CONSILIUL EUROPEAN
Liderii UE dau undă verde sancțiunilor împotriva autorităților din Belarus. Angela Merkel: Acționăm împotriva celor se opun mișcării democratice
Published
5 years agoon

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au decis joi noaptea, la Bruxelles, să dea undă verde unor sancțiuni împotriva autorităților din Belarus, însă nu și împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, după ce au ajuns și la un acord privind un mesaj de fermitate însoţit de ameninţarea cu sancţiuni adresat Turciei, într-o nouă strategie duală la adresa Ankarei.
După negocieri intense, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au căzut de acord cu “faptul că ar trebui impuse măsuri restrictive“, se arată în textul concluziilor adoptate. În consecință, liderii statelor membre au invitat “Consiliul să adopte fără întârziere decizia în cauză“.
Săptămâna trecută, Consiliul UE, la nivelul miniștrilor de externe, a eșuat în a agrea un regim de sancțiuni împotriva autorităților de la Minsk, Cipru blocând o astfel de decizie și cerând la schimb o poziție mai dură a Uniunii Europene în raport cu Turcia.
“De asemenea, Consiliul European încurajează Comisia Europeană să pregătească un plan cuprinzător de sprijin economic pentru Belarusul democratic“, se subliniază în concluziile șefilor de stat sau de guvern europeni, o propunere care a fost reliefată și în declarația comună a președinților Lituaniei, Poloniei și României.
Într-o conferință de presă ce a urmat negocierilor din prima zi a summitului special, președintele Consiliului European, alături de președinta Comisiei Europene, a recunoscut însă că președintele contestat al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, nu se află pe lista de sancțiuni, așa cum și-ar fi dorit unele state precum țările baltice. Aceste sancţiuni au în vedere circa 40 de oficiali belaruşi acuzaţi de represiunea opoziţiei sau falsificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 9 august.
Însă, Charles Michel și Ursula von der Leyen au evidențiat unitatea UE și “dorința noastră de a avea o voce mai puternică pe scena internațională“.
Pe același subiect, cancelarul german Angela Merkel a spus că negocierile s-au încheiat “cu mare succes” și că “sancțiunile împotriva actorilor din Belarus vor intra în vigoare, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană acționează împotriva celor care se opun mișcării democratice”.
“Transmitem un semnal foarte important” a spus cancelarul Germaniei, țara care asigură președinția Consiliului UE.
Președintele francez Emmanuel Macron a căutat să explice de ce Aleksandr Lukashenko nu se află pe lista de sancțiuni: “Este o decizie conștientă pentru că noi îi cerem lui să accepte medierea din partea OSCE”.
“Sancționarea lui ar justifica într-un fel refuzul de a dialoga în continuare”, a spus el, adăugând însă măsuri restrictive împotriva liderului belarus ar putea fi impuse în viitor.
În concluziile adoptate, Consiliul European condamnă violența inacceptabilă a autorităților din Belarus împotriva protestatarilor pașnici, precum și intimidările și arestările și reținerile arbitrare survenite în urma alegerilor prezidențiale, nerecunoscând rezultatele acestora din urmă.
Consiliul European sprijină pe deplin dreptul democratic al poporului belarus de a-și alege președintele prin alegeri noi, libere și corecte, fără intervenții externe.
Consiliul European solicită autorităților belaruse să pună capăt violenței și represiunii, să îi elibereze pe toți deținuții și prizonierii politici, să respecte libertatea mass-mediei și societatea civilă și să demareze un dialog național incluziv. Este de acord cu faptul că ar trebui impuse măsuri restrictive și invită Consiliul să adopte fără întârziere decizia în cauză.
De asemenea, Consiliul European încurajează Comisia Europeană să pregătească un plan cuprinzător de sprijin economic pentru Belarusul democratic.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității
Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene
145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru
Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”
Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu
Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare
CONSILIUL EUROPEAN
Pentru a spori capacitatea de apărare a Europei, este nevoie de o abordare colectivă a securității, a subliniat Antonio Costa după întrevederea cu Giorgia Meloni
Published
1 week agoon
June 7, 2025By
Andreea Radu
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, s-a întâlnit vineri, la Roma, cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni. Cei doi lideri au discutat despre întărirea apărării comune a Europei, subliniind importanța unei utilizări mai eficiente a resurselor și a unei abordări colective în materie de securitate.
„Am avut o întâlnire foarte bună cu Giorgia Meloni la Roma. Am discutat despre pregătirile pentru Consiliul European din iunie, precum și despre Summiturile G7 și NATO. Pentru a spori capacitatea de apărare comună a Europei, trebuie să asigurăm o cheltuire mai eficientă a fondurilor și o abordare colectivă a securității”, a scris Costa, pe X.
Had a great meeting with @GiorgiaMeloni in Rome.
We discussed the preparation of the June European Council as well as the G7 and NATO Summits.
In order to ramp up Europe’s common defence readiness, we must ensure more efficient spending and a collective approach to security.… pic.twitter.com/cHjsMKuWub
— António Costa (@eucopresident) June 6, 2025
De asemenea, președintele Consiliului European, António Costa, a subliniat că securitatea nu se rezumă doar la apărare, ci implică și pace, prosperitate și stabilitate, construite pe soluții durabile la provocările globale.
„Securitatea înseamnă mai mult decât apărare. Ea necesită pace, prosperitate și stabilitate, bazate pe soluții durabile la provocările globale”, a precizat Antonio Costa.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre importanța unei politici europene în domeniul migrației care să fie eficientă și bine gestionată.
„În cele din urmă, am abordat contextul geopolitic mai larg, inclusiv relațiile transatlantice și situația din Ucraina și Gaza. Aștept cu interes să particip la Conferința pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc la Roma în luna iulie”, a concluzionat președintele Consiliului European.
CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European a discutat cu Papa Leon al XIV-lea despre obținerea păcii în Ucraina și Gaza
Published
1 week agoon
June 7, 2025By
Andreea Radu
Papa Leon al XIV-lea l-a primit vineri, la Vatican, pe președintele Consiliului European, Antonio Costa. Cei doi au discutat despre cele mai bune căi de a obține pacea în Ucraina și în Fâșia Gaza, a precizat oficialul european după întrevedere.
Totodată, întrevederea a inclus discuții și asupra altor provocări globale, precum schimbările climatice sau demnitatea muncii.
„Leo al XIV-lea este Papa păcii – al păcii adevărate. Astăzi am avut o discuție profund inspirațională despre cum putem construi cel mai bine pacea – în special în Ucraina, Gaza și în alte părți ale lumii. Trebuie să continuăm să abordăm probleme globale precum schimbările climatice, reducerea inegalităților și demnitatea muncii. Aștept cu interes colaborarea dintre UE și Sfântul Scaun pentru binele comun”, a scris Costa, pe X.
Leo XIV is the Pope of peace—of real peace.
Honoured to meet @Pontifex as he begins his pontificate.
Today we had a very inspiring discussion on how to best achieve peace, namely in Ukraine, Gaza and other parts of the world. We must continue to address global issues like… pic.twitter.com/bS3UWtEJnb— António Costa (@eucopresident) June 6, 2025
Președintele Consiliului European a subliniat, după întrevederea cu Papa Leon al XIV-lea, că de la Ucraina la Gaza, „lumea strigă cu după pace”.
„Astăzi am avut onoarea de a-i oferi Sanctității Sale, Papa Francisc , un măslin – simbol al păcii și al reconcilierii. În timp, din acest copac vor crește multe ramuri, fiecare reprezentând pacea pe care lumea noastră o dorește cu atâta ardoare. Fie ca acest gest să ne reamintească faptul că, chiar și în pământ rănit, speranța poate prinde rădăcini, iar pacea poate înflori”, a adăugat Antonio Costa.
From Ukraine to Gaza, the world cries out for peace.
Today, I had the honor of offering His Holiness Pope Leo @Pontifex an olive tree, a symbol of peace and reconciliation. In time, many branches will grow from this tree, each one of them standing for the peace our world so… pic.twitter.com/7nnFFMPxmv
— António Costa (@eucopresident) June 6, 2025
„Papa a făcut un apel către Rusia să facă un gest în favoarea păcii, subliniind importanța dialogului pentru a crea contacte pozitive între părți și a căuta soluții la conflict. Ei au discutat despre situația umanitară, despre necesitatea de a sprijini ajutorul acolo unde este necesar și despre eforturile în curs de desfășurare pentru schimbul de prizonieri”, a precizat serviciul de presă al Vaticanului.
CONSILIUL EUROPEAN
Nicușor Dan, discuție telefonică cu președintele Consiliului European despre securitate, apărare, sprijin pentru R. Moldova și Ucraina și competitivitatea UE
Published
1 week agoon
June 4, 2025
Președintele Nicușor Dan a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul căreia a reafirmat “angajamentul ferm al României de a colabora strâns cu partenerii europeni, în spiritul valorilor și obiectivelor Uniunii Europene”.
“I-am mulțumit președintelui Costa pentru felicitări și pentru cuvintele de susținere”, a transmis șeful statului, într-o postare pe X.
Discuția a avut loc în contextul pregătirilor pentru reuniunea Consiliului European din luna iunie, iar cei doi lideri au abordat subiecte-cheie precum securitatea și apărarea regională, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și consolidarea competitivității Uniunii Europene.
“Aștept cu interes să colaborez cu președintele Costa și cu colegii mei din Consiliul European pentru a promova agenda Uniunii și prioritățile noastre comune”, a subliniat președintele Nicușor Dan.
Today, I had a phone conversation with António Costa @eucopresident. I thanked President Costa for congratulations and supportive words and reaffirmed Romania’s commitment to closely cooperating with European partners, upholding the EU’s values and objectives.
We touched upon…— Nicușor Dan (@NicusorDanRO) June 4, 2025
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu, către secretarul general al OCDE: La conferința ministerială de anul viitor, sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă