Parlamentul a confirmat joi – cu 418 voturi pentru, 103 împotrivă și 24 de abțineri – mandatul de negociere pentru discuțiile cu statele membre ale UE privind revizuirea noii directive privind identitatea electronică (eID), se arată într-un comunicat.
Noul eID ar permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online (prin intermediul unui portofel european de identitate digitală) fără a fi nevoiți să apeleze la furnizori comerciali, așa cum se întâmplă în prezent – o practică care a ridicat probleme de încredere, securitate și confidențialitate. De asemenea, ea ar oferi utilizatorilor controlul deplin asupra datelor lor și le-ar permite să decidă ce informații să împărtășească și cu cine.
Un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European subliniază că, de la pandemie, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitalizată. În același timp, entități precum băncile, furnizorii de servicii de comunicații electronice și companiile de utilități, unele dintre acestea fiind obligate să colecteze atributele de identitate, acționează ca furnizori de identitate verificată.
Soluțiile existente de portofele digitale sunt, de obicei, legate de soluții de plată și permit utilizatorilor să stocheze și să conecteze datele într-un mediu unic și transparent pe telefoanele lor mobile. Cu toate acestea, potrivit Comisiei, această facilitate are prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de o identitate fizică verificată, ceea ce face ca amenințările de fraudă și de securitate cibernetică să fie mai dificil de atenuat.
Conform poziției lor, deputații europeni propun ca portofelul european de identitate digitală să devină un instrument care poate, de asemenea, să citească și să verifice documentele electronice și să permită interacțiuni de la egal la egal. Ei propun măsuri pentru a consolida confidențialitatea și securitatea cibernetică, precum și pentru a înregistra toate tranzacțiile pentru a se asigura că terții sunt trași la răspundere.
Utilizarea portofelului electronic al UE va fi întotdeauna voluntară. Deputații europeni doresc, de asemenea, să se asigure că cetățenii care aleg să nu-l adopte nu sunt tratați diferit față de cei care îl adoptă. Sistemul ar impune ca fiecare stat membru să notifice cel puțin un „portofel” în cadrul unui sistem național de identitate electronică pentru a le face interoperabile la nivelul UE.
Proiectul legislativ include dispoziții privind solicitarea, obținerea, stocarea, combinarea și utilizarea în condiții de siguranță a datelor de identificare personală și a certificatelor electronice, care pot fi utilizate pentru autentificarea online și offline și pentru accesul la bunuri și la servicii publice și private.
Amintim că la începutului lunii februarie, Comisia Europeană a publicat prima versiune a unui set de instrumente comune ale UE pentru implementarea portofelului european pentru identitatea digitală (portofelul EUDI).
Setul de instrumente va completa propunerea legislativă privind o identitate digitală sigură și de încredere și reprezintă un prim pas esențial care va permite crearea unui cadru solid pentru identificarea și autentificarea digitală bazat pe standarde comune în întreaga UE. Aceasta are ca scop asigurarea unui nivel ridicat de încredere în tranzacțiile digitale în Europa. Statele membre vor continua să colaboreze îndeaproape cu Comisia pentru a actualiza în permanență setul de instrumente.
În urma aprobării în plen, discuțiile cu Consiliul privind forma finală a legislației pot începe imediat. Poziția Parlamentului în timpul negocierilor se va baza pe amendamentele adoptate în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie în februarie. Consiliul și-a adoptat mandatul de negociere în decembrie 2022.