Connect with us

Dan Nica

Liderul delegației PSD din PE, Dan Nica: Trei state au primit deja bani din fondul european de relansare, iar în România nu mai auzim nimic de PNRR 

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenția că Portugalia, Luxemburg şi Belgia au devenit marţi primele state UE care au primit deja tranşe din fondul european de relansare, plan conceput de Uniunea Europeană pentru a ajuta statele membre să îşi reconstruiască economia după criza provocată de pandemie. România, în schimb, se poate lăuda cu imaginea jalnică a unui EȘEC în cifre și în economie și în pandemie (AICI), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Gazele au ajuns la maximul istoric din ultima sută de ani, energia electrică atinge un nou nivel record, iar prim-ministrul României vede în fața ochilor doar bătălia delirantă din PNL. Îi solicit candidatului Florin Cîțu să folosească scaunul și pixul de la Palatul Victoria pentru a lua măsuri urgente în ceea ce privește asigurarea protecției consumatorilor vulnerabili și să adopte o poziție în ceea ce privește Pachetul Fit for 55, propus de Comisia Europeană, cu o puternică dimensiune socială, care va crește și mai mult facturile la energie şi combustibil pentru toți cetățenii. Îi cer, de asemenea, să prezinte public ultimele evoluții ale PNRR, pentru că toamna se apropie, iar țara noastră are multe restanțe la Bruxelles, unele care ne pot arunca la periferia Europei”, a explicat Dan Nica.

Citiți și Primii bani pentru implementarea PNRR-urilor statelor membre merg în Belgia, Luxemburg și Portugalia

Eurodeputatul PSD a arătat că este descalificant pentru un partid istoric să se afle la putere de aproape doi ani și să nu guverneze o zi, fiind mai ocupat cu organizarea alegerilor, decât cu necesitățile românilor. 

„Guvernul de anul trecut a fost preocupat de organizarea alegerilor generale, Guvernul de anul acesta este preocupat de alegerile interne de partid. Nimeni nu va avea nimic de câștigat de pe urma acestora, dar în mod sigur va pierde România. Rezultatele unei Guvernări pe Facebook, în lozinci, fără soluții, fără viziune, fără perspective, fără empatie și fără măsuri compensatorii se văd acum, când românii traversează de unii singuri două crize: pandemia și criza economică”, a spus șeful Delegației PSD din Parlamentul European.    

Social-democratul a adăugat că, în ciuda vedeniilor premierului, România se află la coada clasamentului veniturilor din spațiul european și chiar dacă salariile sunt foarte mici, oamenii plătesc preţuri mult mai mari decât alte state la alimente şi transporturi. De asemenea, Dan Nica a precizat că românii se află și în topul țărilor din Uniunea Europeană care nu-și permit să meargă într-o vacanță de vară nici măcar timp de o săptămână din cauza sărăciei. (AICI / AICI)

 „Acești oameni trebuie să oprească tot circul care ne pune într-o poziție jenantă în fața Uniunii Europene și să realizeze în al 12-lea ceas că nu putem ajunge în punctul în care familiile cu venituri mici să fie cele care să plătească cel mai mult factura acestui Eșec Național – Guvernarea celor care au pierdut nu doar alegerile, ci și orice busolă a realității”, a precizat eurodeputatul PSD.  

Până în acest moment, Executivul European a aprobat 18 planuri de redresare și reziliență, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg,  Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Slovenia, Lituania, Cipru, Croația, Irlanda și Cehia.

De asemenea, miniștrii economiei și finanțelor din UE au adoptat pe 13 iulie prima serie de decizii de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor naționale de redresare și de reziliență pentru 12 din cele 17 state membre. Astfel, Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania au primit undă verde pentru utilizarea fondurilor UE pentru redresare și reziliență în vederea stimulării economiilor lor și a recuperării în urma consecințelor COVID-19. Adoptarea deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor permite statelor membre să semneze acorduri de grant și de împrumut care vor facilita o prefinanțare de până la 13%.

Planurile trimise de Slovenia, Cipru, Croaţia, Lituania, Irlanda și Cehia, care au fost aprobate după 1 iulie, urmează să fie analizate de miniştrii finanţelor în următoarele săptămâni.

În ceea ce privește RomâniaPNRR ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în luna septembrie, în urma unei etape de clarificăridupă ce Executivul european a aprobat solicitarea țării noastre de a prelungi perioada de evaluare.

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Citiți și

 Premierul Florin Cîțu: Ținta mea este să avem PNRR-ul aprobat în jur de 15 septembrie

Klaus Iohannis: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este unul perfect, dar este rezonabil şi va fi aprobat

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Nica

Dan Nica, liderul Delegației PSD din PE, solicită Guvernului României transparentizarea de urgență a PNRR

Published

on

© Zaim Diana - caleaeuropeana.ro

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenția că prin reformele și legile ascunse în PNRR, „Guvernul Cîțu ar putea pregăti adevărata austeritate pentru anul 2022, existând și riscul major de sistare a fondurilor europene după primele 6 luni de la semnarea documentului”, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Social-democratul solicită Guvernului României transparentizarea de urgență a Planului Național de Redresare și Reziliență, a tuturor observațiilor Comisiei Europene, a planului întocmit pentru primirea avansului solicitat din PNRR în acest an și strategia concretă pentru categoriile sociale din România, dar și pentru mediul privat.    

Fondurile europene alocate prin PNRR reprezintă o oportunitate majoră pentru economia României, care ar trebui să vizeze schimbarea în bine a vieții cetățenilor. Este însă inadmisibil ca nimeni să nu știe ce conține în mod concret PNRR-ul țării noastre. Ce știm de la fostul ministru al Fondurilor Europene este că Planul de Reziliență și Redresare cuprinde «zeci de legi, sute de reforme și de investiții», dar nu știm și ce conțin ele. În acest context, există riscul ca banii României să fie tăiați după primele 6 luni de zile dacă «Echipa Câștigătoare» nu va livra la timp promisiunile făcute la Bruxelles. Niciun român nu ar trebui să intuiască ce are de gând Guvernul, mediul de afaceri nici atât, lipsa predictibilității fiind cel mai mare dușman al acestui sector», a explicat Dan Nica.  

Eurodeputatul a subliniat că, în aceste condiții, de secretomanie absolută, orice guvern care îi va urma lui Florin Cîțu va trebui să respecte orbește reformele la care s-a angajat acest cabinet, pentru a nu pierde fondurile europene din PNRR.

România ar fi avut nevoie urgentă de un plan economic de redresare care să răspundă nevoilor reale ale economiei și ale oamenilor. Dar nimeni nu știe la ce s-au angajat politicienii de dreapta din România, nimeni nu știe dacă sutele de legi și reforme chiar sunt realizabile. Dacă nu, înseamnă că avem în fața noastră un plan eșuat, chiar criminal, banii europenii fiind deja în pericol, iar adevărata austeritate la numai un pas de buzunarele românilor. În procesul de recuperare si transformare economică românească, nu se poate pierde timpul. Lipsa transparenței va încetini procesul de implementare și absorbția, punând în pericol alocarea fondurilor, a mai spus eurodeputatul PSD.

În ceea ce privește România, premierul Florin Cîțu a declarat pe 24 august că Guvernul a încheiat discuțiile cu Comisia Europeană privind ultimele modificări din PNRR, acesta urmând să fie aprobat în ultima săptămână din septembrie.

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Procedura prevede că, odată ce a fost prezentat un plan, Comisia are la dispoziție până la două luni pentru a-l evalua, cu excepția cazului în care se convine o amânare cu statul membru în cauză. Evaluare pozitivă este urmată de propuneri de CID pe care Consiliul ar trebui, de regulă, să le adopte în termen de patru săptămâni.

În urma adoptării CID-urilor, Comisia poate semna acorduri de grant și de împrumut cu statele membre, să angajeze resurse și să procedeze la plata prefinanțării (atunci când se solicită, în valoare de până la 13 % din totalul granturilor și împrumuturilor). Plățile urmează să fie executate în termen de două luni, în măsura în care este posibil.

Comisia utilizează resurse colectate pe piețele financiare. Plățile efectuate până în prezent au fost posibile după ce, recent, au fost implementate cu succes primele trei operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, pentru care Comisia a mobilizat 45 miliarde de euro.

Citiți și: Radiografia PNRR-urilor țărilor UE. În ce etapă a circuitului de aprobare se află cel al României și ce state au pornit deja pe calea redresării cu ajutorul fondurilor NextGenerationEU

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Op-ed comun. Comisarul european Mariya Gabriel și eurodeputatul Dan Nica: Orizont Europa: cel mai îndrăzneț program mondial de cercetare și inovare în slujba societății

Published

on

Op-ed comun – Mariya Gabriel, comisar european, și Dan Nica, eurodeputat

Cercetarea și inovarea sunt indispensabile pentru a asigura progresul vital al economiilor noastre și al vieții cotidiene, pentru a contracara situațiile neprevăzute de criză și pentru a construi societăți reziliente. Cercetarea s-a numărat printre primele domenii de politică ale UE care au dat un răspuns cuprinzător crizei provocate de pandemia de COVID-19. Din programul Orizont 2020 a fost mobilizat un miliard de euro pentru a se asigura noi metode de testare, tratamente și vaccinuri. În lunile și anii următori, știința va rămâne, fără îndoială și mai mult ca niciodată, în avangarda răspunsului nostru comun la provocările din domeniul sănătății, social și economic.

