Summit european pentru integrarea rromilor, la Bruxelles

european_commissionPoliticieni și lideri locali și naționali ai Uniunii Europene se întâlnesc cu reprezentanți ai societății civile în cadrul unei reuniuni care are astăzi loc la Bruxelles, pentru a discuta progresele înregistrate în ceea ce privește integrarea romilor în întreaga Europă.

La reuniune va participa președintele României, Traian Băsescu, care va susține o alocuțiune, însoţit de ministrul muncii, Rovana Plumb.

Printre vorbitori se vor număra totodată președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, viceprim-ministrul Bulgariei, Zinaida Zlatanova, miniștri și secretari de stat din alte nouă state membre ale UE.

Printre vorbitorii din afara sferei guvernamentale se numără George Soros, președintele Fundației pentru o Societate Deschisă, și Zoni Weisz, supraviețuitor al Holocaustului romilor.

Vor mai fi prezenți o serie de primari din mai multe state membre și țări candidate.

Acesta va fi primul summit al UE consacrat romilor de la instituirea, în 2011, de către Comisie a cadrului UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor.

Obiectivul reuniunii este de a face un bilanț al modului în care sunt puse în aplicare strategiile naționale privind romii prezentate anual de statele membre în temeiul cadrului UE și de a analiza dacă acestea îmbunătățesc în practică condițiile de trai ale comunităților rome.

Summitul care va avea loc la Bruxelles se va concentra asupra a trei provocări pentru a îmbunătăți integrarea romilor la nivel local: asigurarea faptului că politicile sunt favorabile incluziunii tuturor romilor la nivel local, facilitarea direcționării finanțării UE către nivelul local și regional pentru a susține integrarea romilor și transformarea în realitate locală a integrării romilor în țările implicate în procesul de aderare.

“Începând cu anul 2010, Comisia Europeană a introdus cu fermitate integrarea romilor pe agenda politică. Privind înapoi la summitul de la Cordoba consacrat romilor, de la care au trecut doar patru ani, pot să spun că tema integrării romilor nu se afla pe ordinea de zi a majorității statelor membre. Odată cu apropiatul summit de la Bruxelles consacrat romilor, la care vor participa politicieni din numeroase state membre, vedem că lucrurile se schimbă. Acest fapt este încurajator’, a declarat vicepreședintele CE, Viviane Reding, comisar pentru justiție, citat de comunicatul CE.

Potrivit comisarului european, cadrul Uniunii Europene pentru strategiile naționale de integrare a romilor a reprezentat o realizare majoră în ceea ce privește asumarea de angajamente la cel mai înalt nivel de către guvernele naționale de a depune eforturi pentru îmbunătățirea integrării romilor.

“Aștept cu interes discuțiile fructuoase cu privire la modalitățile cele mai eficace de a acționa la nivel local pentru integrarea romilor și de a avea un impact asupra situației de pe teren. Sunt convinsă că împreună putem declanșa schimbări în beneficiul celei mai mari minorități etnice din Europa.”, a adăugat Viviane Reding.

La rândul său, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor, a subliniat că statele membre trebuie să acționeze pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a comunităților rome din Europa în ceea ce privește educația, ocuparea forței de muncă, asistența medicală și locuințele.

Cel de al treilea summit la nivelul UE consacrat romilor coincide cu evaluarea din 2014 a Comisiei Europene privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a strategiilor naționale de integrare a romilor, fiind cel mai important raport elaborat până în prezent de la instituirea cadrului UE, care prezintă progresele înregistrate în statele membre începând din 2011.

În evaluare se va sintetiza situația din cele 28 de state membre în domeniile-cheie pe care le reprezintă educația, ocuparea forței de muncă, asistența medicală și locuințele, precum și situația privind combaterea discriminării și utilizarea fondurilor și se vor formula recomandări.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.