Connect with us

S&D

Liderul PES, Serghei Stanishev: Doar o resetare economică și socială va scoate Europa din criza provocată de pandemia COVID-19

Published

on

© Party of European Socialists

Doar o resetare economică și socială va scoate Europa din această criză, a transmis sâmbătă familia social-democrată europeană (Partidul Socialiștilor Europeni – PES) la un eveniment al Partidului Laburist Olandez (PvdA), la Amsterdam.

Cu doar câteva luni înainte de alegerile generale din Olanda, liderul PvdA, Lodewijk Asscher, a reunit experți, academicieni de frunte, politicieni progresiști ​​și membri ai publicului la o conferință numită Reset!, desfășurată simultan online și la Amsterdam.

Pe ordinea de zi: resetarea societății pentru a asigura echitatea și durabilitatea.

Laureatul Premiului Nobel, Joseph Stiglitz, economista Ann Pettifor, președintele PES Sergei Stanishev, deputații Paul Tang, Brando Benifei și Miapetra Kumpula-Natri, secretarul general al tinerilor socialiști europeni, Ana Pirtskhalava, și mulți alți sindicaliști, academicieni și progresiști ​​au contribuit la dezbaterea amplă.

Reset! a trasat răspunsuri progresive la marile provocări cu care se confruntă Europa și Țările de Jos: realizarea unei societăți digitale echitabile, sprijin pentru cei rămași în urmă din punct de vedere economic, reducerea decalajelor regionale, politica industrială, viitorul tinerilor, strategii pentru orașe, justiția fiscală și tranziția verde .

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„O resetare este exact ceea ce au nevoie Europa și Olanda. Trebuie să relansăm economiile noastre și să avem o creștere durabilă care să susțină obiectivele noastre climatice, digitale, regionale și de justiție socială. Deficiențele activității de zi cu zi au fost expuse de COVID-19. Importanța serviciilor publice de calitate, a protecției sociale și a sprijinului guvernamental sunt și mai clare astăzi. Acestea sunt, de asemenea, politici emblematice ale familiei noastre politice – și ar trebui să inspire calea de urmat. Astăzi, familia progresistă s-a unit pentru a susține această agendă. Suntem gata să facem acest lucru în Olanda și în toată Europa.”

Președintele PES a vorbit, de asemenea, despre importanța Pactului Ecologic Europeqn, abordarea progresistă pentru tranziția justă și rolul decisiv al vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans.

Serghei Stanishev a mai adăugat:

„Un progresist olandez, Frans Timmermans, conduce eforturile pentru a oferi continentului nostru un viitor durabil. Mulțumită lui Frans, avem un Pact Ecologic European puternic care va lupta împotriva schimbărilor climatice, va proteja natura, va face economia noastră durabilă și nu va lăsa pe nimeni în urmă. Frans și PvdA promovează o Europă mai echitabilă și mai durabilă. ”

Evenimentul a fost organizat de PvdA, în parteneriat cu Partidul Socialiștilor Europeni (PES), Grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) și Fundația pentru Studii Progresive Europene (FEPS).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

S&D

Grupul S&D din PE consideră că elevii ar trebui să revină în clase, dacă situația epidemiologică o va permite: Interacțiunea socială, esențială pentru dezvoltarea tinerilor

Published

on

© Ministerul Educației Naționale/ Facebook

Grupul S&D din Parlamentul European consideră că elevii ar trebui să reia cursurile în format fizic, dar doar atunci când va fi sigur din punct de vedere epidemiologic.

”Adolescenții și copiii se numără printre grupurile cele mai afectate de izolare. Pe parcursul acestor luni, învățarea de la distanță a reprezentant un instrument esențial pentru a continua studiile în siguranță, scoțând în același timp la iveală lacunele din domeniul digital ce i-au împiedicat pe mulți să își continue studiile. În același timp, după o lungă perioadă de timp în care tinerii au fost închiși în casă, nu doar efectele asupra educației ridică îngrijorări, dar și impcatul psihologic”, a semnalat grupul S&D din Parlamentul European.

Acesta a punctat că ”școala nu este doar un loc de învățare, ci și un spațiu de dezvoltare personală. Interacțiunile sociale între colegi sunt fundamentale pentru dezvoltarea personalității tinerilor și pentru bunăstarea psihologică. Le spunem elevilor că suntem alături de ei și că vom continua să punem nevoile în centrul agendei europene”, a completat grupul S&D din Parlamentul European.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu: Există bani de la UE pentru desfășurarea campaniei de vaccinare anti-COVID, astfel încât să fie ridicată presiunea de pe bugetele autorităților locale

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook
Succesul campaniei de vaccinare depinde de sprijinul financiar al Guvernului către autoritățile locale, spune fostul comisar european Corina Crețu, actualmente eurodeputat, subliniind, totodată, că există oportunități de finanțare de la Uniunea Europeană pentru statele membre în vederea desfășurării fără probleme a vaccinării, potrivit unui mesaj pe Facebook. 
În acest context, ea subliniază că există o presiune foarte mare asupra bugetelor locale pentru organizarea centrelor de vaccinare și consideră că relația dintre autoritățile centrale și cele locale trebuie revizuită pentru ca cele din urmă să primească mai multă susținere financiară. 

‼️ Pentru succesul campaniei de vaccinare, e absolut obligatoriu ca autoritățile locale din România să fie susținute…

Posted by Corina Creţu on Monday, 11 January 2021

„Pentru succesul campaniei de vaccinare, e absolut obligatoriu ca autoritățile locale din România să fie susținute financiar de către Guvern. Există fonduri europene care pot oferi acest sprijin, dar depinde de fiecare țară în parte cum înțelege să le folosească. E regretabil faptul că autoritățile locale nu beneficiază de suficient sprijin financiar din partea Guvernului României în campania de vaccinare anti-COVID. Solicitarea Asociației Municipiilor din România de a beneficia de resurse financiare pentru a organiza centrele de vaccinare este cât se poate de firească, în condițiile în care presiunea asupra bugetelor locale e foarte mare. Cred că trebuie reevaluată relația dintre Guvern și autoritățile locale, care sunt îndreptățite – mai ales în astfel de situații – la mai multă susținere financiară”, punctează Corina Crețu. 
Fostul comisar european amintește că „bani există, Uniunea Europeană pune la dispoziția Statelor Membre sprijin financiar consistent pentru ca sistemele de sănătate să desfășoare fără probleme vaccinarea”.  În acest sens, explică Corina Crețu, poate fi folosit Mecanismul de Recuperare și Reziliență, dar există și fondurile Politicii de Coeziune (Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR și Fondul Social European Plus – FSE+), precum și programul REACT-EU. Toate acestea pot oferi finanțare Statelor Membre pentru a gestiona actuala criză.
„Sper ca Guvernul României să înțeleagă faptul că există aceste oportunități de finanțare, astfel încât să ridice presiunea de pe autoritățile locale și să își asume responsabilitatea pe care o are, așa cum fac toate Guvernele din Europa”, mai spune eurodeputatul român, atrăgând atenția că „un management defectuos al acestei campanii va genera și mai mult scepticism cu privire la vaccinare”.
În acest context, ca membru al Parlamentului European, Corina Crețu asigură că va depune t„oate eforturile pentru a face cunoscute aceste posibilități la nivelul României – pentru că sunt în beneficiul tuturor, indiferent de culoare politică”. 

Continue Reading

S&D

Grupul S&D din PE consideră că nu este ”responsabilitatea platformelor digitale să reglementeze democrația, ci a instituțiilor”: Giganții IT trebuie să se respecte legislația noastră, nu invers

Published

on

©Socialists and Democrats Group in the European Parliament/ Facebook

Grupul S&D din Parlamentul European să stabilească reguli clare pentru a prezerva democrația, interesul public și libertățile cetățenilor.

Într-un mesaj care face referire la recentele decizii ale platformelor media de a suspenda conturile președintelui american Donald Trump de pe rețelele de socializare, grupul S&D semnalează că giganții IT nu au ”atribuțiile de a reglementa democrația”.

”Cum ar fi dacă managerul supermarketului local ar decide ce trebuie să mănânci în fiecare zi? Este același lucru și în cazul rețelelor de socializare. Managerii acestora decid cu ce informații să vă hrănească în fiecare zi. Evenimentele recente din Statele Unite au evidențiat enorma putere pe care rețelele de socializare o au. Sunt necesare mai mult ca niciodată noi reguli pentru a combate răspândirea știrilor false și a garanta libertatea de exprimare. În vreme ce gestionarea modului în care Trump s-a folosit de rețele de socializare reprezintă o măsură bună, este îngrijorător să oferim atâta putere de cenzură companiilor private precum Facebook sau Twitter”, explică grupul S&D din Parlamentul European.

Acesta consideră că nu este ”responsabilitatea platformelor digitale să reglementeze democrația, ci a instituțiilor. Recentul act legislativ privind serviciile digitale prezentat de Comisia Europeană reprezintă un prim pas, dar sunt încă multe de făcut. Dorim ca instituțiile europene să stabilească reguli clare pentru a prezerva democrația, interesele publice și libertățile cetățenilor. Nu Europa trebuie să se adapteze la regulile fixate de giganții IT, ci aceste companii trebuie să se adapteze și să respecte legislația nostră”, a mai spus grupul S&D din Parlamentul European.

După violenţele produse miercuri în urma intrării simpatizanţilor săi în clădirea Capitoliului, reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi pe contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.

Donald Trump a promis că nu va fi redus la tăcere. Acesta a anunțat că ar putea lansa o nouă platformă concurentă şi că negociază cu diferite alte site-uri.

Decizia platformelor de socializare a provocat un val de reacții, inclusiv din partea Comisiei Europene și cancelarului german, Angela Merkel, aceasta din urmă calificând măsura drept ”problematică”.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL6 mins ago

SUA: Administrația Trump și viitoarea administrație Biden cer eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi și acuză Rusia că vrea să-l aducă la tăcere pe liderul opoziției

POLITICĂ13 hours ago

România, printre primele țări UE și NATO care condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi la Moscova: Represiunea este complet nedemocratică

Dacian Cioloș14 hours ago

Aleksei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. Liderul Renew Europe Dacian Cioloș condamnă “arestarea mișelească” a opozantului rus

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Maia Sandu a discutat la Bruxelles cu Laura Codruța Kövesi despre o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Parlamentul European, prima sesiune plenară din acest an. Recentele violențe asupra Congresului SUA, prioritățile președinției portugheze a Consiliului UE și evoluțiile privind vaccinul anti-COVID, principalele teme dezbătute

ROMÂNIA18 hours ago

A cincea tranșă de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sosește luni în România. Cele 87.750 de noi doze, distribuite în țară

U.E.18 hours ago

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

U.E.19 hours ago

Franța se declară ”reticentă” cu privire la introducerea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Este prematur să vorbim de o hârtie

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) investighează cauzele care au condus la separarea în două zone a rețelei electrice europene interconectate

U.E.21 hours ago

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, videoconferină cu ministrul Justiției, Stelian Ion: Susținem reforma justiției din România. Succesul României înseamnă succesul UE, în ansamblu

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.6 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending