Connect with us

NEWS

Liderii G-20 promit acțiuni anti-teroriste comune după atacurile de la Paris din 13 noiembrie

Published

on

Liderii celor mai bogate și puternice state din lume promit să efectueze acțiuni comune împotriva terorismului global care se află în creștere. Această decizie a fost luată în contextul atacului inițiat de ISIS în Franța în urma căruia au murit cel puțin 129 de persoane, informează Daily News.

Summit-ul a avut loc în Turcia, la Antalya și a fost pentru prima dată când G-20 s-a implicat și în alte probleme mondiale decât economia și comerțul cu statele lumii. În aceste condiții, liderii mondiali reuniți la Antalya au dat o declarație prin care au denunțat atacurile de la Paris și au promis unitate împotriva terorismului.

g20Declarația nu a fost încă lansată, cu toate acestea, în schița proiectului văzută de Hürriyet Daily News se subliniază că liderii au reafirmat că terorismul nu poate fi asociat cu orice religie, naționalitate sau etnie. Mai mult decât atât, liderii au denunțat atacurile de la Paris ca fiind “atroce” și au subliniat încă o dată că vor rămâne uniți în combaterea terorismului.

Exprimându-și îngrijorările cu privire la fluxul tot mai mare de luptători teroriști străini, liderii statelor G-20 au cerut intensificarea controlului la frontiere precum și intensificarea securității aviației. Totodată, liderii G-20 își mențin angajamentul de a lupta împotriva canalelor teroriste de finanțare printr-o cooperare consolidată cu privire la schimbul de informații, dar și prin înghețarea activelor teroriștilor.

Declarația care a fost lansată în data de 16 noiembrie, în ultima zi a adunării G-20 de la Antalya, a atins, de asemenea, problema migrației la nivel mondial și a făcut apel ca toate țările să coopereze în vederea soluționării acestei probleme.

Siria, ”felul principal,, la cina de lucru

În același timp, lideri mondiali au purtat discuții aprofundate cu privire la tulburările siriene în timpul cinei de lucru găzduită de președintele Tayyip Erdogan. “Provocări globale: terorismul și migrația” a fost tema cinei la care au participat șefii de state și guverne din peste 20 de țări reprezentate la summit-ul G-20.

Summit-ul s-a încheiat pe 16 noiembrie, după ce Erdoğan a susținut sesiunea de închidere și o conferință de presă.

Andreea Dobrița

 

.

.

INTERNAȚIONAL

Reluarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2 a fost amânată

Published

on

© www.nord-stream2.com

Consorțiul însărcinat cu proiectul gazoductului Nord Stream 2 a decis să amâne lucrările de construcție la conducta submarină, care trebuiau să fie reluate vineri, 15 ianuarie, în apele teritoriale ale Danemarcei, a precizat un purtător de cuvânt al consorțiului Nord Stream 2 AG pentru cotidianul german Handelsblatt, transmite Reuters, citat de Agerpres

”Avem permisiunea Agenţiei pentru energie din Danemarca să începem lucrările vineri. Însă aceasta nu înseamnă că vom relua efectiv vineri amplasarea de conducte”, a spus purtătorul de cuvânt. Acesta a precizat că în prezent se derulează verificarea echipamentelor. ”Acestea ar putea dura câteva zile, astfel încât nu putem avansa o dată exactă la care vor fi reluate lucrările”, a spus purtătorul de cuvânt. Abia la finele lunii ianuarie sau începutul lunii februarie va anunţa consorţiul Nord Stream 2 AG când vor fi reluate lucrările, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

Declarațiile apar în contextul în care, în urmă cu câteva zle, Departamentul de Stat al SUA a avertizat companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni. ”Încercăm să informăm companiile cu privire la risc şi să le îndemnăm să se retragă înainte de a fi prea târziu”, a declarat o sursă din Guvernul Statelor Unite cu condiţia anonimatului.

Conform sursei americane, se aşteaptă ca Departamentul de Stat să emită un raport până joi sau vineri cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcţia conductei care porneşte din Rusia şi ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menţionate în raport sunt incluse cele de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcţie, a mai spus această sursă.

Autoritatea maritimă din Germania (BSH) şi-a dat vineri acordul pentru ca lucrările la gazoductul Nord Stream 2 să poată fi reluate imediat.

Într-un comunicat de presă, BSH a precizat că a aprobat cererea navei care amplasează conducte să opereze în zona economică exclusivă germană începând de la finele lunii septembrie şi până la finele lunii mai, revenind asupra unei decizii anterioare conform căreia lucrările putea începe abia în luna mai.

Presa locală informează că există în continuare riscul ca lucrările de construcție să fie întârziate de acţiunile în justiţie ale organizaţiilor de mediu pentru că porţiunea care a mai rămas de construit din conducta Nord Stream 2 urmează să treacă printr-o arie naturală protejată pentru păsări.

Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Sondaj: Încrederea oamenilor în guvernele lumii se prăbușește pe fondul răspândirii informațiilor false despre COVID-19

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Încrederea în guverne, în cunoscuți oameni de afaceri și în mass-media a înregistrat în regres considerabil pe fondul modului în care sunt diseminate informațiile despre coronavirus și al unui sentiment larg constatat în rândul cetățenilor că sunt induși în eroare, arată un sondaj realizat la nivel global, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Barometrul Edelman Trust, care a realizat o evaluare ce se întinde pe două decenii, chestionând mii de oameni cu privire la încrederea lor în instituțiile de bază, a constatat că 57% dintre cetățeni cred că liderii guvernamentali, oamenii de afaceri cunoscuți și jurnaliștii răspândesc știri false sau exagerate.

Mai mult, rezultatele sondajului arată că există o ezitare crescută cu privire la vaccinuri în rândul celor care se informează cu precădere de pe rețelele de socializare. În medie, doar 33% dintre respondenții din 27 de țări unde s-a realizat chestionarea, au declarat că se vor vaccina cât mai curând posibil. Alți 31% au declarat că vor face asta în decurs de un an.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 octombrie – 18 noiembrie în rândul a peste 33.000 de respondenți, cu un supliment efectuat în decembrie după alegerile prezidențiale din SUA.

”Asaltul violent de la Capitolul SUA de săptămâna trecută și faptul că doar o treime din oameni sunt dispuși să se vaccineze anti-Covid arată cât de mari sunt pericolele dezinformării”, a declarat Richard Edelman, coordonatorul Edelman Trust.

Care sunt guvernele față de care s-a înregistrat o puternică lipsă de încredere?

Guvernele care, într-un sondaj realizat anterior, la începutul pandemiei, au înregistrat o creștere a nivelului de încredere din partea cetățenilor careu doreau să se acorde prioritate salvării de vieți în detrimentul economiei au înregistrat pierderi accentuate ale nivelului de încredere pe durata anului.

În ansamblu, încrederea în instituția guvernamentală a scăzut de la un maxim istoric de 65% din mai anul trecut la 53% până la sfârșitul anului. Pierderile au fost deosebit de accentuate în Coreea de Sud, Marea Britanie și China.

Încrederea în mass-media, care era pe un trend descendent din 2019, a scăzut și mai mult. Încrederea în mass-media tradiționale a scăzut cu 8 puncte, până la 53%, deși a înregistrat mai multă încredere decât social media, care a scăzut cu cinci puncte la 35%.

Cea mai accentuată neîncredere în media a fost observată în Japonia, Italia și Argentina. În Statele Unite, nivelurile de încredere au diferit în funcție de afilierea politică: în timp ce 63% dintre alegătorii Joe Biden au avut încredere în jurnaliști, această cifră a scăzut la 21% pentru alegătorii lui Donald Trump, care a denigrat mult timp mass-media acuzată de fake news.

În pofida faptului că oamenii de afaceri erau suspecatați de marea majoritate a angajaților de minciuni și exagerări, aceștia se bucură de o încredere mai crescută, comparativ cu cea în guverne sau media.

Nouă din 10 respondenți au spus că vor ca directorii executivi să vorbească despre impactul pandemiei, problemele de muncă și societate, în timp ce mai mult de două treimi au afirmat că se așteaptă ca aceștia să intervină atunci când guvernul nu rezolvă problemele.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel consideră ”problematică” suspendarea lui Trump de pe rețelele de socializare: Este nevoie de un cadru în care se poate face comunicarea pe rețelele sociale

Published

on

© European Union 2020

Cancelarul german Angela Merkel consideră ”problematică” închiderea de către mai multe rețele de socializare a conturilor președintelui american în exercițiu Donald Trump, a precizat luni purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, care a apreciat însă favorabil practica recentă a acestor rețele de a-i adnota mesajele președintelui SUA, anunță Agerpres.

”Chiar dacă platformele de internet ”au o mare responsabilitate” şi ”nu trebuie să rămână fără reacţie” în faţa conţinuturilor cu mesaje de ură sau violenţă, legislatorul ar trebui să ”definească un cadru în care se poate face comunicarea pe reţelele sociale”, explică purtătorul de cuvânt al guvernului german, potrivit ABC News.

”Se poate interfera în libertatea de exprimare, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de AFP. ”Din acest motiv, cancelarul (Merkel) consideră problematică închiderea definitivă a conturilor preşedintelui american pe reţelele de socializare”, a adăugat acesta.

Totuși, acesta a apreciat favorabil practica recentă a rețelelor de socializare de a adnota mesajele lui Trump, cu referiri la veridicitatea lor, întrucât ”minciunile și incitările la violență sunt evident foarte problematice”.

O reacție similară a venit și din partea Uniunii Europene. Prin vocea comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, Bruxelles-ul și-a exprimat luni ”perplexitatea” față de decizia unor platforme digitale de a suspenda conturile preşedintelui american Donald Trump de pe reţele sociale, ”fără control legitim şi democratic”, o decizie care, în opinia responsabilului european, justifică proiectele Comisiei Europene de reglementare a giganţilor informatici.

După violenţele produse miercuri în urma intrării simpatizanţilor săi în clădirea Capitoliului, reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi pe contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.

Donald Trump a promis că nu va fi redus la tăcere. Acesta a anunțat că ar putea lansa o nouă platformă concurentă şi că negociază cu diferite alte site-uri.

Potrivit Reuters, singurele sale modalităţi de a se adresa simpatizanţilor săi rămân acum unele posturi TV mai prietenoase, respectiv Fox News, OAN şi Newsmax, reţele sociale mai puţin cunoscute, precum Gab sau MeWe, platforme video ca Rumble şi DLive sau website-uri de ştiri alternative celor din media mainstream, precum American Media Periscope.

Continue Reading

Facebook

Dacian Cioloș15 hours ago

Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe din PE, recomandă cetățenilor europeni să vadă și să voteze documentarul ”Colectiv“, unul dintre cele trei filme nominalizate la Premiul LUX al Publicului European

ROMÂNIA16 hours ago

MApN: Aproximativ 250.000 de seringi și 100.000 de ace necesare campaniei de vaccinare au fost aduse din Qatar cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Fostul președinte Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”

Dan Motreanu16 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE, cere Comisiei Europene o evaluare a nivelului de autosuficiență alimentară a fiecărui stat membru și elaborarea de planuri de urgență în situații de criză

ROMÂNIA16 hours ago

Marian Petrache: După opt ani de muncă, proiectul din timpul mandatelor mele de președinte al CJ Ilfov, cel de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare, a fost aprobat de Comisia Europeană

ȘTIRI POZITIVE18 hours ago

Maramureșul și Bucovina, recomandate de cotidianul american New York Times ca destinații de vacanță pe timp de pandemie

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

U.E.19 hours ago

Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales președinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

Dacian Cioloș22 hours ago

Ivan Patzaichin, însărcinat să conducă procesul de desemnare a viitorului guvernator al Deltei Dunării. Dacian Cioloș: Va forma un grup consultativ reprezentativ care va propune o listă scurtă de candidați

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.5 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA3 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending