Connect with us

ROMÂNIA

Liderul PNL, Ludovic Orban, la Forumul Educației 2019: Economia României a pierdut miliarde de euro din cauza incapacității de corelare a cererii de pe piața muncii cu profilurile școlare pe diferite categorii

Published

on

Economia României a pierdut miliarde de euro din cauza incapacității de corelare a cererii de pe piața muncii cu profilurile școlare pe diferite categorii, a spus președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, în cadrul intervenției sale de la Forumul Educației 2019, eveniment organizat sub egida proiectului ,,România Educată”, lansat în 2018 de Administrația Prezidențială.

Liderul PNL a vorbit în acest context despre programa școlară și adaptarea acesteia la cererea de pe piața forței de muncă, subliniind că formarea profesională dobândită în școli trebuie să își găsească o aplicare în practică.

,,Vă voi spune câteva cuvinte și despre ceea ce înseamnă programa școlară și mai ales, de adaptare a sistemului de educație din România la cererile de pe piața muncii. Să nu ne facem că nu știm, deși în lege se spune foarte clar că cifra de școlarizare se stabilește după consultarea după mediul de afaceri și cu autoritățile locale, în realitate această consultare este formală și de cele mai multe ori cifra de școlarizare se stabilește pur și simplu în mod inerțial, mai ales pe baza cadrelor didactice titularizate care există în fiecare localitate, fără niciun fel de adaptare, fără niciun fel de mobilitate, fără să se țină cont de nevoile reale. Dacă într-o localitate există o investiție în care este nevoie de strungari, de frezori sau de prelucrători prin așchiere sau ai nevoie de confecționeri metalici, trebuie să dezvolți caste profesionale în aceste meserii, nu poți să ții confecționeri numai pentru că ai profesori sau instructori care să-i învețe meseria la școala profesională”, a precizat Ludovic Orban.

Aceasta a mai spus că economia României a pierdut miliarde de euro din cauza incapacității de corelare a cererii de pe piața muncii cu profilurile școlare pe diferite categorii. În acest sens, investitorii nu sunt atrași să investească într-o piață în care nu găsesc corespondent profesional pentru activitatea de care sunt interesați.

,,Relansarea învățământului profesional și tehnic este fundamentală pentru România, de 15 ani. Au ieșit extrem de puțini meseriași, la ora actuală dai cu tunul ca să găsești meseriași de calitate, oameni cu pregătire, în toate domeniile de activitate. Absența acestor meseriași este o frână în calea dezvoltării economice. Degeaba lansăm noi un program de reindustrializare a României, de atragere a investițiilor, de dezvoltarea de capacități, sigur, plecând de la resursele pe care le are România și de la priceperea înmagazinată de-a lungul timpului, dacă mâna de lucru din România, dacă școlile profesionale, dacă școlile tehnologice nu generează meseriile care sunt căutate pe piață și care sunt căutate de cei care vor să investească în România. România a pierdut miliarde de euro, posibile investiții care puteau să asigure dezvoltarea economică a României, tocmai pentru că nu am reușit să corelăm într-un fel cererea actuală și viitoare de pe piață cu profilurile școlare pe diferitele categorii”, a adăugat Orban.

Nu în ultimul rând, liderul PNL a mai vorbit și despre instituțiile de învățământ superior apărute după Revoluție și care, în loc să producă calitate, produc cantitate de diplome care nu asigură profesionalismul necesar pe piața forței de muncă extrem de competitivă. 

,,O să spun un lucru care poate n-o să le placă la unii, s-au fabricat universități prin decizii politice, atât universități de stat cât și universități private, pe bandă rulantă, după Revoluție și din păcate, mulți dintre cei pe care îi vedem astăzi în capul trebii sunt produsele acestor universități, cu diplome făcute pe puncte de oameni care nici măcar nu au trecut pe la cursuri, de oameni care faultează limba română în fiecare apariție publică, de oameni care nu au o minimă înzestrare intelectuală și un minim bagaj de cunoștințe care să le permită să înțeleagă un fenomen de ansamblu dintru-un domeniu sau altul al societății. Trebuie să readucem competența, meritocrația, trebuie să readucem profesionalismul în toate sectoarele publice din România, iar misiunea principală în acest proces de readucere a României într-o situație de normalitate, îi aparține în primul rând sistmului de educație, iar în ceea ce ne privește pe noi este preocuparea noastră de căpătâi”, a punctat Ludovic Orban.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Reprezentanții românilor din diaspora cer intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votstrainatate.ro, unde doar 20.000 de cetățeni s-au înregistrat pentru a vota la prezidențiale

Published

on

© Autoritatea Electorală Permanentă

Reprezentanţii românilor din diaspora au solicitat intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votstrainatate.ro cu prilejul unei discuţii purtate, luni, cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, informează AEP într-un comunicat. Totodată, până în prezent, peste 20.000 de români s-au înscris pentru a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie, cu 22 de zile înainte de expirarea termenului limită, scadent la 11 septembrie.

Mituleţu-Buică a avut luni o întâlnire cu membri ai unora dintre cele 29 de asociaţii civice semnatare ale scrisorii deschise pe tema votului prin corespondenţă, eveniment dublat de o videoconferinţă cu reprezentanţi ai acestor organizaţii aflaţi în diverse ţări europene.

