Liderul grupului PPE din Parlamentul European îngrijorat de investițiile Chinei în România, Grecia și Germania

Liderul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, germanul Manfred, cere limitarea influenței Chinei în economia europeană, făcând referire la investițiile chineze în România, Grecia sau Germania.

”Centrala electrică cu cărbune din Rovinari, instalațiile portuare din Grecia, producătorul de robot Kuka din Germania: China investește în tot mai multe companii europene. Trebuie să ținem cont de această influență crescândă și să o limităm, dacă este necesar. Europa trebuie să își protejeze mai bine industriile și tehnologiile de bază”, a scris Weber pe pagina sa de Facebook.

Poziția liderului celui mai influent grup politic din Parlamentul European arată îngrijorarea mai multor oficiali europeni cu privire la intensificarea influenței Beijing-ului în Europa. Recent, un raport al European Council on Foreign Relations care arată că oferta Chinei pentru statele Uniunii Europene nu este una diferită de cea făcută ”statelor africane și țărilor în curs de dezvoltare”.

Citiți și Raport ECFR: Cum își construiește China influența în țările Europei, inclusiv în România

Totodată, o analiză realizată de Mercator Institute for China Studies precizează că principalele rute de influență ale Chinei, la nivelul politicilor publice și al investițiilor directe în infrastructură, trec prin Europa de Est și de Sud-Est.

În harta respectivă România este menționată la capitolul unui mix de influențe ale Beijingului în societatea civilă, politică și mass-media.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.