PPE
Liderul PPE, Manfred Weber, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat după realegerea președintelui Erdogan
Published
1 year agoon
By
Teodora IonManfred Weber, liderul Partidului Popular European, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat, în urma realegerii lui Recep Tayyip Erdogan în funcția de președinte, anunță DPA, citat de Agerpres.
”Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană”, a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.
Acesta a detaliat care sunt așteptările după victoria electorală a lui Erdogan. ”În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO”, a detaliat Manfred Weber.
Uniunea Europeană și Turcia sunt în dezacord în multe privințe, iar problemele vor persista probabil și după ce Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcția de președinte.
În raportul lor privind Turcia pentru anul 2022, Comisia Europeană a criticat regimul din ce în ce mai autoritar al lui Erdogan. ”Preocupările serioase ale UE cu privire la deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept, a drepturilor fundamentale și a independenței sistemului judiciar nu au fost abordate”, menționează oficialii europeni în documentul mai sus amintit, conform Deutsche Welle.
Mai mult, liderii UE au criticat puternic gesturile amenințătoare ale Turciei față de statele membre Grecia și Cipru, prin încălcări teritoriale repetate ale forțelor aeriene și navale.
De asemenea, UE a solicitat în repetate rânduri autorităților turce să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și să îl elibereze pe activistul Osman Kavala, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2022 pentru că a participat la protestele antiguvernamentale din 2013 din Istanbul.
Cu toate acestea, Turcia rămâne un partener important din punct de vedere strategic în ceea ce privește migrația, protecția climei și securitatea energetică.
Cu armata sa bine echipată, membrul NATO joacă, de asemenea, un rol important în calitate de intermediar al acordului comercial de cereale dintre Rusia și Ucraina.
Să nu uităm că Uniunea Europeană rămâne un partener strategic important pentru Turcia, care invocă deseori importanța unui acord din 2015 care i-a menținut pe sirienii strămutați în interiorul țării, în loc să le permită să treacă în UE. Aproximativ 3,5 milioane de sirieni trăiesc acum în Turcia, care a primit plăți și promisiuni de asistență financiară care se ridică la aproape 9 miliarde de euro (9,65 miliarde de dolari).
În pofida acestui fapt, acordul a fost folosit de Recep Tayyip Erdogan drept monedă de șantaj, deschizând în 2020 pentru scurt timp frontiera Turciei cu Grecia.
Când privește aderarea la UE, Guvernul turc își menține acest obiectiv dacă, potrivit Ministerului de Externe, UE va reuși să rezolve problemele sale interne.
Discuțiile de aderare ar putea fi reluate după alegerile prezidențiale, dar mai întâi Turcia ar trebui să recunoască, cel puțin indirect, Ciprul ca membru al UE. Trupele turcești au ocupat partea de nord a țării timp de aproape 50 de ani.
În 2018, Uniunea Europeană a suspendat efectiv negocierile de aderare cu Turcia, care erau în curs din 2005, dar nu le-a întrerupt complet.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Liderul PPE Manfred Weber consideră că “vremurile politice grele” necesită lideri precum Nicolae Ciucă: România trebuie să continue pe calea unui președinte din partea PNL
Noile norme ale Ungariei de a acorda vize rușilor și belarușilor ar putea ”crea breşe grave pentru înlesnirea activităţilor de spionaj” ale Moscovei, semnalează Manfred Weber
Liderul Grupului PPE, îndemn pentru Parlamentul European: Dacă vreți să apărați democrația, trebuie să votați pentru Ursula von der Leyen
Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Grupului PPE: Voi sprijini crearea unei majorități proeuropene în PE pentru ca extremiștii să nu poată influența deciziile europene
Juncker o sfătuiește pe von der Leyen să nu extindă majoritatea către extrema-dreaptă: Coaliția pro-europeană este suficientă în a garanta un nou mandat
Ursula von der Leyen și PPE revendică șefia Comisiei Europene după câștigarea alegerilor europene: Suntem “ancora de stabilitate”. Vom construi un “bastion” împotriva extremelor
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Siegfried Mureșan a fost reales președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova: Obiectivul meu principal este să o ajutăm să se pregătească pentru aderarea la UE
Published
5 hours agoon
October 3, 2024By
Teodora IonEurodeputatul Siegfried Mureșan a fost reales președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.
”Voi continua să apăr interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor săi în Parlamentul European, așa cum am făcut-o, neîntrerupt, în ultimii 10 ani. Republica Moldova este foarte importantă pentru siguranța Uniunii Europene și este foarte importantă pentru România. Tocmai de aceea, trebuie să-i oferim sprijinul pe care îl merită. Ca președinte al Delegației, obiectivul meu principal este să ajutăm Republica Moldova să fie pregătită de aderarea la Uniunea Europeană și să combată amenințările de securitate din partea Federației Ruse”, a declarat Siegfried Mureșan, după votul care îi asigură un mandat de cinci ani în fruntea Delegației mai sus amintite.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, din funcția de președinte al Delegației, Siegfried Mureșan va co-prezida Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova (CPA), din care fac parte membri ai Parlamentului European și membri ai Parlamentului de la Chișinău. Din partea Parlamentului Republicii Moldova, copreședintă a CPA este deputata Doina Gherman.
În precedentul mandat din perioada 2019-2024, eurodeputatul a adoptat decizii importante pentru sprijinirea Republicii Moldova și a cetățenilor acesteia:
- A adoptat, în Comitetul Parlamentar de Asociere, primul document oficial european care cerea acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova. Declarația noastră a fost votată în martie 2022, iar statutul de țară candidată a fost acordat trei luni mai târziu, în iunie 2022
- Tot în precedentul mandat de președinte al Delegației și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan a inițiat rezoluțiile prin care a cerut și a obținut o decizie favorabilă privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
”În acest nou mandat, obiectivul principal este să lucrăm strâns cu colegii din Parlamentul de la Chișinău pentru a pregăti Republica Moldova de aderarea la Uniunea Europeană. Moldova a început negocierile de aderare, iar Parlamentul Republicii Moldova are rolul extrem de important de a adapta legislația națională la acquis-ul european. Prin munca din CPA, ne vom asigura că Parlamentul Republicii Moldova primește tot sprijinul tehnic din partea colegilor din Parlamentul European în acest demers foarte important”, a anunțat Siegfried Mureșan.
Acesta consideră că Republica Moldova are nevoie ”de mai mult sprijin financiar și tehnic din partea Uniunii Europene pentru a se putea moderniza, pentru a se putea reforma și a fi pregătită de aderare”.
”Voi completa munca de președinte al delegației cu munca mea de negociator-șef al Parlamentului European pentru viitorul Buget multianual al Uniunii Europene post-2027. Mă voi asigura, astfel, că alocăm resurse financiare suficiente pentru a sprijini eforturile Republicii Moldova în drumul său către integrarea în Uniunea Europeană”, a dezvăluit Siegfried Mureșan.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Virgil Popescu și Wopke Hoekstra, comisarul desemnat pentru Climă și Creștere Curată, au convenit să colaboreze pentru a identifica soluții pentru o piață unică energetică veritabilă
Published
2 days agoon
October 1, 2024By
Teodora IonEurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a avut o întâlnire cu comisarul european pentru acțiuni climatice, Wopke Hoekstra, desemnat în Comisia von der Leyen 2.0 pentru a gestiona portofoliul pentru climă, net zero și creștere curată.
Fostul ministru al Energiei a abordat cu oficialul din Comisia Europeană teme precum ”energie nucleară, interconectivitate și modernizarea rețelelor de transport, hidrogenul, gazul natural, investiții în unitățile de producție a energiei hidro și soluțiile de care avem nevoie pentru a evita dependența de China”.
Virgil Popescu a susținut în fața comisarului european că ”sursă de energie curată” este cea nucleară.
”Am agreat să lucrăm în continuare pentru a găsi cele mai bune soluții pentru ca țările UE să folosească gazul natural, cu măsurile necesare de modernizare pentru a polua cât mai puțin”, a menționat Popescu într-un mesaj publicat pe Facebook.
În egală măsură, cei doi au convenit să sprijine ”dezvoltarea infrastructurii și a proiectelor pentru hidrogen, pentru producția de energiei solare și eoliene”.
”Când energia curată va fi predominantă în mixul statelor UE, iar phase-out-ul pentru cărbune va fi finalizat, trebuie să ne asigurăm că nu suntem dependenței de China și că infrastructura de transport este modernizată și pregătită pentru surplusul de energie”, a semnalat eurodeputatul PPE.
Un alt subiect important al discuțiilor a fost cel privind asigurarea unei mai bune interconectivități între Ungaria, Slovacia și Austria pentru a ”nu lăsa loc de speculații pe piața de energie, care au cauzat prețuri crescute”.
”Energia hidro este una dintre soluții, dar din păcate, investițiile în România în acest moment sunt blocate din cauza unor așa ziși <<ong-iști de mediu>>, care însă nu știu ale cui interese le apără, că sigur nu apără interesele naționale. Sper că aceste neînțelegeri vor fi clarificate cu celeritate pentru a putea merge mai departe cu aceste investiții necesare”, a criticat fostul ministru al Energiei.
La finalul întâlnirii, Virgil Popescu și Wopke Hoekstra au convenit să aibă și pe viitor ”dialoguri aplicate pentru a putea rezolva toate provocările cu care ne confruntăm”.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Virgil Popescu pledează pentru o mai bună finanțare a programelor nucleare civile: ”Nu vom avea decarbonizare fără energie nucleară”
Published
2 days agoon
October 1, 2024By
REDACTIAEuroparlamentarul Virgil Popescu, prezent la reuniunea Grupului de Lucru PPE privind bugetul și politicile structurale, a subliniat importanța unei finanțări suplimentare a proiectelor pentru extinderea programelor nucleare civile.
„La invitația colegului meu Siegfried Muresan am participat la reuniunea Grupului de Lucru privind bugetul și politicile structurale alături de europarlamentari din grupul PPE. Discuțiile s-au axat pe stabilirea priorităților bugetare pentru următorul mandat al comisarilor europeni, pentru a reuși să ne atingem țintele și obiectivele europene, dar și cele naționale. De asemenea, am atras atenția asupra faptului că este nevoie de o abordare mai aplicată cu privire la finanțările proiectelor pentru extinderea programelor nucleare civile”, a transmis eurodeputatul liberal într-o postare pe pagina de Facebook.
Potrivit acestuia, în prezent există rezerve cu privire la finanțarea producției de energie nucleară: „Așa cum am mai spus-o, nu vom avea decarbonizare fără energie nucleară.”
„Trebuie să continuăm să dezvoltăm programele nucleare civile pentru a ne asigura că vom atinge securitatea și independența energetică a UE”, a conchis Virgil Popescu în intervenția sa.
La discuții au participat comisarii desemnați Piotr Serafin, comisar desemnat pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică; Christophe Hansen, comisar desemnat pentru Agricultură și Alimentație și Costas Kadis, comisar desemnat pentru Pescuit și Oceane.
Concrete & Design Solutions
“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă
Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția
Trending
- NATO1 week ago
Nicolae Ciucă, la conferinţa “National Security Dialogue” din Elveţia: Sprijinul pentru Ucraina trebuie să crească pentru a împiedica victoria Rusiei. Este necesară o strategie SUA pentru Marea Neagră
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.3 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot