Connect with us

G7

Liderii G7 au lansat Parteneriatul pentru infrastructură globală. Construirea unui reactor nuclear modular în România, printre proiectele emblematice ce vor fi finanțate

Published

on

© Olaf Scholz/ Twitter

Liderii țărilor G7, în frunte cu inițiatorul Joe Biden, au lansat oficial, la summitul care se desfășoară în Germania, Parteneriatul pentru infrastructura globală și investiții (PGII) prin care vor mobiliza 600 de miliarde de dolari pentru a furniza o infrastructură durabilă și de calitate și să consolideze și să diversifice lanțurile de aprovizionare. Parteneriatul este menit să contrabalanseze inițiativa Belt and Road a Chinei și să rivalizeze cu modelul de infrastructură promovat de Beijing. Acordul a fost anunțat cu mare fast de liderii G7, inclusiv gazda – cancelarul german Olaf Scholz -, și liderii instituțiilor UE. Printre proiectele finanțate se numără și implementarea de către România a unei centrale de tipul reactorului modular cu mici dimensiuni, prima de acest fel din Europa construită cu tehnologie americană în urma unui acord agreat între Washington și București la Summitul COP26 de la Glasgow.

La summitul G7 din 2021, președintele Biden și liderii G7 și-au anunțat intenția de a dezvolta un parteneriat pentru infrastructură bazat pe valori, cu impact ridicat și transparent, pentru a răspunde nevoilor enorme de infrastructură ale țărilor cu venituri mici și mijlocii și pentru a sprijini interesele economice și de securitate națională ale Statelor Unite și ale aliaților lor. La Carbis Bay, în Marea Britanie, Biden și liderii celorlalte țări G7 au anunțat Parteneriatul Build Back Better World (B3W), o inițiativă care urmărește să rivalizeze cu “Noul Drum al Mătăsii” prin care China își extinde influența globală.

“În cadrul Summitului liderilor G7 de la Schloss Elmau, liderii au lansat oficial Parteneriatul pentru infrastructura globală (PGII) pentru a mobiliza sute de miliarde de dolari și a furniza o infrastructură durabilă și de calitate care să facă diferența în viața oamenilor din întreaga lume, să consolideze și să diversifice lanțurile noastre de aprovizionare, să creeze noi oportunități pentru lucrătorii și întreprinderile americane și să promoveze securitatea noastră națională” a transmis Casa Albă.

Prin intermediul acestui parteneriat, Biden anunță că Statele Unite își propun să mobilizeze 200 de miliarde de dolari pentru PGII în următorii 5 ani prin granturi, finanțare federală și prin stimularea investițiilor din sectorul privat. În total, SUA și partenerii G7 își propun să mobilizeze 600 de miliarde de dolari până în 2027 în investiții în infrastructura globală.

În cadrul unor scurte declarații susținute alături de ceilalți lideri G7, Biden a spus că acest parteneriat reprezintă un efort crucial pentru economia și securitatea națională a SUA. “Astăzi, națiunile din G7 au lansat Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale. În mod colectiv, ne propunem să mobilizăm aproape 600 de miliarde de dolari din partea G7 până în 2027 pentru a investi în infrastructura critică care îmbunătățește viețile și oferă câștiguri reale pentru toți cetățenii noștri”, a afirmat liderul Statelor Unite.

La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a invocat răspunsul Europei la angajamentul asumat de liderii G7 anul trecut, referindu-se la inițiativa Global Gateway, menită să mobilizeze 300 de miliarde de euro din fonduri publice și private. 

“Echipa Europa mobilizează 300 de miliarde de euro până în 2027, atât din surse publice, cât și private. 300 de miliarde de euro pentru o infrastructură de calitate durabilă și, de asemenea, pentru infrastructura de sănătate. Investiții care sunt transparente și care îmbunătățesc viața de zi cu zi și aduc beneficii reale pentru comunitățile de pe teren”, a spus ea, într-o declarație remisă de Comisia Europeană.

Luând cuvântul în cadrul declarațiilor de lansare a Parteneriatului, președintele Consiliului European Charles Michel a precizat că G7 și UE se vor concentra “pe investiții inteligente, curate și sigure în infrastructura durabilă, precum și în infrastructura digitală, climă, energie și transporturi”.

PGII: 14 milioane de dolari pentru studiul de inginerie și proiectare privind implementarea tehnologiei SMR în România

Printre proiectele emblematice ale acestui Parteneriat se numără și inițiativa de a construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni, în baza unui acord anunțat la summitul COP26 de la Glasgow din noiembrie 2021.

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, OR) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul de susținere din partea Comerțului și pe asistența tehnică din partea statului și a USTDA, această investiție este menită să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară” a precizat Casa Albă.

Într-un semnal clar și al angajamentului României în această direcție, președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au anunțat la summitul liderilor mondiali de la COP26 planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei.

România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” și “de pionierat” din partea României. La o zi distanță, la 4 noiembrie 2021, companiile Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat, la Glasgow, acordul prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Acordul din noiembrie 2021 între Washington și București a venit să dezvolte un nou domeniu al cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral – cel al energiei nucleare civile. Această cooperare a devenit posibilă după ce președinții Statelor Unite și României au adoptat, în august 2019, la Casa Albă, o declarație comună prin care au încurajat “puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Canada, țară care asigură președinția G7, colaborează cu UE și Japonia pentru a menține stabilitatea piețelor financiare afectate de tarifele americane, anunță Ministerul canadian de Finanțe

Published

on

© European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual ServiceCETA

Canada, țară care asigură președinția rotativă a G7, forum format din cele mai dezvoltate șapte economii globale, colaborează cu Japonia și Uniunea Europeană pentru a menține stabilitatea globală a piețelor financiare și a sistemului financiar, a anunțat miercuri Ministerul canadian de Finanțe, în timp ce lideri din domeniul financiar sunt în alertă pentru a identifica semnele unei perturbări mai profunde a pieței ca urmare a războiului comercial declanșat de Trump, informează Reuters.

Într-o convorbire telefonică desfășurată miercuri, ministrul japonez al finanțelor, Katsunobu Kato, și omologul său canadian, Francois-Philippe Champagne, și-au împărtășit îngrijorările cu privire la seria de tarife aplicate de guvernul SUA, a precizat ministerul într-o declarație.

De asemenea, Champagne a discutat cu comisarul european pentru economie și productivitate, Valdis Dombrovskis, despre impactul și reacțiile la tarifele americane, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Finanțe din Canada.

În ultimele zile, Champagne a discutat cu omologii săi din G7 cu privire la tarife și la restabilirea stabilității piețelor, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Scena comercială globală a fost afectată de tarifele colosale dezvăluite de președintele american Donald Trump.

Uniunea Europeană a anunțat tarife de 25% pentru o serie de importuri din SUA, într-o primă etapă de contramăsuri la taxele americane.

Valoarea produselor americane vizate se ridică la 22 de miliarde de euro: produse agricole și produse din statele americane conduse de Partidul Republican al președintelui Donald Trump.

Miercuri, liderul american a anunțat că suspendă complet toate tarifele ”reciproce” care au intrat în vigoare la miezul nopții, cu excepția Chinei, lovită de tarife de 125%, majorate gradul de la pragul inițial de 34% într-un meci de ping-pong tarifar între Washington și Beijing.

Decizia a fost salutată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, calificând-o drept ”un pas important către stabilizarea economiei mondiale”, fapt reflectat de reacția pieței bursiere, care a primit o gură de aer după zile de sufocare traduse prin scăderi masive.

În egală măsură, aceasta a reiterat deschiderea blocului european de a negocia constructiv cu Statele Unite.

Și piețele bursiere au reacționat pozitiv, deschizând joi în creștere semnificativă.

Până la concretizarea unor discuții între reprezentanții celor două piețe de pe malurile Atlanticului, premierul italian Giorgia Meloni, a cărei țară împarte cu SUA și Germania  masa dialogului G7, forum format din cele 7 economii globale dezvoltate din punct de vedere economic , va deveni pe 17 aprilie primul lider european care se va întâlni cu Donald Trump după declanșarea acestui conflict comercial.

Continue Reading

G7

UE și G7 condamnă exercițiile militare de amploare desfășurate de China în jurul Taiwanului: Activitățile sporesc tensiunile în Strâmtoare și pun în pericol securitatea și prosperitatea la nivel global

Published

on

© China Military Online/Editor:Huang Panyue

Miniștrii de Externe ai statelor G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii – și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea profundă față de recentele exerciții militare de amploare desfășurate de China în jurul Taiwanului, calificând aceste acțiuni drept „provocatoare, tot mai frecvente și destabilizatoare”.

„Aceste activități sporesc tensiunile în Strâmtoarea Taiwan și pun în pericol securitatea și prosperitatea la nivel global”, se arată în declarația comună emisă pe 6 aprilie. Miniștrii G7 au reafirmat sprijinul pentru menținerea păcii și stabilității în regiune și au condamnat orice acțiune unilaterală care amenință echilibrul actual, inclusiv prin forță sau coerciție.

Apelul liderilor G7 vine în contextul exercițiului militar chinez denumit „Strait Thunder”, desfășurat săptămâna trecută în Strâmtoarea Taiwan. Potrivit autorităților de la Beijing, exercițiul a inclus focuri reale și simulări de atacuri asupra unor porturi și infrastructuri energetice cheie, fiind descris drept un „avertisment serios și o măsură de descurajare față de forțele separatiste pentru independența Taiwanului”, relatează BBC.

Tensiunile dintre China și Taiwan s-au amplificat în ultimele luni, iar retorica Beijingului a devenit tot mai agresivă. Președintele taiwanez Lai Ching-te a fost atacat verbal de autoritățile chineze, care l-au numit „parazit” și „separatist”, după ce acesta a catalogat China drept o „forță ostilă străină”.

Biroul prezidențial din Taiwan a reacționat dur, condamnând exercițiile militare drept „provocări nejustificate”, care s-au intensificat pe fondul deteriorării relațiilor dintre cele două maluri ale strâmtorii.

Miniștrii G7 au reiterat sprijinul pentru o rezolvare pașnică a diferendelor prin dialog constructiv între cele două părți ale strâmtorii Taiwan.

Continue Reading

CHINA

UE se declară pregătită să răspundă la tarifele lui Trump dacă negocierile eșuează. Cum au reacționat Marea Britanie, Japonia și China la tarifele impuse de SUA

Published

on

© Official White House Photo by Daniel Torok

Tarifele comerciale impuse de președintele american Donald Trump la nivel mondial atrag promisiuni globale de contramăsuri, cu Uniunea Europeană declarându-se pregătită să răspundă cu astfel de măsuri dacă negocierile pentru un acord eșuează, cu China amenințând cu noi tarife și cu reacții similare din partea Canadei, Japoniei, Marii Britanii și altor economii, relatează Reuters.

Ministerul chinez al Comerțului a declarat că Beijingul “se opune ferm” tarifelor reciproce și “va lua contramăsuri pentru a-și proteja propriile drepturi și interese”, după ce Trump a impus un tarif reciproc de 34% asupra țării.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele universale ale lui Trump drept o lovitură majoră pentru economia mondială și a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să răspundă cu contramăsuri în cazul în care negocierile eșuează.

Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oțel. Și ne pregătim acum pentru alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează”, a spus ea într-o declarație citită la Samarkand, în Uzbekistan, unde se află pentru primul summit UE – Asia Centrală.

Regatul Unit dorește să încheie un acord cu SUA pentru a “atenua” impactul taxelor vamale și nu intenționează să riposteze imediat, a anunțat ministrul comerțului Jonathan Reynolds.

“Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi și a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunțat” miercuri, a declarat el.

De la Paris, președintele Macron a anunțat într-un comunicat transmis presei că va convoca sectoarele afectate de tarifele americane în cursul zilei de joi la Palatul Elysee.

De la Berlin au venit reacții din partea industriilor chimice și auto, după cum relatează AFP, citat de Agerpres.

Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piață de export, a îndemnat miercuri UE “să-și păstreze capul pe umeri’, subliniind că “o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.

Pe de altă parte, Federația industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale “vor crea doar perdanți” și a cerut UE “să acționeze unit și cu forța necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.

“Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greșită”, a declarat și premierul italian Giorgia Meloni.

Ea dorește “să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.

Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat că “Japonia este o țară care face cea mai mare cantitate de investiții în Statele Unite, așa că ne întrebăm dacă are sens ca (Washingtonul) să aplice tarife uniforme pentru toate țările”.

“Trebuie să luăm în considerare ce este mai bine pentru interesul național al Japoniei. Punem toate opțiunile pe masă pentru a lua în considerare cel mai eficient răspuns”, a continuat el.

Tokyo se confruntă cu un tarif reciproc de 24%. Ministrul comerțului Yoji Muto a declarat că Japonia va îndemna SUA să o scutească de măsurile tarifare.

Conducerea din Taiwan a numit tarifele reciproce ale lui Trump “foarte nerezonabile” și a declarat că va aborda problema cu Statele Unite. Rata tarifară propusă nu reflectă situația reală a comerțului dintre Taiwan și SUA, a declarat cabinetul.

Președintele interimar Han Duck-soo a ordonat măsuri de sprijin de urgență pentru întreprinderile afectate, inclusiv pentru sectorul automobilelor, a declarat ministrul industriei, după ce anunțul lui Trump privind tarifele a inclus un nivel de 25 % pentru Coreea de Sud.

La nord de Statele Unite, premierul Mark Carney a declarat că Canada “va lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri” și va “acționa cu scop și cu forță”.

Președintele Claudia Sheinbaum a declarat miercuri că Mexicul nu va urmări un “tit-for-tat (n.r.- retaliere echivalentă) privind tarifele”, ci va anunța mai degrabă un “program cuprinzător” joi.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că Australia va încerca să negocieze cu SUA pentru a elimina tarifele fără a recurge la un mecanism de soluționare a litigiilor din Acordul de liber schimb al celor două țări.

Citiți și Trump proclamă “Ziua Eliberării”. Liderul SUA impune “tarife reciproce” la nivel mondial într-un moment de cotitură pentru comerțul global. Tarife de 20% pentru UE, 34% – China, 10% – Marea Britanie, 24% – Japonia

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, în ceea ce a proclamat a fi “Ziua Eliberării”, că Statele Unite vor pune în aplicare “tarife reciproce” pentru toate țările, de “aproximativ jumătate” din ceea ce acestea cer SUA, într-un moment de cotitură pentru economia globală pe care specialiștii îl evaluează drept o escaladare bruscă a războiului comercial.

“2 aprilie 2025 va fi amintită pentru totdeauna ca ziua în care industria americană a renăscut. Timp de decenii, țara noastră a fost jefuită de națiuni apropiate și îndepărtate. Voi semna un ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru țările din întreaga lume. Reciproc, ceea ce înseamnă că ei ne-o fac nouă și noi le-o facem lor. (…) Concetățenii mei americani, aceasta este Ziua Eliberării!”, a afirmat liderul american.

Trump a declarat că liderii mondiali care doresc o scutire de la “tarifele sale reciproce” ar trebui să își schimbe politica comercială.

“Dacă se plâng, dacă doriți ca rata tarifului să fie zero, atunci vă construiți produsul chiar aici, în America, deoarece nu există tarif dacă vă construiți fabrica, produsul în America. Și am văzut companii care vin aici așa cum nu am mai văzut până acum. Tarifele oferă țării noastre protecție împotriva celor care vor să facă rău economiei americane și mulți oameni căutau să facă rău economiei americane. Poate nu atât de evident, dar, făceau un rău economic enorm. Dar și mai important, ne vor oferi creștere economică. Aceste tarife ne vor oferi o creștere cum nu ați mai văzut până acum”, a mai precizat liderul de la Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA14 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA14 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA20 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.20 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN20 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.21 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending