Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Liderii regionali din cadrul CoR vor lansa o “Alianță a regiunilor pentru democrație europeană” cu scopul de a spori impactul politic al regiunilor la nivelul UE

Published

on

© European Union / Nuno Rodrigues

Președinții parlamentelor regionale și ai regiunilor au aprobat marți, 29 iunie, o Declarație prin care se angajează să își folosească forța și diversitatea pentru a identifica mai bine interesele comune regionale și pentru a crea o masă critică puternică care să aibă un impact real asupra procesului decizional al UE în chestiuni care au relevanță directă pentru activitatea autorităților locale și regionale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Adoptarea Declarației a avut loc în cadrul evenimentului politic Locul regiunilor în arhitectura Uniunii Europene în contextul Conferinței privind viitorul Europei”, organizat de Comitetul European al Regiunilor, de Conferința Adunărilor Legislative Regionale Europene (CALRE) și de Guvernul Regiunii Autonome Azore.

Apostolos Tzitzikostas (EL/PPE), președintele Comitetului European al Regiunilor, a declarat:

„Știm cu toții că Uniunea noastră este diversă. Unele state membre sunt mai centralizate, în timp ce alte regiuni dețin competențe legislative. Dar fiecare regiune, indiferent de puterea pe care o deține, are un impact crucial la nivel național și european. Autoritățile regionale și locale pun în aplicare 70% din întreaga legislație a UE și reprezintă o treime din cheltuielile publice și jumătate din investițiile publice. Prin urmare, nu putem accepta la nesfârșit ca alții să ia decizii în numele nostru. Responsabilitățile noastre juridice regionale și locale și mandatul nostru democratic trebuie să fie luate pe deplin în considerare la nivel european și național. Este timpul să punem capăt acestui decalaj democratic și juridic. Declarația pe care o adoptăm intenționează să lanseze o Alianță politică a regiunilor pentru democrație europeană. Scopul acesteia este de a îmbunătăți modul în care regiunile influențează procesul decizional al UE, în beneficiul Uniunii noastre și al cetățenilor pe care îi deservește.”

Gustavo A. Matos Expósito (ES/PSE), președinte al Parlamentului Insulelor Canare și președinte al Conferinței Adunărilor legislative regionale europene, a adăugat:

„Parlamentele regionale și adunările legislative regionale ale UE reprezintă cetățenii din regiunile lor, prin reprezentanții lor aleși, prin urmare, acestea sunt instrumente fundamentale pentru a obține implicarea cetățenilor în procesul de redefinire a UE în cadrul CoFoE.”

José Manuel Bolieiro (PT/PPE), președintele Regiunii Autonome Azore, care a găzduit evenimentul, a comentat:

„Este de datoria noastră să promovăm o alianță. O alianță între toate regiunile europene, indiferent de competențele lor în cadrul statelor membre. O alianță în care fiecare dintre regiunile noastre își găsește locul și fiecare regiune poate conta pe sprijinul celorlalte regiuni.”

Vasco Ilídio Alves Cordeiro (PT/PSE), prim-vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor și deputat în Parlamentul regional din Azore, a închis evenimentul:

„Această declarație este documentul fondator al unei Alianțe a regiunilor pentru democrația europeană. Mobilizarea noastră este crucială pentru Conferința privind viitorul Europei, întrucât autoritățile locale și regionale reprezintă cel de-al treilea pilon al democrației europene. Trebuie să consolidăm rolul lor politic în implementarea, dar și în definirea tuturor politicilor relevante pentru comunitățile noastre.”

Declarația solicită, de asemenea, ca în cadrul Conferinței privind viitorul Europei să se discute rolul regiunilor în arhitectura instituțională a UE și îmbunătățirea acesteia pentru a răspunde mai bine nevoilor cetățenilor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Comitetul European al Regiunilor: Emil Boc a fost nominalizat co-raportor pentru viitorul politicii de coeziune a UE, împreună cu președintele CoR

Published

on

© Emil Boc/ Facebook

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost nominalizat ca raportor din partea Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene după anul 2027, a anunțat vineri edilul clujean. Boc, care ocupă poziția de președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul CoR, a fost nominalizat drept raportor alături de Vasco Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

“Planificarea politicii de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada post-2027 a început. Având în vedere importanța și impactul ei la nivel local pe întreg continentul, Comitetul European al Regiunilor (EU CoR) a decis nominalizarea a doi raportori pentru această temă, anume „Viitorul politicii de coeziune după 2027”. Mulțumesc colegilor mei pentru încredere și Președintelui CoR, dl Vasco Cordeiro, co-raportor, pentru colaborarea de până acum și implicarea sa”, a spus Boc, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Viitorul Uniunii Europene depinde de viitorul politicii de coeziune. Politica de coeziune reprezintă acel lipici care menține Europa unită. Sfârșitul politicii de coeziune înseamnă începutul sfârșitului Uniunii Europene”, a insist Emil Boc.

În opinia sa, investițiile cu fonduri europene sunt esențiale nu doar pentru dezvoltarea comunităților noastre și creșterea prosperității fiecărui cetățean european, ci pentru însăși existența Uniunii Europene, pentru întărirea valorilor democratice și a libertăților de care ne bucurăm.

“Am transmis acest mesaj la Bruxelles, în cadrul ședinței comisiei COTER din cadrul EU CoR, pe care am condus-o în calitate de președinte. De asemenea, am prezentat pe scurt rezultatele politicii de coeziune la nivelul municipiului Cluj-Napoca, finanțarea europeană fiind concretizată în proiecte implementate și în derulare de peste 420 milioane euro până acum. Politica de coeziune post-2027 începe astăzi. În acest context, agenda COTER a cuprins agresiunea Rusiei în Ucraina și impactul războiului – social, economic, asupra tranziției verzi; transformarea majoră ce va avea loc în industria automotive – având în vedere decizia Parlamentului European de a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi până în 2035, fiind permisă vânzarea doar a autovehiculelor electrice; și teme care țin de perioada prezentă și anul care vine, respectiv probleme stringente cu care se confruntă regiunile Europei”, a adăugat Boc.

Cu un volum de 392 de miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, politica de coeziune rămâne principala politică de investiții a UE pentru a pune în aplicare obiectivul Tratatului de a consolida coeziunea economică, socială și teritorială a UE și de a reduce decalajele dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni. Prin urmare, o politică de coeziune puternică și eficace pentru toate regiunile UE reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile locale și regionale și pentru Comitetul European al Regiunilor.

Deși programarea actualei perioade 2021-2027 este încă în desfășurare, dezbaterea privind viitorul politicii de coeziune după 2027 a început deja, odată cu prezentarea celui de-al 8-lea raport de coeziune anul trecut.În acest scop, Comisia Europeană a înființat recent un grup de experți la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune. Obiectivul grupului este de a reflecta asupra modalităților de maximizare a eficacității politicii de coeziune, în vederea abordării multiplelor provocări identificate în cel de-al 8-lea raport de coeziune.

Grupul este alcătuit din 18 membri din mediul academic, politicieni de la nivel național, regional și local, parteneri socioeconomici și reprezentanți ai societății civile. Printre membrii grupului se numără șase membri actuali ai Comitetului European al Regiunilor și un fost membru al acestuia.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Portalul medical digital al județului Sibiu confirmă importanța unui Spațiu European al Datelor privind Sănătatea pentru facilitarea accesului la diagnosticare și tratamente de calitate

Published

on

© European Union / John Thys

Județul Sibiu a devenit din 2021 un exemplu de bune practici în ceea ce privește digitalizarea serviciilor de sănătate pentru cetățeni, potrivit Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și raportoarea Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS).

Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS) este un cadru care asigură schimbul de date medicale esențiale și cruciale pentru salvarea de vieți omenești. Beneficiile unui astfel de cadru mi-au fost confirmate de cetățenii din județul Sibiu, unde am implementat portalul medical digital. Acum, cetățenii au acces mai ușor la datele lor medicale, care se află la doar un “click” distanță. În același timp, permițând accesul profesioniștilor din domeniul sănătății la istoricul lor medical, aceștia pot beneficia de un diagnostic mai precis, cu un tratament mai adecvat, care se bazează pe date complete și relevante“, a afirmat Daniela Cîmpean, raportoarea CoR pentru Spațiul European al Datelor privind Sănătatea.

Împărtășind cele mai bune practici la nivel local, Cîmpean a declarat că, prin intermediul EHDS, investițiile în sănătate pot fi făcute mult mai eficient și mai echitabil, pe baza informațiilor furnizate.

În calitate de autoritate care este responsabilă pentru cele mai importante spitale din județ, am putut vedea utilitatea datelor medicale colectate de-a lungul anilor în fundamentarea investițiilor în infrastructura de sănătate. În acest fel, am putut crea și structura acest proiect în funcție de nevoile reale ale cetățenilor, unul dintre cele mai importante proiecte pentru sănătatea cetățenilor noștri: construirea unui nou spital regional de urgență. Toate acestea, împreună cu beneficiile procesării datelor de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, cercetători, autorități de reglementare, fac din EHDS o componentă centrală a unei Uniuni Europene a Sănătății puternice”, a explicat președinta Consiliului Județean Sibiu.

În opinia sa, Cîmpean a afirmat că, în încercarea de a le oferi persoanelor posibilitatea de a avea un acces sporit la datele lor electronice de sănătate și un control sporit asupra acestora, trebuie să se asigure că nu sunt neglijate grupurile vulnerabile, și în special persoanele în vârstă cu competențe digitale limitate sau cu acces limitat la resurse digitale.

În ceea ce privește guvernanța, raportorul subliniază că succesul EHDS necesită o abordare și soluții de guvernanță pe mai multe niveluri, nu numai la nivelul UE și la nivel național, ci și la nivel regional și local. De asemenea, solicită ca CoR, în calitate de reprezentant al autorităților locale și regionale, să fie reprezentat în cadrul Consiliului de administrație al EHDS.

EHDS va furniza informații de calitate privind consumul de servicii, bolile, tratamentele, efectele adverse ale tratamentelor etc., permițând experților în politici de sănătate și cercetătorilor să identifice diferențele dintre regiuni/țări membre în ceea ce privește anumiți indicatori de sănătate publică, permițând astfel elaborarea de politici și programe de sănătate adecvate nevoilor locale.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

Published

on

© European Committee of the Regions

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și fost prim-ministru al României, a fost ales președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor. Mandatul său va dura doi ani și jumătate.

Emil Boc (RO-PPE) este membru al CoR din 2019 și a fost raportorul a numeroase avize pe teme legate de educație, cum ar fi cele referitoare la Spațiul european al educației, Strategia europeană pentru universități și modul în care UE abordează provocarea exodului creierelor. În noul său rol de președinte al Comisiei COTER, Boc își va concentra activitatea politică pe modul utilizării bugetului UE și a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor și lansarea unei reflecții prospective ce asigură și în viitor o politică de coeziune puternică și eficientă.

“În calitate de președinte COTER, unul dintre cele mai importante priorități este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă și calitativă a actualelor programe de coeziune și o politică de coeziune puternică în viitor. Vom dedica foarte multă atenție viitoarelor dezbateri pe acest subiect. Mă voi întâlni, în curând, cu comisarul UE pentru politica de coeziune și reforme, Elisa Ferreira, pentru a discuta despre Planul nostru de Acțiune Comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu Comisia pentru a oferi sprijinul necesar autorităților locale și regionale și  pentru a accelera implementarea proiectelor”, a afirmat Emil Boc, cu privire la alegerea sa în funcția de președinte COTER.

“Vreau să mă asigur că activitatea noastră din Comisia COTER are un impact real în teritoriile noastre și că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice. Trebuie să lucrăm împreună cu toate instituțiile UE și să ne asigurăm că vocea orașelor și regiunilor și a cetățenilor noștri este auzită. Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menține Europa unită. Viitorul democratic al Europei. depinde de viitorul politicii de coeziune. În special, în aceste momente dificile avem nevoie de coeziune și solidaritate pentru a putea răspunde corect și eficient la nevoile cetățenilor noștri”, a adăugat el.

Președintele CoR, Vasco Alves Cordeiro, l-a felicitat pe Emil Boc pentru alegerea sa în această funcție.

“Emil Boc devine președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE într-un moment crucial pentru regiuni și orașe și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și redresarea – încă în curs – în urma pandemiei conferă politicii de coeziune un rol și mai important pentru a păstra laolaltă UE. Experiența domnului Boc va ajuta Comitetul să pledeze mai ferm pentru o politică de coeziune mai puternică.”

Comisia COTER urmărește îndeaproape dosarele legate de politica de coeziune, de bugetul UE, de politica în domeniul transporturilor, de dezvoltarea teritorială, de cooperarea transfrontalieră și de chestiunile urbane.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE18 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA18 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA19 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA19 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA21 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending