Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii UE au decis să mobilizeze o asistență excepțională de până la 9 miliarde de euro pentru Ucraina și consideră necesară sprijinirea R. Moldova

Published

on

Corespondență din Bruxelles

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE au hotărât luni, la summitul extraordinar de la Bruxelles, să mobilizeze o asistență excepțională suplimentară de până la 9 miliarde de euro pentru Ucraina cu scopul de a acoperi nevoile urgente de lichidități ale guvernului de la Kiev și au pledat pentru necesitatea de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova.

În cadrul concluziilor adoptate luni noaptea, centrate pe compromisul privind interzicerea importurilor de petrol și adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, liderii statelor membre au reafirmat că Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin Ucrainei pentru a răspunde nevoilor umanitare, de lichidități și de reconstrucție ale acesteia.

“Uniunea Europeană va continua să sprijine, alături de partenerii săi din cadrul G7, guvernul ucrainean în ceea ce privește nevoile urgente de lichidități ale acestuia. Aceasta recunoaște sprijinul anunțat în contextul G7. Uniunea Europeană este pregătită să acorde Ucrainei asistență macrofinanciară excepțională suplimentară în valoare de până la 9 miliarde EUR în 2022. În acest context, Consiliul European solicită examinarea propunerii Comisiei de îndată ce aceasta este prezentată”, se arată în concluziile adoptate.

Potrivit liderilor europeni, reconstrucția Ucrainei va necesita un sprijin cuprinzător care să permită reclădirea țării pentru viitor. Uniunea Europeană și statele sale membre sunt pregătite să joace un rol major în acest sens.

Prin urmare, șefii de stat sau de guvern au subliniat că ar trebui avută în vedere o platformă pentru reconstrucția Ucrainei care să implice guvernul ucrainean, Uniunea Europeană și statele sale membre, Banca Europeană de Investiții, precum și parteneri internaționali, instituții de finanțare, organizații, experți și părți interesate.

“Sprijinul din partea UE pentru reconstrucție va fi corelat cu punerea în aplicare a unor reforme și a unor măsuri de combatere a corupției care se înscriu pe traiectoria europeană a țării”, au mai spus liderii.

De asemenea, Consiliul European a salutat eforturile depuse de statele membre în vederea introducerii în dreptul lor național a unor măsuri de confiscare adecvate și invită Consiliul să supună rapid examinării recenta propunere a Comisiei privind măsuri de drept penal în cazul încălcării sancțiunilor UE.

Consiliul European sprijină explorarea activă a altor opțiuni, cu respectarea dreptului UE și a dreptului internațional, inclusiv a opțiunilor care vizează utilizarea activelor rusești înghețate pentru sprijinirea reconstrucției Ucrainei.

Concluziile privind Ucraina cuprind și referiri la Republica Moldova.

Astfel, Consiliul European ia act de pregătirea avizelor Comisiei privind cererea de aderare la UE a Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și a Georgiei și va reveni asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii sale din iunie.

“Consiliul European urmărește îndeaproape impactul pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei îl are asupra țărilor învecinate și asupra Balcanilor de Vest. Consiliul European subliniază necesitatea de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova, în cadrul eforturilor acesteia de a face față crizelor energetice și economice interconectate și presiunii migrației generate de război. Consiliul European își reiterează apelul la încetarea represiunii în Belarus și reamintește dreptul democratic al poporului belarus la noi alegeri libere și corecte”, au conchis liderii europeni.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Maia Sandu și Charles Michel au discutat despre situația de securitate din R. Moldova. Președintele Consiliului European: Sprijinul UE pentru Republica Moldova ”este de neclintit”

Published

on

© European Union, 2022

Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova ”este de neclintit”, i-a dat asigurări președintele Consiliului European, Charles Michel, președintei acestei țări, Maia Sandu.

”Am discutat despre viitoarea reuniune a Comunității Politice Europene din iunie. De asemenea, am salutat hotărârea Republicii Moldova de a realiza reformelor și eforturile de a avansa pe calea europeană. Continuăm să lucrăm împreună în această nouă etapă strategică a relației UE-Republica Moldova”, a precizat oficialul european într-un mesaj pe Twitter.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, cei doi lideri au discutat și despre ”situația de securitate” din Republica Moldova.

”Oficialii au vorbit și despre agenda de integrare europeană a țării noastre și despre reformele desfășurate până acum. În context, Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul oferit de către partenerii europeni în procesul nostru de aderare europeană precum și în cel de gestionare a crizelor cu care ne confruntăm”, mai precizează sursa citată.

La 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, la care vor participa peste 40 de șefi de stat sau de guverne, precum și președinții instituțiilor Uniunii Europene, într-un moment de a reconfirma profilul pro-european al acestei țări care se confruntă cu proteste de stradă orchestrate de Moscova, în încercarea de a instala un guvern pro-rus la Chișinpu pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al Rusiei.

Maia Sandu a primit deja asigurări din partea Occidentului că va fi sprijinită în eforturile sale de a contracara planurile Rusiei.

Mărturie în acest sens stă agenda Parlamentului European, care se reunește în sesiune plenară, care cuprinde și situația cu care se confruntă aceest stat care aspiră să devină membru al Uniunii Europene.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Politico Europe: Oficialii UE cer majorarea bugetului președintelui Consiliului European pentru diplomație externă în contextul războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© European Union, 2023

Oficialii de la Bruxelles cer o creștere cu 27,5% a bugetului pentru președintele Consiliului European, Charles Michel, în principal pentru a plăti mai multe călătorii internaționale, în timp ce acesta se ocupă de consecințele diplomatice ale războiului din Ucraina, potrivit unui document intern al instituțiilor UE consultat de Politico Europe.

Bugetul “legat de funcția de președinte al Consiliului European” ar urma să crească de la 2 milioane de euro la 2,5 milioane de euro în 2024, conform estimării cheltuielilor și veniturilor pentru biroul lui Michel.

Această creștere se datorează “în principal cheltuielilor de deplasare, având în vedere activitatea internațională intensă și continuă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în document.

Cererea de buget este de natură să înfurie unele guverne europene, care sunt deja îngrijorate de faptul că Michel petrece prea mult timp cu diplomația externă în loc să coordoneze compromisurile dintre țările UE, relatează sursa citată.

Estimarea bugetară mai mare reflectă, de asemenea, creșterile salariale determinate de inflație, așa cum se întâmplă în alte departamente ale Consiliului. În general, cheltuielile legate de salarii în cadrul Consiliului ar trebui să crească cu 6,1%, potrivit documentului.

Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Michel, a subliniat că este vorba despre un “document tehnic în care cabinetul nu a fost implicat sau consultat”.

“Cabinetul nu intervine în acest tip de procedură. Aceasta este o estimare a costurilor”, a spus el.

Un oficial al Consiliului a declarat că tabelele tehnice dintr-un astfel de document sunt “greu de citit” și a indicat un alt tabel din document pentru cheltuielile de călătorie.

Potrivit acelui tabel, costurile reale de călătorie în 2022 au fost de 1,7 milioane de euro, iar pentru 2024 se așteaptă ca acestea să ajungă la 1,9 milioane de euro, ceea ce duce la o creștere de 12%. Oficialul Consiliului a adăugat că acest lucru se datorează în parte inflației și faptului că Michel a călătorit mult în 2022 din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

“Evident, nu știm când se va încheia această criză”, a spus oficialul.

Cu toate acestea, potrivit aceluiași tabel, bugetul estimat pentru călătorii pentru 2023 a scăzut la 1,4 milioane de euro, ceea ce a dus la o creștere de 34% între bugetul pentru 2023 și proiecția pentru 2024.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Macron, Scholz, Iohannis și ceilalți liderii UE, declarație comună la un an de război al Rusiei în Ucraina: Nu vom avea liniște până în ziua în care pacea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt restabilite

Published

on

© Administrația Prezidențială

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au emis joi seară o declarație comună prin care marchează comemorarea unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, într-un document în care liderii statelor membre condamnă ferm agresiunea armată la scară largă a Rusiei și crimele împotriva umanității, elogiază curajul poporului ucrainean și unitatea europeană și reafirmă sprijinul pentru Ucraina, atât pentru câștigarea războiului și formula de pace a președintelui Volodimir Zelenski, cât și pentru integrarea europeană a acestei țări.

Ne vom asigura că Ucraina învinge, că dreptul internațional este respectat, că pacea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional sunt restabilite, că Ucraina este reconstruită și că se face dreptate. Până în ziua aceea, nu vom avea liniște“, au transmis Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE.

 

Textul integral al declarației:

În urmă cu un an, Rusia lui Putin și-a început războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei.

Poporul ucrainean a demonstrat o forță incredibilă în apărarea țării sale și a principiilor fundamentale ale dreptului internațional împotriva agresiunii Rusiei. El a dat dovadă de hotărâre în apărarea democrației și a libertății, de reziliență în fața dificultăților și de demnitate în condițiile confruntării cu crimele Rusiei.

Poporul ucrainean a arătat lumii că viitorul Ucrainei ține de decizia ucrainenilor. Nicio țară nu are dreptul de a-și invada vecinii sau de a le încălca suveranitatea și integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii și încalcă Carta ONU, principiile ONU și valorile umanității. Nu putem și nu ar trebui să rămânem pasivi în fața unor astfel de crime.

Rusia a vizat civili, a distrus orașe și a atacat identitatea ucraineană în mod sistematic. Suntem hotărâți să ne asigurăm că toți cei responsabili de crime de război și de alte crime dintre cele mai grave comise în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei sunt trași la răspundere.

Rusia a folosit ca armă alimentele și energia, a făcut amenințări nucleare profund iresponsabile și a răspândit discursuri false despre război. Războiul de agresiune al Rusiei și consecințele acestuia au afectat în mod semnificativ multe țări, în special prin impactul său asupra economiei mondiale și a prețurilor la alimente și la produsele de bază. Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu partenerii pentru a atenua aceste efecte și să ofere asistență țărilor și persoanelor care au cea mai mare nevoie de ea.

Uniunea Europeană și partenerii săi au acționat rapid și unitar. Vom continua să fim ferm și pe deplin solidari cu Ucraina și cu poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie. Toți ucrainenii merită să trăiască în pace și să își aleagă liber propriul destin. Ucraina face parte din familia noastră europeană. Ucrainenii și-au exprimat dorința unui viitor în cadrul Uniunii Europene, iar noi am arătat că am luat act de acest lucru acordând Ucrainei statutul de țară candidată. Alegerea poporului ucrainean este una în favoarea păcii, a democrației, a statului de drept, a respectării drepturilor fundamentale și a prosperității.

Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere politic, economic, umanitar, financiar și militar, inclusiv prin achiziții coordonate rapide din industria europeană. De asemenea, vom sprijini reconstrucția Ucrainei, pentru care ne vom strădui să utilizăm activele rusești înghețate și imobilizate, în conformitate cu dreptul UE și cu cel internațional. Vom intensifica și mai mult presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune. În acest scop, vom adopta un al zecelea pachet de sancțiuni și vom lua măsuri împotriva celor care încearcă să eludeze măsurile UE.

Sprijinim formula de pace a președintelui Zelenski. Împreună cu partenerii noștri internaționali, ne vom asigura că Ucraina își impune superioritatea, că dreptul internațional este respectat, că pacea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional sunt restabilite, că Ucraina este reconstruită și că se face dreptate.

Până în ziua aceea, nu vom avea liniște.

Continue Reading

Facebook

G79 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA10 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO11 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.14 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending