Connect with us

G20

Liderii G20 promit să-și intensifice eforturile pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan și reiterează că nu îi vor recunoaște pe talibani: Vor fi judecați după faptele lor

Published

on

© Palazzo Chigi - Presidenza del Consiglio dei Ministri/ Facebook

Liderii G20 au promis că își vor intensifica eforturile pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan, dar au precizat că nu îi vor recunoaște pe talibani ca autorități legitime.

”Talibanii vor fi judecați după faptele lor. Ei trebuie să garanteze accesul deplin la asistență umanitară tuturor celor care au nevoie”, este menționat în comunicatul dat publicității la finalul întâlnirii. 

La summitul extraordinar desfășurat prin videoconferință, prezidat de premierul italian Mario Draghi, a cărui țară asigură președinția G20, au participat președintele american, Joe Biden și premierul indian, Narendra Modi, deși actorii cheie regionali, și anume China și Rusia, au fost reprezentați de oficiali de rang inferior: ministrul de externe, Wang Yi, și ministrul adjunct de externe Igor Morgulov.

Cele mai mari puteri ale lumii au avut opinii diferite cu privire la modul optim de gestionare a consecințelor revenirii talibanilor la putere, în luna august, o schimbare care a împins economia țării pe marginea prăpastiei colapsului, crescând riscul unui exod al solicitanților de azil și temerile că Afganistanul va deveni un refugiu pentru teroriști, potrivit Politico Europe

Transmițând semnalul că încearcă să profite de pe urma eșecurilor Occidentului și să-și reafirme influența, Rusia dorește să organizeze discuții cu actorii regionali care sunt programate pentru 20 octombrie. Spre deosebire de reuniunea G20, care i-a exclus pe talibani, Kremlinul dorește să-i invite pe noii conducători ai Afganistanului, ca formă de deschidere față de recunoașterea acestora. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ar fi solicitat, în egală măsură, ca Iranul și Pakistanul să ia parte la întrevederea G20.

 Beijingul a solicitat ca talibanilor să li se acorde acces la miliarde de dolari din rezervele valutare înghețate și a solicitat Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional să deblocheze împrumuturile acordate Afganistanului, într-o mișcare apreciată ca încercare de adâncire a  disensiunilor cu Occidentul.

Într-o discuție cu jurnaliștii care a avut loc după întâlnirea G20, Mario Draghi a minimalizat absența lui Vladimir Putin și Xi Jinping, spunând că aceștia au fost implicați pe deplin înainte de reuniune.

La finalul summitului, la care au mai participat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, și președintele Băncii Mondiale, David Robert Malpass, președinția G20 a dat publicității o sinteză a discuțiilor.

Aceasta enumeră ”obiective și principii comune” și ”linii de acțiune” privind ajutorul umanitar, lupta împotriva terorismului și mobilitatea persoanelor, lucru evidențiat și de Casa Albă într-un comunicat. Potrivit unui oficial italian, textul a fost discutat timp de mai multe zile și a fost aprobat prin consens. În declarație, țările G20 au avertizat că ”prăbușirea sistemului economic și financiar din Afganistan ar avea un impact puternic asupra vieții afganilor și asupra stabilității țării, a regiunii și nu numai”.

În timpul summitului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un ajutor de urgență suplimentar de 700 de milioane de euro pentru Afganistan și țările vecine, ceea ce ridică suma totală la 1 miliard de euro.

Această finanțare va fi direcționată către organizațiile internaționale de pe teren, în vreme ce ajutorul pentru dezvoltare, care este direcționat prin intermediul guvernului, rămâne înghețat.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G20

Emmanuel Macron prezintă condițiile pe care G20 ar trebui să le impună talibanilor pentru ”recunoașterea internațională”: Trebuie să trimitem un mesaj foarte clar

Published

on

© European Union 2020

Președintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat nevoia ca G20 ”să-și impună condițiile” pentru recunoașterea regimului taliban, punând accentul pe ”egalitatea dintre bărbați și femei” în Afganistan, unde continuă evacuările umanitare, anunță AFP, citat de Agerpres.

Într-o intervenție la France Inter, liderul francez a sublniat că ”este absolut necesar ca noi, adică europenii, americanii, China, Rusia, marile puteri din Africa, Asia şi Pacific şi America Latină reunită, să trimitem un mesaj foarte clar: noi impunem condiţiile noastre pentru recunoaşterea talibanilor.”

Macron a mai spus că ”recunoașterea internațională are un preț”, enumerând astfel condițiile pe care talibanii trebuie să le respecte pentru a se întâmpla acest lucru. 

”În primul rând, din punctul meu de vedere, talibanii trebuie să ne permită să ne continuăm operaţiunile umanitare”, care astăzi se derulează ”cu ţârâita”, a subliniat acesta, evocând evacuările mai multor cetăţeni franco-afgani şi afgani în ultimele zile via Doha ”pentru a-i proteja” sau a altora ”de către ţările de la frontieră”.

În al doilea rând, trebuie ca regimul taliban ”să fie clar cu privire la condamnarea şi necooperarea cu toate grupările teroriste islamiste din regiune”, a spus în continuare Macron, subliniind că, nu în cele din urmă, talibanii trebuie să facă să fie respectate drepturile omului şi demnitatea femeilor în ţară, un ecou al poziției exprimate de Uniunea Europeană. 

Mesajul liderului francez vine să îl dubleze pe cel al Statelor Unite și Germaniei care, prin vocea miniștrilor de externe, au reamintit talibanilor că ”orice legitimitate și sprijin” trebuie câștigate.

Condițiile puse de președintele francez se numără și printre cele pe care liderii G7 le-au exprimat în urma întrevederii ce a avut loc la 24 august.

În comunicatul comun dat publicității la finalul întâlnirii, aceștia au trasat o serie de obligații pe care ”oricare viitor guvern afgan trebuie să le respecte”:

  • să lupte împotriva terorismului;
  • să garanteze respectarea drepturilor omului, în special ale femeilor, copiilor și minorităților etnice și religioase;
  • să permită accesul umanitar și neîngrădit;
  • să combată traficul de persoane și droguri.

Italia va organiza la 12 octombrie un summit extraordinar al G20 asupra Afganistanului pentru a discuta despre ajutorul umanitar şi lupta împotriva terorismului în această ţară.

Continue Reading

G20

Miniștrii agriculturii din țările G20 fac apel la suplimentarea eforturilor de combatere a foametei și pledează pentru mai multă inovație în agricultură

Published

on

© Stefano Patuanelli / Twitter

Reuniunea miniştrilor agriculturii din ţările G20, desfăşurată la Florenţa, s-a încheiat sâmbătă cu un apel pentru suplimentarea eforturilor de combatere a foametei în lume şi o pledoarie pentru mai multă inovaţie în agricultură, transmite Agerpres

În ultimele decenii, agricultura și sistemele alimentare globale au dus la o creștere substanțială a producției de alimente pentru a hrăni o populația în creștere și au îmbunătățit disponibilitatea alimentelor și accesul la acestea, în ciuda expunerii continue la o mare varietate de riscuri.

Cu toate acestea, la șase ani de la adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, un sfert din populația mondială încă se confruntă cu insecuritatea alimentară, iar lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge Obiectivul 2 de dezvoltare durabilă (ODD 2) – Foamete zero. Această situație a fost exacerbată de perturbările legate de pandemia COVID-19, se arată în comunicatul oficial. 

„Sustenabilitatea are o soluție: inovarea. Ne-am întâlnit cu țările G20 pentru a ne lua angajamente comune și concrete în domeniul agriculturii, al alimentației și al mediului. Planeta nu așteaptă”, a transmis, pe Twitter, ministrul italian al agriculturii, Stefano Patuanelli, a cărui ţară prezidează G20 în acest an. 

Mai mult, miniștrii agriculturii din țările G20 au transmis că sistemele alimentare durabile și reziliente sunt fundamentale pentru securitatea alimentară și nutriție, contribuind la o alimentație sănătoasă și echilibrată, la eradicarea sărăciei, la gestionarea durabilă a resurselor naturale, la conservarea și protecția ecosistemelor și la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. 

Citiți și: Situația din Afganistan va fi subiectul unui summit ad-hoc al G20 ce va avea loc la finalul lunii septembrie, după încheierea Adunării Generale a ONU

Participanţii au discutat, de asemenea, despre cum poate fi găsit un echilibru între creşterea producţiei de hrană şi protejarea climei.

Subliniind angajamentele asumate în cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și în Acordul de la Paris, miniștrii vor continua să lucreze pentru a promova sisteme alimentare durabile și reziliente care creează beneficii pentru populație, planetă și prosperitate și vor lua măsuri urgente pentru a aborda cauzele și impactul schimbărilor climatice și pentru a conserva, proteja și restabili biodiversitatea și ecosistemele.

„Vom promova cercetarea și inovarea pentru a spori rezistența și durabilitatea sistemelor agricole și alimentare, pentru a atenua schimbările climatice și a ne adapta la acestea, pentru a stopa și inversa tendința de pierdere a biodiversității și pentru a spori rezistența plantelor și a animalelor la boli, dăunători și stres abiotic. Recunoaștem că cercetarea este consolidată prin principii comune de deschidere, transparență, reciprocitate și excelență. Vom depune eforturi pentru a consolida colaborarea în domeniul cercetării și pentru a îmbunătăți interfața dintre știință și politică”, au punctat aceștia. 

Continue Reading

G20

Situația din Afganistan va fi subiectul unui summit ad-hoc al G20 ce va avea loc la finalul lunii septembrie, după încheierea Adunării Generale a ONU

Published

on

© Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale

Situația din Afganistan va fi subiectul unui summit ad-hoc al G20, care va avea loc după încheierea Adunării Generale a ONU, la 30 septembrie, a anunțat ministrul italian de externe, Luigi Di Maio într-un interviu publicat vineri, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Summitul G20 va avea loc după Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York, unde mă voi afla săptămâna viitoare. În marja Adunării va fi o reuniune a miniştrilor de externe din G-20 pentru a pregăti acest summit extraordinar”, a declarat ministrul pentru cotidianul La Repubblica.

Șeful diplomației italiene, a cărui țară deține președinția rotativă a G20, le-a solicitat agențiilor ONU și organizațiilor non-profit active în Afganistan să participe la acest summit.

La o lună de la cucerirea capitalei Kabul de către talibani, Afganistanul se confruntă cu o criză economică dublată de o criză umanitară, cu milioane de persoane strămutate în interiorul teritoriului afgan sau refugiate în străinătate, la care se adaugă incertitudinea cu privire la direcţia pe care o va adopta în cele din urmă noul guvern.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția la începutul lunii septembrie că ”există riscul ”unei catastrofe umanitare” în Afganistan, solicitând fonduri pentru această țară după plecarea forțelor americane.

”În ziua în care Afganistan intră într-o nouă fază, doresc să-mi exprim îngrijorarea profundă cu privire la adâncirea crizei umanitare și economice și riscul ca serviciile de bază să colapseze. Astăzi, aproape jumătate din populația țării, 18 milioane de oameni, au nevoie de asistență umanitară pentru a supraviețui. Unul din trei afgani nu știu dacă vor vea ce să mănânce. Mai bine de jumătate dintre copiii sub cinci ani riscă să devină subnutriți în următorul an. Oamenii pierd zilnic accesul la bunurile și serviciile de bază. O catastrofă umanitară se profilează”, a precizat Guterres.

La douăzeci de ani după ce au fost alungaţi de la putere de SUA, talibanii controlează din nou cea mai mare parte a teritoriului afgan.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Marian-Jean Marinescu5 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu apreciază că programul Orizont Europa ”devine extrem de important” în contextul ”transformărilor economice necesare pentru a atinge țintele de mediu”

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisarul european pentru energie: UE evaluează posibilitatea achiziției comune de gaze între statele membre

Cristian Bușoi5 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, a semnat Carta Albă pentru lupta împotriva cancerului de ficat: Niciun pacient nu trebuie lăsat în urmă

ROMÂNIA5 hours ago

Infografic Monitorul Social: Românii cu cele mai mici venituri câștigă sub 1600 de euro pe an, adică sub 5 euro pe zi

ROMÂNIA5 hours ago

Comandamentul SUA pentru Europa a donat României 18.000 de teste COVID-19: “Vom fi în continuare alături de prietenul și aliatul nostru, România”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Grupul PPE dorește ca UE să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele de roaming și internet mobil să fie la același preț ca ”acasă” pentru încă 10 ani

U.E.6 hours ago

Reprezentantul UE în Turcia salută evitarea unei crize după ce Recep Tayyip Erdogan a revenit asupra deciziei de a expulza 10 ambasadori

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Ursula von der Leyen a avut o convorbire telefonică cu Maia Sandu: UE va ajuta Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze

GENERAL7 hours ago

Institutul European de Inovare & Tehnologie impulsionează redresarea și creșterea sustenabilă a sectoarelor culturale și creative din Europa

Daniel Buda7 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia Europeană trebuie să susțină investițiile în tehnologii pentru îmbunătățirea condițiilor de transport al animalelor

GENERAL10 hours ago

Dragoș Pîslaru, despre digitalizarea pieței muncii: PNRR poate așeza România în avangarda Europei prin reformele sistemice pe care le propune

ROMÂNIA1 day ago

Serbia donează României medicamente și concentratoare de oxigen pentru bolnavii de COVID-19: Suntem alături de voi în cele mai grele momente

ROMÂNIA1 day ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG: Am bugetat peste 250 milioane de lei în următorii trei ani pentru dezvoltarea antreprenoriatului digital

NATO4 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ5 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi6 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi6 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi6 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

Team2Share

Trending