Connect with us

PPE

Liderul PPE, Manfred Weber, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat după realegerea președintelui Erdogan

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat, în urma realegerii lui Recep Tayyip Erdogan în funcția de președinte, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană”, a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.

Acesta a detaliat care sunt așteptările după victoria electorală a lui Erdogan. ”În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO”, a detaliat Manfred Weber.

Uniunea Europeană și Turcia sunt în dezacord în multe privințe, iar problemele vor persista probabil și după ce Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcția de președinte.

Citiți și: Liderii instituțiilor UE îl felicită pe președintele Erdoğan pentru obținerea unui nou mandat: UE are un interes strategic în continuarea unei relații de cooperare și reciproc avantajoase cu Turcia

În raportul lor privind Turcia pentru anul 2022, Comisia Europeană a criticat regimul din ce în ce mai autoritar al lui Erdogan. ”Preocupările serioase ale UE cu privire la deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept, a drepturilor fundamentale și a independenței sistemului judiciar nu au fost abordate”, menționează oficialii europeni în documentul mai sus amintit, conform Deutsche Welle.

Mai mult, liderii UE au criticat puternic gesturile amenințătoare ale Turciei față de statele membre Grecia și Cipru, prin încălcări teritoriale repetate ale forțelor aeriene și navale.

De asemenea, UE a solicitat în repetate rânduri autorităților turce să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și să îl elibereze pe activistul Osman Kavala, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2022 pentru că a participat la protestele antiguvernamentale din 2013 din Istanbul.

Cu toate acestea, Turcia rămâne un partener important din punct de vedere strategic în ceea ce privește migrația, protecția climei și securitatea energetică.

Cu armata sa bine echipată, membrul NATO joacă, de asemenea, un rol important în calitate de intermediar al acordului comercial de cereale dintre Rusia și Ucraina.

Să nu uităm că Uniunea Europeană rămâne un partener strategic important pentru Turcia, care invocă deseori importanța unui acord din 2015 care i-a menținut pe sirienii strămutați în interiorul țării, în loc să le permită să treacă în UE. Aproximativ 3,5 milioane de sirieni trăiesc acum în Turcia, care a primit plăți și promisiuni de asistență financiară care se ridică la aproape 9 miliarde de euro (9,65 miliarde de dolari).

În pofida acestui fapt, acordul a fost folosit de Recep Tayyip Erdogan drept monedă de șantaj, deschizând în 2020 pentru scurt timp frontiera Turciei cu Grecia.

Când privește aderarea la UE, Guvernul turc își menține acest obiectiv dacă, potrivit Ministerului de Externe, UE va reuși să rezolve problemele sale interne.

Discuțiile de aderare ar putea fi reluate după alegerile prezidențiale, dar mai întâi Turcia ar trebui să recunoască, cel puțin indirect, Ciprul ca membru al UE. Trupele turcești au ocupat partea de nord a țării timp de aproape 50 de ani.

În 2018, Uniunea Europeană a suspendat efectiv negocierile de aderare cu Turcia, care erau în curs din 2005, dar nu le-a întrerupt complet.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PPE

Siegfried Mureșan a invitat Comisia Europeană să lucreze împreună cu PE pentru revizuirea CFM până la finele anului și a propus începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a invitat Comisia Europeană să lucreze împreună cu Parlamentul European pentru revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 până la finele anului și a propus, totodată, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, în contextul ultimului discurs despre Starea Uniunii al președintei Ursula von der Leyen, înaintea alegerilor europene de anul viitor.

„În primul rând, oricând oamenii au nevoie de sprijin în Europa, sprijinul este furnizat, am arătat acest lucru în timpul pandemiei și în timpul războiului. Unul dintre principalele instrumente pentru a furniza sprijin este Bugetul Uniunii Europene. Ați înaintat o propunere privind revizuirea Cadrului Financiar Multianual deoarece acesta își atinge limitele, trebuie să facă mai mult decât a fost anticipat. Vă invit să lucrăm împreună pentru a face această revizuire înainte de finalul anului pentru a furniza finanțare stabilă pentru următorul an, pentru a putea să facem mai mult pentru apărare, pentru mobilitate militară, pentru oamenii care vin în Europa și au nevoie de sprijin, pentru combaterea migrației ilegale fiindcă orice este ilegal trebuie să fie combătut”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Mai departe, eurodeputatul PPE a arătat că „putem trăi în siguranță în interiorul granițelor doar dacă suntem înconjurați de țări care sunt în siguranță și stabile”. De aceea, el a propus începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.

„Asta nu înseamnă că statele vor adera acum, înseamnă că le vom face mai puternice și mai pregătite de aderare, ceea ce este un lucru bun pentru acele țări și este un lucru bun pentru Uniunea Europeană. Există o largă majoritate în Parlament în susținerea acestui lucru”, a precizat Siegfried Mureșan.

Totodată, acesta a ținut să-i mulțumească șefei Comisiei Europene pentru atenția acordată consolidării competitivității, protecției fermierilor în contextul războiului din Ucraina, precum și pentru sprijinul arătat României la îndeplinirea obiectivului său de aderare la spațiul Schengen.

„Doamnă președintă von der Leyen, mulțumesc foarte mult pentru că ați adus competitivitatea înapoi în inima agendei europene. Acest lucru va face ca economiile noastre să fie mai puternice și ne va permite să protejăm standardele sociale ridicate din Europa. Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați pus fermierii înapoi pe agenda europeană. Fermierii au trebuit să gestioneze mari incertitudini de la invazia Rusiei în Ucraina. Ei au nevoie de tot ajutorul nostru și trebuie să ne asigurăm că cerealele din Ucraina ajung acolo unde este nevoie de ele, în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, și nu inundă piețele din Europa Centrală și de Est și nu devin un risc pentru fermierii din statele membre UE. Mulțumesc, de asemenea, pentru sprijinirea aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Prin aderarea României și Bulgariei, spațiul Schengen va deveni mai puternic, iar Europa, în ansamblu, va fi mai sigură”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Ursula von der Leyen a susținut miercuri, de la pupitrul democrației europene, cel de-al patrulea său discurs privind starea Uniunii Europene, și ultimul înaintea alegerilor europene din 2024, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii, evenimentul reprezentând și un moment de bilanț înaintea întâlnirii de anul viitor a cetățenilor cu democrația, și anume scrutinul europarlamentar ale cărui rezultate va declanșa formarea noului Parlament European și procesul de numiri a liderilor instituțiilor UE – Comisie, Parlament, Consiliu, Înalt Reprezentant – și a Comisiei Europene în ansamblul său.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

SOTEU 2023 | Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din Grupul PPE, cere acceptarea României în Schengen pentru a frânge ascensiunea extremismului: România așteaptă un singur lucru: respectul cuvenit

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European trage atenția asupra curentului extremist care prinde aripi ca urmare a refuzului Austriei de a accepta aderarea României la spațiul Schengen.

Într-o intervenție susținută cu prilejul discursului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind Starea Uniunii, Bogdan a menționat că țara noastră ”așteaptă un singur lucru: respectul cuvenit”.

”Aud cuvinte ca solidaritate, unitate. Care solidaritate? Ce au cerut românii care sunt umiliți pe coridoare marginale în aeroporturi? Ce unitate și egalitate de șanse când românii stau la cozi kilometrice la granițe? Ne-ați hrănit cu iluzii, în timp ce Austria vizează contracte, în vreme ce România așteaptă un singur lucru: respectul cuvenit. Respect și șanse egale. Pentru Europa comună”, și-a exprimat eurodeputatul indignarea.

Acesta a evidențiat faptul că românii sunt ”cetățeni europeni model, responsabili și deschiși, toleranți și muncitori”.

”Am făcut eforturi uriașe și am deschis larg ușile pentru 6 milioane de ucraineni ce fugeau din fața agresiunii lui Putin. Ne punem la grea încercare fermierii noștri rămași cu mii de tone de cereale în hambare sau pe câmp pentru a primi cereale ucrainene ce trebuie să ajungă în nordul Africii și în Europa, însă care rămân în cantități uriașe pe teritoriul României. Ne-am securizat granițele. Tocmai azi dimineață, românii de la granița sudică cu Ucraina au primit mesaje de alertă din cauza bucăților de drone ce cad de pe celălalt mal atacat în rafale de ruși. Nu sunteți capabili să puneți presiune și să-l opriți pe cancelarul Nehammer al Austriei de a umili și sfida o țară cu 23 de milioane de cetățeni europeni”, a fost mesajul acid al lui Rareș Bogdan la adresa colegilor săi.

Din punctul său de vedere, cancelarul austriac ”sfidează și umilește nu doar România, el își bate joc de UE, de voi toți, de la Consiliu până la tine, în mod special, dragă Ursula. Tu, Roberta, Charles Michel, ne faceți promisiuni peste promisiuni, iar noi privim cum România, exemplu al toleranței etnice și religioase, al parteneriatului corect și asumat pentru forțele militare NATO, este bântuită de stafia extremismului, anti-europenismului și intoleranței”, a continuat europarlamentarul.

”Partidele marginale au devenit periculoase din cauza refuzului Austriei de a ne accepta în Schengen și al vostru, de a fi incapabili de a-l convinge pe cancelarul Nehammer că greșește grav față de Europa comună”, a mai spus Rareș Bogdan.

România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spațiul Schengen și trebuie să adere la zona de liberă circulație “fără nicio altă amânare”, a cerut miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta a susținut miercuri ultimul său discurs privind starea Uniunii Europene înainte de alegerile europene.

Cu nouă luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, președinta Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile Comisiei până la sfârșitul mandatului său. Printre temele evidențiate de aceasta s-au aflat: o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, sprijinul continuu al UE pentru Ucraina în războiul împotriva agresiunii Rusiei, securitatea și independența energetică a UE, dubla tranziție verde și digitală a UE, precum și protejarea valorilor fundamentale ale UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

SOTEU2023| Manfred Weber: Valorificarea competitivității, combaterea migrației ilegale și crearea unei comunități europene de apărare sunt prioritățile PPE pentru etapa următoare a proiectului european

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a vorbit miercuri despre cele trei priorități politice ale popularilor europeni privind UE și cetățenii săi, în marja discursului despre Starea Uniunii, susținut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Weber a amintit, în context, că inflația ridicată reprezintă cea mai mare problemă socială actuală care îi afectează pe europeni, în special pe cei mai săraci, soluția fiind generarea de creștere economică și de noi locuri de muncă, pe fundalul unei industrii puternice și competitive. Astfel, liderul PPE a subliniat că prima prioritate a grupului său este competitivitatea, care poate fi valorificată prin noi acorduri comerciale și investiții mai mari în inovare. Aceasta este „calea corectă”, a adăugat Weber.

Politicianul a mai arătat că PPE este un susținător puternic al Pactului Verde, susținând 32 din cele 34 dosare legislative conexe și fiind un „organism al fermierilor” și „partidul zonelor rurale”, care promovează inovarea și productivitatea agricolă în termeni ecologici. De asemenea, Weber a vorbit și despre inovare tehnologică în raport cu China. „Răspunsul nostru pentru a conduce o lume fără CO2 este să inovăm mai mult, nu să ne vindem tehnologiile Chinei. Vrem un Pact Verde european, nu unul chinezesc. Nu vrem să vedem vehicule electrice chinezești beneficiind de abordarea noastră ambițioasă privind clima. Trebuie să gândim mai mult în termeni de afaceri, nu în modele de prohibiție pentru industria noastră. Avem nevoie de locuri de muncă ecologice pentru europeni”, a subliniat acesta.

Totodată, liderul PPE a precizat că „trebuie să fim mai puternici și mai duri în ceea ce privește comerțul, pentru că trebuie să activăm acum instrumentele noastre de apărare comercială”, pentru a construi „o uniune a democrațiilor bazată pe comerț cu Mercosur, Australia, India, Africa și alții”. „Pentru noi, comerțul și valorile merg mână în mână”, a adăugat Weber.

Mai departe, președintele popularilor europeni a afirmat că migrația, în special protecția frontierelor externe și finalizarea Pactului privind Migrația și Azilul, reprezintă a doua prioritate pentru grupul său. În acest sens, Weber a precizat că se bazează pe cooperarea cu vecinii UE, precum Tunisia și Turcia, pentru a combate migrația ilegală, dar și pe majoritatea din Parlamentul European pentru finalizarea acestui dosar. 

În cele din urmă, Manfred Weber a vorbit despre etapele următoare ale proiectului european, menționând extinderea bazată pe merite în Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova, și consolidarea unei comunități europene a apărării, ca puncte focale ale celei de-a treia priorități a PPE.

„Abordarea bazată pe merite a procesului de extindere este esențială pentru abordarea noastră față de Balcanii de Vest, Moldova și Ucraina. Trebuie să ne respectăm promisiunile. Dar trebuie să mergem mai departe. De Gasperi știa deja de ce este nevoie pentru un viitor bun. De aceea, a izbucnit în lacrimi atunci când i-au spus în 1954 că a fost respinsă comunitatea europeană de apărare. Cred că trebuie să ne întoarcem la ideea lui De Gasperi. Avem nevoie de o uniune europeană de apărare, de forțe europene unite pe uscat, pe mare și în aer până în 2030. Și toate acestea încorporate într-un NATO consolidat ca un pilon european puternic. Acesta este principalul proiect al generației noastre”, a afirmat liderul PPE. 

„Trebuie să arătăm calea. Acesta este cel mai bun medicament împotriva extremiștilor. Nu temerile, furia sau chiar ura trebuie să definească dezbaterea. Viziunea optimistă, valorile și disponibilitatea de a face următorul pas pentru a deveni o adevărată Uniune Europeană reprezintă răspunsul”, a mai subliniat Manfred Weber.

Ursula von der Leyen a susținut miercuri, de la pupitrul democrației europene, cel de-al patrulea său discurs privind starea Uniunii Europene, și ultimul înaintea alegerilor europene din 2024, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii, evenimentul reprezentând și un moment de bilanț înaintea întâlnirii de anul viitor a cetățenilor cu democrația, și anume scrutinul europarlamentar ale cărui rezultate va declanșa formarea noului Parlament European și procesul de numiri a liderilor instituțiilor UE – Comisie, Parlament, Consiliu, Înalt Reprezentant – și a Comisiei Europene în ansamblul său.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 min ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.49 mins ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU3 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE16 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending