Liderul grupului Renew Europen, Dacian Cioloș, a afirmat marți, în cadrul unor declarații de presă oferite jurnaliștilor români, că România și Franța trebuie să propune cât mai curând candidați pentru funcția de membru al Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, iar în cazul Bucureștiului nu vede fezabilă o propunere care să vină doar din partea PSD.
Întrebat de corespondentul CaleaEuropeană.ro dacă există un orizont de timp pentru propuneriile din partea Franței, României și a Ungariei, Cioloș a răspuns: ”Ca și pentru România, pentru că Ungaria a făcut deja o propunere, și Franța ar trebui să facă propunerea în următoarele zile, până la sfârșitul acestei săptămâni, începutul săptămânii viitoare”.
”Dată fiind situația politică din România, eu nu văd cum ar putea să vină o propunere din România care să fie susținută doar de PSD. Riscă să transfere problema din România aici în Parlament”, a completat Cioloș, după ce a fost întrebat dacă, în acest context, propunerea din partea României trebuie făcută de guvernul interimar al Vioricăi Dăncilă.
Cioloș a reamintit că România și Franța sunt cele care propun candidații și că președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își dorește ca echipa sa să fie validată la vot.
”Eu cred că dacă doamna von der Leyen vrea ca acest colegiu să treacă, atunci trebuie să se asigure că propunerea de candidat care vine din partea României (…). Aici trebuie să înțelegem că nu mai e vorba doar de ceea ce vrea România. Evident că România e cea care propune. Și e evident că Franța e cea care propune. Dar acei candidați trebuie să treacă prin Parlamentul European. Și trebuie să contribuie la susținerea majoritară a Colegiului Comisiei în Parlament”, a subliniat Cioloș.
România, Ungaria și Franța sunt așteptate să trimită propunerile lor pentru noua Comisie Europeană în condițiile în care respingerea candidaților inițiali ai celor trei țări a determinat Parlamentul European să amâne votul privind validarea Comisiei Europene a Ursulei von der Leyen, programat inițial pentru 23 octombrie.
Din partea României și a Ungariei, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi au fost respinși pe criterii de integritate de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, în vreme Sylvie Goulard, din partea Franței, a fost respinsă după două audieri în comisiile de specialitate aferente portofoliului alocat, asupra sa planând tot controverse referitoare la integritate.
Potrivit unei decizii anunțate la 10 septembrie, Ursula von der Leyen a alocat Franței portofoliul pentru piață internă, industria apărării și politică spațială, Ungariei pe cel pentru vecinătate și extindere și României pe cel pentru transporturi.
În acest cadru de referință, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va face o nouă propunere de comisar european după Consiliul European din 17-18 octombrie, premierul maghiar Viktor Orban a transmis deja că noua propunere a Budapestei este Oliver Varhely, ambasadorul Ungariei la UE, în timp ce la București au început negocierile politice pentru formarea unui nou guvern, PNL fiind favorit să preia conducerea executivă, iar în atribuțiile sale ar intra și nominalizarea unui nou comisar european.
Pe de altă parte, la Consiliul European de săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Ursula von der Leyen,
În context, președintele Klaus Iohannis a reiterat că România trebuie să nominalizeze ”o persoană integră” pentru funcția de comisar european. Mai mult, președintele a spus că von der Leyen este ”îngrijorată de situația creată cu un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar” și a arătat că ”ar fi total nepotrivit și ar fi o eroare gravă din partea României să se oprească întregul demers din cauza noastră”.