Președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a vorbit miercuri despre cele trei priorități politice ale popularilor europeni privind UE și cetățenii săi, în marja discursului despre Starea Uniunii, susținut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Weber a amintit, în context, că inflația ridicată reprezintă cea mai mare problemă socială actuală care îi afectează pe europeni, în special pe cei mai săraci, soluția fiind generarea de creștere economică și de noi locuri de muncă, pe fundalul unei industrii puternice și competitive. Astfel, liderul PPE a subliniat că prima prioritate a grupului său este competitivitatea, care poate fi valorificată prin noi acorduri comerciale și investiții mai mari în inovare. Aceasta este „calea corectă”, a adăugat Weber.
Politicianul a mai arătat că PPE este un susținător puternic al Pactului Verde, susținând 32 din cele 34 dosare legislative conexe și fiind un „organism al fermierilor” și „partidul zonelor rurale”, care promovează inovarea și productivitatea agricolă în termeni ecologici. De asemenea, Weber a vorbit și despre inovare tehnologică în raport cu China. „Răspunsul nostru pentru a conduce o lume fără CO2 este să inovăm mai mult, nu să ne vindem tehnologiile Chinei. Vrem un Pact Verde european, nu unul chinezesc. Nu vrem să vedem vehicule electrice chinezești beneficiind de abordarea noastră ambițioasă privind clima. Trebuie să gândim mai mult în termeni de afaceri, nu în modele de prohibiție pentru industria noastră. Avem nevoie de locuri de muncă ecologice pentru europeni”, a subliniat acesta.
Totodată, liderul PPE a precizat că „trebuie să fim mai puternici și mai duri în ceea ce privește comerțul, pentru că trebuie să activăm acum instrumentele noastre de apărare comercială”, pentru a construi „o uniune a democrațiilor bazată pe comerț cu Mercosur, Australia, India, Africa și alții”. „Pentru noi, comerțul și valorile merg mână în mână”, a adăugat Weber.
Mai departe, președintele popularilor europeni a afirmat că migrația, în special protecția frontierelor externe și finalizarea Pactului privind Migrația și Azilul, reprezintă a doua prioritate pentru grupul său. În acest sens, Weber a precizat că se bazează pe cooperarea cu vecinii UE, precum Tunisia și Turcia, pentru a combate migrația ilegală, dar și pe majoritatea din Parlamentul European pentru finalizarea acestui dosar.
În cele din urmă, Manfred Weber a vorbit despre etapele următoare ale proiectului european, menționând extinderea bazată pe merite în Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova, și consolidarea unei comunități europene a apărării, ca puncte focale ale celei de-a treia priorități a PPE.
„Abordarea bazată pe merite a procesului de extindere este esențială pentru abordarea noastră față de Balcanii de Vest, Moldova și Ucraina. Trebuie să ne respectăm promisiunile. Dar trebuie să mergem mai departe. De Gasperi știa deja de ce este nevoie pentru un viitor bun. De aceea, a izbucnit în lacrimi atunci când i-au spus în 1954 că a fost respinsă comunitatea europeană de apărare. Cred că trebuie să ne întoarcem la ideea lui De Gasperi. Avem nevoie de o uniune europeană de apărare, de forțe europene unite pe uscat, pe mare și în aer până în 2030. Și toate acestea încorporate într-un NATO consolidat ca un pilon european puternic. Acesta este principalul proiect al generației noastre”, a afirmat liderul PPE.
„Trebuie să arătăm calea. Acesta este cel mai bun medicament împotriva extremiștilor. Nu temerile, furia sau chiar ura trebuie să definească dezbaterea. Viziunea optimistă, valorile și disponibilitatea de a face următorul pas pentru a deveni o adevărată Uniune Europeană reprezintă răspunsul”, a mai subliniat Manfred Weber.
Ursula von der Leyen a susținut miercuri, de la pupitrul democrației europene, cel de-al patrulea său discurs privind starea Uniunii Europene, și ultimul înaintea alegerilor europene din 2024, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii, evenimentul reprezentând și un moment de bilanț înaintea întâlnirii de anul viitor a cetățenilor cu democrația, și anume scrutinul europarlamentar ale cărui rezultate va declanșa formarea noului Parlament European și procesul de numiri a liderilor instituțiilor UE – Comisie, Parlament, Consiliu, Înalt Reprezentant – și a Comisiei Europene în ansamblul său.