“Mesajul central al membrilor asociaţiilor civice a fost determinarea acestora de a continua să se implice în campania de informare a alegătorilor şi de a acţiona în parteneriat cu AEP şi MAE pentru a disemina informaţiile privind modalităţile de vot pe care le au la dispoziţie românii din afara ţării, dar şi pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către unele categorii profesionale cu ocupaţii itinerante. Astfel, potrivit reprezentantei asociaţiei Voluntari în Europa, Adriana Mureşan, circa 140.000 de şoferi români de TIR, care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, sunt în tranzit prin Europa şi nu pot preconiza unde se vor afla în perioada alegerilor prezidenţiale, motiv pentru care solicită organizarea unor secţii de votare accesibile, cum ar fi în parcări sau la puncte de trecere a frontierei”, se arată într-un comunicat al AEP, potrivit Agerpres.

La întâlnirea şi videoconferinţa organizate la sediul AEP au participat reprezentanţi ai următoarelor asociaţii civice: Voluntari în Europa, Rezist West Midlands şi Warwickshire, Platforma România 100, Expert Forum, Rezistenţa din Diaspora, Rezist Lyon, Mişcarea Civică Diaspora Austria, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntar Londra, Aradul Civic şi #activAG Piteşti.

La discuţii au fost prezenţi şi oficiali din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit contorizării efectuate pe www.votstrainatate.ro, până marți, 20 august, ora 12:01, 20.271 de români s-au înregistrat pentru a vota la alegerile prezidențiale. Dintre aceștia, 10.164 au optat pentru a vota la o secție de votare din străinătate și 10.107 au preferat votul prin corespondență.

Citiți și
AEP recomandă românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență. Care sunt pașii
AEP: Începând de astăzi, românii din străinătate se pot înregistra online pentru a vota la alegerile prezidențiale

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la data de 11 septembrie 2019, ora 23:59:59.

Românii din străinătate vor vota pentru preşedintele României pe 8, 9 şi 10 noiembrie şi, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, pe 22, 23 şi 24 noiembrie.

 

Continue Reading

POLITICĂ

Donald Trump și Klaus Iohannis se întâlnesc în această seară la Casa Albă. Care este agenda discuțiilor dintre cei doi lideri

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit marţi, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, la doi ani și două luni distanță de când a devenit primul lider din Europa Centrală și de Est primit de Donald Trump în Biroul Oval.

Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va sosi la Casa Albă la ora 14:00 (21:00, ora României), unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, şi va semna în Cartea de Onoare.

După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, de la ora 14:10 (21:10, ora României) convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Pe agenda oficială nu figurează, pentru moment, nicio conferință de presă a celor doi lideri.

Sub umbrela politică a Parteneriatului Strategic bilateral și în marcajul simbolisticii a 30 de ani de la prăbușirea comunismului și a 15 ani de la aderarea României la NATO, primirea președintelui Klaus Iohannis de către Donald Trump are două componente: una majoră și directă fiind subiectele prioritare din aria securității, relației economice și energiei și o a doua subînțeleasă și indirectă, anume consolidarea poziției fruntașe a lui Klaus Iohannis în cursa electorală pentru nou mandat prezidențial.

Mizele vizitei la Washington au fost prefațate de însuși șeful statului într-o discuție informală avută cu jurnaliștii săptămâna trecută, agenda fiind dominată în întregime de relația strategică bilaterală cu accent pe dimensiunile securitate, economie, energie, dar și pe alte dosare bilaterale.

Referitor la spectrul larg al vizitei sale la Washington, președintele Iohannis a spus căeste o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”.

Puteți citi pe larg despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă (19-20 august 2019)

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: Pietonii și bicicliștii români, cei mai predispuși cetățeni ai Uniunii Europene la accidentele mortale din trafic

Published

on

© Imagine de Michael Gaida de la Pixabay

Pietonii și bicicliștii români sunt cei mai predispuși accidentelor mortale față de restul cetățenilor Uniunii Europene.

Potrivit unei statistici Eurostat, România este pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul bicicliştilor care au decedat în accidente rutiere raportat la totalul populaţiei, cu 10 decese la un milion de locuitori în anul 2017, la polul opus situându-se Cipru şi Luxemburg cu niciun deces.

Media la nivelul UE este de 3,9 decese la un milion de locuitori.

© Eurostat

De asemenea, datele Eurostat mai arată că rata de decese în rândul pietonilor în cazul accidentelor rutiere este cea mai mare în România (37 decese la un milion de locuitori), iar cea mai scăzută în Danemarca (trei decese la un milion de locuitori).

Numărul de decese înregistrate în accidentele de circulație rutieră în Uniunea Europeană (UE) este estimat la aproximativ 25 000 în 2017, ceea ce corespunde la 50 de accidente mortale la un milion de locuitori. Numărul anual de decese pe drumurile UE a fost de aproximativ de 25 000 în 2013, față de 43 000 în 2007.

Decesele provocate cu autoturismele în trafic au reprezentat aproape jumătate (46%) din totalul accidentelor rutiere fatale în 2017, urmate de decesele  pietonilor (21%), motocicliștilor (15%), bicicliștilor (8%) și decese care implică alte forme de transport rutier (10%).

În statele membre ale UE, Bulgaria ocupă primul loc în categoria accidentelor pe șosea, și anume 64 de decese la un milion de locuitori (date din 2016), iar Malta are o rată de 6 ori mai mică, și anume 11 decese la un milion de locuitori.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending