Connect with us

ROMÂNIA

Liderul PNL, Ludovic Orban, la Forumul Educației 2019: Economia României a pierdut miliarde de euro din cauza incapacității de corelare a cererii de pe piața muncii cu profilurile școlare pe diferite categorii

Published

on

Economia României a pierdut miliarde de euro din cauza incapacității de corelare a cererii de pe piața muncii cu profilurile școlare pe diferite categorii, a spus președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, în cadrul intervenției sale de la Forumul Educației 2019, eveniment organizat sub egida proiectului ,,România Educată”, lansat în 2018 de Administrația Prezidențială.

Liderul PNL a vorbit în acest context despre programa școlară și adaptarea acesteia la cererea de pe piața forței de muncă, subliniind că formarea profesională dobândită în școli trebuie să își găsească o aplicare în practică.

,,Vă voi spune câteva cuvinte și despre ceea ce înseamnă programa școlară și mai ales, de adaptare a sistemului de educație din România la cererile de pe piața muncii. Să nu ne facem că nu știm, deși în lege se spune foarte clar că cifra de școlarizare se stabilește după consultarea după mediul de afaceri și cu autoritățile locale, în realitate această consultare este formală și de cele mai multe ori cifra de școlarizare se stabilește pur și simplu în mod inerțial, mai ales pe baza cadrelor didactice titularizate care există în fiecare localitate, fără niciun fel de adaptare, fără niciun fel de mobilitate, fără să se țină cont de nevoile reale. Dacă într-o localitate există o investiție în care este nevoie de strungari, de frezori sau de prelucrători prin așchiere sau ai nevoie de confecționeri metalici, trebuie să dezvolți caste profesionale în aceste meserii, nu poți să ții confecționeri numai pentru că ai profesori sau instructori care să-i învețe meseria la școala profesională”, a precizat Ludovic Orban.

Aceasta a mai spus că economia României a pierdut miliarde de euro din cauza incapacității de corelare a cererii de pe piața muncii cu profilurile școlare pe diferite categorii. În acest sens, investitorii nu sunt atrași să investească într-o piață în care nu găsesc corespondent profesional pentru activitatea de care sunt interesați.

,,Relansarea învățământului profesional și tehnic este fundamentală pentru România, de 15 ani. Au ieșit extrem de puțini meseriași, la ora actuală dai cu tunul ca să găsești meseriași de calitate, oameni cu pregătire, în toate domeniile de activitate. Absența acestor meseriași este o frână în calea dezvoltării economice. Degeaba lansăm noi un program de reindustrializare a României, de atragere a investițiilor, de dezvoltarea de capacități, sigur, plecând de la resursele pe care le are România și de la priceperea înmagazinată de-a lungul timpului, dacă mâna de lucru din România, dacă școlile profesionale, dacă școlile tehnologice nu generează meseriile care sunt căutate pe piață și care sunt căutate de cei care vor să investească în România. România a pierdut miliarde de euro, posibile investiții care puteau să asigure dezvoltarea economică a României, tocmai pentru că nu am reușit să corelăm într-un fel cererea actuală și viitoare de pe piață cu profilurile școlare pe diferitele categorii”, a adăugat Orban.

Nu în ultimul rând, liderul PNL a mai vorbit și despre instituțiile de învățământ superior apărute după Revoluție și care, în loc să producă calitate, produc cantitate de diplome care nu asigură profesionalismul necesar pe piața forței de muncă extrem de competitivă. 

,,O să spun un lucru care poate n-o să le placă la unii, s-au fabricat universități prin decizii politice, atât universități de stat cât și universități private, pe bandă rulantă, după Revoluție și din păcate, mulți dintre cei pe care îi vedem astăzi în capul trebii sunt produsele acestor universități, cu diplome făcute pe puncte de oameni care nici măcar nu au trecut pe la cursuri, de oameni care faultează limba română în fiecare apariție publică, de oameni care nu au o minimă înzestrare intelectuală și un minim bagaj de cunoștințe care să le permită să înțeleagă un fenomen de ansamblu dintru-un domeniu sau altul al societății. Trebuie să readucem competența, meritocrația, trebuie să readucem profesionalismul în toate sectoarele publice din România, iar misiunea principală în acest proces de readucere a României într-o situație de normalitate, îi aparține în primul rând sistmului de educație, iar în ceea ce ne privește pe noi este preocuparea noastră de căpătâi”, a punctat Ludovic Orban.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

MAE: Un angajat al Ambasadei României la Washington, testat pozitiv cu COVID-19

Published

on

Un membru al personalului Ambasadei României la Washington a fost testat pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, starea de sănătate a persoanei este bună şi se află sub supraveghere medicală.

Au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivului misiunii diplomatice şi membrii de familie.

Totodată, MAE precizează că, pentru perioada următoare, activitatea uzuală a Ambasadei României în Statele Unite ale Americii va fi adaptată pentru limitarea expunerii celorlalţi membri ai misiunii, fiind întreprinse toate măsurile necesare de distanţare socială şi autoizolare impuse de această situaţie, activităţile curente în mediul online fiind menţinute.

Statele Unite ale Americii au înregistrat duminică 59.747 de noi cazuri de coronavirus şi 442 de decese legate de COVID-19 în 24 de ore, conform bilanţului zilnic al Universităţii Johns Hopkins. Numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 3.301.820, iar numărul deceselor, la 135.171, conform bilanțului.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cu o zi înainte de Ziua Franței, premierul Ludovic Orban subliniază ”întreaga disponibilitate a Guvernului pentru consolidarea Parteneriatului strategic franco-român, prin dialog constant şi eficient”

Published

on

©Guverul României/ Facebook

Premierul Ludovic Orban a participat luni, în regim de videoconferință, la masa rotundă ”Grand Matinal Digital”, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), în contextul celebrării parteneriatului economic franco-român, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, informează Guvernul României printr-o postare pe pagina de Facebook.

La dezbatere a participat și ambasadorul Franței, Michèle Ramis.

Conform sursei citate, discuţiile s-au concentrat pe necesitatea măsurilor de relansare post-pandemie COVID-19 la nivelul fiecărei ţări, dar şi în plan european, premierul Orban menţionând cu acest prilej o parte dintre măsurile economice, fiscale şi sociale adoptate în România pentru susţinerea mediului de afaceri şi limitarea efectelor crizei pandemice. Un accent special a fost pus pe continuarea şi susţinerea cooperării franco-române.

”Prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat obiectivul Guvernului în direcţia unei economii competitive, bazată pe investiţii, şi a salutat contribuţia activă de până acum a companiilor franceze în diferite sectoare de activitate din România. (…) Premierul Ludovic Orban i-a asigurat pe reprezentanţii mediului de afaceri francez de întreaga disponibilitate a Guvernului pentru consolidarea Parteneriatului strategic franco-român, prin dialog constant şi eficient”, informează Guvernul.

Potrivit aceleiași surse, reprezentanţii companiilor membre şi partenere CCIFER din domeniul energiei, sănătăţii, financiar-bancar, tehnologiei, agriculturii, culturii, auto, precum şi ai Institutului Francez din România au apreciat modul de acţiune a Guvernului român în gestionarea crizei COVID-19.

Ambasadorul Michele Ramis a declarat, la rândul său, că România este o piaţă dinamică a Uniunii Europene şi a calificat drept atractiv planul de relansare prezentat de premierul Orban pentru perioada următoare, acesta reprezentând o oportunitate şi din punctul de vedere al investitorilor francezi în România, informează Guvernul.

România și Franța au semant la 4 februarie 2008, la București, ”Declarația comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franța și România”, potrivit MAE. 

O Foaie de parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic bilateral a fost semnată la 10 iunie 2016, cu prilejul vizitei de lucru la Paris a premierului României de la acea vreme, Dacian Cioloș. Acest document asigură mecanisme concrete de transpunere în practică a prevederilor Parteneriatului, atât în domeniul afacerilor europene, cât și la nivelul cooperării bilaterale sectoriale.

Ulterior, la 27 noiembrie 2018, preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron au semnat la Paris o declaraţie politică privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, evenimentul prilejuit de vizita șefului statului nostru în Franța pentru a lua parte la evenimentele de inaugurare a Sezonului cultural România-Franţa.

Continue Reading

ROMÂNIA

Institutul Național de Statistică din Italia: Populația Italiei s-a redus cu peste jumătate de milion de locuitori în 5 ani. Peste 1,2 milioane de români trăiesc în această țară, constituind cea mai numeroasă comunitate de străini

Published

on

©Wikipedia

Românii constituie cea mai numeroasă categorie de rezidenți străini în Italia, la considerabilă distanță față de albanezi, ocupanții celei de-a doua poziții, arată Insitutul Național de Statistică din Peninsula Iberică, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Istat constată că populația Italiei s-a redus cu peste o jumătate de milioan de locuitori în cinci ani. Scăderea natalităţii şi creşterea emigraţiei nu au fost compensate de sosirile de cetăţeni străini.

Grupul cel mai numeros de străini rezidenţi în Italia îl formează românii (1,208 milioane), urmaţi de albanezi (441.000), marocani (432.000), chinezi (305.000) şi ucraineni (240.000), toţi aceştia formând aproape jumătate din numărul total al străinilor.

”La 31 decembrie 2019, populaţia rezidentă în Italia era de 60.244.639 de persoane, cu aproape 189.000 mai puţin decât la începutul anului. Faţă de aceeaşi dată din 2014, ea s-a redus cu 551.000 persoane, confirmând menţinerea scăderii demografice care a caracterizat aceşti ultimi cinci ani”, informează Institutul Național de Statistică din Italia care a anunțat un ”nou record negativ de nașteri”, după cel din 2018: doar 420.170, cu circa 19.000 mai puţine în interval de un an.

Instat atrage atenția că în 2019 numărul deceselor l-a depășit cu 214.000 pe cel al nou-născuților. Astfel, populația Italiei prezintă o ”îmbătrânire demografică accentuată”.

 Conform statisticilor, Italia găzduieşte pe teritoriul său cetăţeni de 194 de naţionalităţi, dintre care 50 cu cel puţin 10.000 de rezidenţi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending