Liderul celei de-a treia economii globale vine astăzi la București. Prima vizită a unui prim-ministru japonez în România

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, liderul celei de-a treia economii globale cu un PIB de aproximativ 4.4 trilioane de dolari și cu o pondere de 5.9% din economia lumii, vine marți la București, însoțit de peste 30 de companii.

FOTO: United Nations

Aceasta este prima vizită a unui prim-ministru al Japoniei în România și are loc la aniversarea a 5 ani de la de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane

Potrivit Administrației Prezidențiale, premierul japonez va fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. cei doi înalți oficiali vor purta convorbiri oficiale începând cu ora 16:00, pentru ca de la ora 17:10 să susțină o conferință comună de presă. În programul vizitei figurează și un dineu oficial oferit de șeful statului în onoarea prim-ministrului Japoniei.

Citiți și Shinzo Abe, în premieră în România. Premierul Japoniei se întâlnește marți cu președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea relațiilor bilaterale

În programul vizitei premierului Abe nu figurează și o întrevedere cu reprezentanți ai Guvernului  în condițiile demisiei prim-ministrul Mihai Tudose. Potrivit Digi24, la Guvern nu va avea loc o ceremonie oficială de primire a lui Shinzo Abe, ci vor fi purtate doar convorbiri oficiale între cele două delegații economice.

Prezența lui Abe în România are loc în cadrul unui turneu efectuat de liderul nipon în Europa de Est, deplasarea sa cuprinzând și țările baltice, Bulgaria și Serbia.

De altfel, cele şase ţări vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul de 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care participă anual la un summit cu China, ceea ce arată faptul că Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China dezvoltă rapid legături. 

Shinzo Abe este însoțit în turneul său din Europa de Est de peste 30 de companii nipone. Una dintre companiile care îl însoțește pe premierul japonez la București este NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

Vizita lui Abe în România are avea loc la jumătate de ani distanță după ce șeful diplomației nipone, Nobuo Kishi, a fost prezent la București pentru discuții privind realizarea de noi investiții japoneze în România și valorificarea oportunităților ce derivă din finalizarea negocierilor Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Japonia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.