Lituania: Amplasarea rachetelor ofensive Iskander în Kaliningrad este o agresiune împotriva capitalelor Europei

Transferul de către Rusia a unor rachete Iskander cu capacități nucleare la Kaliningrad este o demonstrație agresivă de forță împotriva întregii Europe, a declarat marți președinta lituaniană Dalia Grybauskaite, potrivit Reuters, relatează Agerpres.ro.

Iskander_4“Dat fiind faptul că rachetele Iskander nu sunt echipamente defensive, ci ofensive, acest lucru înseamnă că este vorba de o demonstrație agresivă și deschisă de forță, o agresiune nu doar împotriva statelor baltice, ci a capitalelor Europei”, a spus Grybauskaite într-o conferință de presă după o întâlnire cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, potrivit sursei citate.

Rusia a transferat la începutul lunii rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia, susținând că este vorba de ”exerciții de rutină”.

Poziționarea unor sisteme de rachete în Kaliningrad presupune că acestea vor fi instalate la 280 de km distanță de baza de la Redzikowo, componentă a sistemului de apărare antirachetă din Europa, construit de SUA și partenerii europeni și care ar urma să servească la interceptarea rachetelor balistice. Baza urmează să devină operațională în 2018 și va fi echipată cu apărare antiaeriană, ceea ce riscă să fie perceput de către Rusia drept un pas în plus către încercuirea teritoriului lor.

Citiți și:

Statul Major rus: Moscova și Beijing vor lua măsuri simetrice împotriva sistemului antibalistic al SUA la nivel global

Rusia a transferat rachete care pot transporta focoase nucleare în Kaliningrad, la 250 km distanță de baza antirachetă NATO care se construiește în Polonia

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.