Liderii de la Bruxelles au transmis în această seară semnale pozitive în legătură cu sprijinul statelor membre pentru crearea și implementarea unor certificate de vaccinare anti-COVID care să asigure libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene în contextul prevenției răspândirii infectării cu unele tulpini mult mai agresive ale noului coronavirus, mai ales în sezonul turistic estival.
Cei 27 de lideri ai statelor membre s-au reunit prin videoconferință joi, 25 februarie, pentru a discuta despre producția și livrarea de vaccinuri în UE, noile variante mai agresive ale noului coronavirus, restricțiile de călătorie, certificatele de vaccinare și solidaritate internațională. De asemenea, aceșstia au discutat despre lecțiile învățate din această criză pentru a consolida sistemele de sănătate de la nivel național și a îmbunătăți coordonarea europeană.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel, într-o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la eforturi pentru a continua o abordare comună privind certificatele de vaccinare, precizând, totodată că liderii europeni vor reveni asupra acestei chestiuni.
„Am fost de acord să ne continuăm activitatea pentru o abordare comună privind certificatele de vaccinare. Desigur, trebuie depuse mai multe eforturi în materie de digitalizare și cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății, dar am simțit în această seară din ce în ce mai mult convergență între noi în legătură cu acest subiect important, iar Consiliul European va reveni asupra acestui subiect”, a declarat Michel.
Citiți și Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii
La rândul său, Ursula von der Leyen a declarat că Executivul European a colaborat cu statele membre pentru a hotărî asupra datelor necesare pentru un astfel de certificat de vaccinare, iar la finele lunii ianuarie acestea au decis ca certificatele în format digital să aibă un conținut uniform, care să ofere informații asupra vaccinului utilizat și care să se bazeze pe un identificator unic de tipul unui cod IBAN pentru fiecare astfel de document electronic.
Totodată, von der Leyen a precizat că Executivul European oferă sprijin tehnic pentru coordonarea standardelor privind datele electronice din aceste certificate de vaccinare, cum s-a întâmplat și în cazul aplicațiilor de urmărire a expunerii la COVID-19, pentru a crea „un gateway care conectează diferitele soluții naționale între ele, astfel încât aceste informații să fie interoperabile în timp”. În acest scop, șefa Comisiei a îndemnat statele membre să implementeze aceste soluții digitale în sistemele lor naționale de sănătate, precum și în sistemele de gestionare a frontierelor, însă a precizat că acest lucru „durează ceva timp; cel puțin trei luni”.
De cealaltă parte, oficialul european a atenționat că statele membre „vor trebui să meargă rapid cu implementarea dacă dorim ca un astfel de certificat să fie pus în aplicare până în vară”. Astfel, a insistat von der Leyen, dincolo de acordul asupra principiilor și tehnologiei, „statele membre vor trebui să asigure o implementare rapidă și completă în sistemul național de sănătate și în sistemele lor de frontieră”.
Nu în ultimul rând, șefa Comisiei Europene a recunoscut că încă există o serie de întrebări politice deschise cu privire la scopul final al acestor certificate, precum și la utilitatea lor în contextul în care nu există un răspuns clar legat de posibilitatea ca virusul să fie totuși transmis mai departe fie că oamenii au fost imunizați prin vaccinare sau prin contractarea bolii la un anumit interval de timp. Totuși, a spus von der Leyen, datele promițătoare din Israel, unde imunizarea s-a făcut cu vaccinurile Biontech-Pfizer, au arătat că, atunci când o persoană a urmat întreaga schemă de vaccinare, deci două inoculări, nu mai poate transmite boala.
În orice caz, aceasta a precizat că în cele din urmă este la latitudinea statelor membre să decidă ce doresc să facă cu aceste certificate de vaccinare, însă la nivelul UE, ele ar fi utile pentru protejarea pieței unice.