Connect with us

EDUCAȚIE

Ligia Deca: Ministerul Educației a obținut de la Comisia Europeană 2,2 mld. de euro pentru educație și formare profesională în România

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță că Executivul European a informat astăzi, 27 august, faptul că Ministerul Educației îndeplinit și ultima condiție favorizantă, care a însemnat adoptarea unui cadru de politică strategic pentru sistemul de educație și formare, ceea ce permite efectuarea de plăți din fonduri europene aferente Programului Operațional Educație și Ocupare. Prin urmare, sistemul românesc de educație va beneficia de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare profesională în România.

„Astăzi am primit o veste excelentă! Comisia Europeană ne-a notificat că am îndeplinit și ultima condiție favorizantă, care a însemnat adoptarea unui cadru de politică strategic pentru sistemul de educație și formare, ceea ce permite efectuarea de plăți din fonduri europene aferente Programului Operațional Educație și Ocupare. Încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare profesională în România, pe lângă cele 3,5 miliarde de euro din PNRR, așadar 5,7 miliarde de euro în total, un buget record! Mulțumesc colegilor de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru buna colaborare în vederea îndeplinirii ultimei condiții favorizante”, a precizat ministrul Ligia Deca pentru CaleaEuropeana.ro.


 

 

EDUCAȚIE

Universitatea din București scoate la concurs peste 6.300 de locuri pentru sesiunea de toamnă a admiterii 2024

Published

on

© Universitatea din București

Universitatea din București (UB) scoate la concurs peste 6.300 de locuri pentru sesiunea de toamnă a admiterii 2024.

Dintre acestea, 1.731 de locuri sunt pentru programele de studii de licență, 4.220 de locuri sunt pentru programele de studii de masterat și 440 de locuri sunt pentru studiile doctorale. Numărul de locuri este încă în curs de actualizare și, în funcție de datele raportate de facultățile UB, poate suferi modificări.

Potrivit unui comunicat al instituției, sesiunea de toamnă a concursului de admitere la facultățile UB a început deja la unele facultăți, iar calendarul de admitere este disponibil atât pe site-ul admitere.unibuc.ro, cât și pe site-ul fiecărei facultăți.

Pentru studiile de licență, Universitatea din București oferă candidaților interesați să studieze la una dintre cele 19 facultăți un număr de 1.731 de locuri (dintre care 156 la buget), pentru persoanele interesate de studiile de masterat, UB pune la dispoziție 4.220 de locuri (dintre care 455 la buget), în timp ce școlile doctorale ale UB scot la concurs 440 de locuri.

Pentru a veni în sprijinul candidaților, Universitatea din București oferă atât posibilitatea de achitare online a taxei de înscriere, prin completarea formularului disponibil la adresa www.po.unibuc.ro, cât și posibilitatea de înscriere online la concursul de admitere.

Anul acesta, Universitatea din București a împlinit 160 de ani de la înființare. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.

Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.

Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.

UB, prima universitate din România în ceea ce privește angajabilitatea absolvenților și reputația în rândul angajatorilor

Conform ultimei ediții a Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic la nivel mondial, Universitatea din București este prima universitate din România în ceea ce privește rezultatele angajabilității absolvenților (Employment Outcomes) și reputația în rândul angajatorilor (Employer Reputation).

Universitatea din București se menține și anul acesta în topul celor mai importante universități din clasament. Astfel, pentru indicatorul care vizează rezultatele angajabilității absolvenților (Employment Outcomes), Universitatea din București este poziționată în primele 235 de universități din lume din 1.503 instituții care au fost incluse în clasamentul din acest an, în timp ce pentru indicatorul care vizează reputația în rândul angajatorilor (Employer Reputation), Universitatea din București se situează pe poziția 462 la nivel internațional.

Mai multe detalii cu privire la numărul de locuri scoase la concurs de fiecare facultate sunt disponibile pe site-urile celor 19 facultăți ale Universității din București.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Ministrul educației Ligia Deca: Elevii români au obținut 5 medalii și două mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Lingvistică

Published

on

© Guvernul României / Facebook

Elevii români au obţinut o medalie de aur, trei de argint, una de bronz şi două menţiuni de onoare la Olimpiada Internaţională de Lingvistică (IOL) din Brazilia, a anunţat, miercuri, ministrul educaţiei, Ligia Deca.

Au obţinut medalii: Luiza-Teodora Mihai, de la Colegiul Naţional Iaşi – medalie de aur; Matei Chirilă, Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca – medalie de argint; Mihaela Anghel, Liceul Teoretic “Alexandru Ghica”, Alexandria – medalie de argint; Karina-Adriana Stăncescu, Colegiul Naţional “Carol I”, Craiova – medalie de argint; Elena Păvăloaia, Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, Bucureşti – medalie de bronz, a precizat Deca pe Facebook.

Menţiuni de onoare au obţinut elevii Ioana Steliana Barbu, de la Colegiul Naţional “Spiru Haret” din Tulcea, şi Sergiu Manea, de la Colegiul Naţional Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara.

A mai făcut parte din lot Ioana Stănoiu, de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, prima clasată la etapa naţională.

Lotul României a fost pregătit de Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române şi de Universitatea din Bucureşti şi a fost însoţit de Roxana Preda, asistent universitar doctor la Universitatea din Bucureşti, de Paul Helmer, cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Team Leaders, şi Mihai Bratu, student la Universitatea Tehnică din Delft şi medaliat la 3 dintre ediţiile anterioare ale IOL.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Cortina de Fier separa cele două emisfere

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea Universității din București, șeful statului subliniind că instituția academică “a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident”, chiar și în perioada în care “Cortina de Fier separa cele două emisfere”.

Mesajul prezidențial a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul instituției.

“Mă bucur să aduc astăzi un omagiu acestei instituții de învățământ superior care a demonstrat un angajament constant pentru excelență în educație și cercetare și care s-a afirmat ca un reper esențial în construirea și consolidarea României moderne și democratice,” a spus președintele în mesajul său.

El a subliniat importanța istorică a Universității din București, înființată prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1864, și legătura sa cu Academia Domnească întemeiată în 1694 de Constantin Brâncoveanu.

Președintele Iohannis a evidențiat rolul crucial al Universității din București în formarea unei școli de gândire care a definit idealul național prin contribuții remarcabile în toate sferele cunoașterii. El a lăudat capacitatea instituției de a dăinui și a se dezvolta organic chiar și în cele mai dificile perioade istorice.

“Universitatea din București este o dovadă clară că ceea ce se dezvoltă organic dăinuie chiar și în cele mai dificile perioade”, a afirmat președintele, adăugând că aceasta nu susține doar excelența în educație și cercetare, ci se implică activ și în susținerea valorilor civice.

Președintele a menționat că, în ultimii 35 de ani, Universitatea din București a devenit “Kilometrul 0 al democrației,” subliniind rolul studenților săi în promovarea democrației liberale și a statului de drept.

Pe întreaga durată a istoriei sale, Universitatea din București a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident. Atunci când Cortina de Fier separa cele două emisfere, Universitatea a fost un spațiu al rezistenței pașnice prin cultură și umanism”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a evidențiat, de asemenea, contribuțiile actuale ale studenților Universității din București în diverse domenii, de la participarea la Summituri digitale și dezbateri legate de problemele de mediu, la explorarea aplicațiilor inteligenței artificiale în îngrijirea vârstnicilor.

Citiți și Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare cu evenimente precum conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru

“Ceea ce leagă trecutul și prezentul acestei mari instituții a culturii române este orientarea spre viitor, angajamentul de a fi în avangarda cunoașterii,” a subliniat Iohannis. El și-a exprimat încrederea că soluțiile și liderii capabili să ghideze tranzițiile viitoare se află în rândurile Universității din București.

În încheiere, șeful statului a mulțumit tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea și prestigiul Universității din București, îndemnându-i pe toți să onoreze această istorie deosebită și să continue tradiția de a urmări excelența.

“La mulți ani, Universitatea din București!” a încheiat Klaus Iohannis mesajul său.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA9 mins ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

GENERAL1 hour ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.3 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.3 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan5 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”

U.E.3 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA7 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ4 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA4 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.5 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending