Liberalul Mauricio Macri, noul președinte al Argentinei

Mauricio_Macri_Liberalul Mauricio Macri (foto) va fi următorul președinte al Argentinei, potrivit a patru exit-poll-uri prezentate de canalele de televiziune după al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică.

Primele rezultate oficiale sunt așteptate de la ora 19.30 (22.30 GMT), notează Agerpres.

Primarul capitalei Buenos Aires Mauricio Macri, 56 de ani, l-a învins pe cel care era favoritul scrutinului înaintea primului tur al alegerilor, Daniel Scioli, candidatul coaliției guvernamentale la putere.

Noul președinte își va prelua funcția la 10 decembrie, punând capăt celor 12 ani de conducere „Kirchner”.

Președinta Cristina Kirchner, de orientare peronistă de centru-stânga și care conduce a 3-a economie a Americii Latine din 2007 după ce i-a succedat soțului său, nu a putut candida pentru un al treilea mandat consecutiv, potrivit constituției.

Imediat după anunțarea rezultatelor anchetelor realizate la ieșirea de la urne, simpatizanții primarului de Buenos Aires s-au adunat la cartierul general al coaliției Cambiemos (Să schimbăm) al lui Macri, jubilând și au început să sărbătorească victoria.

Macri este fiul unui puternic om de afaceri italian, care a făcut avere în Argentina. Născut la Tandil, la 400 de kilometri de Buenos Aires, el a crescut în capitală. A condus apoi afacerile grupului Macri, creat de tatăl său. Sunt firme din domeniul industriei auto, energiei, serviciilor și agricultură. Tatăl său, Franco Macri, a fost răpit în 1991 la Buenos Aires de către o bandă din care făceau parte și polițiști. A fost eliberat teafăr, 14 zile mai târziu, după ce a fost plătită o răscumpărare de câteva milioane de dolari.

Relațiile lui Mauricio Macri cu tatăl său nu sunt însă foarte cordiale. De pildă, Franco Macri nu a asistat la cea de-a treia căsătorie a fiului său. Iar Mauricio, decât să-și facă o carieră în grupul tatălui, a preferat să se dedice fotbalului și clubului său de suflet, Boca Juniors, pe care care îl admira încă din copilărie, arată digi24.ro. Ca președinte al acestui club, a căpătat renumele unui bun gestionar.

Cariera politică și-a început-o în 2003, când și-a creat propriul partid cu care a candidat pentru Primăria din Buenos Aires. Nu a fost ales primar, dar peste doi ani devine deputat în parlamentul federal. 

În 2007, renunță la președinția clubului Boca și fondează PRO (Propunerea republicană, de dreapta), formațiune care îi permite să obțină fotoliul de primar al capitalei argentiniene. 

Are trei copii din prima sa căsătorie – s-a căsătorit de tânăr, de la 22 de ani. Apoi a mai avut două mariaje. Ambele soții, inclusiv actuala, Juliana Awada, 41 de ani, au fost fotomodele. Împreună au o fiică în vârstă de trei ani.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.