Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii UE pregătesc un Fond European de Relansare economică bazat pe bugetul comun, piața unică și o autonomie strategică care să reducă dependența de țările terțe

Published

on

© European Union

Relansarea economică a Uniunii Europene post-coronavirus va trebui să se bazeze pe revitalizarea pieței unice, pe o autonomie strategică a industriei pentru a reduce dependența de lanțurile de aprovizionare străine și pe un efort de investiții de tipul planului Marshall, se arată într-o foaie de parcurs trimisă de președintele Consiliului European Charles Michel către cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE înaintea videoconferinței din 23 aprilie. De asemenea, Michel le solicită liderilor europeni să stabilească calea de urmat în privința înființării unui Fond European de Relansare, legat de bugetul multianual al UE, și care reprezintă tema cea mai sensibilă în negocieri, între statele precum Italia și Spania, care doresc mutualizarea datoriilor generate de criză, și țări ca Olanda și Germania, care se feresc de o punere în comun a datoriilor.

Documentul intitulat “O foaie de parcurs pentru relansare: Către o Europă rezilientă, sustenabilă și echitabilă” urmează foii de parcurs prezentată săptămâna trecută privind o strategie coordonată de ieșire din criza pandemiei COVID-19 în ce privește ridicarea treptată a măsurilor stricte de izolare și carantină. Ambele documente au fost solicitate de liderii UE la precedenta videoconferință, cea din 26 martie.

Într-o scrisoare adresată liderilor UE înaintea videoconferinței de joi, Charles Michel a precizat că foaia de parcurs pentru relansare dispune de o “componentă puternică de investiții, stabilește câteva principii importante și definește patru domenii cheie de acțiune”, acestea din urmă fiind consolidarea pieței unice, lansarea unui plan de investiții de tip Planul Marshall, o acțiune globală a Uniunii Europene și un sistem de guvernanță.

Documentul subliniază necesitatea de a face Uniunea Europeană mai ecologică și mai digitală și de a “investi în lanțuri de valoare strategice și de a reduce dependența excesivă de țările terțe”.

Președintele Consiliului European le propune liderilor europeni să dea undă verde pachetului economic de 540 de miliarde de euro agreat de miniștrii de finanțe europeni, cu cele trei plase siguranță: aproximativ 240 de miliarde de euro disponibili prin intermediul Mecanismului european de stabilitate pentru o linie de credit echivalentă cu 2% din PIB-ul fiecărui stat, 200 de miliarde de euro garanții pentru companii de la Banca Europeană de Investiții și 100 de miliarde de euro, instrumentul Comisiei Europene pentru schemele naționale de șomaj și sprijin pentru întreprinderi.

Obiectivul este ca aceste trei plase de siguranță să fie operaționale până la data de 1 iunie“, a spus Michel, reamintind că ideea unui Fond European de Relansare rămâne pe agendă, însă documentul nu avansează nicio potențială dimensiune financiară.

Sugestia mea este să fim de acord să lucrăm pentru crearea unui astfel de fond cât mai curând posibil. Aceasta ar trebui să fie de o amploare suficientă, direcționată către sectoarele și părțile geografice ale Europei cele mai afectate și să fie dedicat abordării acestei crize fără precedent. În acest scop, propun să încredințăm Comisiei Europene să analizeze nevoile exacte și să vină o propunere care să corespundă provocării cu care ne confruntăm. Propunerea Comisiei ar trebui să clarifice legătura cu cadrul financiar multianual, care va fi, în orice caz, în centrul efortului UE de relansare și va trebui ajustat pentru a face față crizei actuale și a consecințelor acesteia”, a spus Michel.

De altfel, joia trecută, în plenul Parlamentul European, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a pledat din nou pentru un Plan Marshall de redresare a Europei bazat pe bugetul multianual european care va acționa precum “nava-mamă a aceste relansări” și în cadrul căreia “piața unică și politica de coeziune sunt două fețe ale aceleiași monede”.

Pe de altă parte, negocierile între lideri rămân complicate, iar surse diplomatice citate de Reuters au indicat că șefii de stat sau de guvern nu sunt așteptați să ajungă la o decizie finală.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat joia trecută cu privire la prăbușirea Uniunii Europene ca “proiect politic”, cu excepția cazului în care UE va susține economii afectate precum Italia și le va ajuta să se redreseze după pandemia cu noul coronavirus. Potrivit lui, Franța continuă să pledeze pentru crearea unui fond comun în cadrul bugetului UE, separat de ajutorul de urgență oferit de Banca Centrală Europeană și de alte instituții UE. De asemenea, Spania propune un plan de relansare de aproape 1.500 de miliarde de euro.

