ar fi trebuit sa fie infiintat inainte de a avea acces la fondurile europene si puteam fi in alta situatie azi. Tocmai de aceea, s-a putut constata lipsa de coerenta in atingerea obiectivelor. Am putut constata o incoerenta ‘remarcabila’ in ceea ce priveste cadrul legislativ si in continuare trebuie aduse corectii cadrului institutional. Sunt lucruri care nu mai pot fi corectate, Dar trebuie sa invatam din aceste lectii si sa le aplicam incepand cu 2014. Daca nu vom corecta aceste deficiente, riscam sa avem rezultate deloc bune, mai ales ca asa cum se intrevede la nivel european, banii vor putea fi absorbiti mult mai greu, vor exista conditii mult mai dure decat cele care sunt la ora actuala. Ar exista riscul de a pierde total sau partial fondurile alocate tarii, deci vor fi constrangeri mult mai mari decat sunt acum. Lectiile noi trebuie sa le aplicam incepand din 2014”.

Mai multe declaratii aici.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto:  gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.