Având la dispoziție un buget de 95,5 miliarde de euro și un set de instrumente moderne, Orizont Europa devine cel mai puternic program de cercetare și inovare din lume. El a fost creat împreună cu cetățenii europeni tocmai pentru a răspunde așteptărilor și nevoilor acestora. Prin urmare, se estimează că programul Orizont Europa va genera pentru PIB câștiguri de până la 11 euro pentru fiecare euro investit și va crea până la 100 000 de locuri de muncă în domeniul cercetării și inovării înainte de finele anului 2027.

Programul va continua să sprijine puternic cercetarea de frontieră prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Cu ajutorul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA), el va atrage mai mulți tineri înspre o carieră în domeniul cercetării și va investi în infrastructuri de cercetare de talie mondială. Atât CEC, cât și MSCA vor ajuta Europa să atragă cercetători talentați din întreaga lume.

Prin cele șase clustere ale sale, axate pe întreg spectrul provocărilor mondiale, Orizont Europa va stimula crearea de noi cunoștințe și inovația radicală în domenii precum sănătatea, clima, mediul digital, energia și mobilitatea, alimentația, agricultura și biodiversitatea, cultura și creativitatea, securitatea civilă, industria și spațiul. De exemplu, clusterul pentru sănătate va aborda provocări precum pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile, tratamentele și diagnosticarea, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătății.

Pentru întâia oară, Orizont Europa va pune un accent puternic pe valorificarea întregului potențial al cercetării și inovării în sectoarele culturale și creative, precum și pe contribuția acestor sectoare la inovarea europeană. Pentru a conserva și pentru a promova bogăția culturală a Europei, programul are în vedere crearea unui spațiu de colaborare digitală pentru patrimoniul cultural.

Programul sprijină, totodată, inovarea structurală necesară în lanțuri valorice-cheie, contribuind astfel la atingerea suveranității tehnologice europene în domenii critice. Investițiile în cercetare, inovare și tehnologie oferă premisele asigurării unei creșteri economice durabile și a competitivității economiei europene. Programul Orizont Europa se va concentra pe impactul cercetării, adoptând o abordare interdisciplinară prin intermediul unor instrumente specifice, precum misiunile europene și parteneriatele europene.

Misiunile europene se vor concentra pe obiective ambițioase, cu termene precise și realizabile în materie de bunuri europene comune. Ele urmăresc să salveze de cancer alte trei milioane de vieți omenești până în 2030, să asigure 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, sănătatea oceanelor, a mărilor și a apelor interioare, dar și a solurilor și a alimentelor, și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice. În plus, o abordare strategică a parteneriatelor europene cu sectorul public și privat va îmbunătăți alinierea acestora la investițiile realizate de statele membre și de industrie, în domenii strategice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentația, circularitatea.

Programul include pentru prima dată un pilon nou distinct format din acțiuni în sprijinul inovațiilor disruptive. Consiliul European pentru Inovare (CEI) va oferi sprijin celor mai avansate inovații radicale pentru a le introduce pe piață. CEI va contribui la dezvoltarea peisajului european general al inovării în ansamblul său, în sinergie cu Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), care promovează integrarea triunghiului cunoașterii format din educație, cercetare și inovare.

Întrucât dezvoltarea cunoștințelor și a tehnologiei nu are frontiere teritoriale, extinderea participării și consolidarea Spațiului european de cercetare vor spori sprijinul acordat statelor membre ale UE în eforturile acestora de a valorifica la maximum potențialul lor național în materie de cercetare și inovare. În acest scop, a fost propusă o creștere bugetară față de Orizont 2020, programul beneficiind în prezent de 3,3 % din bugetul general.

Știința este motorul progresului în toate aspectele vieții noastre. Programul Orizont Europa va fi o pârghie fundamentală pentru stimularea inovării, care va ajuta Europa să iasă mai puternică din criza provocată de pandemia de COVID-19 și să fie gata să impulsioneze dubla tranziție digitală și ecologică. Cu ajutorul cercetătorilor și al inovatorilor, Orizont Europa va contribui la materializarea viitorului pe care și-l doresc cetățenii Europei.

Mariya Gabriel este comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Dan Nica este eurodeputat PSD și S&D, raportor al Parlamentului European pentru Orizont Europa – Regulamentul de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa și de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare.


Editorialul a fost trimis pentru publicare de Reprezentanța Comisiei Europene și viziunile reflectate reprezintă poziția autorilor.

Continue Reading

Dan Nica

Dan Nica, șef al delegației române în grupul social-democraților din PE, anunță că o va vota pe Ursula von der Leyen, candidata PPE, pentru șefia Comisiei Europene

Published

on

© Calea Europeană/ European Parliament

Eurdeputatul Dan Nica (PSD/S&D), șef al delegației române în grupul social-democraților din Parlamentul European, anunță că o va vota pe candidata popularilor europeni (PPE), Ursula von der Leyen, pentru a conduce viitoarea Comisie Europeană: ”Aș vrea să vă spun că veți avea votul meu în calitate de șef al delegației române în grupul social democrat, dar veți avea votul meu și pentru un motiv pe care aș vrea să vi-l spun, și anume o speranță.”

Eurodeputatul român, Dan Nica, are o poziție clară privind votul pentru candidata Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene, în contextul în care grupul din care acesta face parte, grupul social-democraților europeni, condus de Garcia Perez, nu are o poziție comună nici până acum.

Președinta social-democraților, Garcia Perez, a declarat în numele grupului săptămâna trecută că vor încerca „să aibă o poziție comună”. Această poziție este încă valabila, deoarece Garcia Perez la finalul intervenției sale în Parlamentul European, a menționat că nu îsi dorește o criză instituțională: ”Dar avem nevoie de garanții, grupul meu  va lua în această după amiază o decizie,  găndidu-se la ce e mai bun pentru Europa și pentru  consolidarea parcursului european.”

Dan Nica a mai adăugat în intervenția sa,  că mai are o speranță privind rezolvarea dublului standard dintre statele membre ale Uniunii Europene și că Ursula von der Leyen va ține cont de divergențele și dezechilibrul dintre statele membre la nivel european: ”Am o speranță că veți lupta împotriva discriminării dintre cei care suntem în Europa Centrală și de Est și cei care suntem din restul Uniunii Europene, că veți lupta pentru eliminarea dublului standard. Avem dublu standard în spațiul Schengen, milioane de români sunt umilți în fiecare zi în aeroporturile din Uniunea Europeană: cetățenii UE la ”stânga”, iar cetățenii români la ”dreapta”. Lucruri absolut nejustificate pe care președintele Juncker s-a jurat de aproape 10 ori că le va elimina în timpul mandatului domniei sale. Probabil că a vrut să vă lase dumneavoastră această plăcere.”

De asemenea, eurodeputatul a reiterat că trebuie să exite un spirit de dreptate în Uniunea Europeană: ”Sper că veți acorda fondurile necesare pentru regiunile în tranziție energetică și industrială, pentru că sute de familii vor fi afectate dacă nu sunt luate aceste măsuri. Și vă doresc mult succes!”

Citiți și: Ce au spus eurodeputații români în Parlamentul European după ce Ursula von der Leyen și-a prezentat viziunea și planurile pentru funcția de președinte al Comisiei Europene

Continue Reading

Facebook

Advertisement
POLITICĂ1 hour ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

INDIA2 hours ago

Liderii SUA, Japoniei, Indiei și Australiei pledează pentru o regiune indo-pacifică ”fără a fi intimidată de presiuni” și își asumă să ”își dubleze eforturile pentru a fi o forță pentru securitatea regională”

MAREA BRITANIE3 hours ago

MAE: De la 1 octombrie, românii nerezidenți vor putea intra în Regatul Unit exclusiv în baza pașaportului valabil

U.E.4 hours ago

Premierul Viktor Orban apreciază că Balcanii vor reprezenta ”următoarea mare oportunitate” pentru Uniunea Europeană: Progresul economic al UE va veni din această regiune

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Charles Michel critică de la tribuna ONU ”actele de război împotriva mediului înconjurător”: Omenirea trebuie să semneze ”un tratat de pace cu planeta noastră”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Criza submarinelor: Boris Johnson încearcă să redreseze relațiile franco-britanice și îi propune lui Emmanuel Macron o ”restabilire a cooperării”. Președintele Franței, răspuns glacial: Aștept propunerile

Dacian Cioloș7 hours ago

Conferința privind viitorul Europei: Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, consideră că UE are nevoie de un președinte ales de cetățenii europeni: Va avea mai multă legitimitate în reprezentarea UE

POLITICĂ9 hours ago

Criza submarinelor: Președintele PMP, Cristian Diaconescu: O criză comercială, cum este cea provocată de Franța, nu poate declanșa așteptări geopolitice

S&D10 hours ago

Miniștrii muncii din PES: Uniunea Europeană trebuie să combată dezechilibrele sociale. Bunăstarea este un indicator vital pentru politici de succes

GENERAL10 hours ago

România a găzduit prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Ministrul Sorin Cîmpeanu, ales președinte al celei mai mari organizații academice internaționale, Agenția Universitară a Francofoniei

POLITICĂ1 hour ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU3 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI1 week ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

Team2Share

Trending