Connect with us

U.E.

Liderul PPE și candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber: ,,Europa nu are încredere în România din cauza actualului guvern, care a scos statul de pe calea progresului pentru modernizare”

Published

on

România nu se mai află în primul eșicher al dezvoltării europene și este privită cu neîncredere de celelalte state membre din cauza atitudinii actualului guvern care nu apără interesele țării, a declarat liderul PPE în Parlamentul European și candidatul popularilor europeni pentru șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, într-un interviu pentru Digi24. În opinia acestuia, președintele Klaus Iohannis este, în schimb, adevăratul promotor al ,,unei Românii moderne, fără corupție” la nivelul Uniunii Europene. 

În acest context, Manfred Weber spune că mizele pentru alegerile europene din luna mai sunt foarte mari ținând cont de actuala componență a Parlamentului European care prezintă în proporție de o treime eurodeputați naționaliști sau extremiști. De aceea, Weber îndeamnă cetățenii să iasă la vot și să aleagă politicieni care pot lucra cu responsabilitate pentru viitorul lor, dar și împotriva tendințelor populiste și extremiste.

,,În primul rând, o treime dintre actualii eurodeputaţi sunt populişti sau naţionalişti extremişti ceea ce înseamnă că mizele sunt mari. Alegerile din 26 mai sunt decisive pentru viitorul acestui continent. Aşa că primul meu mesaj este: vă rog, mergeţi să votaţi, este foarte important. Al doilea aspect este modul în care putem lupta împotriva acestei mişcări. Răspunsul meu este să fim serioşi, să le arătăm oamenilor că există şi politicieni responsabili care vor progres, spre exemplu, investiţiile făcute din banii contribuabililor europeni în România pentru construirea infrastructurii, renovări, investiţii în sistemul sanitar. Avem nevoie de asta şi încurajez asta şi vreau să sporesc acest ajutor ţinând cont că din cauza Brexitului pierdem bani, dar tot trebuie să investim. Aşadar asta trebuie să facem, să luăm în considerare îngrijorările cetăţenilor”, a spus Weber.

Întrebat de ce există o discrepanță așa mare între atitudinea proeuropeană a cetățenilor români și nivelul de dezvoltare al României, care este una dintre ,,cele mai sărace și poate chiar cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană”, Manfred Weber a declarat că răspunsul are legătură cu atitudinea actualului guvern, care nu apără interesele României și care a scos-o de pe calea progresului pentru modernizare. El a oferit în acest sens exemplul general al stagnării luptei anticorupție, care afectează respectarea statului de drept și menținerea României în afara Spațiului Schengen, dar și exemplul particular al campaniei purtate de guvern împotriva candidatului român pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi

,,România nu mai este în prima linie a dezvoltării europene pentru că se discută atâtea aspecte negative despre România. Şi trebuie să schimbăm această situaţie. Vă dau un singur exemplu. Există un candidat român pentru funcţia de procuror-şef european, adică pentru lupta anticorupţie, pentru un stat modern şi funcţional, până la urmă asta ne dorim cu toţii. Iar Guvernul României este împotriva candidatului român. Deci nu apără interesele României. De aceea consider că aici este o problemă. Iar atitudinea guvernului actual este şi motivul pentru care nu vedem niciun progres în dosarul Schengen. Restul Europei nu are încredere în stat din cauza acestui guvern”, a spus oficialul european.

Potrivit acestuia, președintele României se află în antiteză cu actuaul guvern, fiind un promotor al unui stat modern, în care sunt respectate toate valorile si principiile fundamentale ale funcționării statului de drept în UE.

,,Vreau să-l felicit pe preşedintele Iohannis, în ultimii ani a fost văzut în Europa ca un militant al unei Românii moderne, al unei Românii fără corupţie. De aceea cred că multe probleme au legătură cu guvernul actual”, a mai adăugat Weber.

De altfel, Manfred Weber a mai făcut aceste afirmații și sâmbătă, în cadrul Summitului liderilor locali și Regionali ai PPE, de la București, când spunea că ,,este nevoie de aer proaspăt, de spiritul tânăr al noii generaţii” care să înlocuiască actualul guvern ,,care se gândeşte mult mai mult la interesul liderilor de partid şi mult mai puţin la interesul cetăţenilor români în context european”. Tot atunci a oferit exemplul președintelui Klaus Iohannis  ca fiind ,,liderul care a dat un semnal Uniunii Europene că România poate rămâne un partener de încredere la nivel european”.

Referindu-se la schimbările aduse sistemului juridic din România în ultima vreme, prin controversatele legi ale justiției, liderul popularilor europeni este de părere că țara ,,nu merge în direcţia unui stat modern, un stat care luptă cu tărie împotriva corupţiei”,  existând pericolul ca toate ,,realizările făcute în procesul de aderare la Uniunea Europeană” să fie reversibile. Weber afirmă că ,,trebuie schimbată această situaţie” deoarece ,,independenţa magistraţilor şi lupta împotriva corupţiei sunt elemente-cheie pentru viitorul Europei”.

Manfred Weber a participat sâmbătă, la București, la Summitul liderilor locali și regionali ai Partidului Popular European, cea mai puternică familie politică din cadrul Uniunii Europene. În cadrul evenimentului organizat de Partidul Național Liberal, Manfred Weber a prezentat viziunea sa asupra viitorului UE şi a principalelor linii ale programului Partidului Popular European pentru şefia executivului european.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL EUROPEAN

Semnal important de la Bruxelles: Noul președinte al Consiliului European vine săptămâna viitoare la București pentru a se întâlni cu Klaus Iohannis

Published

on

Președintele ales al Consiliului European, Charles Michel, va efectua săptămâna viitoare o vizită la București, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, informează Consiliul European într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Vizita lui Michel, fost prim-ministru al Belgiei, va surveni la o zi distanță după ce va efectua o deplasarea la Varșovia pentru discuții cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, dar înainte de a prelua oficial mandatul de președinte al Consiliului European.

Potrivit sursei citate, Charles Michel va fi primit miercuri, 27 noiembrie, la ora 12:00, de președintele Klaus Iohannis.

Vineri, 29 noiembrie, Charles Michel va prelua de la Donald Tusk mandatul de președinte al Consiliului European, iar primul sa sarcină va fi pregătirea Consiliului European de iarnă din 12-13 decembrie.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, despre noul președinte PPE, Donald Tusk: ”Alegerea unui lider din Europa de est în fruntea PPE este o premieră, iar pentru noi, un lucru extraordinar”

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a participat la Congresul Partidului Popularilor Europeni din Zagreb, unde a votat noua echipă a ”celui mai mare și puternic partid din Europa, Partidul Popular European, parte a căruia este și PMP”, informează Eugen Tomac pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit lui Eugen Tomac, ”alegerea unui lider din Europa de est în fruntea PPE este o premieră, iar pentru noi, un lucru extraordinar.”

”Președintele Tusk este un bun cunoscător al realităților est-europene, iar PPE sub conducerea sa va râmâne un promotor și sprijin real al statelor care vor să facă parte din familia europeană, atât în Balcani, cât și în Est”, a mai adăugat acesta în mesajul său.

Eugent Tomac consideră că Rezoluția adoptată la Zagreb cu prilejul celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic reiterează faptul că ușile Uniunii Europene rămân deschise inclusiv pentru Republica Moldova atunci când criteriile relevante de aderare vor fi îndeplinite.

În postarea sa, deputatul european a enumerat mai multe direcții prioritare ale PPE în următorii ani: ”Combaterea pierderilor de TVA (România înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale deficitului de TVA – 35,5%), creșterea ratei de vaccinare, precum și combaterea schimbărilor climatice sunt”.

Partidul Popular European și-a ales joi, la Congresul său statutar de la Zagreb, noua conducere pentru următorii trei ani, din care face parte și eurodeputatul român Siegfried Mureșan. După ce miercuri, în prima zi a Congresului, popularii europeni l-au ales pe Donald Tusk în funcția de președinte, devenind primul est-european în această poziție, cea mai mare familie politică european și-a completat echipa de conducere joi prin alegerea celor zece vicepreședinți, a secretarului general și a trezorierului.

Conform procedurii, secretarul general a fost desemnat de noul președinte al PPE, Donald Tusk, fiind păstrat în această poziție Antonio Lopez Isturiz.

Au fost aleși zece vicepreședinți: Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria – 442 de voturi), David McAllister (CDU, Germania – 440 de voturi), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda – 430 de voturi), Johannes Hahn (OVP, Austria – 383 voturi), Esther de Lange (CDA, Olanda – 355 de voturi), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia – 354 de voturi), Siegfried Mureșan (PNL, România – 331 de voturi), Franck Proust (Republicanii, Franța – 298 de voturi), Paulo Rangel (PSD, Portugalia – 294 de voturi) și Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda – 278 de voturi).

Rezoluția adoptată la Zagreb cu prilejul celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic reiterează faptul că ușile Uniunii Europene rămân deschise inclusiv pentru Republica Moldova atunci când criteriile relevante de aderare vor fi îndeplinite.

Combaterea pierderilor de TVA (România înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale deficitului de TVA – 35,5%), creșterea ratei de vaccinare, precum și combaterea schimbărilor climatice sunt, de asemenea, direcții prioritare ale PPE în următorii ani.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

După ce a fost supus unei intervenții chirurgicale, Jean-Claude Juncker, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, este așteptat să revină la birou săptămâna viitoare

Published

on

© audiovisual.ec.europa.eu

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este așteptat să își reînceapă activitatea la birou, săptămâna viitoare, după ce acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Președintele Comisiei „s-a întors acasă de la spital”, a declarat purtătorul de cuvânt, Annika Breidthardt, în timpul ședinței de presă zilnice a Comisiei Europene. El „este acasă, se recuperează bine și îl așteptăm înapoi la birou săptămâna viitoare”, a adăugat ea.

Juncker a fost supus unei intervenții chirurgicale pe 11 noiembrie pentru a trata un anevrism, a spus Mina Andreeva, adăugând că starea de sănătate a președintelui executivului european se încadrează în parametrii normali, însă operația ”trebuie efectuată”.

Jean-Claude Juncker, al cărui mandat în fruntea Comisiei Europene a fost prelungit cu 30 de zile din cauza amânării formării și validării Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, a mai fost operat și în vara acestui an, fiind supus unei intervenții chirurgicale de extirpare a vezicii biliare, motiv pentru care a absentat de la summitul G7 din Franța.

Președintele Comisiei Europene a participat luna această la ultimul său Consiliu European și s-a adresat, pentru ultima oară, plenului Parlamentului European, prezentând bilanțul celor cinci ani de mandat.

Veteran al istoriei europene, cu un record de 600 de reuniuni europene la care a participat, între care aproape 150 de Consilii Europene și peste 100 de sesiuni plenare ale Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a anunțat de multe ori, public, că se va retrage din viața politică după încheierea mandatului în fruntea Comisiei Europene.

Prim-ministru al Luxemburgului între 2 – 

În 2005, în calitate de președinte al Consiliului UE, a fost gazdă a ceremoniei de semnare a Tratatului de Aderare a României la UE, la 25 aprilie.

Experiența sa politică datează din anii în care Jacques Delors, în calitate de președinte al Comisiei Europene, lucra pentru avansarea integrării europene. Membru al guvernelor conduse de Jacques Santer (la rândul său fost președinte al Comisiei Europene), Juncker a deținut portofolii de ministru și pe cea de prim-ministru din 1984 și până în 2013.

Între 2005 și 2013, Jean-Claude Juncker a fost primul președinte permanent al Eurogrupului – reuniunea miniștrilor de finanțe ai țărilor din zona euro.

Din 1 noiembrie 2014 este președintele Comisiei Europene, executiv pe care el însuși l-a intitulat ”Comisia ultimei șans”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending