CONSILIUL EUROPEAN
Liderii UE au ascuțit cuțitele pentru bătălia contabilă a bugetului și finanțării apărării: “Fără euro-obligațiuni. Dacă sunteți într-o groapă, nu mai săpați” vs. “Va trebui să facem un nou împrumut comun”
Published
1 month agoon

Corespondență din Bruxelles
Summitul Consiliului European axat pe competitivitate și pe apărare a reprezentat și o primă înfățișare pentru elefantul din încăpere, respectivul bugetul european pe termen lung și problema datoriilor comune, mai ales în domeniul apărării europene, pentru a pregăti Europa să fie în postura de a-și asigura securitatea și apărarea pe fondul amenințărilor din partea Rusiei și a războiului Moscovei în Ucraina.
“Consiliul European a avut un prim schimb de opinii cu privire la următorul cadru financiar multianual și la noile resurse proprii“, se arată într-o unică frază a concluziilor summitului de joi, de la Bruxelles.
Această discuție exploratorie fusese anunțată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, în scrisoarea de convocare a summitului, iar majoritatea capitalelor statelor membre o trec prin lentila opțiunilor financiare către competitivitate și înarmare europeană.
Abordarea acestui subiect, care în 2020, în plină pandemie, a necesitat un summit de patru nopți și patru zile pentru a ajunge la un acord financiar, a părut mai degrabă ca o repriză de încălzire și o ascuțire a cuțitelor. Viitorul buget european 2028-2034 va trebui să finanțeze și dobânzile fondului de redresare post-pandemie, să aloce sume record și fără precedent pentru apărare, să aibă în vedere extinderea către noi membri și să protejeze și politicile tradiționale – coeziune și agricultură.
Familiile politice europene sugerează emiterea de datorii comune pentru apărare
Tonul a fost dat de marile familii politice europene – Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni. Reunite în summit-uri separate înainte de Consiliul European, PPE și PES au sugerat emiterea de obligațiuni comune pentru apărare.
PPE “înțelege că dezvoltarea unei industrii europene de apărare credibile și mai puțin dependente necesită instrumente financiare suplimentare” și “având în vedere natura existențială a provocărilor de apărare ale Europei, acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin instrumente de datorie comună, dacă este necesar, atâta timp cât acestea sunt clar concentrate pe consolidarea apărării europene, în special în domeniile în care amenințarea este în prezent cea mai acută”, se arată în declarația promovată de premierul finlandez Petteri Orpo.
Partidul Socialiștilor Europeni a solicitat obligațiuni de apărare – un mecanism similar cu Fondul de redresare de aproape 800 de miliarde de euro, creat ca răspuns la pandemia Covid-19.
“Pornind de la succesul răspunsului nostru comun la criza pandemică”, instrumentele și soluțiile financiare europene suplimentare trebuie “să se bazeze pe solidaritate, asigurând în același timp un angajament puternic în bugetul UE și faptul că toate statele membre beneficiază de această investiție”, subliniază declarația PES.
Macron vrea noi împrumuturi comune, Olanda respinge euro-obligațiunile
Numai că subiectele nu au stimulat reacții pozitive, cu excepția președintelui francez Emmanuel Macron, care a precizat că o nouă datorie comună este inevitabilă, chiar dacă este controversată.
“Va trebui să facem din nou un împrumut comun. Astăzi nu este deloc consensual”, a spus Macron, menționând că discuțiile privind instrumentul financiar care ar fi cel mai bun pentru a stimula apărarea UE vor trebui să aibă loc mai târziu, deoarece acestea vor diviza inevitabil țările UE.
Contrabalansându-l pe Macron, premierul olandez Dick Schoof a precizat că împrumuturile UE pentru proiectele de apărare trebuie să fie temporare și exclus emiterea de obligațiuni comune.
“Fără euro-obligațiuni“, a spus el.
Viitorul buget va trebui să acopere datoriile fondului de redresare
Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene a avertizat că problema datoriei asumate de UE pentru fondul de redresare economică post-pandemie trebuie rezolvată înainte de a începe discuțiile privind noul buget, a declarat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen reporterilor la finalul Consiliului European.
“La elaborarea următorului CFM trebuie să se țină seama de suma de 800 de miliarde de euro pentru NextGenerationEU”, a declarat von der Leyen.
Datoriile iminente ale UE începând din 2028, care ar putea costa 25-30 de miliarde EUR pe an, reprezintă un nor de furtună asupra viitoarelor negocieri.
Ursula von der Leyen a îndemnat capitalele să dea un suflu nou taxelor la nivelul UE, care au fost propuse pentru prima dată în 2021, dar cărora li se opun multe țări. “A existat o recunoaștere în cadrul Consiliului European de a începe să lucrăm cu adevărat la acest aspect, deoarece trebuie clarificat înainte de a ne putea angaja serios în discuții cu privire la următorul CFM”, a spus ea.
Dacă sunteți în groapă, nu mai săpați
Și premierul belgian Bart De Wever a indicat că liderii europeni sunt profund divizați cu privire la modul de rambursare a așa-numitului Mecanism de redresare și reziliență (RRF),
“Suntem foarte departe de un consens”, potrivit lui De Wever, care s-a arătat rezervat în susținerea cauzei pentru noi datorii.
“Dacă sunteți într-o groapă, nu mai săpați”, a insistat el pe lângă omologii europeni.
Tot premierul belgian a dat și conturul final al discuțiilor care prevestește noi negocieri complicate.
Referindu-se la discuțiile foarte îndelungate din 2020 care au condus la acordul privind actualul buget pe șapte ani, Bart de Wever a spus: “Am constatat că în Europa, oamenii numesc cinci zile și nopți întregi de discuții drept negocieri lungi. În Belgia, noi numim asta un weekend liber”.
Comisia Europeană este așteptată să prezinte în acest an propunerea de buget pentru viitorul Cadru Financiar Multianual 2028-2034.
Tradițional, bugetul UE este finanțat din următoarele surse: aproximativ 1% venitul național brut al fiecărei țări din UE, care diferă în funcție de bunăstarea fiecărei țări în parte; taxe vamale la importurile din afara UE; o mică parte din TVA colectată de fiecare țară a UE; o contribuție bazată pe cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate din fiecare țară a UE; alte venituri, cum ar fi contribuțiile țărilor din afara UE la anumite programe, dobânzile de întârziere și amenzile, precum și orice excedent din anul precedent.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general
Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”
Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă
Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării
CONSILIUL EUROPEAN
#BringKidsBack Președintele Consiliului European solicită regimului de la Kremlin să elibereze copiii ucraineni care au fost deportați ilegal
Published
5 days agoon
April 17, 2025By
Diana Zaim
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, se alătură ințiativei președintelui Volodimir Zelenski, #BringKidsBack, pentru a cere regimului de la Kremlin întoarcerea în siguranță a copiilor ucraineni, care au fost forțați și amenințați să își părăsească țara.
„În acest an de Paște, în timp ce ne întâlnim cu cei dragi, mii de copii ucraineni rămân separați de ai lor – luați din casele lor de către Rusia. Mă alătur inițiativei #BringKidsBack a președintelui Zelenski pentru a cere întoarcerea lor în siguranță. Nu poate exista pace fără dreptate – și nu poate exista dreptate până când toți copiii ucrainenu nu sunt înapoi acasă”, a scris președintele Consiliului European într-un mesaj pe contul X.
This Easter, as we come together with loved ones, thousands of Ukrainian children remain separated from theirs—taken from their homes by Russia.
I’m joining President @ZelenskyyUa’s #BringKidsBack initiative to demand their safe return.
There can be no peace without justice—and… pic.twitter.com/Aqc8pNfI9C
— António Costa (@eucopresident) April 16, 2025
Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni. Până la sfârșitul lunii februarie, doar 1.227 au fost returnați, deoarece Rusia încearcă să obstrucționeze acest proces în diverse moduri.
„Din păcate, acesta nu este un mecanism care funcționează în mod consecvent. Acesta este motivul pentru care a fost creată Coaliția internațională pentru returnarea copiilor ucraineni – pentru a se asigura că un astfel de mecanism există și funcționează. Astăzi, 41 de țări fac deja parte din această coaliție”, a mai informat Prima Doamnă a Ucrainei.
CONSILIUL EUROPEAN
Albania este foarte ”hotărâtă și ambițioasă” să încheie toate negocierile de aderare la UE în 2027, subliniază premierul Edi Rama
Published
1 week agoon
April 14, 2025By
Diana Zaim
Premierul Albaniei, Edi Rama, prezent la Bruxelles, a subliniat alături de președintele Consiliului European, Antonio Costa, că țara sa este foarte hotărâtă să îndeplinească toate obligațiile calendarului pentru a încheia toate negocierile de aderare la UE în 2027.
„Așadar, sunt multe de discutat, dar, în general, sunt foarte, foarte încurajat de aceste evoluții. Și suntem foarte hotărâți să îndeplinim toate obligațiile calendarului, foarte ambițioși, să încheiem toate negocierile în 2027”, a transmis premierul albanez într-o scurtă conferință de presă susținută la Bruxelles.
De asemenea, președintele Consiliului European a reiterat sprijinul UE pentru extinderea proiectului european pentru țările din Balcanii de Vest: „(…) extinderea către Balcanii de Vest este o prioritate politică clară pentru Uniunea Europeană, este angajamentul nostru real cu regiunea și este cea mai importantă investiție geopolitică pentru pace, pentru prosperitate și pentru stabilitate pe continentul nostru. Și este cu adevărat încurajator să vedem progresele făcute de Albania în această direcție.”
Astăzi, 14 aprilie, are loc cea de-a patra reuniune ministerială a conferinței de aderare cu Albania prilej cu care se va deschide a doua grupă de capitole care alcătuiesc procesul de negociere, care se ocupă de piața internă: „Astăzi deschidem un nou cluster și ambiția noastră este să deschidem mai multe negocieri de tip cluster pe parcursul acestui an, pentru că avem un program foarte concret și vrem să livrăm”, a mai informat înaltul oficial european.
CONSILIUL EUROPEAN
Inspirându-se din viziunea părinților fondatori, Antonio Costa pledează pentru “Europa Apărării”: “Pacea fără apărare este o iluzie. Dacă Rusia vede frontierele Ucrainei ca o linie pe hartă, de ce ar respecta frontierele altor țări?”
Published
4 weeks agoon
March 25, 2025
La cea de-a 68-a aniversare a Tratatului de la Roma, președintele Consiliului Antonio Costa a pledat marți, într-un discurs susținut la Centrul pentru Politici Europene pentru unitate, securitate și reziliență economică în fața provocărilor globale. Inspirându-se din Părinții fondatori ai Uniunii Europene, Costa a făcut apel la acțiuni îndrăznețe pentru a consolida apărarea europeană, a consolida competitivitatea economică și a menține un sprijin neclintit pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse.
Viziunea părinților fondatori și reziliența europeană
Costa și-a început discursul aducând un omagiu celor șase lideri europeni care, în 1957, au semnat Tratatul de la Roma, punând bazele proiectului european. “În urmă cu 68 de ani, astăzi, la Musei Capitolini, șase lideri europeni, animați de un sentiment de urgență și curaj, au consfințit principiile celui mai unic experiment din istoria statalității”, a declarat el. El a subliniat modul în care Europa s-a transformat dintr-un continent devastat de război într-un model de pace, prosperitate și integrare.
Subliniind importanța învățării din istorie, Costa a citat observația lui Jean Monnet conform căreia “o istorie făurită în crize” a modelat unitatea europeană. De la turbulențele economice din anii 1970 la criza financiară din 2008, Europa a găsit în mod constant modalități de a ieși mai puternică. “De fiecare dată când ne-am confruntat cu o criză, cu dezastru și tristețe, am ieșit din ea mai puternici și mai uniți”, a declarat el.
Apărare și securitate: O Europă care protejează
Referindu-se la securitate, președintele Consiliului European a subliniat necesitatea urgentă de a consolida capacitățile de apărare ale Europei. “Pacea fără apărare este o iluzie”, a avertizat el, subliniind că securitatea europeană începe în Ucraina. Fostul prim-ministru portughez a lăudat răspunsul colectiv al UE la invazia Rusiei, menționând că “în doar câteva zile, am impus cele mai dure sancțiuni economice din istoria Uniunii Europene”.
How can Europe emerge stronger from times of crisis? Follow my speech at @epc_eu ↓ https://t.co/Z4BK7Bm7Di
— António Costa (@eucopresident) March 25, 2025
Recunoscând că războiul de agresiune al Rusiei a fost un semnal de alarmă, el a subliniat că “Europa trebuie să dobândească toate mijloacele pentru a se apăra împotriva agresiunii militare”. Aceasta include investiții în capacități critice, cum ar fi apărarea antiaeriană și antirachetă, precum și războiul electronic. Costa a pledat pentru o abordare mai eficientă și mai cooperantă, afirmând că “trebuie să facem acest lucru într-un mod colaborativ, prin agregarea cererii, armonizarea cerințelor și achiziții comune”.
Costa a subliniat, de asemenea, progresele înregistrate de la Declarația de la Versailles din martie 2022, în care liderii UE au convenit că „Europa trebuie să devină mai suverană, mai responsabilă pentru propria apărare și mai capabilă să facă față în mod autonom provocărilor imediate și viitoare”. El a menționat că cheltuielile pentru apărare în Europa au crescut cu peste 30 % de la invazia Rusiei în Ucraina, deschizând calea către o adevărată “Europă a apărării”.
Sprijin neclintit pentru Ucraina și sancționarea Rusiei
Costa a reiterat sprijinul ferm al UE pentru Ucraina, susținând că susținerea Kievului este esențială pentru menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli. “Dacă Rusia consideră că frontierele Ucrainei sunt doar o linie pe o hartă, de ce ar trebui să respecte frontierele oricărei alte țări?”, a întrebat el.
Acesta a detaliat modul în care UE, în strânsă coordonare cu G7 și alți aliați, a implementat șaisprezece pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând instituții financiare, exporturi de energie și chiar înghețarea activelor suverane rusești. “Aceste sancțiuni sunt valabile până în prezent”, a afirmat Costa, subliniind că presiunea economică asupra Moscovei trebuie să continue.
Dincolo de sancțiuni, Costa a subliniat asistența umanitară și militară a Europei pentru Ucraina. El a lăudat solidaritatea fără precedent de care au dat dovadă cetățenii și guvernele europene în primirea refugiaților ucraineni și în furnizarea de ajutor militar. “Agresiunea Rusiei a dat un nou sentiment de urgență pentru autonomia noastră strategică, nu numai în ceea ce privește energia, ci și apărarea”, a remarcat șeful Consiliului European
Competitivitatea economică: Asigurarea prosperității pentru generațiile viitoare
Dincolo de securitate, Costa a subliniat că “securitatea și prosperitatea sunt două fețe ale aceleiași monede”. El a avertizat că Europa riscă să rămână în urmă în competiția globală dacă nu ia măsuri decisive pentru a-și consolida competitivitatea economică. “Cetățenii europeni doresc ca Europa să rămână competitivă, inclusiv în ceea ce privește tehnologiile secolului XXI”, a declarat acesta, subliniind necesitatea de a investi în inovare, industrie și dezvoltarea competențelor.
Costa a amintit de rapoartele recente ale lui Enrico Letta și Mario Draghi, care au diagnosticat provocările economice ale Europei și au propus soluții. “Trecem acum de la diagnostic la acțiune”, a declarat el, prezentând inițiative pentru reducerea birocrației, consolidarea Uniunii energetice și încurajarea investițiilor.
Una dintre inițiativele-cheie este crearea unei “Uniuni a economiilor și investițiilor complete” pentru a mobiliza economiile cetățenilor europeni în favoarea productivității și inovării. “Investiții publice prin intermediul unui spațiu fiscal mai mare în bugetele naționale și al unei noi generații de fonduri europene. Investiții private prin intermediul unei uniuni depline a economiilor și investițiilor – pentru a mobiliza economiile cetățenilor europeni pentru a investi în inovare, productivitate și competitivitate”, a explicat Costa.
De asemenea, președintele Consiliului European a reafirmat angajamentul Europei față de Green Deal și tranziția climatică, susținând că progresul economic trebuie să fie echilibrat cu durabilitatea. “Obiectivele Green Deal-ului european, ale tranziției climatice, sunt imperative generaționale. Uniunea Europeană nu poate și nu va renunța la ele”, a declarat el.
Un apel la acțiune îndrăzneață
În încheierea discursului său, Costa i-a îndemnat pe liderii europeni să ia măsuri decisive în abordarea provocărilor actuale. „Astăzi, sunt convins că este extrem de important să demonstrăm încă o dată că scepticii se înșeală. Trebuie să ne asigurăm că ieșim mai puternici din crizele de astăzi, așa cum am făcut-o de-a lungul istoriei noastre”, a subliniat el.
Costa a făcut apel la Europa să îmbrățișeze spiritul părinților săi fondatori – încredere, curaj și creativitate – pentru a contura un viitor sigur, prosper și unit. “Avem nevoie ca Uniunea Europeană să strălucească din nou. Avem nevoie ca Uniunea Europeană să inspire mai mult. Avem nevoie ca Uniunea Europeană să ofere rezultate cetățenilor săi”, a conchis el.
În timp ce Europa se confruntă cu un moment definitoriu al istoriei sale, discursul lui Costa a servit drept un strigăt de mobilizare pentru unitate, reziliență și un angajament reînnoit față de proiectul european.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO7 days ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- ROMÂNIA1 week ago
Prima vizită oficială americană în România după instalarea administrației Trump: O delegație a Congresului SUA se întâlnește cu Bolojan și Ciolacu