Connect with us

POLITICĂ

Liderul PSD Marcel Ciolacu acuză Guvernul de “politizarea fondurilor UE” într-o scrisoare către Ursula von der Leyen și Frans Timmermans: România alunecă spre o cale nedemocratică

Published

on

© Marcel Ciolacu - Facebook

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a trimis joi, 4 martie, o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrage atenția asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România, informează un comunicat PSD remis CaleaEuropeană.ro.


Scrisoarea poate fi consultată aici.


Necesitatea unei poziții publice din partea oficialilor europeni este justificată prin faptul că cetățenii români trebuie să se simtă protejați de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri, iar guvernele încalcă principiile democratice ale statului de drept.

”Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziției din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă de președintele Marcel Ciolacu, care a mai subliniat că PSD este deschis la discuții  constructive despre viitorul României pe calea europeană și democratică.

În sinteză, principalele puncte reclamate prin acest document arată că “pentru prima dată în istoria postdecembristă, partidele din Coaliție au aprobat un buget fără a accepta niciunul dintre amendamentele venite de la parlamentari·.

Potrivit scrisorii PSD, tot pentru prima dată în istorie, Guvernul a adăugat, total netransparent, o anexă la buget care cuprinde sume financiare alocate preferențial, după un algoritm politic, județelor și localităților care sunt conduse de reprezentanții partidelor care formează majoritatea. PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% – o distribuție care se suprapune aproape perfect pe ponderea fiecărui partid în coaliție.

De asemenea liderul social-democrat atenționează și asupra politizării fondurilor UE, subliniind că în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul nu s-a angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu opoziția sau cu partenerii sociali.

În cadrul scrisorii, Marcel Ciolacu mai precizează că Guvernul se concentrează pe politizarea totală a sectorului public, referindu-se schimbarea a aproape 1000 de directori de școli într-o singură zi, politizarea prin OUG a prefecților și urmează politizarea secretarilor generali ai autorităților locale.

“În ultimele două zile, actualul prim-ministru și ministrul Justiției au criticat în mod deschis și public o decizie definitivă luată de o instanță de judecată. Premierul a amenințat public liderii sindicatelor și reprezentanții HoReCa pentru organizarea grevelor pașnice împotriva unora dintre deciziile luate fără nicio consultare cu aceștia”, conchide sursa citată.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

PMP face apel la guvernanți să depășească o “criză minoră” comparativ cu problemele pe care le are de înfruntat România, inclusiv situația de la Marea Neagră

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Partidul Mișcarea Populară face apel la guvernanți să oprească luptele absurde, care nu au nicio legătură cu agenda poporului care i-a ales sau care nu i-a ales, a transmis miercuri formațiunea politică condusă de Cristian Diaconescu în urma crizei politice iscate între principalele partide aflate la guvernare – PNL și Alianța USR PLUS – prin demiterea ministrului sănătății Vlad Voiculescu de către premierul Florin Cîțu.

“România are nevoie ca de aer de relansarea economiei și de dezvoltare pentru a reduce decalajul pe care îl are față de statele europene. Trebuie să înceapă cât mai urgent Planul Național de Redresare și Reziliență, să-l aplice ca pe un proiect de țară și nu ca pe un tort împărțit în felii după culori politice. Vremurile pe care le traversăm se impun a fi gestionate lucid, ceea ce ar trebui să reprezinte o prioritate absolută pentru partidele politice care și-au asumat responsabilitatea guvernării, dincolo de orice orgolii mărunte legate de persoane”, a transmis PMP, într-un comunicat.

Partidul Mișcarea Populară a criticat și faptul că Alianța USR PLUS a blocat o ședință de guvern “din orgoliu”, calificându-o o decizie puerilă, fără niciun fel de justificare.

“A cere capul premierului doar pentru a-ți apăra un ministru, oricum s-ar numi el, care a comis un prea lung șir de gafe inacceptabile în vremuri de criză, reprezintă o dovadă a lipsei de experiență politică, absența oricărui dram de diplomație și o dovadă a desprinderii mult prea riscante de realitate”, a mai transmis PMP.

În comunicatul citat, Partidul Mișcarea Populară face apel la guvernanți să oprească luptele absurde, care nu au nicio legătură cu agenda poporului care i-a ales sau care nu i-a ales.

“Să găsească soluții rapide pentru a depăși o situație de criză minoră, așa cum este demiterea unui ministru, comparativ cu problemele pe care le are de înfruntat România, inclusiv în raport cu efervescența deloc de neglijat din Marea Neagră”, a conchis PMP.

Continue Reading

POLITICĂ

Ludovic Orban, mesaj de Ziua Internațională a Romilor: PNL este dedicat combaterii tuturor formelor de rasism, xenofobie, antisemitism

Published

on

© Ludovic Orban/ Facebook

Numai o treime dintre copiii de etnie romă încheie studiile primare, iar cifrele sunt și mai mici în cazul fetelor, peste 70% dintre familii trăiesc într-o stare de sărăcie care le împiedică accesul la serviciile publice din educație, sănătate și chiar la obținerea actelor de identitate, în timp ce peste 70% dintre concetățenii noștri romi se tem de prejudecățile și discriminarea la care ar putea fi expuși, a transmis președintele Camerei Deputaților și al Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, printr-o postare pe contul său de Facebook. 

Acesta a participat miercuri la Masa rotundă cu tema „România, patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi”, organizată de grupul parlamentar al minorităților naționale și Partida Romilor Pro-Europa, cu prilejul celebrării, pe 8 Aprilie, a Zilei Internaționale a Romilor.

„Discursul public privitor la concetățenii noștri de etnie romă pare adeseori să fie dominat fie de voci agresive și de instigări la ură, fie de o asurzitoare tăcere din partea celor care au datoria să combată flagelul rasismului și al discriminării”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.

„Se cuvine, așadar, să devenim cu toții mai atenți la semnalele de alarmă pe care le lansează asociațiile pentru drepturile minorităților sau pentru drepturile omului în general, la analizele institutelor de cercetări și ale specialiștilor în studierea fenomenelor sociale”, a punctat acesta.

În final, Ludovic Orban a amintit că Partidul Național Liberal este dedicat combaterii tuturor formelor de rasism, xenofobie, antisemitism, dar și pentru condamnarea fără rezerve a comportamentelor și limbajului discriminatoriu.

Continue Reading

POLITICĂ

Liderul PMP Cristian Diaconescu îi solicită prim-ministrului Florin Cîțu să aloce finanțări din planul de reziliență pentru producția vaccinului anti-COVID

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Președintele Partidului Mișcarea Populară Cristian Diaconescu i-a solicitat miercuri prim-ministrului Florin Cîțu să aloce finanțări din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru producția unui vaccin anti-virus, cu 17 ani perioadă de imunizare.

“Prioritatea în Sănătate trebuie să fie evoluția”, a transmis Diaconescu, într-un comunicat PMP publicat pe Facebook.

El a subliniat că Banca Europeană de Investiții (BEI) și-a exprimat intenția de a finanța o fabrică în România pentru a produce vaccinul anti-Covid dezvoltat de Institutul Oncogen Timișoara.

“Instituția financiară ar asigura jumătate din fondurile necesare construirii unei fabrici și în totalitate fondurile necesare fazei a III-a a studiului clinic, care este și cea mai scumpă. Din împrumuturile pe care România le va putea accesa prin Planul de Reziliență, s-ar putea finanța cealaltă jumătate. Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a confirmat că activarea imunității celulare, pe care se bazează vaccinul românesc anti-Covid, este eficientă în lupta cu virusul”, a spus Diaconescu.

Acesta a mai precizat că vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară, prof. dr. Virgil Păunescu, care cercetează la Timișoara acest vaccin, susține că imunitatea dată de ser atinge 17 ani.

“El a cerut Guvernului să-i repartizeze un consilier pe probleme economice pentru a discuta acest subiect de o importanță covârșitoare pentru România. BEI asigură consultanță gratuită totală, de la finanțare până la punerea în funcțiune a viitoarei fabrici. Astfel, s-ar putea realiza în timp scurt 5 – 10 milioane de doze, iar platforma de vaccinare poate fi aplicată și în alte boli, nu doar în SARS-Cov-2. E nevoie doar de o decizie politică. În vremea unei asemenea pandemii, România are nevoie de oameni bine pregătiți, de specialiști în materie, nu de experimente nereușite în funcții publice”, a continuat liderul PMP.

De asemenea, Cristian Diaconescu a transmis un mesaj și cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

“Mesajele dulci nu vor stinge amarul din Sănătatea românească. E nevoie de fapte care să dea curaj atât pacienților, dar mai ales medicilor români, care muncesc din greu, în condiții vitrege, să ne salveze. Partidul Mișcarea Populară le mulțumește pentru întregul lor efort!”, a conchis președintele Partidului Mișcarea Populară.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PARLAMENTUL EUROPEAN5 mins ago

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a avut un schimb de opinii cu privire la Strategia farmaceutică pentru Europa

POLITICĂ9 mins ago

PMP face apel la guvernanți să depășească o “criză minoră” comparativ cu problemele pe care le are de înfruntat România, inclusiv situația de la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA14 mins ago

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de combatere a traficului de persoane în următorii cinci ani

CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE2 hours ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 hours ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.3 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending