Connect with us

INTERNAȚIONAL

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că este interesat să se întâlnească din nou cu Donald Trump doar daca SUA renunță la politicile ostile

Published

on

@White House/ Twitter

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că este interesat să se întâlnească din nou cu Donald Trump numai dacă Statele Unite ale Americii au atitudine corectă, a declarat acesta, sâmbătă, pentru presa de stat a regimului, după ce chiar președintele american lansase această idee cu puțin timp în urmă, informează Agerpres.

Kim a spus că  eșecul discuțiilor cu SUA a ridicat riscul revenirii la tensiunile din trecut și că va aștepta ,,până la sfârșitul acestui an” pentru ca SUA să decidă, potrivit agenției de știri KCNA, citată de The Guardian.

,,Este necesar ca SUA să înceteze cu modul de calcul actual și să vină la noi cu un nou calcul”, a declarat Kim într-un discurs adresat vineri în cadrul Adunării Populare Supreme.

Trump și Kim s-au întâlnit de două ori, la Hanoi în februarie și la Singapore, în iunie, încercând să construiască un fundal de bunăvoință reciprocă, însă nu au convenit asupra unui plan de ridicare a sancțiunilor în schimbul abandonării de către Coreea de Nord a programelor sale nucleare.

La un summit cu președintele sud-coreean, Moon Jae-In, de joi la Washington, Trump și-a exprimat dorința de a organiza un al treilea summit cu Kim, dar a declarat că Washingtonul nu va renunța la  sancțiunile în vigoare contra Pyongyang-ului. Totuși, președintele american a adăugat că se opune oricăror înăspriri suplimentare și a punctat faptul că a încetat planificarea unor noi măsuri, relatează sursa citată mai sus.

,,Vom discuta aceste întâlniri potențiale, întâlniri ulterioare cu Coreea de Nord și Kim Jong-un”, a afirmat Trump în cadrul Biroului Oval, la începutul discuțiilor cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in. ,,Mă bucur de summituri, îmi place să fiu alături președintele Partidului Muncitoresc”, a spus el despre Kim care, în opinia sa este ,,o persoană pe care am ajuns să o cunosc foarte bine și să o respect și într-adevăr cred că în timp se vor întâmpla multe lucruri extraordinare. Cred că Coreea de Nord are un potențial extraordinar”.

Deși Trump a declarat joi că este deschis să se întâlnească cu Kim, în discursul său de vineri, liderul nord-coreean a declarat că rezultatul summitului de la Hanoi l-a forțat să pună în discuție strategia de implicare internațională și dezvoltare economică, pe care a îmbrățișat-o anul trecut.

,,Cel de-al doilea summit al RPDC-SUA de la Hanoi, din februarie, a ridicat întrebări serioase dacă pașii pe care i-am luat în baza deciziei noastre strategice au fost corecți și ne-a dat un sentiment de precauție cu privire la faptul că SUA chiar ar încearca să îmbunătățească relația cu RPDC” a spus Kim, folosind inițialele întregului nume al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

La Hanoi, SUA au venit cu ,,planuri complet nerealiste” și ,,nu erau într-adevăr pregătiți să stea cu noi față în față și să rezolve problema”, a mai spus Kim. ,,Prin acest tip de gândire, SUA nu vor putea să ne miște câtuși de puțin, chiar dacă ar sta la discuții cu noi pentru sute sau mii de ori și tot nu ar putea să obțină ceea ce vor”, a afirmat liderul nord-coreean.

Kim a spus că relația sa personală cu Trump este încă bună, dar că nu este interesat de un al treilea summit dacă ar fi doar o repetare a celui de la Hanoi.

,,Statele Unite au spus recent că se gândesc din nou la un al treilea summit RPDC-SUA și au trimis spre rezolvarea problemelor prin dialog”, a continuat Kim. ,,Dar ei continuă să ignore baza noilor relații dintre RPDC și SUA, inclusiv renunțarea la politicile ostile și la credința eronată că, dacă ne presează la maxim, pot să ne supună”. Actuala politică americană de sancţiuni şi presiuni este, în opinia sa, “ca şi cum ai încerca să stingi un incendiu cu ulei”, relatează Agerpres.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Studenții români se pot înscrie în programul bursier ”Fulbright Student” pentru a studia în SUA în anul academic 2021-2022

Published

on

© Fulbright-Facebook

Comisia Fulbright Româno-Americană a deschis competiția de burse Fulbright Student pentru anul academic 2021-2022. Candidaturile pot fi depuse online până la 11 mai 2020.

Bursele ”Fulbright Student” se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților aflați în an final, dar și doctoranzilor români de la toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice.

Mai multe detalii despre Fulbright Student Award se găsesc aici.

© Fulbright-Facebook

Pentru a aplica la acest program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă cetățenie română, să dețină diplomă de licență/ să fie în ultimul an la studii de licență, master sau doctorat și să cunoască limba engleză la un nivel avansat. Programul are o durată de un an academic (9 luni, începând cu luna august a anului 2021).

Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze formularul de înscriere, în cadrul căruia vor include trei scrisori de recomandare din partea unor profesori sau specialiști recunoscuți în România sau în străinătate, precum și varianta scanată a diplomei de licență/masterat/doctorat, însoțită de traducerea acesteia. Toate aceste documente trebuie trimise până la 11 mai 2020.

Câștigătorii competiției Fulbright Student Award vor beneficia de următoarele facilități: transport gratuit, plata taxelor de studiu în limita bugetului stabilit, cărți și alte materiale de studiu, asigurare medicală și o bursă pentru anul academic 2021-2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending