EDUCAȚIE
Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education
Published
2 years agoon

Ministrul educației Ligia Deca a primit marți seară, la Rotterdam, Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education (EAIE), demnitarul român subliniind că acest premiu “este simbolul unei cariere dedicată, în întregime, educației”.
“Uneori, avem parte de momente la care să ne putem întoarce, cât să ne aducem aminte că trebuie să continuăm cu și mai multă determinare, cu și mai multă implicare, cu și mai multă responsabilitate. (…) Mă onorează această formă de recunoaștere a activității mele şi mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături. Pentru că, mai presus de orice, acest premiu este simbolul unei cariere pe care mi-am dedicat-o, în întregime, educației. Voi continua, cu recunoștință și încredere!”, a scris Deca, pe pagina sa de Facebook.
Premiul pentru viziune și leadership acordat de European Association for International Education de două decenii este oferit celor care sunt considerați ca fiind relevanți în domeniul învățământului superior la nivel internațional.
Sunt apreciate activitatea pentru o perioadă de cel puțin 10 ani și promovarea, în educație, a valorilor EAIE, precum incluziunea, excelența, cooperarea.
Pentru ediția de anul acesta, conducerea EAIE și echipa de acordare a acestor distincții au decis să aleagă trei câștigători care, prin activitatea lor, au contribuit la “crearea unei lumi mai bune”.
Ministrului Ligia Deca i s-a alăturat, la acest eveniment, și câștigătorii celorlalte două premii: Hans-Georg van Liempd de la Universitatea Tilburg din Olanda și reprezentanții Universității „Newcastle University” din Marea Britanie.
Fondat în anul 1989, European Association for International Education (EAIE) este centrul de expertiză, resurse și schimb de bune practici pentru învățământul superior.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Atac armat într-o școală din Austria. Premierul interimar Cătălin Predoiu transmite ”profunda tristețe și condoleanțe”: ”Condamnăm ferm violența și suntem solidari cu autoritățile austriece”
R. Moldova va primi, în perioada imediat următoare, 300 de milioane de euro prefinanțare din Pactul de Creștere de 1,9 miliarde de euro, anunță Siegfried Mureșan după întâlnirea cu Dorin Recean
Deputatul Ovidiu Cîmpean subliniază importanța alegerilor parlamentare din R. Moldova pentru aderarea țării la UE: O majoritate pro-europeană este esențială. Trebuie să protejăm procesul electoral de ingerințe externe
Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare
Au început lucrările la prima instalație de detritiere din Europa și a treia din lume. Proiectul de la CNE Cernavodă este realizat cu sprijinul Băncii Europene de Investiții
Angajamentele asumate față de Comisia Europeană contribuie la respectarea traiectoriei de deficit bugetar, subliniază Marcel Boloș
EDUCAȚIE
Ministrul Educației, la Chișinău: România va continua să susțină proiectele și programele din domeniul educației și cercetării implementate în R. Moldova
Published
7 days agoon
June 7, 2025By
Andreea Radu
România va continua să susțină proiectele și programele în domeniul educației și cercetării implementate în Republica Moldova, a declarat sâmbătă ministrul Educației, Daniel David, aflat în vizită la Chișinău.
Mesajul a fost transmis de ministrul român în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său din Republica Moldova, Dan Perciun, informează Moldpres, citat de Agerpres.
Oficialul român a subliniat că reprezentanții ministerelor din cele două țări urmează să discute despre inițiativele ce vor fi realizate după anul 2026. Acestea vizează proiecte și oportunități importante în domeniul educației și cercetării.
„Mă bucur că avem mai multe proiecte bilaterale și parteneriate extrem de importante. Domeniile legate de educație, știință și cercetare sunt cele mai importante într-o societate. Astfel, conducem două ministere de forță, care se ocupă de generarea cunoașterii prin cercetare și diseminarea acesteia prin educație. Ne ținem aproape în acest parcurs. Țesutul social și instituțiile democratice se schimbă, iar știința are un rol foarte important în acest proces. De aceea, vom continua programele în domeniul științei și cercetării și ne vom sprijini reciproc”, a declarat Daniel David.
De asemenea, ministrul român a anunțat că, începând cu noul an școlar, biblioteca digitală românească EduLib va putea fi accesată de profesorii și copiii din Republica Moldova.
„Măsura va ajuta la dezvoltarea educației. Vă asigur că vom continua să dezvoltăm proiecte utile pentru ambele țări. De asemenea, vom oferi granturi pentru cercetătorii din Republica Moldova, care vor genera programe, cunoștințe noi și oportunități în carieră”, a afirmat Daniel David.
La rândul său, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a mulțumit României pentru sprijinul oferit, pe parcursul anilor, în realizarea multiplelor proiecte importante în domeniul educației, științei și cercetării.
„Datorită sprijinului financiar oferit de statul român am reușit să procurăm autobuze școlare și să realizăm multiple proiecte comune de cercetare. Mizăm pe acest ajutor în continuare pentru a implementa noi programe comune din sprijinul în valoare de 100 milioane de euro, oferit de România pentru Republica Moldova. De asemenea, peste 100 de profesori de limba română din Republica Moldova au participat la cursuri de perfecționare în România. Anul acesta, numărul cadrelor didactice care vor merge la aceste cursuri va fi și mai mare. La fel, sunt organizate tabere de vară pentru elevi în România și Republica Moldova. Aceste inițiative sunt esențiale și fortifică buna cooperare dintre cele două state’, a declarat Dan Perciun.
Totodată, ministrul moldovean s-a referit și la proiectele destinate cercetătorilor din Republica Moldova, care îi apropie pe aceștia de spațiul științific european.
„Vor fi realizate 25 de proiecte importante, în sumă de 3,75 milioane de euro. Rezultatele pentru acestea au fost deja anunțate. Inițiativele vor fi urmate de alte 25 de proiecte în domeniul științei și cercetării. Suma alocată pentru ambele runde fiind de 7,5 milioane de euro. Vă mulțumim pentru tot suportul acordat. Apreciem deschiderea dumneavoastră pentru proiectele de cercetare. Datorită României, cercetătorii din țara noastră se vor integra mai ușor în circuitul cercetătorilor europeni”, a apreciat Dan Perciun.
Ministrul educației Daniel David efectuează sâmbătă prima sa vizită oficială în Republica Moldova, de la preluarea mandatului. În cadrul acesteia, oficialul român a participat la un eveniment dedicat cercetătorilor de pe ambele maluri ale Prutului.
De-a lungul timpului, România a fost alături de Republica Moldova în realizarea mai multor inițiative în domeniu, acțiuni care sprijină educația de calitate, perfecționarea cunoștințelor cadrelor didactice și mobilitatea academică, mai scrie Moldpres.
EDUCAȚIE
Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional
Published
4 weeks agoon
May 19, 2025By
Teodora Ion
Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a prezentat ”Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)”, document care face o radiografie a situației actuale din domeniul educației și cercetării și propune reforme pe termen mediu și lung astfel încât România să fie adaptată provocărilor viitorului.
Raportul QX urmărește, în prima fază, să identifice problemele majore ale domeniilor educației și cercetării și cauzele potențiale ale acestora, dar și aspectele pozitive ale acestor domenii și cauzele potențiale ale acestora.
Pornind de la acest diagnostic, Raportul QX prezintă apoi o serie de reforme bazate pe dovezi (evidence-based), bune practici europene/internaționale și/sau analizele mele reflexive, care să întărească punctele tari (și să adauge altele noi) și să corecteze problemele identificate.
În cadrul conferinței de presă, ministrul a pornit de întrebare-eșantion pentru a prezenta situația educației din România.
”Cum ar arăta România în 100 de oameni? Aproximativ 20 din acești 100 de oameni sunt copii, adică până la 18 ani. Cum arată ei? Patru sunt cam pierduți din sistemul educațional, nu știm unde sunt. Or fi în străinătate, or fi în țară, mediile rurale dezavantajate și nu participă la sistemul de educație? Aproximativ cinci sau șase se află în zona de analfabetism funcțional, cu roșu. Îi avem pe ceilalți zece cu verde, care au măcar nivelul de competență minimal pe care îl așteptăm după un sistem educațional. Am spus minimal. Unii sunt foarte ok, dar nu tot sunt acolo”, a arătat ministrul Daniel David.

© captură video – Ministerul Educației/ Facebook
Acesta a dezvăluit în cadrul conferinței de presă că situația nu este mai îmbucurătoare nici când vine vorba de adulți.
”Aproximativ 13 din cei 80 de adulți au studii superioare – 16% – un scor destul de mic, în condițiile în care media la nivelul Uniunii Europene este undeva în jur de 30. În zona de analfabetism funcțional, am pus cu roșu, aproximativ 25% sunt în această zonă, dar să știți, asta e zona foarte dură, că dacă luăm în calcul și riscul foarte crescut spre analfabetism funcțional, nu este 25%, ci la 38% și ar fi trebuit să colorăm mai mulți cu roșu, dar am vrut să păstrăm o doză de optimism. Iar pe celelalte rânduri vedeți absolvenți, vedeți, adulți din România care sunt absolvenți de studii liceale, postliceale sau de învățământ gimnazial sau primar. Asta așa arată România în acest moment, dacă ne uităm la datele statistice”, a explicat ministrul.
Domeniul cercetării, dezvoltării și inovării
În document, Daniel David prezintă o serie de probleme și cauze pe care le-a identificat în acest sector, oferă un set de soluții astfel încât ”sistemul național de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) să genereze cunoaștere științifică, prin care să rezolvăm probleme teoretice (mai ales prin cercetare fundamentală) și/sau practice (mai ales prin cercetare aplicativă – cercetare-dezvoltare), cu impact științific, sociocultural și/sau tehnologic”.
Problemele constatate sunt următoarele:
- Performanța sistemului național de CDI în a genera cunoaștere/inovație este una scăzută.
- Deși investițiile în infrastructura de CDI au fost foarte mari în ultimii ani, aceasta nu este exploatată adecvat, pentru a atrage fonduri internaționale
Cauzele care stau la baza acestor probleme:
- O fragmentare a sistemului care ne afectează capacitatea: (a) de a produce cunoaștere de calitate, (b) de a asigura coordonări eficiente între actorii sistemului de CDI care să susțină dezvoltare cumulativă, nu suprapuneri, și/sau (c) de a avea unități de CDI cu o masă critică care să conteze în vizibilitate/impact.
- Cultura organizațională derivată din modul istoric de dezvoltare a unităților din sistemul național de CDI nu este una care să stimuleze performanța în CDI.
- Resursa umană este (b) insuficientă, (b) distribuită neuniform în țară și (c) demotivată prin salariu și condițiile de lucru, stimulându-se astfel și fenomenul de brain-drain.
- Investițiile în infrastructura de CDI sunt adesea prost gândite: nu este corelată cu capacitatea resursei umane unde se face investiția (sau cu potențialula de fi atrasă acolo) și, în consecință, valoarea adusă în cunoaștere nu devine competitivă; nu sunt suficient de relaționate între ele, pentru a oferi infrastructuri naționale de CDI deschise, prin care să evităm suprapuneri costisitoare; nu se relaționează suficient cu temele internaționale mari de CDI (sau ale țării); nu sunt distribuite echilibrat în țară; nu au un mecanism eficient de sustenabilitate; nu sunt deschise și într-o logică de citizen science.
- Subfinanțare cronică
- Impredictibilitatea în finanțare și distribuirea fondurilor adesea în funcție de resursele punctuale (prost planificate multianual) și de actorii de putere
- Aspectele de etică a cercetării, deși declarativ se bazează pe bune practici internaționale, nu sunt uneori adoptate și/sau implementate în acest spirit, asistând adesea, atât la nivel local, cât și la nivel național, fie la exagerări, fie la relaxări incongruente cu bunele practici internaționale
Printre soluțiile propuse de ministrul Daniel David se numără evaluarea tuturor unităților de CDI din țară, proces care ar urma să fie finalizat la finalul anului, reașezarea arhitecturii sistemului național de CDI și a mecanismelor interne cheie și asigurarea unui buget adecvat.
Învățământul superior și educația pe tot parcursul vieții
Resursa umană formată în cadrul învățământului superior în disonanță cu nivelul potențialului țării și universități românești insuficiente de competitive reprezintă problemele semnalate în document atunci când vine vorba de învățământul superior.
Printre cauzele menționate care generează o astfel de realitate se numără o fragmentare mare a universităților românești care nu au o misiune clar diferențiată, nici o cultură a inovației, dispun de o organizare internă rigidă, sunt prea închise, fapt ce are impact direct asupra competitivității.
De asemenea, documentul arată că există o fragmentare a competențelor instituțiilor în formarea pe tot parcursul vieții, care generează suprapuneri, confuzii și eficiență scăzută.
La secțiunea de reforme, raportul recomandă o regândire:
- a arhitecturii învățământului superior prin diferențierea misiunii universităților în trei categorii: (1) educație; (2) educație și cercetare și (3) educație și cercetare avansată.
- flexibilizarea organizării programelor de studii în aceeași universitate.
- concentrări academice între universități și între universități și institute.
- a eticii academice, a formării pe tot parcursul vieții
Învățământul preuniversitar
Raportul menționează că analfabetismul funcțional poate avea potențialul de risc de securitate națională, listând două probleme majore:
- incapacitatea absolvenților de a asimila eficient competențele cheie în relație cu conținutul programelor
- absolvenții nu asimilează eficient competențele cheie în relație cu utilizarea conținutului programelor în viața cotidiană
Ministrul a constatat că patru cauze stau la baza acestor probleme:
Proces de învățământ nemodernizat:
- Curriculum prea încărcat, cu materii, ore și conținuturi.
- Manuale neatractive.
- Metode de predate-învățare ineficiente (inclusiv teme ineficiente).
- Sistemul de evaluare și concursurile de tip „olimpiade” nu favorizează toate competențele cheie.
- Meditațiile particulare pot afecta nepermis de mult procesul de învățământ.
- Copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) nu sunt eficient integrați în sistemul de învățământ.
- Abandonul școlar crescut
Infrastructură școlară deficitară, care creează:
- Un context negativ pentru procesul de învățământ.
- Învățământ simultan sau în mai multe schimburi (chiar 3 pe alocuri).
Ecosistem educațional necoordonat, care generează:
- Confuzie de roluri între actorii sistemului educațional.
- Conflicte între actorii ecosistemului educațional.
- Dezvoltări fragmentare și necumulative.
Cauze transversale și/sau externe:
- Politizare și ideologizare – aspecte care interferează cu calitatea procesului de învățământ.
- Condiții socioeconomice – care generează avantaje sau dezavantaje cu impact asupra performanței educaționale.
- Birocrație – care interferează cu procesele esențiale din procesul de învățământ.
- Violență și consumul de droguri – care generează un context devaforizant al procesului de învățământ.
Daniel David propune șapte reforme în acest domeniu – curriculară, a evaluării, asociată copiilor cu cerințe educaționale speciale, reforma asociată abandonului școlar, aceea care vizează infrastructura școală, a ecosistemului educațional și reforme transversale – astfel încât ”absolvenții nivelului liceal” să devină vor buni specialiști, buni cetățeni și oameni echilibrați psihologic și cu o calitate bună a vieții, pregătiți pentru a intra pe piața muncii și/sau a-și continua studiile”.
Raportul prezentat luni de ministrul Daniel David va fi coordonat cu ”Raportul de țară” (Education & Skills) al OCDE, care va fi făcut public de OCDE și MEC în data de 27 mai 2025, în Aula Academiei Române, cu participarea domnului Andreas Schleicher, directorul OCDE pentru Educație și Competențe, și a prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.
Documentul integral poate fi consultat AICI.
EDUCAȚIE
Programul Erasmus+ primește un premiu prestigios pentru contribuția sa la integrarea europeană
Published
1 month agoon
May 7, 2025By
Andreea Radu
Erasmus+, programul Uniunii Europene de sprijinire a educației, formării, tineretului și sportului, a primit premiul pentru integrare europeană 2025 din partea Cercle d’Economia. Programul a contribuit la modernizarea și internaționalizarea educației în Europa, nu numai prin mobilitate, ci și printr-o cooperare mai strânsă între instituțiile de învățământ superior din Europa și nu numai.
Potrivit unui comunicat de presă, Erasmus+ întruchipează ceea ce înseamnă integrarea europeană pentru cetățeni și principiile fundamentale ale Uniunii Europene: libera circulație și schimbul deschis între popoare. Până în prezent, programul a oferit oportunități de învățare pentru mai mult de 16 milioane de persoane.
Acesta continuă să sprijine dobândirea de competențe pentru toți, de la cursanți la personal, în toate sectoarele și la toate nivelurile de educație și formare.
Programul Erasmus+ contribuie la crearea și consolidarea unei identități comune bazate pe valorile noastre europene comune, precum respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului.
Premiul pentru integrare europeană a fost creat în 2020, de Cercle d’Economia. Printre laureații anteriori se numără fostul președinte al Băncii Centrale Europene și fostul prim-ministru italian Mario Draghi (2020) și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (2022). Premiul va fi prezentat de Jaume Guardiola, președintele Cercle d’Economia, și Salvador Illa, președintele Cataloniei.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală