Martin Schulz, liderul opoziției, refuză întoarcerea socialiștilor la guvernare alături de Angela Merkel: Nu ne temem de alegeri anticipate în Germania

Într-o conferință de presă organizată la Berlin, liderul SPD, Martin Schulz, a reiterat poziția partidului său de a nu fi parte din coaliția de guvernământ și a declarat că nu se teme de alegeri anticipate.

FOTO: European Parliament

Această poziție vine în contextul în care partidele care negociau formarea coaliției de guvernământ nu au ajuns la un acord, FDP decizând să iasă de la masa negocierilor, lăsând un viitor incert asupra viitoarei guvernări.

Negocierile au eșuat duminică seara prin retragerea Partidului Liber-Democrat (FDP), care a afirmat că nu poate forma un guvern viabil împreună cu celelalte formațiuni implicate în discuții — Verzii, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, a cancelarului Merkel) și aliatul acesteia, Uniunea Creștin-Socială (CSU), notează Agerpres.

Un document intern al SPD, consultat de Reuters, arăta că social-democrații germani nu sunt dispuși să se alăture conservatorilor cancelarului Angela Merkel într-o nouă ‘mare coaliție’, după recentul eșec al negocierilor tripartite pentru formarea noului guvern de la Berlin. În această privință, Schulz a precizat că până în prezent nu a fost contactat de cancelarul Angela Merkel.

SPD a obținut doar 20,5% din sufragii la alegerile parlamentare din septembrie, acesta fiind cel mai slab scor electoral al său din perioada postbelică. După alegerile din septembrie 2013, social-democrații au făcut parte din ‘marea coaliție’ alături de blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială).

În urma discuțiilor pe care președintele Frank-Walter Steinmeier le-a avut cu cancelarul Angela Merkel, liderul partidului cu cele mai multe voturi, acesta a anunțat că partidele trebuie să continue negocierile.

“Mă aștept ca părțile să formeze un nou guvern în viitorul apropiat”, a declarat Steinmeier, adăugând că partidele au avut o responsabilitate care “nu poate fi returnată pur și simplu alegătorilor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.