Connect with us

U.E.

Liderul PPE și candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber: ,,Europa nu are încredere în România din cauza actualului guvern, care a scos statul de pe calea progresului pentru modernizare”

Published

on

România nu se mai află în primul eșicher al dezvoltării europene și este privită cu neîncredere de celelalte state membre din cauza atitudinii actualului guvern care nu apără interesele țării, a declarat liderul PPE în Parlamentul European și candidatul popularilor europeni pentru șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, într-un interviu pentru Digi24. În opinia acestuia, președintele Klaus Iohannis este, în schimb, adevăratul promotor al ,,unei Românii moderne, fără corupție” la nivelul Uniunii Europene. 

În acest context, Manfred Weber spune că mizele pentru alegerile europene din luna mai sunt foarte mari ținând cont de actuala componență a Parlamentului European care prezintă în proporție de o treime eurodeputați naționaliști sau extremiști. De aceea, Weber îndeamnă cetățenii să iasă la vot și să aleagă politicieni care pot lucra cu responsabilitate pentru viitorul lor, dar și împotriva tendințelor populiste și extremiste.

,,În primul rând, o treime dintre actualii eurodeputaţi sunt populişti sau naţionalişti extremişti ceea ce înseamnă că mizele sunt mari. Alegerile din 26 mai sunt decisive pentru viitorul acestui continent. Aşa că primul meu mesaj este: vă rog, mergeţi să votaţi, este foarte important. Al doilea aspect este modul în care putem lupta împotriva acestei mişcări. Răspunsul meu este să fim serioşi, să le arătăm oamenilor că există şi politicieni responsabili care vor progres, spre exemplu, investiţiile făcute din banii contribuabililor europeni în România pentru construirea infrastructurii, renovări, investiţii în sistemul sanitar. Avem nevoie de asta şi încurajez asta şi vreau să sporesc acest ajutor ţinând cont că din cauza Brexitului pierdem bani, dar tot trebuie să investim. Aşadar asta trebuie să facem, să luăm în considerare îngrijorările cetăţenilor”, a spus Weber.

Întrebat de ce există o discrepanță așa mare între atitudinea proeuropeană a cetățenilor români și nivelul de dezvoltare al României, care este una dintre ,,cele mai sărace și poate chiar cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană”, Manfred Weber a declarat că răspunsul are legătură cu atitudinea actualului guvern, care nu apără interesele României și care a scos-o de pe calea progresului pentru modernizare. El a oferit în acest sens exemplul general al stagnării luptei anticorupție, care afectează respectarea statului de drept și menținerea României în afara Spațiului Schengen, dar și exemplul particular al campaniei purtate de guvern împotriva candidatului român pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi

,,România nu mai este în prima linie a dezvoltării europene pentru că se discută atâtea aspecte negative despre România. Şi trebuie să schimbăm această situaţie. Vă dau un singur exemplu. Există un candidat român pentru funcţia de procuror-şef european, adică pentru lupta anticorupţie, pentru un stat modern şi funcţional, până la urmă asta ne dorim cu toţii. Iar Guvernul României este împotriva candidatului român. Deci nu apără interesele României. De aceea consider că aici este o problemă. Iar atitudinea guvernului actual este şi motivul pentru care nu vedem niciun progres în dosarul Schengen. Restul Europei nu are încredere în stat din cauza acestui guvern”, a spus oficialul european.

Potrivit acestuia, președintele României se află în antiteză cu actuaul guvern, fiind un promotor al unui stat modern, în care sunt respectate toate valorile si principiile fundamentale ale funcționării statului de drept în UE.

,,Vreau să-l felicit pe preşedintele Iohannis, în ultimii ani a fost văzut în Europa ca un militant al unei Românii moderne, al unei Românii fără corupţie. De aceea cred că multe probleme au legătură cu guvernul actual”, a mai adăugat Weber.

De altfel, Manfred Weber a mai făcut aceste afirmații și sâmbătă, în cadrul Summitului liderilor locali și Regionali ai PPE, de la București, când spunea că ,,este nevoie de aer proaspăt, de spiritul tânăr al noii generaţii” care să înlocuiască actualul guvern ,,care se gândeşte mult mai mult la interesul liderilor de partid şi mult mai puţin la interesul cetăţenilor români în context european”. Tot atunci a oferit exemplul președintelui Klaus Iohannis  ca fiind ,,liderul care a dat un semnal Uniunii Europene că România poate rămâne un partener de încredere la nivel european”.

Referindu-se la schimbările aduse sistemului juridic din România în ultima vreme, prin controversatele legi ale justiției, liderul popularilor europeni este de părere că țara ,,nu merge în direcţia unui stat modern, un stat care luptă cu tărie împotriva corupţiei”,  existând pericolul ca toate ,,realizările făcute în procesul de aderare la Uniunea Europeană” să fie reversibile. Weber afirmă că ,,trebuie schimbată această situaţie” deoarece ,,independenţa magistraţilor şi lupta împotriva corupţiei sunt elemente-cheie pentru viitorul Europei”.

Manfred Weber a participat sâmbătă, la București, la Summitul liderilor locali și regionali ai Partidului Popular European, cea mai puternică familie politică din cadrul Uniunii Europene. În cadrul evenimentului organizat de Partidul Național Liberal, Manfred Weber a prezentat viziunea sa asupra viitorului UE şi a principalelor linii ale programului Partidului Popular European pentru şefia executivului european.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Siria: Șeful politicii externe a UE atrage atenția că blocul european va lua „toate măsurile necesare” pentru a-şi proteja interesele de securitate

Published

on

© European Union

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene atrage atenția că blocul european va lua „toate măsurile necesare” în considerare pentru a-şi proteja interesele de securitate, în același timp în care subliniază urgența cu care escaladarea militară din jurul oraşului Idlib din Siria trebuie să fie oprită, potrivit unei postări pe Twitter. 

„Există riscul de a aluneca într-o confruntare militară internaţională deschisă majoră”, a scris Borrell pe Twitter, evidenţiind că se produce „o suferinţă umanitară insuportabilă”.

„UE face apel la toate părţile pentru o detensionare rapidă şi îşi exprimă regretul pentru toate pierderile de vieţi omeneşti. UE va lua în considerare toate măsurile pentru a-şi proteja interesele de securitate. Suntem în contact cu toţi actorii relevanţi”, a adăugat Borrell.

Bilanțul militarilor turci uciși în regiunea Idlib a ajuns în această lună la 54, după ce 33 de soldați turci au decedat în urma unui atac aerian al forțelor guvernamentale siriene, atac care a rănit alți 32 de soldați, potirivt declarațiilor guvernatorului în provincia turcă Hatay la granița cu Siria.

În urma atacului, un înalt oficial turc a avertizat că Turcia nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa, în ciuda acordului de limitare a imigrației ilegale încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană și pentru care Turcia a primit fonduri de asistență de câteva miliarde de euro. 

Pe fondul acestei situații, ambasadorii celor 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice se vor reuni vineri la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, la cererea Turciei, pentru consultări în baza articolului 4 din Tratatul NATO, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut joi seara o discuție telefonică cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Amintim că pe 5 martie ar urma să aibă loc un summit privind situația din Siria, solicitat de președintele francez Emmanuel Macron și confirmat ca fiind în pregătire comună cu Rusia de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care nu a confirmat unde va avea loc reuniunea la care sunt așteptate să participe și Franța și Germania. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministerul Educației și Cercetării: România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic

Published

on

© DigitalSingleMarket - Twitter

Ministerul Educației și Cercetării din România anunță că țara noastră se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic.

”Astăzi, România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic. Vom contribui activ la dezvoltarea tehnologiilor cuantice, susținând punctele noastre forte: lasere, nanotehnologii și teoria cuantică, printre altele”, transmite secretarul de tat pentru cercetare, Dragoș Mihael Ciuparu.  

O delegație a Ministerului Educației și Cercetării, condusă de Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de Stat pentru Cercetare, participă în perioada 27-28 februarie 2020 la Bruxelles în cadrul reuniunii Consiliului UE Competitivitate (COMPET) – Cercetare.

Statele semnatare își propun stabilirea unui cadru de cooperare european EuroQCI, privind infrastructura de comunicare cuantică (QCI), se mai arată în comunicat.

”Participarea României în grupul țărilor care semnează declarația va însemna un nou salt în dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație, țara noastră putând astfel fi conectată cu grupurile de cercetare și companiile care sunt interesate de acest domeniu”, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

Tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre

”Ca una dintre tehnologiile de vârf ale secolului XXI, tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre, făcând din Europa un loc mai bun pentru a trăi și a munci, mai sigur și mai competitiv”, a mai menționat secretarul de stat.

Declarația EuroQCI a fost lansată în iunie 2019 la Adunarea Digitală din București și semnată de Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda și Spania. Ungaria, Portugalia și Polonia s-au alăturat inițiativei în iulie 2019. Croația, Cipru, Grecia, Finlanda, Franța, Lituania, Slovacia, Slovenia și Suedia s-au alăturat în decembrie 2019, iar Republica Cehă la începutul anului 2020.

Mai multe informații despre inițiativa Comisiei Europene, aici.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Mediului, Costel Alexe: România merită să fie câștigătoarea trofeului ”Arborele European” al anului 2020

Published

on

© CaleaEuroepana-Zaim Diana

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, susține România în competiția ”Arborele European” al anului 2020. Țara noastră fiind finalistă în cadrul acestei ediții cu un brad multisecular cu vârsta de peste 500 de ani.

Costel Alexe transmite un mesaj tuturor românilor pentru a vota bradul românesc în această competiție.

”Prin urmare, adresăm un apel tuturor românilor din țară și celor ce sunt departe de casă, tuturor celor ce stiu ce înseamnă perseverența, competiția și performanța, din domeniile culturii, sportului, educației, cercetării, massmedia, tuturor celor ce știu ce înseamnă greul, celor ce desfășoară activități de care depindem zi de zi, tuturor celor care iubesc această țară, tuturor vocilor României să sprijiniți prin votul dvs. România este în finala competiției Arborele European al Anului 2020. Țara noastră merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year.”

Puteți vota arborele european al anului 2020, aici.

Câștigătorul concursului European Tree of the Year 2020 va fi anunțat în data de 17 martie, în cadrul festivității de premiere de la Palatul Parlamentului European din Bruxelles.

”Votați în număr cât mai mare Bradul Românesc Multisecular!”, transmite Costel Alexe în mesajul postat pe pagina de Facebook.


Un brad cu vârsta de peste 500 de ani din Munții Cindrel, comuna Gura Rîului, este singurul copac propus din România, ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020, alături de alți 14 copaci de pe continent, anunțată pe site-ul său, EPA (Environmental Partnership Association), o grupare de şase fundaţii europene din domeniul mediului.

© Paul Bordaș/ www.treeoftheyear.org

Bradul multisecular – parnicul Cibinului din România, concurează pentru statutul de Arborele Arborele European al anului 2020, cu alţi 14 copaci din alte ţări.

Printre ei se numără Plopul singuratic din Federaţia Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda, Copacul libertăţii din Kaposvar (Ungaria), Arborele vrăjitoare din Olanda, Paznicul satului inundat din Republica Cehă, Arborele libertăţii din Belgia, dar şi alţi copaci importanţi din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.

Bradul are și o legendă, fiind considerat unul dintre obiectivele turistice ale comunei Gura Rîului.

”Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”, spune legenda.

Continue Reading

Facebook

Defender Europe 20

Advertisement
Advertisement

Trending