Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii europeni acceptă amânarea Brexit până la cel târziu 31 octombrie 2019: ”Nu pierdeți timpul”. Emmanuel Macron își asumă responsabilitatea blocării unui extinderi mai lungi în numele ”binelui colectiv”

Published

on

© Donald Tusk/ Facebook

Liderii statelor membre ale UE-27 au ajuns miercuri noaptea spre joi dimineața la un consens pentru a prelungi, din nou, termenul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană până cel târziu la data 31 octombrie 2019, data la care actuala Comisie Europeană își încheie mandatul. Premierul Theresa May a acceptat imediat noua amânare, afirmând că, în pofida acesteia, Regatul Unit încă poate părăsi Uniunea Europeană la 22 mai.

După mai bine de opt ore de discuții, prelungite ca urmare a refuzului președintelui Franței de a identifica un consens mai rapid, principalele elemente agreate de liderii europeni vizează extinderea articolului 50 până la 31 octombrie 2019, participarea Marii Britanii la alegerile europene dacă acordul de retragere nu va fi ratificat până la data de 22 mai 2019, imposibilitatea de a renegocia acordul de retragere și aplicarea principiului sincerei cooperări cu Regatul Unit.

Mai mult, printre principalele concluzii ale summit-ului remise CaleaEuropeană.ro se află și prevederea unei retrageri imperative la 1 iunie 2019 dacă Marea Britanie, în baza neratificării acordului de retragere, nu respectă obligația de a organiza alegeri pentru Parlamentul European. O altă prevedere cheie este cea potrivit căreia liderii europeni vor evalua progresul făcut de Marea Britanie în direcția ratificării acordului la Consiliul European din 22-23 iunie 2019.

Donald Tusk, către britanici: Nu pierdeți timpul/ Jean-Claude Juncker: Decât un Brexit fără acord, prefer un acord fără Brexit

“Aceasta înseamnă şase luni în plus pentru ca Regatul Unit să găsească ca mai bună soluţie”, afirmat Donald Tusk, președintele Consiliului European, la finalul summit-ului extraordinar, admițând că există posibilitatea ca Marea Britanie să poată solicita și o treia extindere.

”Această extindere este la fel de flexibilă cum mă așteptam și puțin mai scurtă decât mă așteptam, dar este suficient să găsim cea mai bună soluție posibilă. Nu pierdeți timpul”, a mai completat Tusk

De cealaltă parte, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat încrezător că va exista o retragere a Marii Britanii din UE până la 31 octombrie, ultima zi a mandatului său.

”Decât un Brexit fără acord, prefer un acord fără Brexit”, a mai adăugat el, într-o declarație caracteristică, relatează Politico Europe.

Theresa May: ”Încă putem ieși la 22 mai”

© Donald Tusk/ Facebook

Într-o conferință presă susținută în cursul nopţii de miercuri spre joi Theresa May s-a declarat optimistă că Marea Britanie încă ar mai putea părăsi UE până la 22 mai, pentru a nu fi nevoită să participe la alegerile europene, argumentând prin alternativele pe care le-a propus liderilor europeni, inclusiv dialogul pe care l-a început cu liderul opoziției Jeremy Corbyn pentru a aproba acordul de retragere în Parlament.

”Continui să cred că trebuie să părăsim UE, cu o înțelegere cât mai curând posibil. Și în mod vital, UE a fost de acord că extinderea poate fi încheiată odată cu ratificarea acordului de retragere – ceea ce a fost solicitarea mea principală. De exemplu, aceasta înseamnă că dacă vom reuși să aprobăm acordul în primele trei săptămâni ale lunii mai, nu va trebui să participăm la alegerile europene și vom părăsi oficial UE în ziua de sâmbătă, 1 iunie”, a afirmat premierul britanic, potrivit The Guardian.

Emmanuel Macron își asumă responsabilitatea blocării unei extinderi mai lungi

Preşedintele francez, cel care s-a opus unor discuții mai rapide și mai facile, a salutat joi acordul celor 27 la Bruxelles privind amânarea Brexitului pentru 31 octombrie ca fiind “cel mai bun compromis posibil”, care a “permis păstrarea unităţii celor 27”, scriu AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Emmanuel Macron a declarat că și-a asumat responsabilitatea de a bloca o lungă întârziere a Brexit-ului și de ai convinge pe alți lideri ai Uniunii Europene să fie de acord cu o extindere mai scurtă, spunând că a făcut acest lucru “pentru binele colectiv”.

Noul termen, “31 octombrie, ne protejează”, pentru că este “o dată cheie, înainte de instalarea unei noi Comisii Europene”, a explicat şeful statului francez, în condițiile în care presa a relatat asupra faptului că o condiție cheie impusă de Macron în aceste negocieri a fost ca, în cazul unei prelungiri mai lungi, Marea Britanie să își piardă portofoliul de comisar european.


Textul integral al concluziilor summit-ului special din 10 aprilie

1. Consiliul European ia act de scrisoarea prim-ministrului Theresa May din 5 aprilie 2019 prin care se solicită o nouă prelungire a termenului menționat la articolul 50 alineatul (3) din TUE.

2. În replică, Consiliul European convine asupra unei prelungiri pentru a permite ratificarea Acordului privind retragerea. Această prelungire ar trebui să dureze numai atât cât este necesar și, în niciun caz, nu ar trebui să depășească data de 31 octombrie 2019. Dacă Acordul privind retragerea este ratificat de ambele părți înainte de această dată, retragerea va avea loc în prima zi a lunii următoare.

3. Consiliul European subliniază că nu se poate permite ca această prelungire să submineze funcționarea normală a Uniunii și a instituțiilor sale. Dacă Regatul Unit va fi încă stat membru al UE la 23-26 mai 2019 și dacă nu va ratifica Acordul privind retragerea până la 22 mai 2019, atunci acesta trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European în conformitate cu dreptul Uniunii. Dacă Regatul Unit nu respectă această obligație, retragerea va avea loc la 1 iunie 2019.

4. Consiliul European reiterează faptul că nu este posibilă o repunere în discuție a Acordului privind retragerea și că orice angajament, orice declarație sau orice alt act, emis(ă) în mod unilateral ar trebui să fie compatibil(ă) cu litera și spiritul Acordului privind retragerea și nu trebuie să constituie un obstacol în calea punerii în aplicare a acestuia.

5. Consiliul European subliniază că o astfel de prelungire nu poate fi folosită pentru a începe negocieri privind viitoarele relații. Cu toate acestea, în cazul în care poziția Regatului Unit ar suferi o schimbare, Consiliul European este pregătit să reexamineze Declarația politică privind viitoarele relații în conformitate cu pozițiile și principiile stabilite în orientările și în declarațiile sale, inclusiv în ceea ce privește domeniul de aplicare teritorială al viitoarelor relații.

6. Consiliul European precizează că, pe perioada prelungirii, Regatul Unit va rămâne stat membru cu drepturi și obligații depline, în conformitate cu articolul 50 din TUE, precum și că Regatul Unit are dreptul să își revoce notificarea în orice moment.

7. Consiliul European ia act de angajamentul asumat de Regatul Unit de a acționa în mod constructiv și responsabil pe toată durata prelungirii, în conformitate cu obligația de cooperare loială, și se așteaptă ca Regatul Unit să îndeplinească acest angajament și obligația prevăzută în tratat într-un mod care să reflecte situația sa de stat membru aflat în proces de retragere. În acest sens, Regatul Unit va facilita îndeplinirea atribuțiilor Uniunii și nu va recurge la niciun fel de măsură care ar putea periclita atingerea obiectivelor Uniunii, în special atunci când participă la procesele decizionale ale Uniunii.

8. În plus față de reuniunile în temeiul articolului 50 din TUE, cele 27 de state membre și Comisia, împreună cu alte instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii dacă este cazul, vor continua să se întâlnească separat, la toate nivelurile, pentru a discuta chestiuni legate de situația care va urma retragerii Regatului Unit.

9. Consiliul European va continua să se ocupe de această chestiune și va analiza progresele înregistrate în cadrul reuniunii sale din iunie 2019.


Un summit extraordinar al Consiliului European, atât în prezența premierului britanic Theresa May, cât și în format Brexit (articolul 50), a avut loc miercuri seară până spre joi dimineața la Bruxelles, caracterul crucial și decisiv fiind starea de ordine care a descris reuniunea la care liderii europeni au prelungit din nou termenul pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Deznodământul acestei ”tragedii la care nici măcar Shakespeare nu s-ar fi putut gândi” se prelungește, astfel, până cel târziu la 31 octombrie 2019.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă la summitul PPE și la reuniunea extraordinară a Consiliului European: Liderii UE vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa joi, 25 februarie, și vineri, 26 februarie 2021, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda discuțiilor va viza aspecte privind coordonarea Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criza curentă, consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății, precum și aspecte privind cooperarea internațională în domeniu.

Anterior reuniunii de joi de la nivelul Consiliului European, care va începe la ora 16:00, șeful statului va participa la summitul prin videoconferință al Partidului Popular European.

De asemenea, în cadrul discuțiilor reuniunii de vineri vor fi abordate securitatea și apărarea, îndeosebi cooperarea la nivel UE și complementaritatea UE-NATO, și aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene – o dezbatere strategică în baza Comunicării comune a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate privind un Parteneriat reînnoit cu Vecinătatea Sudică.

Continuarea activității de coordonare în contextul pandemiei COVID-19, discuțiile privind un certificat european de vaccinare, construirea reziliența față de amenințările viitoare, cooperarea UE-NATO și vecinătatea sudică vor fi pe agenda reuniunilor prin videoconferință ale Consiliului European, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare transmisă liderilor înainte de reuniuni.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor, cu accent pe discuția privind un certificat european de vaccinare.

În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Amintim că la videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

La capitolul securitate și apărare, membrilor Consiliului European li se vor alătura secretarul general NATO Jens Stoltenberg, pentru un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-NATO.

Liderii vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare. Se vor concentra pe consolidarea politicii de securitate și apărare a UE, creșterea capacității UE de a acționa autonom și de a-și promova interesele și valorile strategice pe scena globală și dezvoltarea parteneriatelor UE în domeniul securității și apărării, în special cu NATO.

Liderii UE vor revizui inițiativele în curs privind investițiile în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre activitatea de creștere a rezistenței UE, în special împotriva atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel, scrisoare către liderii europeni: La Consiliul European de joi și vineri vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare

Published

on

© European Union, 2020

Continuarea activității de coordonare privind pandemia COVID-19, cât și avansarea aspectelor importante ale agendei comune sunt elementele centrale pe care le-a menționat Charles Michel în scrisoarea de invitație către membrii Consiliului European înainte de videoconferința din 25 și 26 februarie. Reuniunea se va concentra asupra combaterii pandemiei, asupra strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, cât și asupra securității și apărării. 

Lupta noastră împotriva pandemiei COVID-19 continuă. Aceasta rămâne o provocare din cauza apariției unor noi variante și a necesității de a ajunge la un echilibru corect între restricții și buna circulație a bunurilor și serviciilor pe piața unică”, a precizat acesta. 

El a subliniat că prioritatea imediată trebuie să fie accelerarea vaccinărilor în interiorul UE, accelerarea procesului de autorizare a vaccinurilor, precum și a producției și a livrării acestora. 

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Noile variante au devenit dominante în multe state membre. Acest lucru implică îmbunătățirea capacității noastre de secvențiere și pregătirea bazelor pentru actualizările vaccinului. S-ar putea să fie necesare măsuri restrictive pentru călătoriile neesențiale pentru a controla răspândirea virusului. Cu toate acestea, fluxul de bunuri și serviciile pe piața unică, rămân esențiale”, a adăugat președintele Consiliului European.

Făcând trimitere la COVAX, pilonul destinat vaccinurilor, Charles Michel a a evidențiat importanța solidarității cu partenerii. „Privind dincolo de prioritățile noastre imediate, cred că merită să facem un bilanț al lecțiilor învățate din experiența noastră de până acum. Prin urmare, vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare pentru sănătate, indiferent de forma pe care o poate lua”.

“În sfârșit, cred că ar trebui să ne continuăm activitatea pentru a defini o abordare comună a certificatelor de vaccinare”, a completat el, cunoscut fiind faptul că la videoconferința din luna ianuarie liderii au amânat o decizie în acest sens.

Reuniunea din 25 februarie se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Șeful Consiliului European a propus ca sesiunea de lucru de joi să se dedice tuturor acestor probleme critice, iar vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  se va alătura videoconferinței pentru un schimb de opinii despre cooperarea UE-NATO. 

„Vom discuta despre cum să ne îmbunătățim capacitatea colectivă de a răspunde provocărilor și amenințărilor de securitate. Înaltul Reprezentant Borrell ne va pune la curent cu lucrările aflate în desfășurare pe busola strategică. Aș dori, de asemenea, să dedicăm ceva timp atacurilor cibernetice și amenințărilor hibride care prezintă provocări foarte reale pentru securitatea noastră. Nu în ultimul rând, vom discuta despre relațiile noastre cu vecinătatea sudică”, a conchis Charles Michel.

Videoconferința va începe joi, 25 februarie, la ora 14:00 GMT, iar vineri, 26 februarie se va relua la ora 8:00 GMT pentru sesiunea de lucru privind securitatea, apărarea și vecinătatea sudică.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă marți la o videoconferință cu Charles Michel și alți lideri europeni înaintea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie privind COVID-19, securitatea și apărarea

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa marți la o reuniune în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie, informează Administrația Prezidențială.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană vor participa joi și vineri la două reuniuni în format videoconferință.

Reuniunea din 25 februarie va fi consacrată combaterii pandemiei de COVID-19 și strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. Acesta se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. În ce privește România, țara noastră se află în top-ul țărilor UE în ceea ce privește numărul dozelor de vaccin anti-COVID-19 administrate

La videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

Videoconferința din 26 februarie va cuprinde pe agendă subiecte precum securitatea, apărarea și vecinătățile UE, liderilor europeni urmând să li se alăture și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea dedicată dosarelor securității și apărării reprezintă o primă discuție strategică la nivelul statelor UE pe aceste două chestiuni după instalarea administrației Joe Biden la Washington.

Vineri, noul președinte american a susținut primul său discurs către aliații europeni, într-o alocuțiune virtuală la ediția specială a Conferinței de la München, unde Biden a transmis că “America și alianța transatlantică au revenit”, a reafirmat angajamentul SUA față de clauza de apărare colectivă din tratatul NATO, a salutat contribuțiile în creștere ale aliaților europeni în bugetele apărării și a asigurat că va lucra îndeaproape cu partenerii din UE și cu fiecare capitală europeană în parte pentru a aborda provocările globale, numind în acest sens atacurile la adresa democrației, încercările Rusiei de a slăbi UE și NATO și competiția pe termen lung cu China.

De asemenea, luni, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avut o întrevedere virtuală cu toți cei 27 de miniștri de externe din țările UE, reuniți la Bruxelles pentru a discuta, între altele, despre relațiile în derivă cu Rusia și perspectivele unor noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Relațiile Uniunii cu Federația Rusă, dar și cu Turcia, vor face obiectul unei agende separate la Consiliul European de primăvară din 25-26 martie.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi12 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE13 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D13 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi14 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

Dan Motreanu15 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu atrage atenția că UE s-ar putea confrunta în următorii zece ani cu ”abandonul efectiv a 5 milioane de hectare de teren” agricol: România, printre țările cele mai afectate

RENEW EUROPE15 hours ago

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a depus o serie de amendamente prin care solicită ca modificarea kilometrajului la mașini să fie infracțiune pedepsită în toate statele UE

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending