Liderii europeni și politicieni au adresat mesaje de felicitare pentru alegerea Robertei Metsola în funcția de președintă a Parlamentului European pentru un mandat de doi ani și jumătate, devenind deopotrivă prima femeie care deține această poziție după 20 ani și a treia femeie din istorie în această ipostază politică.
Președintele Consiliului European, Charles Michel a felicitat-o pe Roberta Metsola printr-un mesaj pe Twitter. „Parlamentul European este inima democrației noastre. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu tine, dragă Roberta”, a spus el.
Reacții au venit și din parte președintei Comisiei Europene, care a declarat că munca și determinarea Robertei Metsola sunt văzute ca o sursă de inspirație.
„Cele mai calde felicitări, Roberta Metsola, pentru alegerea în funcția de președinte al Parlamentului European. Fiind cea de-a treia femeie care conduce această casă nobilă, munca și determinarea dumneavoastră sunt o sursă de inspirație pentru noi toți. Vom lucra împreună pentru redresarea UE și pentru un viitor european ecologic, digital și luminos”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.
Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, a felicitat-o pe Roberta Metsola, transmițând că alegerea acesteia în funcția de președinte al Parlamentului European este o veste minunată „pentru toți cei care își îndeplinesc visurile prin muncă și determinare”.
„Alegerea doamnei Roberta Metsola , o femeie cu valori și o europeană devotată, în calitate de președinte al Parlamentului European, este o veste minunată pentru toți cei care își îndeplinesc visurile prin muncă și determinare și pentru cei care cred în Europa. Eu cred în Europa și cred în tine, Roberta”, a scris Donald Tusk.
De asemenea, felicitări au venit și din partea europarlamentarului Dacian Cioloș (Renew Europe). „Felicitări Roberta Metsola pentru alegerea dumneavoastră în funcția de președinte al Parlamentului European! În calitate de apărător al libertăților civile, europarlamentar competent cu o minte juridică strălucită, victoria celei de-a treia femei președinte este una europeană”, a declarat Cioloș.
Eurodeputatul german Manfred Weber a subliniat că rezultatul alegerilor de marți arată că majoritatea Parlamentului European dorește să colaboreze împreună. „Felicitări Roberta Metsola! Alegerile de astăzi reprezintă bunul simț pro-european în vremuri extrem de dificile. Suntem mândri să fim alături de tine, Roberta”, a scris liderului Grupului PPE, pe Twitter.
Citiți și: Klaus Iohannis o felicită pe Roberta Metsola pentru alegerea în funcția de președinte al Parlamentului European: Vom coopera pentru consolidarea unei UE puternice
Președintele interimar al PE, după decesul subit al președintelui David Sassoli, a fost ales în funcție din primul tur de scrutin cu 458 de voturi pentru dintr-un total de 690 de voturi. Au fost 74 de voturi nule și 616 voturi exprimate, majoritatea absolută cerând 309 voturi.
De altfel, alegerea lui Metsola a fost mai mult o formalitate având în vedere că eurodeputatul PPE nu avea oponenți din partea celorlalte grupuri majore al legislativului european, social-democrații și Renew Europe, și ținând cont de înțelegerea politică ca, în prima jumătate a mandatului, Parlamentul să fie condus de un eurodeputat social-democrat, poziție pe care a deținut-o David Sassoli. Contracandidații Robertei Metsola au fost alte două femei eurodeputat, Alice Bah Kuhnke (Verzi, Suedia), care a primit 101 voturi și Sira Rego (Stânga, Spania) – 57 de voturi.
Votul de marți a urmat unei ceremonii de omagiere a lui Sassoli, care a avut loc luni seară, în debutul sesiunii plenare.
Prin alegerea lui Metsola la șefia Parlamentului European, trei din cele patru funcții de conducere de top ale instituțiilor UE sunt deținute femei, Comisia Europeană fiind condusă de Ursula von der Leyen, iar Banca Centrală Europeană de Christine Lagarde. Singurul bărbat președinte de instituție importantă a UE este Charles Michel, șeful Consiliului European.
Metsola este membru al Parlamentului European din anul 2013, iar în actuala legislatură activează în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și în Delegația PE pentru relația cu Statele Unite.
Președintele Parlamentului European este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu. Din cauza pandemiei, votul a fost ținut de la distanță.