Italia, țara cea mai afectată de această criză, s-a declarat dispusă să accepte propunerile Franţei şi Spaniei, considerate un compromis în disputa privind aşa-numitele “coronabonduri” respinse de Olanda și de Germania.

Premierul Giuseppe Conte s-a adresat marți Senatului Italiei, arătând că finanţarea pentru Fondul European de Relansare (ERF) propus trebuie să fie conformă cu tratatele europene existente, deoarece acestea nu pot fi modificate în timp util. În acest context, el a afirmat că ar putea susţine propunerile venite de la Paris şi Madrid, care nu necesită schimbarea tratatelor. 

În context, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să lanseze încă un ajutor suplimentar, în valoare de 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele economice provocate de pandemia de coronavirus.

În egală măsură, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a indicat luni că este deschisă ideii de finanţare a relansării economice a Uniunii Europene, după criza coronavirusului, printr-un buget mai mare şi emiterea de bonduri comune, în ceea ce reprezintă o schimbare de optică importantă din partea Berlinului în negocierile dificile dintre țările UE privind redresarea economică.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Consiliului European, Charles Michel, îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles în perioada 23-24 martie pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea Uniunii Europene pe termen lung, securitatea energetică și migrație.

Potrivit unui comunicat al instituției prezidate de oficialul european, la summit vor lua parte și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acesta din urmă alăturându-se prin videoconferință.

Discuțiile cu oficialul Națiunilor Unite se vor axa pe ”chestiunile geopolitice și provocările globale”, la scurtă vreme după ce oamenii de știință au emis un raport de sinteză prin care cer accelerarea eforturilor de decarbonizare pentru a salva planeta înainte de a fi prea târziu.

În ceea ce privește Ucraina, șefii de stat sau de guvern vor reafirma, ca întotdeauna, ”angajamentul de nezdruncinat de a sprijini” această țară invadată de mai bine de un an de Rusia.

”Acest lucru include continuarea activității privind responsabilitatea, utilizarea activelor rusești înghețate și mobilizarea comunității globale în sprijinul ordinii internaționale bazate pe reguli. În mod esențial, de la ultima noastră reuniune din februarie, am depus eforturi pentru a ne spori urgent producția și livrarea de muniție către Ucraina. Obiectivul nostru este de a furniza Ucrainei 1 milion de cartușe în următoarele 12 luni și de a asigura o finanțare adecvată. În acest scop, va trebui să luăm măsuri pentru a stimula capacitatea de producție a industriei europene de apărare”, evidențiază Michel nevoia acțiunii pentru punerea în practică a promisiunilor.

Citiți și
Comisarul european pentru piață internă cere UE să sporească producția de muniții pentru a sprijini Ucraina: Este un subiect care privește întreaga lume occidentală

Să nu uităm că luni  miniștrii de externe din UE a aprobat un ajutor militar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina pentru a spori livrările de muniție către această țară.

Astfel, 17 din cele 27 de țări membre UE, între care și România, cărora li se adaugă Norvegia, au convenit să cumpere în comun muniție de artilerie pentru Kiev.

Mai multe țări s-au oferit deja să se alăture acestei inițiative, după ce vor fi parcurs procedurile naționale.

O altă temă abordată în cadrul summitului Consiliului European va fi ”competitivitatea pe termen lung a UE și consolidarea pieței unice”.

”Acum este momentul să valorificăm pe deplin punctele forte și să soluționăm lacunele. Aceasta presupune examinarea modalităților de stimulare a capacității de inovare a UE și de consolidare a Uniunii piețelor de capital pentru a stimula investițiile în vederea consolidării bazei noastre tehnologice și a realizării tranziției ecologice și digitale. Vom avea, de asemenea, un schimb de opinii aprofundat cu privire la politica noastră comercială în lumina contextului geopolitic actual”, este soluția oferită de Charles Michel.

Referitor la domeniul energetic, ”prioritatea noastră continuă să fie garantarea securității aprovizionării la prețuri accesibile”, evidențiază președintele Consiliului European.

De asemenea, președinta Comisiei Europene și președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene vor informa liderii cu privire la punerea în aplicare a concluziilor din 9 februarie privind migrația. Nu mai târziu de zilele trecute, executivul european a lansat proiecte-pilot în colaborare cu România Bulgaria pentru protejarea frontierelor externe.

Reuniunea se va încheia cu un summit euro în format incluziv, unde președinții președinții Lagarde și Donohoe se vor alătura pentru a discuta cu liderii UE despre situația economică și financiară.

”Vom aborda coordonarea politicilor noastre fiscale, vom face schimb de opinii privind guvernanța economică și vom face bilanțul arhitecturii financiare a Uniunii noastre economice și monetare”, conchide Charles Michel.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Maia Sandu și Charles Michel au discutat despre situația de securitate din R. Moldova. Președintele Consiliului European: Sprijinul UE pentru Republica Moldova ”este de neclintit”

Published

on

© European Union, 2022

Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova ”este de neclintit”, i-a dat asigurări președintele Consiliului European, Charles Michel, președintei acestei țări, Maia Sandu.

”Am discutat despre viitoarea reuniune a Comunității Politice Europene din iunie. De asemenea, am salutat hotărârea Republicii Moldova de a realiza reformelor și eforturile de a avansa pe calea europeană. Continuăm să lucrăm împreună în această nouă etapă strategică a relației UE-Republica Moldova”, a precizat oficialul european într-un mesaj pe Twitter.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, cei doi lideri au discutat și despre ”situația de securitate” din Republica Moldova.

”Oficialii au vorbit și despre agenda de integrare europeană a țării noastre și despre reformele desfășurate până acum. În context, Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul oferit de către partenerii europeni în procesul nostru de aderare europeană precum și în cel de gestionare a crizelor cu care ne confruntăm”, mai precizează sursa citată.

La 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, la care vor participa peste 40 de șefi de stat sau de guverne, precum și președinții instituțiilor Uniunii Europene, într-un moment de a reconfirma profilul pro-european al acestei țări care se confruntă cu proteste de stradă orchestrate de Moscova, în încercarea de a instala un guvern pro-rus la Chișinpu pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al Rusiei.

Maia Sandu a primit deja asigurări din partea Occidentului că va fi sprijinită în eforturile sale de a contracara planurile Rusiei.

Mărturie în acest sens stă agenda Parlamentului European, care se reunește în sesiune plenară, care cuprinde și situația cu care se confruntă aceest stat care aspiră să devină membru al Uniunii Europene.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Politico Europe: Oficialii UE cer majorarea bugetului președintelui Consiliului European pentru diplomație externă în contextul războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© European Union, 2023

Oficialii de la Bruxelles cer o creștere cu 27,5% a bugetului pentru președintele Consiliului European, Charles Michel, în principal pentru a plăti mai multe călătorii internaționale, în timp ce acesta se ocupă de consecințele diplomatice ale războiului din Ucraina, potrivit unui document intern al instituțiilor UE consultat de Politico Europe.

Bugetul “legat de funcția de președinte al Consiliului European” ar urma să crească de la 2 milioane de euro la 2,5 milioane de euro în 2024, conform estimării cheltuielilor și veniturilor pentru biroul lui Michel.

Această creștere se datorează “în principal cheltuielilor de deplasare, având în vedere activitatea internațională intensă și continuă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în document.

Cererea de buget este de natură să înfurie unele guverne europene, care sunt deja îngrijorate de faptul că Michel petrece prea mult timp cu diplomația externă în loc să coordoneze compromisurile dintre țările UE, relatează sursa citată.

Estimarea bugetară mai mare reflectă, de asemenea, creșterile salariale determinate de inflație, așa cum se întâmplă în alte departamente ale Consiliului. În general, cheltuielile legate de salarii în cadrul Consiliului ar trebui să crească cu 6,1%, potrivit documentului.

Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Michel, a subliniat că este vorba despre un “document tehnic în care cabinetul nu a fost implicat sau consultat”.

“Cabinetul nu intervine în acest tip de procedură. Aceasta este o estimare a costurilor”, a spus el.

Un oficial al Consiliului a declarat că tabelele tehnice dintr-un astfel de document sunt “greu de citit” și a indicat un alt tabel din document pentru cheltuielile de călătorie.

Potrivit acelui tabel, costurile reale de călătorie în 2022 au fost de 1,7 milioane de euro, iar pentru 2024 se așteaptă ca acestea să ajungă la 1,9 milioane de euro, ceea ce duce la o creștere de 12%. Oficialul Consiliului a adăugat că acest lucru se datorează în parte inflației și faptului că Michel a călătorit mult în 2022 din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

“Evident, nu știm când se va încheia această criză”, a spus oficialul.

Cu toate acestea, potrivit aceluiași tabel, bugetul estimat pentru călătorii pentru 2023 a scăzut la 1,4 milioane de euro, ceea ce a dus la o creștere de 34% între bugetul pentru 2023 și proiecția pentru 2024.

Continue Reading

Facebook

Eugen Tomac19 mins ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN43 mins ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI51 mins ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA59 mins ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G72 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA3 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

CHINA4 hours ago

Declarație cu repetiție anti-SUA și anti-NATO semnată de Putin și Xi la Moscova: Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia

NATO5 hours ago

SUA au inaugurat prima garnizoană militară permanentă în Polonia, cu misiunea de a coordona sprijinul pentru forțele americane de pe flancul estic al NATO

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending