Libia respinge orice ofertă a UE de a înființa centre pentru migranții refuzați de Europa

Premierul libian Fayez al-Sarraj a afirmat că ţara sa respinge planurile Uniunii Europene privind înfiinţarea unor centre pentru migranţi în Libia, pentru a-i opri pe solicitanţii de azil care vor să ajungă în Europa Occidentală, şi că ea nu se va lăsa atrasă de oferte financiare, notează Agerpres.

”Ne opunem absolut planului Europei care doreşte ca noi să găzduim migranţi pe care UE nu vrea să-i ia”, a declarat premierul libian.

Luna trecută, Italia a avansat ideea privind înfiinţarea de centre de primire şi de identificare pentru migranţi în Africa, propunere ce ar avea drept scop soluţionarea problemelor dintre guvernele europene în legătură cu modul de gestionare a unui aflux migranți.

Libia este un punct principal de plecare pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa la bordul unor bărci pneumatice nesigure, furnizate de către traficanţi, care deseori răsuflă sau rămân în pană.

În cadrul Consiliului European din luna iunie liderii UE au avansat ideea construirii unor centre de primire a refugiaților în afara UE. Conform concluziilor Consiliului, „aceste platforme ar trebui să funcționeze în funcție de situațiile individuale, în respectarea deplină a dreptului internațional și fără crearea unui factor de atracție.” Mai mult s-a stabilit să se facă trierea rapidă a persoanelor care sosesc în UE și să se facă diferențierea între cei care au cu adevărat nevoie de protecție și de migranți economici.

Citiți și Președintele Parlamentului European: UE ar trebui să încheie un acord cu Libia precum cel stabilit cu Turcia pentru a opri fluxul de refugiați

De la începutul acestui an până pe 15 iulie, au fost înregistraţi 18.016 migranţi sosiţi pe ţărmurile spaniole, comparativ cu 16.566 în Italia şi 14.678 în Grecia, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Migrație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.